Voeding en zelfwaardering
We leven in welvaart
Overal is wel eten
We hebben niet meer geleerd onszelf te moeten voeden om te overleven
Nee, voeding is vanzelfsprekend
Is er altijd wel
Althans, eten, eten is er altijd wel
Of dit daadwerkelijk ook voeding betreft, daarover valt te redetwisten
Voeding heeft hierdoor ook andere functies gekregen, behalve “overlevingsmateriaal” en (brand)stof om de dag door te komen
Eetstoornissen heersen dan ook veel meer in welvaartslanden dan in landen, gebieden of gezinnen en culturen waar voeding wel nog enkel en met name voeding is om te overleven en (brandstof) om de dag door te komen
Voeding kan verstrengeld raken met je zelfwaardering
Vaak helaas ontstaat zo’n koppeling al in je opvoeding
“Je bent wat je eet” kan dan hele negatieve vormen aan gaan nemen
Ben je dan ook nog eens een perfectionistisch type kan je eigenlijk in en bij ALLES wat je eet wel iets vinden, wat je jezelf kan kwalijk nemen en wat fout, slecht, teveel, te weinig, te gemakkelijk, te lekker etc. kan zijn, waardoor jij een aangrijppunt hebt helaas, waardoor jij je vervolgens aan de hand van wat je eet of hebt gegeten of het tijdstip of de hoeveelheid hiervan of de manier waarop etc. slecht en fout kan doen voelen over jezelf en je waarde kan doen bepalen en flink kan doen dalen
Anderen echter hebben hier TOTAAL geen last van
Ze kunnen eten wat ze willen; gezond of ongezond, veel of weinig, alleen of samen, snel of langzaam, makkelijk of ingewikkeld, waar dan ook maar en met wie dan ook maar, maar het bepaalt totaal niet hun eigenwaarde; hoe ze zichzelf vervolgens tijdens en na dit eten voelen en zichzelf waarderen en beoordelen, zien, voelen en ervaren.
Ben JIJ een type, wiens zelfwaardering WEL sterk gekoppeld ligt aan hetgeen je eet, dan kan de dag op je af laten komen, een onregelmatig eetpatroon, welke veel gestuurd wordt door je omgeving ERG nadelig uitpakken.
Dit kan dan elke dag weer alle kanten op gaan namelijk en zo dan ook JOUW eigenwaarde; ook die kan dan als gevolg van omstandigheden op een dag OOK alle kanten op gaan.
Eet jij (jij, wiens zelfwaardering sterk gekoppeld ligt aan hetgeen gegeten wordt, welke bepaald kan worden door emoties en omgeving) ongezond, onregelmatig, makkelijk etc. (en daarmee dus overwegend voeding, welke JIJ jezelf flink kwalijk kan nemen) met je omgeving mee of voor en door je omgeving bepaald, dan zal en kan JIJ jezelf flink naar gaan voelen, daarin meegaand, voor en door je omgeving.
Ga je hier echter niet in mee, kan het zijn dat je afwijkt van je omgeving en je als ongezellig wordt beoordeeld, wat OOK je eigenwaarde niet ten goede komt!
HEEL belangrijk is het dan ook, wanneer je iemand bent wiens eigenwaarde flink gekoppeld is aan voeding, een EIGEN, positief eetpatroon te ontwikkelen, welk in JOUW omgeving geaccepteerd wordt en toegepast kan worden en NIET negatief beoordeeld wordt en JIJ voeding (hapjes, gerechten etc.) gaat vinden en ontwikkelen, welke JOU een positief gevoel doen geven en welke je eigenwaarde niet nadelig doen beïnvloeden.
Belangrijk voor jou is je dan ook te richten op datgene wat je WEL lekker vindt en WEL wil en gaat eten en WEL goed doet voelen en dit ook voor te bereiden, zodat je in kan spelen op anders onregelmatige dagen en omstandigheden.
We zijn namelijk allemaal veel te goed geworden in het richten op hetgeen we moeilijk vinden, niet willen of moeten eten, onszelf vervolgens, wanneer we het wel eten, kwalijk nemen qua eten, hetgeen niet goed voor ons is, hetgeen we tegenop zien etc. dat we vergeten te richten op en het voorbereiden op hetgeen we WEL willen eten en we WEL kunnen en ons WEL goed doet voelen en we NIET tegenop zien!
We weten ook allemaal heel goed te benoemen wat er niet goed is aan onszelf, wat we beter hadden willen en kunnen doen en wat ons niet lukt of is gelukt.
We vergeten hierdoor echter, vooral wanneer onze zelfwaardering gekoppeld is aan eten en we een onregelmatig eetpatroon hebben, gestuurd door omgeving en omgevingsinvloeden, wat we dagelijks toch allemaal WEL voor elkaar boksen en betekenen voor een ander en goed doen en allemaal kunnen en wat we in de loop der jaren hebben bereikt.
Dit alles doordat we die dag iets “fouts” hebben gegeten of voor ons gevoel “fout” hebben gedaan of beter hadden moeten of kunnen doen voor je gevoel, volgens je eigen HOGE maatstaven, waardoor alles wat er goed is aan je, wordt overspoeld, op de achtergrond verdwijnt en niet meer ervaren of gezien of gevoeld wordt (door jezelf althans).
Waar ben jij trots op?
Wat heb jij in de loop der jaren allemaal al bereikt, waar je eigenlijk best trots op kan en mag zijn?
Wat speel jij toch dagelijks maar weer voor elkaar in JOUW leven?
Welke ballen hou jij toch maar mooi dagelijks hoog?
Wil jij samen met met mij zoeken naar JOUW positieve eetpatroon om op te richten.
Wil jij gerechten en hapjes ontdekken, welke in JOUW leven en omgeving passen, welke JIJ als gezellig kan ervaren, zodat “gezellige” momenten niet achteraf hoeven te betekenen dat je aan de hand van hetgeen je dan gegeten hebt, slecht over jezelf denkt?
Mail je me dan?
Met betrekking tot vandaag; een dag welke vaak in teken staat van eten en dan ook nog eens gezamenlijk eten, waarin je door je omgeving beinvloed kan worden en van jezelf en je eigen smaak en voorkeur verwijderd kan raken.
Wat is jouw plan m.b.t. wat je vandaag zelf WEL kan en wil doen en kan en wil eten, waarvan je weet dat NIET lastig is, je wel van kan en mag genieten en achteraf WEL goed over kan voelen?
Wil je je proberen DAAROP te richten ipv te richten op hetgeen je vandaag allemaal niet kan controleren, je tegenop ziet, lastig lijkt, eigenlijk zelf niet wilt eten, maar je toe gedwongen voelt door omgeving etc?
Add comment