In dit artikel gaan we het hebben over versuikerde voeding.

Lees je mee?

Voedingsstoffen

Je voeding bestaat uit voedingsstoffen

De macro-moleculen:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.

De micro-moleculen:

  • Vitamines.
  • Mineralen.

Enkele onderdelen van deze voedingsstoffen zijn essentieel:

  • Een aantal aminozuren uit eiwitten zijn essentieel.
  • Een aantal vetzuren uit vetten zijn essentieel.
  • Alle vitamines zijn essentieel.
  • Alle mineralen zijn essentieel.

Wat wil dat zeggen?

  • Dat je voeding deze essentiële stoffen moet bevatten om je lichaam gezond te houden.
  • Dat je gezondheid zal afnemen wanneer er tekorten in deze essentiële stoffen ontstaan.
  • Dat je gezondheid zal afnemen wanneer deze essentiële stoffen niet intact zijn en daardoor waardeloos worden.

Eiwitten en vetten

Eiwitten en vetten kunnen in je lijf (maar ook buiten je lijf) reageren met reducerende suikers.

Deze reactie levert schadelijke, waardeloze eindproducten op:

  • Deze reactie levert versuikerde eiwitten op.
  • Deze reactie levert versuikerde vetten op.

Deze reactie vindt buiten je lijf in de natuur niet tot nauwelijks plaats:

  • In de natuur komt de combinatie van eiwitten of vetten met reducerende suikers namelijk niet voor.

In de natuur komen reducerende suikers sowieso nauwelijks voor.

In de natuur vind je met name niet-reducerende suikers:

  • Di-sacharides zoals sacharose in fruit.
  • Oligo-sacharides zoals verbascose in peulvruchten.
  • Poly-sacharides zoals zetmeel in granen.

De voedingsmiddelen-industrie voert echter allerhande bewerkingsprocessen en isolatie-technieken uit met koolhydraat-verbindingen uit de natuur, waaruit reducerende suikers zijn ontstaan:

  • Losse moleculen glucose.
  • Losse moleculen fructose.
  • Maltose.
  • Lactose.

De voedingsmiddelen-industrie voegt deze reducerende suikers veelvuldig toe aan de voedingsmiddelen welke zij produceren:

  • Voedingsmiddelen welke ook eiwitten en vetten bevatten en welke gezamenlijk verhit (gebakken of geroosterd) worden.
  • Voedingsmiddelen welke jijzelf later in een pan of ovenschaal gaat verhitten samen met eiwitten en vetten.

Zo kunnen uiteindelijk eiwitten en vetten alsnog reageren met reducerende suikers en zullen belastende en waardeloze versuikerde eiwitten en vetten in je voeding ontstaan.

Waardeloos en belastend

Intacte eiwitten en intacte vetten zijn zeer waardevol en (zoals je net al las) ook essentieel voor je lijf.

Eiwitten en vetten welke verhit worden samen met reducerende suikers en versuikerd zijn geraakt hebben echter totaal geen waarde meer voor je lijf:

  • Versuikerde eiwitten en vetten vormen een belasting voor je lijf en kunnen flink wat schade veroorzaken in je lijf, wanneer je deze eet.

Schade zoals:

  • Een verstoorde darmflora.
  • Schade aan je darmwand-cellen.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel.
  • Schade aan je celmembranen, vaatwanden en zenuw-weefsel.
  • Een slechte conditie van je vaatwanden, celmembranen, bind- en vetweefsel.
  • Een slecht vervoer van voedingsstoffen doorheen je lijf.
  • Een opstapeling van afvalstoffen in je lijf.
  • Een slecht verlopende stofwisseling in je lijf.
  • Overmatige vet-opslag in je lijf.

Conclusie:

  • Het eten van voeding met daarin versuikerde eiwitten moet voorkomen worden.
  • Het eten van voeding met daarin versuikerde vetten moet voorkomen worden.

Ingrediënten

Wanneer je naar de ingrediënten op de verpakking van een voedingsmiddel kijkt, dan zie je daar heel regelmatig de volgende namen tussen staan:

  • Glucose(stroop).
  • Fructose(stroop).
  • Maltose.
  • Lactose.

Dit zijn allen reducerende suikers.

Wanneer deze voedingsmiddelen ook eiwitten of vetten bezitten en verhit zijn geweest, dan:

  • Bevatten deze voedingsmiddelen versuikerde voedingsstoffen.

Advies:

  • Koop en eet deze voedingsmiddelen niet.

Wanneer deze voedingsmiddelen nog niet verhit zijn geweest, maar in je eigen keuken nog wel verhit zullen worden samen met eiwitten of vetten, dan:

  • Bevat je voeding na verhitting versuikerde voedingsstoffen.

Advies:

  • Koop, verhit en eet deze voedingsmiddelen niet.

Voorbeelden:

  • Graanproducten waaraan reducerende suikers zijn toegevoegd en welke al gebakken zijn voordat je ze koopt.
  • Vlees- en vis-producten waaraan reducerende suikers zijn toegevoegd welke al (voor)bereid zijn of welke je zelf nog gaat bakken.
  • Recepten met ei of granen als ingrediënt welke tevens ingrediënten met reducerende suikers bevatten welke je zelf van plan bent te gaan bereiden in de oven of de pan.
  • Marinades, kruiden-mixen en bak- en braadproducten welke reducerende suikers als ingrediënt bevatten en welke je zelf nog gaat verhitten samen met het vlees of de vis van je maaltijd.

Al deze producten bevatten voor of na bereiding versuikerde eiwitten en zijn daardoor:

  • Waardeloos.
  • Schadelijk.

Conclusie:

  • Het kopen, gebruiken en eten van voedingsmiddelen met reducerende suikers als ingrediënt is sterk af te raden.

Vraag:

  • Bevat jouw voeding regelmatig reducerende suikers?
  • Bevat jouw voeding regelmatig versuikerde eiwitten en vetten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!