Vleeswaar: “Ach, wat maken die paar toegevoegde stofjes nou uit!”
Vleeswaar
Vleeswaar is gewoon vlees welke dun gesneden is.

Althans, dat zou je denken, vermoeden en verwachten.

Is vleeswaar echter wel ENKEL vlees dat alvast dun gesneden is voor je?

Nee helaas niet.

Het is helaas niet ENKEL of ZOMAAR vlees dat dun gesneden is.
Het is en bevat HELAAS tegenwoordig nog zeer veel meer.

Het bevat allerhande ADDITIEVEN.

Ben je je hier bewust van wanneer je door de supermarkt loopt?
Velen niet.

Tijdens de supermarktsurvival (welke ik regelmatig doe met mensen) zijn de deelnemers hiervan dan ook vaak ZEER verbaasd over hetgeen ze opeens nieuw te weten komen over het vlees dat in de vitrines ligt bij het vleeswaar-schap.

Laten we vandaag dit vleeswaar dan ook maar eens bespreken!

Laten we de ingrediënten van hedendaags vleeswaar bespreken en vooral OOK bespreken welke invloed onnodig EXTRA toegevoegde ingrediënten uiteindelijk hebben op de vertering en opname van de juist MOOIE voedzame stoffen aanwezig in vlees!

Lees je mee?

Vleeswaar, wat is dat eigenlijk?

Vlees zelf bevat eiwitten.

Eiwitten (met name eiwitten van dierlijke aard) leveren ons lichaam ALLE essentiële aminozuren.
Deze essentiële aminozuren heeft IEDER lichaam als bouwstof nodig!

Dit maakt vlees iets waarmee je je lichaam daadwerkelijk GOED kan voeden.

Het lichaam voeden betekent namelijk “het lichaam OPTIMAAL voorzien van al diens essentiële bouwstoffen”.

Naast deze ZEER noodzakelijke (essentiële) macro-nutriënten (aminozuren) aanwezig in vlees, kan vlees ook het ZEER noodzakelijke (essentiële) micro-nutriënt vitamine B12 leveren.

Deze vitamine is een zeer essentiële vitamine welke bij tekorten daarin zeer veel klachten kan geven welke je echt NIET wil.

Ook de aanwezigheid van deze vitamine maakt dat vlees (deze vitamine ook nog eens bevattend) iets kan zijn waarmee je je lichaam daadwerkelijk GOED kan voeden.

Vlees in je maaltijden integreren is dan ook aan te raden om de voedzaamheid van je maaltijden te verhogen.
Vlees in je maaltijden integreren maakt namelijk dat je maaltijden SOWIESO al voorzien zijn van de essentiële bouwstoffen uit eiwitten, zodat je deze maaltijden daarnaast ENKEL nog maar hoeft te voorzien van de essentiële bouwstoffen uit groenten en vet om een OPTIMAAL voedzame maaltijd te kunnen bereiken!

Maar ja, dan moet je lichaam WEL uiteindelijk goed kunnen beschikken over de essentiële bouwstoffen welke vlees bezit!
Enkel wanneer het lichaam GOED over deze bouwstoffen kan beschikken kan het lichaam namelijk pas diens voordeel uit deze bouwstoffen halen!

Als we kijken naar het hedendaagse vleeswaar (bijvoorbeeld kipfilet) welke menigeen op diens brood doet (en welke we ook vaak om een augurkje wikkelen als hapje), wat zien we dan en kan je dan concluderen:

  • Ook vleeswaren bevatten eiwitten en ook vleeswaren bezitten dus ALLE essentiële aminozuren (welke we zojuist benoemden als ZEER voedend en waardevol voor het lijf).
  • Ook vleeswaren bevatten vitamine B12 (welke we zojuist benoemden als ZEER waardevol voor het lijf), aangezien verhitting (wat toch vaak al wel is gebeurt met vleeswaar) WEINIG nadelige invloed heeft op deze vitamine en diens stabiliteit.

 

Nou, dan kunnen we dat vleeswaar dus lekker eten en lekker blijven eten om ons lichaam (met behulp van de zeer mooie, essentiële stoffen daarin aanwezig) GOED te kunnen voeden (zou je denken) toch?!

Nee, helaas…

Deze denkwijze zou terecht KUNNEN zijn wanneer de verdere (helaas onnodig toegevoegde) EXTRA ingrediënten (aanwezig in ons hedendaagse vleeswaar) de optimale VERTERING, de optimale OPNAME en dus OOK de uiteindelijke optimale BENUTTING van deze mooie essentiële bouwstoffen maar NIET in de weg zou staan!

Helaas zitten namelijk NAAST mooie essentiële bouwstoffen in vleeswaar (zoals kipfilet)OOK heel wat meer en andere ingrediënten namelijk!

