Vetverbranding door hardlopen
Vetverbranding door hardlopen
Veel mensen die ontevreden zijn over misschien nog niet eens hun totaalgewicht, maar wel hun wat te hoge vetpercentage trachten dit vetpercentage aan te pakken en te laten dalen door het uitbreiden van de mate zij bewegen in hun dagelijkse leven.

Met name mensen die al sinds jaar en dag een redelijk constant en een veelal niet door emoties beïnvloed eetpatroon bezitten (welke hen eigenlijk nog nooit heeft doen aan komen in totaalgewicht) besluiten zich vaak meer en eerder te focussen op het integreren van meer beweging in hun dagelijkse ritme en dagelijkse structuur dan dat ze hun eetpatroon eens flink op de schop gaan gooien.

Zij vermoeden namelijk veelal dat middels aanpassingen in dit eetpatroon weinig winst voor hen te behalen valt.

Hardlopen is onder deze mensen dan immens populair.

  • Hardlopen kan je namelijk altijd en overal doen.
  • Hardlopen kan je zowel individueel als ook in groepsverband uitvoeren.
  • Bij hardlopen kan je je eigen niveau en tempo bepalen en bewaken.
  • Hardlopen hoeft (behalve eenmalig de kosten van een geschikte uitrusting) niet veel te kosten.

 

Zo zie je vele mensen dan ook (met een vrouwenstem genaamd Evy in hun oren welke hen instrueert) regelmatig rondrennen in de hoop hun overtollige vetweefsel te verliezen.

Helaas is het verlies aan vetmassa een resultaat welke NIET VAAK bereikt wordt bij deze mensen!

Wanneer men toch DUIDELIJK van geen tot minimale beweging naar toch wel een aantal keer hardlopen per week heeft opgebouwd en de snelheid van lopen als ook de afstand men per keer loopt zich duidelijk heeft uitgebreid (en de voeding niet zozeer nadelig is veranderd in de tussentijd bij hen), wordt vaak maar niet gesnapt en begrepen waarom een daling van vetmassa niet aan de orde is en dus uit lijkt te blijven ondanks deze overduidelijke toename in beweging.

Vandaag gaan we het dan ook hebben over:

  • Wanneer is vet overtollig en wanneer kan en zal ons lichaam deze overtollige vetten opslaan?
  • Wanneer kan en zal het lichaam overtollig vet na opslag weer gaan afbreken?
  • Wat is de invloed van voeding en de stoffen hierin aanwezig op vet-opslag en vet-verbranding van overtollig vet?
  • Wat is de invloed van beweging (en dan met name bewegingsvormen als hardlopen) op vet-opslag en vet-verbranding van  dit vet?

 

Zo kan en zal ook jij wellicht een antwoord kunnen krijgen op de vraag:
Waarom verbrand ik geen overtollige vetten, terwijl ik tegenwoordig wel FLINK en VAAK ben gaan hardlopen en mijn eetpatroon in de tussentijd (net als daarvoor) behoorlijk bewust en beperkt is?

Lees je mee?

Wanneer is vet overtollig en wanneer kan en zal ons lichaam deze overtollige vetten opslaan.

Ons lichaam bezit vanaf onze geboorte vetweefsel.
Dit vetweefsel is vanaf onze geboorte al tot op zekere hoogte gevuld met vet.

Dit zijn de noodzakelijke vetten het menselijk lichaam altijd wel bezit en ons lichaam nodig heeft.
Deze vetmassa wordt gereguleerd en dus “bewaakt” door de hormonen in ons lijf.
Deze vetmassa moet namelijk WEL gevuld blijven, maar NIET overvuld raken.

Zodra dit vetweefsel vol zit en ons lichaam toch nog steeds vetten blijft produceren en blijft opslaan (zodat het oorspronkelijke vetweefsel hierdoor WEL gaat uitbreiden en WEL zal vergroten), dan zijn de vetten die DAN gevormd worden en die bij BOVENOP ons oorspronkelijke vetweefsel nog opgeslagen worden, overtollig.

Dit vormen in tegenstelling tot de vetten aanwezig in ons oorspronkelijke vetweefsel GEEN noodzakelijke vetten (deze overtollige vetten) en kunnen zelfs ons lichaam belasten.
Deze vetten en dit deel van de vetmassa vormt dan ook veelal een belasting voor ons lijf.

  • De vetten hierin opgeslagen zijn vaak beschadigd.
  • De vetten hierin opgeslagen zijn zeer ontstekingsgevoelig.
  • De vetten hierin opgeslagen herbergen vaak verzurende (afval)stoffen.

 

Hoe kan het dat wanneer ons lijf dus eigenlijk hormonen bezit om onze natuurlijke en noodzakelijke vetmassa te reguleren en bewaken, dit overtollige deel uiteindelijk TOCH gevormd en gevuld kan worden?

Hoe kan het dat dit overtollige deel vetweefsel ZELFS en OOK gevormd en gevuld kan worden bij een bewust en zelfs wel wat beperkt eetpatroon (qua brandstoffen hierin aanwezig)?

Hoe kan het dat dit overtollige deel vetweefsel ZELFS en OOK gevormd en gevuld kan worden bij een verder redelijk constant gebleven totaal lichaamsgewicht?

