Vandaag een antwoord op de vraag van Ineke:

  • Is het verstandig om dierlijke melkproducten te vervangen door plantaardige melkproducten?

De voedende waarde van dierlijke melkproducten

Dierlijke melkproducten leveren vele voedingsstoffen welke essentieel zijn voor je lijf:

  • Ze leveren alle essentiële aminozuren.
  • Ze leveren calcium.
  • Ze leveren vitamine A, D en B12.

Nou ja, niet altijd:

  • Wanneer jouw lichaam namelijk niet in staat is koemelk-eiwitten af te breken tot losse aminozuren, dan zijn dierlijke melkproducten in jouw geval alsnog niet in staat alle essentiële aminozuren te leveren aan je lijf.
  • Wanneer jij uitsluitend kiest voor magere varianten van dierlijke melkproducten, dan leveren jouw melkproducten geen vitamine A en D en is een goede opname van calcium in jouw lijf niet gegarandeerd.
  • Wanneer jij uitsluitend kiest voor varianten van dierlijke melkproducten met additieven (toegevoegde stoffen) welke de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal verstoren, ook dan is een goede vertering en opname van de eiwitten en vitamines in deze melkproducten in jouw lijf alsnog niet gegarandeerd.

Kortom:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke melkproducten KAN een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf, maar dit is alsnog niet gegarandeerd in bovengenoemde gevallen.

De voedende waarde van plantaardige melkproducten

Plantaardige melkproducten zijn er in vele soorten.

Voorbeelden van plantaardige melkproducten zijn:

  • Sojamelk.
  • Amandelmelk.
  • Rijstmelk.
  • Hazelnootmelk.
  • Kokosmelk.
  • Havermelk.

Veel van deze plantaardige melkproducten bevatten additieven (toegevoegde stoffen) welke de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal verstoren, waardoor een goede vertering en opname van de voedingsstoffen welke aanwezig zijn in deze melkproducten niet gegarandeerd is.

Deze varianten van plantaardige melkproducten hebben (door toevoeging van additieven) weinig tot geen voedende waarde voor je lijf.

Ook de varianten zonder additieven (die nauwelijks te vinden zijn helaas) hebben helaas een lage voedingswaarde:

  • Ze leveren weinig van de essentiële voedingsstoffen welke aanwezig zijn in koemelk-zuivel.

Varianten zonder additieven leveren namelijk:

  • Weinig eiwitten.
  • (In veel gevallen) niet alle essentiële aminozuren.
  • (In veel gevallen) nauwelijks tot geen calcium.
  • Geen vitamine A en B12.
  • Geen vitamine D (waardoor de opname van calcium niet gegarandeerd is).

Dit betekent dat plantaardige melkproducten bezien kunnen worden als heel prijzig “water met een smaakje op basis van plantaardige ingrediënten”.

Kortom:

  • De regelmatige consumptie van plantaardige melkproducten kan in de meeste gevallen  geen waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Conclusie en antwoord op de vraag van Ineke:

  • Nee, wanneer je weinig tot geen dierlijke melkproducten consumeert, dan vormen plantaardige melkproducten in veel gevallen geen verstandige vervanging hiervan en moet je alsnog op zoek gaan naar alternatieven welke wel een waardevolle vervanging vormen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik een artikel wijden aan de opname van calcium in je lijf.

Je zult leren welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede opname van calcium in je lijf te kunnen bewerkstelligen en zult leren dat zowel dierlijke als plantaardige melkproducten deze stoffen helaas niet allemaal leveren.

Dit betekent dat de consumptie van melkproducten (dierlijk of plantaardig)  een goede opname van calcium in je lijf niet vanzelfsprekend doet garanderen!

Lees je dit artikel, zodat jij na kan gaan of jouw voeding wel voldoende stoffen bevat welke een goede opname van calcium in je lijf helpen bewerkstelligen?

Gebruik jij weinig melkproducten en wil je weten of je voeding wel voldoende voorziet in essentiële aminozuren, calcium, vitamine A, vitamine D en vitamine B12?

Vraag dan een voedingsanalyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!