Kijk maar:

kippenvlees, water, gemodificeerd maiszetmeel, zout,  voedingszuur E326, zout, stabilisatoren E450 en E451, verdikkingsmiddel E407, dextrose, aroma, antioxidant E301 en conserveermiddel E250

“Ach, maar wat maken die paar toegevoegde stofjes nou uit!”
DAT zou je na het lezen van deze ingrediënten KUNNEN denken.

Ja, je weet en snapt dat deze additieven (toegevoegde ingrediënten) nou NIET bepaald voedzame of nodige (essentiële) ingrediënten betreffen (waar je lichaam ook maar IETS gunstigs of voedzaams uit kan halen), maar tegelijkertijd kan je ook denken:

  • “Wanneer ik voor of na het eten van gewone kipfilet een kop koffie met suiker zou hebben gedronken, had ik de suiker aanwezig in dit vleeswaar toch OOK WEL binnen gekregen”
  • “Ach, deze toegevoegde stofjes leveren toch geen (of nauwelijks) EXTRA calorieën (bovenop de calorieën in de kipfilet zelf), dus zal en kan dit vleeswaar met deze additieven nooit veel nare of veel andere effecten hebben op de stofwisseling in het lijf dan onbewerkte kipfilet zonder deze additieven heeft op de stofwisseling in het lijf”

 

Oh, en OF kipfilet MET of ZONDER additieven een verschil maakt!

Wellicht niet een verschil zozeer in calorieën nee, maar wel degelijk qua effect op je stofwisseling!

Deze additieven hebben namelijk WEL DEGELIJK zeer veel invloed op de vertering van de kipfilet namelijk en daardoor uiteindelijk ook ECHT WEL op de stofwisseling in je lijf!

Lees je mee?

  • Jij denk wellicht dat wanneer deze kipfilet alle essentiële aminozuren en de essentiële vitamine B12 (welk ik net als ZEER waardevol heb benoemd) WEL bevat, je door het eten van dit vleeswaar (welke zowel deze aminozuren als ook dit vitamine bezit) je lichaam vanzelfsprekend GOED met deze stoffen kan voorzien en voeden.
  • Jij denk wellicht OOK dat de essentiële bouwstoffen aanwezig in dit vleeswaar door simpelweg het eten van dit vleeswaar ZOMAAR vanzelfsprekend in je lichaam worden opgenomen.

 

Helaas…

Wanneer je namelijk allemaal EXTRA (onnodige) verzurende, geconcentreerde en niet voedzame stoffen aan wellicht WEL voedzame stoffen (de essentiële bouwstoffen aanwezig in het kippenvlees zelf) toevoegt en deze stoffen allemaal tezamen in dezelfde spijsbrij terecht komen in je spijsverteringskanaal, zullen deze onnodig toegevoegde stoffen voor een heel andere zuurtegraad van de spijsbrij gaan zorgen dan de zuurtegraad welke kipfilet normaal gesproken zelf zou bezitten.

  • Wist je dat een goede vertering van voeding afhangt van de zuurtegraad in de verschillende delen van het spijsverteringskanaal?

 

Enzymen (welke voedingsstoffen zoals eiwitten moeten verteren) werken namelijk enkel optimaal bij een optimale zuurtegraad!

Bronnen van eiwitten (zoals vlees) zijn zelf al zeer compacte stoffen en bevatten weinig vocht.

Eiwitten zullen de zuurtegraad dan ook zelf al niet verhogen bij aankomst in maag of darm, maar zullen de zuurtegraad eerder verlagen bij aankomst in maag of darm (zolang ze nog niet verteerd zijn).

De onnodig toegevoegde stoffen aan het vleeswaar zijn OOK geconcentreerd en zullen de zuurtegraad in de ruimte waarin ze belanden (en de sappen aldaar) des te meer verlagen.

Een FLINK zure maaginhoud is altijd ERG belangrijk om eventuele ziekteverwekkers aanwezig in voeding te bestrijden, maar een NOG lagere  zuurtegraad van de maaginhoud (gecreëerd door de FLINK verzurende, geconcentreerde additieven toegevoegd aan vleeswaar) kan veroorzaken dat de eiwitvertering in de maag NIET optimaal plaats kan vinden!

De eiwitvertering in de maag vindt namelijk enkel maar optimaal plaats bij een optimale zuurtegraad aldaar en bij een optimale afgifte van maagsappen aldaar met daarin de eiwit-verteringsenzymen aanwezig.

Ook de opname van vitamine B12 is afhankelijk van zowel een optimale vertering van eiwitten in de maag, maar OOK afhankelijk van een optimale afgifte van maagsap met daarin aanwezig het stofje “intrinsic factor”.

Door de vele verzurende additieven in vleeswaar aanwezig zal de zuurtegraad in de maag echter al dermate laag worden dat de hormonen in de maagwand minder tot het produceren van zure maagsappen aangezet zullen worden waarin ZOWEL de eiwit-verterings-enzymen als OOK het stofje “intrinsic factor” aanwezig is!

