In deze blog  gaan we het hebben over vetvrij eten:

  • We gaan de invloed van vetvrij eten op je spijsvertering, stofwisseling, hormoonbalans en lichaamsvetpercentage bespreken.
  • We gaan er op die manier achter komen of vetvrij eten enige gezondheidswinst oplevert.

Lees je mee?

Weg met vet

Welke mensen zijn over het algemeen geneigd vetten zoveel mogelijk uit hun voeding te schrappen?

  • Mensen die willen afvallen.
  • Mensen met een angst om aan te komen.
  • Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte.

De denkwijze van deze mensen is helaas:

  • Wanneer mijn voeding geen vet bevat, dan kan mijn lichaamsvetpercentage niet toenemen.
  • Wanneer mijn voeding geen vet bevat, dan zal het overtollig vet in mijn lichaam afgebroken worden.
  • Wanneer mijn voeding geen vet bevat, dan kunnen mijn organen en vaten niet beschadigd raken door vetten in mijn bloed.
  • Wanneer mijn voeding geen vet bevat, dan  kan mijn verhoogde cholesterolgehalte niet verder verhogen.
  • Wanneer mijn voeding geen vet bevat, dan zal mijn verhoogde cholesterolgehalte uiteindelijk wel dalen.

Kortom:

  • Er wordt door menigeen gedacht dat vetarm en vetvrij eten enkel gezondheidswinst en geen gezondheidsverlies met zich mee kan en zal brengen.

Deze gedachte (dat vetarm en vetvrij eten gunstig en dus zeker niet nadelig zal zijn voor je gezondheid) wordt sterk bekrachtigd door de maatschappij.

Vetarm en vetvrij eten wordt namelijk gepromoot:

  • Reclame wordt veelvuldig gemaakt voor voedingsmiddelen met 0% vet.
  • Reclame wordt veelvuldig gemaakt voor magere voeding.
  • Reclame wordt veelvuldig gemaakt voor light-producten.
  • Reclame wordt veelvuldig gemaakt voor hulpmiddelen, waardoor je vetvrij (zonder toevoeging van vet) je voeding kan bereiden.

Maar klopt dit allemaal wel?

  • Is vetvrij eten inderdaad gunstig voor je gezondheid?
  • Kan je gezondheid er inderdaad enkel maar op vooruit gaan en niet verslechteren, wanneer je vetvrij gaat eten?

Hierover in deze blog meer, aangezien we in deze blog de invloed van vetvrij eten op je spijsvertering, stofwisseling, hormoonbalans en lichaamsvetpercentage gaan bespreken.

Spijsvertering

In je spijsverteringskanaal vindt de vertering van je voeding plaats.

Vertering betekent:

  • Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen tot enkelvoudige voedingsstof-moleculen.

Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen kan enkel uitgevoerd worden d.m.v. hydrolyse.

Hydrolyse is een bio-chemische reactie waarbij vocht nodig is en welke uitgevoerd wordt m.b.v. spijsverterings-enzymen en hun co-enzymen.

Spijsverterings-enzymen functioneren enkel bij een optimale zuurtegraad.

In de maag is deze optimale zuurtegraad hoog, maar in je mondholte en darmen is deze neutraal tot licht basisch.

Dat wil zeggen dat in je maag zuur vocht aanwezig moet zijn om de vertering van je spijs mogelijk te kunnen maken en in je mondholte en darmen neutraal tot basisch vocht aanwezig moet zijn om de vertering van je spijs mogelijk te kunnen maken.

Spijsverterings-sappen

Vocht, enzymen en een optimale zuurtegraad zijn nodig in je spijsverteringskanaal om de vertering van je spijs mogelijk te kunnen maken (las je zojuist).

Vocht, enzymen en een optimale zuurtegraad zijn enkel aanwezig in je spijsverteringskanaal, wanneer er een goede productie van spijsverterings-sappen plaatsvindt in je spijsverteringskanaal:

  • Speeksel
  • Slijmstoffen
  • Maagzuur
  • Maagsap
  • Darmsap
  • Alvleeskliersap
  • Galsap

De productie van deze sappen zal enkel plaatsvinden, wanneer de zenuw-receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal worden geprikkeld en deze prikkeling tot de productie van maag- en darmhormonen leidt.

