Vandaag gaan we het hebben over maaltijden welke met behulp van vetarme bereidingsmethodes bereid worden.
We gaan bespreken welke invloed dergelijke vetarme maaltijden hebben op je gezondheid.
Lees je mee?
Een voedzame avondmaaltijd
Menig Nederlander doet z’n best om diens avondmaaltijd voedzaam samen te stellen.
De avondmaaltijd van menig Nederlander bestaat namelijk uit:
- Verse groenten.
- Een vezelrijke zetmeelbron (aardappelen, volkoren pasta of zilvervliesrijst).
- Een stukje vlees of vis.
Hierdoor voorziet de avondmaaltijd van menig Nederlander in vele verschillende essentiële voedingsstoffen (vitamines, mineralen en essentiële aminozuren).
Menig Nederlander is zich echter niet bewust van het feit dat deze prachtige voedingsstoffen eerst nog verteerd moeten worden alvorens deze opgenomen kunnen worden in hun lijf.
Menig Nederlander is zich tevens niet bewust van het feit dat er vetten aanwezig moeten zijn in hun maaltijd om de vertering van hun voeding goed te laten verlopen.
De vertering van de koolhydraten en eiwitten in je maaltijd
De avondmaaltijd van menig Nederlander levert met name koolhydraten (groenten en zetmeelbronnen zoals aardappels) en eiwitten (vlees en vis).
De vertering van deze koolhydraten en eiwitten vindt stapsgewijs plaats in verschillende delen van je spijsverteringskanaal:
- Koolhydraten worden verteerd met behulp van enzymen (sacharidasen) welke aanwezig zijn in je speeksel, in je alvleeskliersap en op de cellen van je dunne darmen.
- Eiwitten worden verteerd met behulp van enzymen (proteasen) welke aanwezig zijn in je maagsap, in je alvleeskliersap en op de cellen van je dunne darmen.
Wanneer enkele van deze enzymen ontbreken, dan kan de vertering van je voeding niet goed uitgevoerd worden en zullen onverteerde voedingsstoffen onderin je darmen belanden.
De productie van alvleeskliersap
Wist je dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat alvleeskliersap geproduceerd wordt, zodra de bestanddelen van je avondmaaltijd in je darmen belanden?
Dit betekent dat ook de vertering van de koolhydraten en eiwitten welke aanwezig zijn in je avondmaaltijd niet vanzelfsprekend goed verloopt zodra deze in je darmen belanden.
De productie van alvleeskliersap vindt namelijk pas plaats nadat receptoren van kliercellen geprikkeld zijn welke het hormoon CCK produceren en pas nadat het hormoon CCK aanwezig is in je bloed.
Dit betekent dat wanneer de receptoren van de kliercellen welke dit hormoon produceren niet of onvoldoende geprikkeld worden door de bestanddelen van je avondmaaltijd, de productie van alvleeskliersap uit zal blijven en de bestanddelen van je avondmaaltijd slecht verteerd onderin je darmen zullen belanden.
De bereiding van je avondmaaltijd
Wanneer je je avondmaaltijd bereidt in vet of olie, dan zal je avondmaaltijd zelf ook vet bevatten.
Wanneer de vetzuren aanwezig in je avondmaaltijd nog intact zijn, dan zal je avondmaaltijd de receptoren op de kliercellen welke het hormoon CCK produceren prikkelen en zal naar aanleiding van de consumptie van je avondmaaltijd de productie van het hormoon CCK en vervolgens ook de productie van alvleeskliersap plaatsvinden in je spijsverteringkanaal.
Gevolg:
- De koolhydraten, eiwitten en vetten aanwezig in je avondmaaltijd kunnen (met behulp van enzymen aanwezig in je alvleeskliersap) gedeeltelijk verteerd worden.
Jij gebruikt nauwelijks tot geen vet
Wanneer je je avondmaaltijd vetarm bereidt (bijvoorbeeld in een hetelucht pan) en ook je vlees of vis geen vet bevat, dan zal je avondmaaltijd vetarm zijn.
Wanneer je avondmaaltijd vetarm is, dan zal je avondmaaltijd de receptoren van de kliercellen welke het hormoon CCK produceren onvoldoende prikkelen en zal naar aanleiding van de consumptie van je avondmaaltijd weinig tot geen alvleeskliersap geproduceerd worden in je spijsverteringskanaal.
Gevolg:
- De bestanddelen van je voedzame maaltijd belanden grotendeels slecht verteerd onderin je darmen.
- De werking van je lichaam (en ook je gezondheid) zal verslechteren in plaats van verbeteren na de consumptie van je vetarme avondmaaltijd boordevol essentiële voedingsstoffen (welke niet aan zullen komen in je lijf).
Conclusie:
- Zorg er altijd voor dat je avondmaaltijd wat (kwalitatief hoogwaardig) vet (vet welke na verhitting nog intacte vetzuren bezit) bevat, want anders kunnen de voedingsstoffen aanwezig in je maaltijd niet goed verteerd worden en kan je avondmaaltijd de voedingstoestand in je lijf niet helpen verbeteren.
Add comment