Dit zouden heel logische vervolgvragen nu kunnen zijn ook in jouw hoofd!

Dit komt doordat tekorten in essentiële bouwstoffen de hormoonbalans in ons lijf verstoren, hieruit stress in het lijf kan en zal ontstaan, stress-hormonen geproduceerd zullen worden als gevolg van en reactie op een uitputting en verzuring van het lijf en onder invloed van deze hormonen het lichaam:

  • Vetten kan en zal produceren en opslaan nog bij bovenop het noodzakelijke, oorspronkelijke vetweefsel.
  • Afbraak van spiermassa om hieruit de eiwitten te verkrijgen (welke in de voeding tekort schieten) tegelijkertijd ook plaats zal vinden.

 

Dit tekort in essentiële bouwstoffen (met als gevolg de verstoring van de balans in ons lijf) kan zijn ontstaan vanuit letterlijke tekorten in de voeding we eten, maar kan tegenwoordig ook heel makkelijk zijn ontstaan vanuit een verstoring van de darmflora en een daardoor verminderde opname van voedingsstoffen (en dus ook deze essentiële bouwstoffen) in ons lijf.

De voeding welke wij eten is namelijk helaas flink bewerkt tegenwoordig.

Deze bewerking (en de stoffen hierdoor zijn af- en toegenomen in onze voeding) heeft een zeer nadelige invloed op de enzymwerking in ons spijsverteringskanaal en uiteindelijk ook de flora in onze maag en darmen.

Wanneer je dan ook WEL bewust en best beperkt (in calorieën) eet en dit wellicht al sinds jaar en dag doet, kan je BEST alsnog ongewenst vet-opslag verkrijgen als gevolg van tekorten in essentiële bouwstoffen in je lijf en de daardoor ontstane disbalans in je lijf.

Wanneer kan en zal ons lichaam overtollig vet na opslag weer afbreken?

Je las zojuist dat een verstoorde hormoonbalans als gevolg van een tekort aan essentiële bouwstoffen in het lijf het vullen en vormen van overtollig vetweefsel enkel maar kan veroorzaken, aangezien het lichaam bij WEL voldoende essentiële bouwstoffen in het lijf in staat is de balans in het lijf te bewaren en bewaken en dan ook tevens wel een gezonde vetmassa kan en zal reguleren.

Om het lichaam dan ook in staat te stellen deze vetten weer af te breken, dient eerst de reden van ongewenst vet-opslag verholpen te worden:

  • Het lichaam moet eerst weer optimaal gevoed en gevuld worden met ALLE essentiële bouwstoffen.
  • De balans in het lijf moet eerst weer hersteld worden.

 

Het bewust en beperkt eten doet echter NIET de aanwezigheid van essentiële bouwstoffen garanderen!

Het bewust en beperkt eten doet ook NIET de afwezigheid van darmflora-verstorende stoffen garanderen (wanneer dit bewust en beperkt met name gericht is op calorieën en men niet zozeer let op stoffen meer of minder belastend voor onze darmen)!

Het bewust en beperkt eten kan dan ook NIET het herstel van de balans in het lijf garanderen!

Het bewust en beperkt eten kan dan ook NIET afbraak van overtollig opgeslagen vet garanderen!

Waarom breekt het lichaam ook NIET vanzelfsprekend of zomaar vetten uit dit overtollige weefsel af wanneer men fanatiek gaat hardlopen?

  • Dit hardlopen doet net zo goed ook NIET de aanwezigheid van voldoende essentiële bouwstoffen in het lijf garanderen
  • Dit hardlopen doet de balans in ons lijf zelfs extra verstoren door een verhoogde verbranding en daardoor versnelde verzuring!
  • Dit hardlopen doet de verzurende stoffen in het lijf ten tijde van dit hardlopen extra snel opstapelen namelijk!
  • Een overschot aan verzurende stoffen in het lijf is DES TE MEER reden tot productie van stress-hormonen in het lijf!
  • Stress-hormonen zorgen WEL voor een verhoogde verbranding, maar overwegend een hoge mate van koolhydraatverbranding en dus niet zozeer een verhoogde mate van GEZONDE vet-verbranding in het lijf!
  • Stress-hormonen stimuleren namelijk TEVENS spierafbraak!
  • Vetopslag (nog waarschijnlijker dan vet-afbraak) is dan ook het gevolg van een overmatige productie van stress-hormonen in het lijf en het gevolg van een herhaaldelijke balans-verstoring in het lijf door hetgeen je EET samen met hetgeen je doet aan activiteiten (hardlopen in dit geval) welke BEIDE stress-vol zijn voor het lijf en weinig mogelijkheden bieden te herstellen!

 

Vraag:

  • Is jouw gewicht niet zozeer, maar vetmassa wel te hoog?
  • Denk jij dat er qua voeding niks te winnen valt?
  • Bevat jouw voeding wel alle essentiële bouwstoffen?

 

Voeding welke deze essentiële bouwstoffen bezit en welke dan ook gecombineerd moet worden wil je voortaan WEL je overtollig vet kunnen verbranden welke in het verleden door TEKORTEN in deze voeding (en de disbalans in het lijf welke daaruit voort is gekomen) is ontstaan en welke dus NIET zozeer door tekorten in beweging en calorie-verbranding is ontstaan:

  • Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten).

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!