Conclusie:

  • Wanneer de zenuw-receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal niet geprikkeld kunnen worden (of wanneer de productie van hormonen als reactie op deze prikkeling uitblijft), dan zal de productie van spijsverterings-sappen in je lijf niet goed verlopen en zal je voeding niet goed verteerd worden.

CCK

Wanneer vetten vanuit je maag in je dunne darm belanden, dan worden de CCK-receptoren (gelegen in de wand van je dunne darm) geprikkeld.

Vervolgens (als reactie op deze prikkeling) zal het hormoon CCK (cholecystokinine) geproduceerd worden door de hormoonproducerende kliercellen in de wand van je spijsverteringskanaal.

Dit hormoon zal de productie van twee spijsverterings-sappen bepalen:

  • De productie van alvleeskliersap
  • De productie van galsap.

In alvleeskliersap zitten enzymen welke koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen verteren (splitsen).

In galsap zitten galzure zouten welke vetten kunnen emulgeren.

Het emulgeren van vet is nodig om:

  • Vetten beter te kunnen verteren.
  • Vetten op te kunnen nemen in je lijf.

Conclusie:

  • Wanneer je vetvrij eet, dan zullen je CCK-receptoren niet geprikkeld worden, dan zal het hormoon CCK onvoldoende geproduceerd worden en zal de productie van alvleeskliersap en galsap verminderen.
  • Wanneer je vetvrij eet, dan zal je voeding niet goed verteerd worden.

Stofwisseling

In de cellen van je lijf vinden continu stofwisselingsprocessen plaats.

Er zijn twee soorten stofwisselingsprocessen:

  • Afbraakprocessen.
  • Herstelprocessen (opbouwende processen).

Beide processen worden uitgevoerd m.b.v. stofwisselings-enzymen en hun co-enzymen.

Beide processen kunnen enkel goed (volledig) uitgevoerd worden bij een optimale (licht basische) zuurtegraad in je cellen.

Conclusie:

  • De stofwisseling in je lijf kan enkel optimaal verlopen, wanneer de zuurtegraad in je lijf licht basisch is.

Hormoonbalans

Hormonen worden door je lichaam geproduceerd om de stofwisselingsprocessen in je lijf te reguleren:

  • Anabole hormonen reguleren de herstelprocessen (opbouwende processen).
  • Katabole hormonen reguleren de afbraakprocessen

Homeostase (evenwicht) in je bloedbaan is nodig om een optimale afwisseling van hormonen en tevens een optimale stofwisseling in je cellen mogelijk te kunnen maken.

Dit evenwicht heerst, wanneer:

  • Je bloedsuikerspiegel en bloeddruk optimaal zijn.
  • Het vocht- en zuurstofgehalte in je bloedbaan optimaal zijn.
  • De osmolariteit en de zuurtegraad in je bloedbaan optimaal zijn.

Om dit evenwicht, hormoonbalans en een optimale stofwisseling in je cellen mogelijk te kunnen maken zijn alle essentiële bouwstoffen in je lijf nodig:

  • Vocht.
  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Alle essentiële aminozuren.
  • Alle essentiële vetzuren.

Deze stoffen kunnen enkel opgenomen worden in je lijf wanneer :

  • Je voeding in deze stoffen voorziet.
  • Je voeden daarnaast ook in fermenteerbare vezels voorziet.
  • Je voeding goed verteerd wordt.
  • Je voeding goed in je darmen opgenomen wordt.

Je voeding kan enkel goed verteerd en in je darmen opgenomen worden, wanneer:

  • Je darmflora niet verstoord raakt door hetgeen je eet.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen niet verstoord raakt door hetgeen je eet.
  • Je darmwand niet geschaad raakt door hetgeen je eet.

