Vandaag een antwoord op de vraag van Erwin:
- Toen bleek dat mijn cholesterolgehalte flink hoog was heb ik een airfryer aangeschaft om mijn maaltijden in te bereiden. Voorheen was ik namelijk gewend om mijn avondmaaltijden in een flinke hoeveelheid harde bakboter te bereiden. Aangezien ik niet ontbijt, mijn brood ’s middags vaak besmeerd is met jam en daardoor geen vet bevat en ik geen snaaier ben, had ik verwacht dat mijn cholesterolgehalte door deze wijziging wel zou dalen, maar helaas is deze nog steeds flink hoog. Hoe kan dit?
De daling van het cholesterolgehalte in je bloedbaan
Het cholesterol welke aanwezig is in je bloedbaan wordt richting je weefsels vervoerd met behulp van de lipo-proteïne LDL.
LDL kan echter niet opgenomen worden in je weefsels en cellen wanneer LDL-receptoren op je celmembranen ontbreken.
Dit betekent dat het gehalte aan cholesterol in je bloedbaan niet kan dalen wanneer LDL-receptoren op je celmembranen ontbreken.
Het cholesterolgehalte van Erwin is niet gedaald ondanks dat zijn avondmaaltijd veel minder vet bevat dan voorheen.
Dit duidt op het feit dat de LDL-receptoren op de celmembranen van Erwin ontbreken.
De afwezigheid van LDL-receptoren op je celmembranen
Je cellen zijn enkel in staat om LDL-receptoren op hun celmembranen te plaatsen, wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf.
Wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf, dan kunnen je cellen namelijk pas voorzien worden in alle bouwstoffen welke zij nodig hebben om LDL-receptoren te vormen en te transporteren richting hun celmembranen.
Een goede voedingstoestand heerst, wanneer jij structureel je lijf goed voedt met alle essentiële voedingsstoffen.
Schiet je voeding structureel tekort in essentiële voedingsstoffen, dan zijn je cellen niet in staat LDL-receptoren te vormen en zal je cholesterolgehalte niet dalen.
Erwin ontbijt niet, snackt niet en eet naast een vetarme lunch nu ook een vetarme avondmaaltijd (dankzij de aanschaf van een airfryer).
De voeding van Erwin schiet hierdoor drastisch tekort in essentiële voedingsstoffen (onder andere in essentiële vetzuren en vet-oplosbare vitamines).
Dit betekent dat er een slechte voedingstoestand heerst in het lijf van Erwin (wegens een structureel tekort in essentiële vetzuren en vet-oplosbare vitamines in zijn voeding) en dat daardoor zijn cholesterolgehalte niet is gedaald en ook niet zal dalen, zolang deze tekorten blijven bestaan.
Conclusie en antwoord op de vraag van Erwin:
- Je cholesterolgehalte is nog niet gedaald (ondanks het feit dat je geen vaste bakboter meer gebruikt), doordat je lijf in een slechte voedingstoestand verkeert. Je lijf verkeert in een slechte voedingstoestand als gevolg van tekorten in met name essentiële vetzuren en vet-oplosbare vitamines in je eetpatroon. Je cellen zijn daardoor niet goed in staat om LDL-receptoren te vormen en het cholesterol uit je bloedbaan op te nemen.
Lees en leer meer
Morgen ga ik het effect op je totale gezondheid bespreken wanneer je (net als Erwin) vet-arme bereidingsmethodes (zoals bereiding in een airfryer) hanteert om je avondmaaltijd vetarm te maken.
Lees je morgen ook weer mee?
Ben jij (net als Erwin) flink de (dierlijke) vetten uit je eetpatroon aan het bannen sinds je weet dat je een verhoogd cholesterolgehalte hebt, maar is ook jouw cholesterolgehalte nog niet gedaald?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment