Vind je het gek?
We eten allemaal
Dat wel
Maar voeden..hmm…dat is een ander verhaal
Voedingsstoffen heb je nodig om je stofwisseling optimaal te houden
Enkel met een optimale stofwisseling kan je gezond blijven en je gezond en fit voelen en dus ook onder andere op gewicht blijven
Vetten verbranden en opslaan is namelijk net zo goed een stofwisselingsproces en als de stofwisseling niet goed verloopt, tja, dan kan je je gewicht dus ook niet goed beheersen
Krijgen we met ons eten echter wel genoeg voedingsstoffen binnen?
Een groot deel van de stoffen welke we tegenwoordig eten/nuttigen, bevatten namelijk geen voedingsstoffen, zijn chemisch/kunstmatig of bevatten door bewerking al geen voedingsstoffen meer
Dit maakt dat de hedendaagse stofwisseling al niet zo optimaal meer verloopt dan toen we nog niet met voeding hadden zitten knoeien
Toch zien we op onze verpakkingen met die bewerkte voedingsmiddelen wel koolhydraten, eiwitten en vetten staan en dat zijn toch DE voedingsstoffen zo weten we, dus krijgen we toch voeding binnen, zo denken we!
Echter, om koolhydraten, eiwitten en vetten ook te kunnen benutten voor stofwisselingsprocessen zijn enzymen nodig; stofwisseling kan namelijk enkel op basis van enzymreacties verlopen.
Door bewerkingsprocessen zitten enzymen al niet of nauwelijks meer in onze voeding zelf, dus daar kunnen we al haast niet meer op baseren, maar gelukkig heb je ook metabole enzymen; enzymen welke je organen al bezitten en aanleveren. Organen als de alvleesklier en lever.
Doordat wij echter leuke kunstmatige niet-voedzame stoffen in onze voeding ERBIJ stoppen wordt de lever al lekker belast en druk bezig gehouden met andere dingen dan voedingsstofverwerking en kan je snappen dat deze nogal moe wordt van al deze extra belasting en al dit extra werk.
Deze lever speelt een grote rol in stofwisselingsprocessen; deze heeft veel enzymen nodig om allerlei nieuwe stoffen te vormen en het lichaam in te sturen, maar heeft, wanneer deze belast wordt met het moeten zuiveren van al deze belastende EXTRA stoffen er nog EXTRA nodig.
Om enzymen te kunnen vormen heb je eiwitten nodig en laten we nou een landje zijn, welke met name koolhydraten eet en eigenlijk steeds minder eiwitten, daar waar we er (lees je net) eigenlijk steeds meer nodig hebben, doordat we zelf met onze voeding EN stress steeds meer schade aanrichten door ons lichaam EXTRA te belasten en EXTRA/ONNODIG werk te bezorgen; schade welke herstelt moet worden en waar eiwitten voor nodig zijn! Eiwitten vormen namelijk niet enkel de bouwstoffen van enzymen, maar van AL je lichaamscellen. Het zijn dan eigenlijk ook “herstelstoffen”.
Ook de alvleesklier die een grote rol speelt in het aanleveren van enzymen is nogal overbelast en moe door alles wat wijzelf met voeding hebben uitgespookt en het hoge aandeel aan vezelarme koolhydraten welke wij met z’n allen eten. Onze alvleesklier moet zich namelijk ontfermen over de verwerking van koolhydraten en het reguleren van onze bloedsuikerspiegel, waar koolhydraten invloed op uitoefenen.
Ook dit maakt de aanmaak van metabolische enzymen er niet beter op en doet de stofwisseling geen goed; wanneer zowel lever als alvleesklier, dus DE organen die met name met enzymreacties te maken hebben, door onze bewerkte voeding al EXTRA belast worden, kunnen ze flink uitgeput raken.
Hebben we echter wel nog voldoende enzymen, wil het nog niet zeggen dat deze goed kunnen werken. Zij hebben namelijk een co-enzym nodig (vitamines of mineralen). Zitten deze al in de voeding, wordt het betrekkelijk makkelijk om enzymreacties uit te voeren, maar HELAAS!! Door onze bewerkingsprocessen met onze voeding, zitten die er ook nauwelijks meer in. Slikken we ze middels een preparaat (vitaminesupplement); heel leuk en aardig, dan kunnen deze wellicht nog wel als co-enzym fungeren bij spijsverteringsenzymen en dus bij enzymreacties in je spijsverteringskanaal, dus op het eerste deel van het traject dat spijsvertering en stofwisseling heet, maar voor andere reacties verderop in het lichaam, daarvoor zijn deze vitamines en mineralen dan vaak alweer opgebruikt OF kunnen niet verderop aankomen, aangezien vitamines via de darmwand moeten worden opgenomen het verdere lichaam in om te kunnen “helpen” bij latere enzymreacties in je lichaam, en wij door onze bewerkingen met voeding OOK de darmen flink aan het belasten zijn, waardoor de darmwand vaak ontstoken is en vitamines niet goed kunnen worden opgenomen. Zo kan het lichaam uitgeput raken van vitamines en mineralen met alle gevolgen van dien, wanneer op basis van enzymreacties verderop in je lichaam; in je cellen, waar toch ECHT vitamines en mineralen voor nodig zijn, ze dan maar als noodgreep elders moeten worden weggeplukt en je deze uit je lichaam rooft, onder andere uit andere weefsels, zoals spierweefsel, waar ze eigenlijk zouden moeten horen zitten en blijven zitten, want ook daar zijn ze nodig en hebben ze een functie. Vooral wateroplosbare vitamines kunnen snel uitgeput raken, want deze kunnen niet in voorraden aangelegd worden en “bewaard” worden voor later, zoals vetoplosbare vitamines dit wel kunnen in het lichaam.
En laat het nou zo zijn dat bij een uitputting van met name of onder andere deze wateroplosbare vitamines, onze hersenprocessen/reacties niet zo goed kunnen verlopen! Dit wil dus zeggen dat indirect bewerkte voeding met tekorten in vitamines en mineralen een nadelige uitwerking hebben op onze hersenprocessen, omgang met stress en emoties, gemoedstoestand etc.
Ben jij je daar bewust van wanneer je iets eet? Denk het niet toch?!
Zelfs al zouden er voldoende enzymen en vitamines en mineralen echter in onze voeding aanwezig zijn (of er extra bij in zijn gestopt; door al die kunstmatige toevoegingen welke er helaas tegenwoordig OOK bij in worden gestopt, kunnen enzymreacties helaas OOK verstoort worden doordat deze stoffen ipv de vitamines en mineralen zich aan de enzymen gaan binden; ze kunnen op de plek gaan zitten, waar normaal de vitamines en mineralen zitten, waardoor enzymen onze voeding niet goed meer kunnen “herkennen” als zijnde voedingsstof! Deze “herkenning” vindt namelijk normaal gesproken plaats doordat een vitamine/mineraal op een “herkenpunt” zit voor de enzymen, waardoor bepaalde enzymen weten dat ze met DIE stof een reactie moeten gaan uitvoeren!
Ook verstoren deze belastende stoffen de zuurtegraad van je darmen en laat het nou zo zijn dat enzymreacties OOK met name bij een bepaalde zuurtegraad plaatsvinden!
Haha…ja…we eten wel, maar wat kan en doet je lichaam met de stoffen welke we eten en komen ze wel aan op de plek van bestemming en zijn de stoffen welke we eten wel voedzame stoffen?
Gek dat onze stofwisseling niet optimaal is, kijkend naar welke nadelige eigenschappen we zelf hebben gecreëerd met onze leuke bewerkte voeding?
Gek dat er als gevolg van onder andere deze vertraagde stofwisseling zoveel overgewicht heerst?
Goh…en opeens is iedereen lactose- en glutenintolerant; dat leek vroeger veel minder het geval..zou dat wat te maken hebben met onze spijsvertering, welke door de hedendaagse voeding, moeizaam en steeds moeizamer verloopt?
Wellicht dat ook deze verslechterde enzymwerking bij deze intoleranties voortkomt als logisch gevolg van het eten van al die bewerkte voeding?!
Was en ben jij er bewust van dat dat wat jij niet als zeer verschillend ziet en ervaart wanneer je het eet (bewerkte versus onbewerkte voeding) aangezien het wel allemaal goed en “normaal” smaakt en jij het allemaal wel ervaart als “voeding” en je dan ook zelf er weinig verschil en nadelen bij ervaart op het moment van eten zelf, dat dit voor je lichaam een heel ander verhaal kan zijn: dat deze bewerkte voeding heel anders (minder goed) verwerkt kan worden door je lichaam?!
Wanneer je denkt dat meer mensen (uit je omgeving) hier wat meer bewust van moeten of zouden kunnen worden (gemaakt), stuur je dit bericht dan door aan hen?
Add comment