Helaas is dit alles niet mogelijk wanneer essentiële vet-oplosbare vitamines (A, D, E en K) en essentiële vetzuren (omega 3 en 6) ontbreken in je eetpatroon.

Helaas ontbreken deze stoffen wel degelijk wanneer je vetvrij eet.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding (door het ontbreken van vet en daardoor tevens een slechte productie van alvleesklier- en galsap) niet goed verteerd kan worden en je voeding de essentiële vetzuren omega 3 en 6 en de essentiële vitamines A, D, E en K (door het ontbreken van vet) niet levert, dan kan de stofwisseling in je lijf niet optimaal uitgevoerd worden en zal de hormoonbalans in je lijf verstoord raken.

Lichaamsvetpercentage

Je lichaamsvetpercentage kan verhoogd raken onder invloed van het hormoon insuline:

  • Insuline is namelijk het hormoon welke het proces lipogenese kan stimuleren.
  • Lipogenese is het vormen van vet uit glucose.

Je lichaamsvetmassa kan zelfs sterk gaan toenemen (en zich specifiek gaan concentreren in je buikholte), wanneer je lichaam resistent is geworden voor het hormoon insuline:

  • Resistent voor het hormoon insuline kan je worden, wanneer je lichaam veelal in een slechte voedingstoestand verkeert en regelmatig het hormoon cortisol moet aanmaken.

Cortisol wordt geproduceerd in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raakt, je weefsels beschadigd raken en ontstekingen in je lichaam ontstaan (als gevolg van een slechte voedingstoestand in je lijf).

Conclusie:

  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde zuurtegraad in je lijf, beschadigingen in je lijf en ontstekingen in je lijf leiden tot een verhoging van je lichaamsvetpercentage en vetopslag in je buikholte.
  • Een chronisch slechte voedingstoestand in je lijf leidt tot een verhoging van je lichaamsvetpercentage en vetopslag in je buikholte.

Afvalstoffen

Afvalstoffen worden voortdurend geproduceerd in je cellen.

Deze afvalstoffen verhogen de zuurtegraad in je lijf en beschadigen de zeer kwetsbare vetzuren in je celmembranen.

Wanneer deze zeer kwetsbare vetzuren in je celmembranen niet tijdig hersteld worden, dan:

  • Kunnen afvalstoffen niet afgevoerd worden uit je cellen en uit je lijf.
  • Zal de zuurtegraad in je lijf verhoogd blijven.
  • Zullen ontstekingen ontstaan.

Gevolg:

  • Het hormoon cortisol zal geproduceerd worden in je lijf.
  • Je bloedsuikerspiegel zal verhoogd raken.
  • Je lichaamsvetpercentage zal toenemen.
  • Vetten zullen opgeslagen worden in je buikholte.

Enkel wanneer je voeding  de essentiële vetzuren omega 3 en 6 en de essentiële vitamines A, D, E en K bevat, dan kan:

  • Het herstel van beschadigde vetzuren in je celmembranen plaatsvinden.
  • De afvoer van afvalstoffen uit je cellen en lijf goed plaatsvinden.
  • Een verhoogde zuurtegraad in je lijf voorkomen worden.
  • Het ontstaan van ontstekingen in je lijf voorkomen en geremd worden.
  • De productie van het hormoon cortisol in je lijf voorkomen worden.
  • Een stijging van je lichaamsvetpercentage voorkomen worden.
  • De opslag van vet in je buikholte voorkomen worden.
  • Je lichaamsvetpercentage dalen.

Conclusie:

  • Wanneer je vetvrij eet, dan zullen afvalstoffen in je lijf opstapelen, zal het hormoon cortisol regelmatig geproduceerd worden en zal op den duur je lichaamsvetpercentage toenemen.

Conclusie:

  • Vetvrij eten levert geen gezondheidswinst op!

Vraag:

  • Eet jij vetvrij of zo mager mogelijk?
  • Tracht jij vetten zoveel mogelijk uit je voeding te schrappen?
  • Koop jij magere, vetvrije en light artikelen?
  • Tracht jij zonder vet je maaltijden te bereiden?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!