In dit artikel gaan we het hebben over auto-immuunziekten:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de exacerbatie (opleving van ziekteverschijnselen) van je auto-immuunziekte zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Dit betekent dat je vandaag te weten komt hoe je voeding van invloed is op het plaatsvinden van auto-immuunreacties in je lijf.

Lees je mee?

Je afweersysteem ziet de eiwitten op je celmembranen aan als lichaamsvreemde eiwitten (mogelijke ziekteverwekkers)

Cellen van je afweersysteem circuleren voortdurend door je lijf.

Wanneer deze cellen een lichaamsvreemd organisme (een ziekteverwekker) detecteren, dan zal je afweersysteem hierop reageren:

  • Je afweersysteem zal deze ziekteverwekker trachten te bestrijden (vernietigen).
  • Je afweersysteem zal anti-stoffen (immunoglobulines) ontwikkelen tegen deze ziekteverwekker.

Wanneer op een later moment deze ziekteverwekker (waartegen anti-stoffen gevormd zijn) opnieuw gedetecteerd wordt in je lijf, dan zal je afweersysteem opnieuw  reageren, maar nu veel sneller:

  • Je afweersysteem zal de ziekteverwekker vliegensvlug bestrijden (aanvallen).

Normaal gesproken zal je afweersysteem nooit je eigen cellen als lichaamsvreemd (als ziekteverwekker) beschouwen (en zal je afweersysteem dus ook nooit anti-stoffen gaan vormen tegen lichaamseigen eiwitten).

Wanneer je een auto-immuunziekte hebt, dan doet je afweersysteem dit echter wel:

  • Wanneer je een auto-immuunziekte hebt, dan heeft je afweersysteem anti-stoffen gevormd tegen lichaamseigen eiwitten.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer je afweersysteem op een later moment in je leven wederom cellen ontdekt welke eiwitten op hun celmembranen bezitten die overeenkomen met de eiwitten waartegen anti-stoffen zijn gevormd, je afweersysteem deze cellen zal gaan aanvallen.

Hierdoor zullen ontstekingsreacties ontstaan in je lijf welke veroorzaakt worden door je afweersysteem.

Zijn deze afweer-reacties te beïnvloeden?

Ja!

Wanneer je afweersysteem in je latere leven namelijk niet al te vaak cellen detecteert welke eiwitten op hun celmembranen bezitten die overeenkomen met de eiwitten waartegen anti-stoffen zijn gevormd, dan zullen er ook niet al te vaak auto-immuunreacties (en vervolgens ontstekingsreacties) veroorzaakt worden in je lijf en kan er remissie optreden van je auto-immuunziekte.

Noten-allergie als voorbeeld

Wanneer je een noten-allergie hebt, dan heeft je afweersysteem ooit in een ver verleden anti-stoffen gevormd tegen de eiwitten aanwezig in noten.

Wanneer jij vervolgens ergens in je latere leven noten consumeert, dan zal je afweersysteem hierop reageren met (vaak een heel heftige) allergische (afweer)reactie.

Wanneer jij in je latere leven de consumptie van noten echter goed mijdt (en ook producten mijdt die sporen van noten bevatten), dan zullen allergische reacties uitblijven.

Op een soortgelijke manier kunnen auto-immuunreacties dus ook uitblijven in je latere leven, wanneer je afweersysteem in je latere leven maar geen eiwitten meer detecteert welke gelijken op de eiwitten waartegen deze anti-stoffen heeft gevormd.

De identiteit van je cellen

Al je cellen bezitten eiwitten:

  • Eiwitten in het intra-cellulaire milieu van je cel.
  • Eiwitten in het celmembraan van je cel welke uitsteken in het extra-cellulaire milieu van je cel.

Membraan-eiwitten welke uitsteken in het extra-cellulaire milieu van je cel bezitten glycanen (een uniek samengestelde keten van suikers).

Deze glycanen verschaffen de membraan-eiwitten bescherming, maar verschaffen je cellen ook hun identiteit:

  • Je afweersysteem herkent de eiwitten op je celmembranen als lichaamseigen eiwitten door de aanwezigheid van deze glycanen.

Dit betekent dat wanneer je een auto-immuunziekte hebt, ergens in het verleden de glycanen van sommige membraan-eiwitten in je lijf beschadigd zijn geraakt, niet tijdig hersteld konden worden, je afweersysteem deze vervolgens niet meer kon herkennen als lichaamseigen eiwitten en anti-stoffen heeft gevormd tegen deze eiwitten.

Dit betekent echter ook dat wanneer je (met behulp van je voeding) in de toekomst beschadigde membraan-eiwitten in je lijf tijdig helpt herstellen (en zorgt voor het behoud van de identiteit van je cellen m.b.v. je voeding), je afweersysteem nauwelijks tot geen membraan-eiwitten zal detecteren waartegen in het verleden anti-stoffen zijn gevormd (of waartegen je afweersysteem alsnog anti-stoffen kan gaan vormen) en dat de ziekteverschijnselen van je auto-immuunziekte kunnen verminderen.

Het voor je afweersysteem herkenbaar houden van je membraan-eiwitten

Om de membraan-eiwitten op je celmembranen herkenbaar te houden voor je afweersysteem, moeten zij glycanen (ketens van essentiële suikers) bezitten (las je zojuist).

Deze membraan-eiwitten inclusief hun glycanen worden ook wel glyco-proteïnes genoemd.

Om nieuwe glyco-proteïnes in je cellen te kunnen vormen (en beschadigde varianten op je celmembranen te kunnen vervangen) moeten je cellen beschikken over alle essentiële bouwstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Alle acht essentiële suikers.
  • Alle acht essentiële aminozuren.
  • Alle twee essentiële vetzuren.

Conclusie:

  • Om de membraan-eiwitten op je celmembranen herkenbaar te houden voor je afweersysteem, moet je voeding structureel voorzien in alle essentiële bouwstoffen.
  • Om het plaatsvinden van auto-immuunreacties in je lijf zoveel mogelijk te kunnen beperken, moet je voeding structureel voorzien in alle essentiële bouwstoffen.

Verse groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.
  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële suikers.
  • Fermenteerbare vezels.

Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van nieuwe glyco-proteïnes (membraan-eiwitten met glycanen) door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal het herstel van beschadigde membraan-eiwitten op je cellen niet plaats kunnen vinden.
  • Zal je afweersysteem de eiwitten op je celmembranen (welke geen glycanen meerbezitten) niet meer herkennen als lichaamseigen eiwitten.
  • Zal je afweersysteem anti-stoffen gaan vormen tegen deze membraan-eiwitten (zonder glycanen).
  • Zal je afweersysteem beschadigde membraan-eiwitten (waartegen anti-stoffen zijn gevormd) gaan aanvallen zodra ze gedetecteerd worden.
  • Zullen regelmatig ontstekingsreacties in je lijf (door je afweersysteem) veroorzaakt worden.
  • Zullen de ziekteverschijnselen van je auto-immuunziekte verergeren.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat veel:

  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële aminozuren.

Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.

Zonder deze essentiële voedingsstoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van nieuwe glyco-proteïnes (membraan-eiwitten met glycanen) door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal het herstel van beschadigde membraan-eiwitten op je cellen niet plaats kunnen vinden.
  • Zal je afweersysteem de eiwitten op je celmembranen (welke geen glycanen meerbezitten) niet meer herkennen als lichaamseigen eiwitten.
  • Zal je afweersysteem anti-stoffen gaan vormen tegen deze membraan-eiwitten (zonder glycanen).
  • Zal je afweersysteem beschadigde membraan-eiwitten (waartegen anti-stoffen zijn gevormd) gaan aanvallen zodra ze gedetecteerd worden.
  • Zullen regelmatig ontstekingsreacties in je lijf (door je afweersysteem) veroorzaakt worden.
  • Zullen de ziekteverschijnselen van je auto-immuunziekte verergeren.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren

Vetrijke voeding bevat veel:

  • Vet-oplosbare vitamines.
  • Mineralen.
  • Vetzuren.

Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Zonder de essentiële vetzuren omega 3 en 6  zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van nieuwe glyco-proteïnes (membraan-eiwitten met glycanen) door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal het herstel van beschadigde membraan-eiwitten op je cellen niet plaats kunnen vinden.
  • Zal je afweersysteem de eiwitten op je celmembranen (welke geen glycanen meerbezitten) niet meer herkennen als lichaamseigen eiwitten.
  • Zal je afweersysteem anti-stoffen gaan vormen tegen deze membraan-eiwitten (zonder glycanen).
  • Zal je afweersysteem beschadigde membraan-eiwitten (waartegen anti-stoffen zijn gevormd) gaan aanvallen zodra ze gedetecteerd worden.
  • Zullen regelmatig ontstekingsreacties in je lijf (door je afweersysteem) veroorzaakt worden.
  • Zullen de ziekteverschijnselen van je auto-immuunziekte verergeren.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren  zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Conclusie:

  • Wanneer je de ziekteverschijnselen van je auto-immuunziekte zo beperkt mogelijk wilt helpen houden (wanneer je zoveel mogelijk wilt voorkomen dat auto-immuunreacties plaatsvinden in je lijf), dan dien je met hoge regelmaat verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren en de consumptie van voeding met niet-essentiële stoffen zoveel mogelijk te beperken.

Vraag:

  • Heb jij een auto-immuunziekte?
  • Is je ziekte regelmatig actief (heb je regelmatig ontstekingen in je lijf)?
  • Kennelijk is je afweersysteem in staat vele eiwitten te detecteren waartegen deze anti-stoffen heeft gevormd.
  • Kennelijk vormt je afweersysteem regelmatig nieuwe anti-stoffen tegen membraan-eiwitten welke deze niet herkent als lichaamseigen eiwitten.
  • Kennelijk vertoont je voeding tekorten in stoffen welke je membraan-eiwitten intact helpen houden en je cellen herkenbaar helpen houden.
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elke moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om het plaatsvinden van auto-immuunreacties in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!