Vandaag een antwoord op de vraag van Frederiek:
- Ik houd van yoghurt, maar eet het liefst geen dierlijke melkproducten. Nu zag ik laatst kokosyoghurt in de supermarkt staan. Is dit een gezond plantaardig alternatief voor yoghurt gemaakt van koemelk?
Gezond
Een voedingsmiddel kan je als gezond bestempelen, wanneer het voorziet in vele essentiƫle voedingsstoffen en (naar verhouding) weinig voorziet in niet-essentiƫle voedingsstoffen, aangezien het in dat geval bij kan dragen aan het behoud van een gezond evenwicht in je lijf.
Wanneer een voedingsmiddel voornamelijk niet-essentiƫle voedingsstoffen (of belastende stoffen) bevat en nauwelijks essentiƫle voedingsstoffen bevat, dan kan het niet als gezond bestempeld worden en verstoort het zelfs het evenwicht in je lijf (waardoor onrust ontstaat in je lijf en je gezondheid kan verslechteren).
Essentiƫle voedingsstoffen
Essentiƫle voedingsstoffen zijn:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Alle acht essentiƫle aminozuren.
- Alle twee essentiƫle vetzuren.
De samenstelling van reguliere yoghurt (gemaakt van koemelk)
Reguliere (dierlijke) magere yoghurt bevat de volgende ingrediƫnten:
- Magere koemelk
- Yoghurtculturen
De voedende waarde van reguliere yoghurt (gemaakt van koemelk)
Yoghurt gemaakt van koemelk bevat vele essentiƫle voedingsstoffen:
- Essentiƫle vitamines (zoals vitamine B12).
- Essentiƫle mineralen (zoals kalium en calcium).
- Dierlijke eiwitten (eiwitten welke alle acht essentiƫle aminozuren bevatten).
Wanneer je de naturel variant van yoghurt (gemaakt van koemelk) consumeert (de variant zonder allerhande onnodige toevoegingen), dan bevat deze yoghurt (naar verhouding) weinig niet-essentiƫle voedingsstoffen.
Dit betekent dat de voedende waarde van reguliere yoghurt (yoghurt gemaakt van koemelk) redelijk hoog is.
Althans, wanneer je iemand bent die caseĆÆne (koemelk-eiwit) en lactose (melksuiker) prima kan verteren en wiens darmen hier niet nadelig op reageren.
De samenstelling van kokosyoghurt
Om iets te kunnen zeggen over de kokosyoghurt welke Frederiek zag staan in de supermarkt, moest ik eerst meer te weten komenĀ over de samenstelling van deze yoghurt.
Ik heb de samenstelling van de desbetreffende kokosyoghurt dan ook opgezocht en vond de volgende ingrediƫnten:
- Kokosmelk
- Verdikkingsmiddel (tapiocazetmeel)
- Yoghurtculturen
De voedende waarde van deze kokosyoghurt
De kokosyoghurt welke Frederieke tegen is gekomen in de supermarkt bevat helaas maar weinig essentiƫle voedingsstoffen:
- De vetten aanwezig in kokosmelk betreffen vetten welke geen essentiƫle vetzuren bevatten.
- De eiwitten aanwezig in kokosmelk (wat er overigens zeer weinig zijn) betreffen plantaardige eiwitten (eiwitten welke helaas niet alle acht essentiƫle aminozuren bevatten).
Wat de yoghurt hoogstwaarschijnlijk wel bevat zijn wat essentiƫle vitamines (zoals vitamine E) en wat essentiƫle mineralen (zoals magnesium en kalium) welke kokos(melk) in enige mate bezit.
Dit betekent dat de voedende waarde van deze kokosyoghurt een heel stuk lager is dan de voedende waarde van dierlijke yoghurt gemaakt van koemelk (het voorziet je lichaam in heel wat minder essentiƫle voedingsstoffen en heel wat meer niet-essentiƫle voedingsstoffen).
Conclusie en antwoord op de vraag van Frederiek:
- Nee, kokosyoghurt kan je niet inzetten als plantaardig alternatief voor yoghurt gemaakt van koemelk, aangezien het heel wat minder, maar vooral ook hele andere voedingsstoffen levert dan yoghurt gemaakt van koemelk. Kokosyoghurt kan je wel inzetten wanneer je koemelk-eiwit (caseĆÆne) of melksuiker (lactose) niet kan verdragen, maar weet dat het dan alsnog niet veel essentiĆ«le voedingsstoffen levert en je altijd nog wel moet zorgen dat je alle essentiĆ«le voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook wanneer je regelmatig yoghurt gemaakt van koemelk consumeert krijg je niet alle essentiĆ«le voedingsstoffen binnen en moet je altijd nog wel zorgen dat je de yoghurt aanvult of combineert met voeding welke de overige essentiĆ«le voedingsstoffen levert welke yoghurt gemaakt van koemelk niet levert.
Lees en leer meer
Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden over yoghurt.
Deze vraag zal gaan over het verschil tussen Nederlandse, Griekse en Ijslandse yoghurt (Skyr).
Overmorgen zal ik een vraag beantwoorden over het maken van een keuze tussen magere melk, magere yoghurt en magere kwark.
Lees je (wanneer je een zuivelliefhebber bent) de komende dagen ook weer mee?
Wil jij weten of het (plantaardige) melkproduct welke jij regelmatig consumeert je lijf wel voedt met essentiƫle voedingsstoffen?
Stuur een mail!
Add comment