Dit zal zowel de optimale vertering van eiwitten als OOK de vertering en opname van vitamine B12 DRASTISCH belemmeren!

Wanneer NIET optimaal verteerde eiwitten lang in de maag verblijven (door een verminderde maagsap-productie en daardoor ook een verminderde enzymwerking van de eiwit-splitsende enzymen), dan kunnen deze eiwitten zelfs extra gaan verzuren en ook gaan rotten in de maag en zal de spijsbrij (bij verlaten van de maag) des te zuurder zijn geworden.

Als reactie DAAROP (aangezien het ZEER belangrijk is dat de spijsbrij in de darmen een VEEL hogere zuurtegraad heeft om aldaar optimale enzymreacties te kunnen laten plaatsvinden), zal de alvleesklier enorm veel van de ontzurende stof natriumbicarbonaat moeten gaan produceren.

Echter (aangezien de spijsbrij OOK additieven bevat welke NIET verteerd kunnen of hoeven worden (zoals de suikers en e-nummers etc.) zal de darmflora (na het ontvangen van deze SLECHT verteerbare additieven) verstoord raken en zal de verdere vertering en OOK de uiteindelijke opname van de waardevolle stoffen aanwezig in vlees NIET goed verlopen.

Ja, (zo lees je  nu) dit vleeswaar bevat dus ECHT WEL essentiële aminozuren en zeker ook WEL minimaal één essentiële vitamine (en misschien wel meer ook), maar wanneer deze essentiële bouwstoffen allen HELAAS ONVERTEERD in de darmen achter blijven, hoeveel heb je dan uiteindelijk aan deze essentiële bouwstoffen aanwezig in je vleeswaar?

Wat is DAN de voedende WAARDE eigenlijk nog wanneer je dit vleeswaar eet?

  • Biedt je je lijf uiteindelijk iets goeds?
  • Voed je daarmee je lijf?
  • Kan je je lijf voeden met iets wat NIET EENS in je lijf belandt?

 

En wat belandt vervolgens WEL in je lijf na het eten van dit vleeswaar?

Waardeloze en zelfs belastende stoffen!

De glucose bijvoorbeeld die aan menig vleeswaar wordt toegevoegd!
Die glucose die belandt uiteindelijk WEL in het lijf, terwijl glucose nou juist NIET bepaald nodig is aldaar!

Wellicht belanden ook nog wel wat van de andere additieven aanwezig in menig vleeswaar uiteindelijk in het lijf, aangezien deze wellicht door de lever ontgift moeten worden!

Jij dacht (aangezien de calorieën in dit vleeswaar t.o.v. kipfilet ZONDER additieven NIET veel varieerden) dat dit vleeswaar MET additieven daarin aanwezig NIET zozeer een verschil zou uitmaken m.b.t. de uiteindelijke stofwisseling in je  lijf en net zo voedzaam zou zijn als kipfilet ZONDER additieven?!

Haha..
Denk je daar NU nog steeds zo over?

Wist je trouwens dat je kip (van biologische aard welke vrijelijk buiten rond heeft kunnen tokken en scharrelen) ook best zelf zou kunnen bereiden en dat die ZELF gebraden kip dan GEEN additieven zou bevatten en dat er door DIE te eten MEER kans bestaat dat je je lijf DAN WEL goed voedt met essentiële bouwstoffen?

Wellicht DAT in het vervolg maar eens gaan doen en proberen dan?

De essentiële aminozuren en ook essentiële vitamines (zoals vitamine B12) welke onbewerkt vlees KAN bieden, heeft het lichaam namelijk toch ECHT WEL nodig!

Niet enkel DIE essentiële bouwstoffen (aanwezig in vlees) heeft het lichaam overigens nodig, maar OOK NOG vele ANDERE essentiële bouwstoffen heeft het lichaam nodig!

Vul je dan ook je vlees (welke je in het vervolg maar mooi ZELF braad (i.p.v. deze in de vorm van vleeswaar te kopen)) WEL aan met bronnen van essentiële vitamines en mineralen uit koolhydraten (groenten of fruit) EN vul je je vlees OOK aan met bronnen van essentiële bouwstoffen uit vetten (vette vis, rauwe noten, rauwe zaden en rauwe pitten)?

Vraag:

  • Heb jij tot nu toe regelmatig vleeswaar gegeten?
  • Wist je dat dit vleeswaar al deze additieven bevatte?
  • Wist je OOK dat deze additieven de optimale vertering en optimale opname van de essentiële bouwstoffen in vlees in de weg zou kunnen staan en dat door deze additieven aanwezig in je vleeswaar je uiteindelijk je lijf NIET optimaal voedt?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!