Vandaag gaan we het hebben over versuikerd bloed.
Waarom?
- Omdat de voeding van de gemiddelde Nederlander versuikerde bloedcellen veroorzaakt en dit absoluut voorkomen moet worden.
Lees je mee?
Stofwisseling
De hele dag door vindt er stofwisseling plaats in de cellen van je lijf.
Waar in je lijf vindt de meeste stofwisseling plaats?
- In je spiercellen.
- In je hersencellen.
Deze stofwisseling vergt energie.
Alle cellen in je lijf bezitten om die reden mitochondriën waar energie geproduceerd kan worden.
Energieproductie
In je spiercellen kan energie geproduceerd worden uit:
- Glucose.
- Vetzuren.
- Aminozuren.
In je hersencellen kan enkel energie geproduceerd worden uit:
- Glucose.
In je spiercellen kan glucose verbrand worden tot energie:
- Samen met zuurstof (aeroob) in de mitochondriën.
- Zonder zuurstof (anaeroob) buiten de mitochondriën.
In je hersencellen kan glucose enkel verbrand worden tot energie:
- Samen met zuurstof (aeroob) in de mitochondriën.
Conclusie:
- Om energieproductie en stofwisseling in heel je lijf (en dus ook je hersenen) mogelijk te maken, is zowel glucose als zuurstof nodig.
- Kunnen de cellen in je lijf de glucose en zuurstof uit je bloedbaan niet goed opnemen, dan zal je bloedsuikerspiegel op den duur toenemen, de stofwisseling in je lijf niet goed functioneren en je gezondheid zienderogen afnemen.
Glucose-opname in je cellen
De hormonen in je lijf zorgen ervoor dat de hele dag door een beetje glucose en zuurstof in je bloedbaan aanwezig is:
- Dit beetje glucose in je bloedbaan wordt ook wel je bloedsuikerspiegel genoemd.
Deze glucose kan niet zomaar je cellen in stromen vanuit je bloedbaan, want je celwanden zijn opgebouwd uit vet.
Glucose is een water-oplosbaar en niet een vet-oplosbaar molecuul en kan dus niet vanzelf opgenomen worden in je cellen doorheen de vette celwand.
Gelukkig bezitten alle weefsels in je lijf (en dus ook je hersenen en je spieren) membraan-eiwitten.
Deze membraan-eiwitten maken het transport van glucose mogelijk:
- Enkel wanneer de glucose in je bloedbaan zich goed verbindt aan deze membraan-eiwitten, dan kan de glucose uit je bloedbaan in je cellen opgenomen worden.
Wanneer deze binding niet goed plaatsvindt, dan:
- Kunnen je cellen niet over de glucose in je bloedbaan beschikken en niet goed functioneren.
- Zal je bloedsuikerspiegel verhoogd raken en verhoogd blijven.
Glucose-transport doorheen je bloedbaan
In de bloedbaan van je lijf circuleren allerhande bloedcellen:
- Rode bloedcellen vormen een deel van deze bloedcellen.
Rode bloedcellen bezitten (net als je weefsels) eiwitten welke glucose aan zich binden.
Hierdoor zijn je rode bloedcellen in staat de glucose in je bloedbaan te transporteren doorheen je lijf en af te leveren bij de membraan-eiwitten in je lichaamsweefsels (waaronder je hersenen en spieren).
Behalve glucose wordt ook zuurstof gebonden aan eiwitten welke je rode bloedcellen bezitten.
Hierdoor zijn je rode bloedcellen tevens in staat het zuurstof in je bloedbaan te transporteren doorheen je lijf en af te leveren bij je lichaamsweefsels (waaronder je hersenen en spieren).
Conclusie:
- Om energieproductie en stofwisseling in heel je lijf (en dus ook je hersenen) mogelijk te maken, heb je intacte rode bloedcellen nodig.
- Bevat je bloedbaan onvoldoende intacte rode bloedcellen, dan kunnen met name je hersenen niet goed functioneren en zal je gezondheid zienderogen afnemen.
Versuikering
Glucose kan (wanneer dit onvoldoende verdund wordt met water in je bloedbaan) reacties aangaan met:
- Eiwitten.
Glucose kan tevens (wanneer dit onvoldoende verdund wordt met water in je bloedbaan) reacties aangaan met:
- Vetten.
Resultaat:
- Versuikerde eiwitten in je lijf.
- Versuikerde vetten in je lijf.
Versuikerde eiwitten en vetten zijn waardeloos:
- Stofwisseling kan niet uitgevoerd worden in een cel welke versuikerd is.
Enig idee waaruit de weefsels en cellen in je lijf opgebouwd zijn?
- Eiwitten.
Enig idee waaruit je celwanden en vaatwanden opgebouwd zijn en je zenuwbanen mee omgeven zijn?
- Vetten.
Enig idee waaruit je rode bloedcellen opgebouwd zijn?
- Eiwitten.
Kortom:
- Glucose kan (wanneer dit onvoldoende verdund wordt met water in je bloedbaan) versuikerde rode bloedcellen veroorzaken.
Wanneer je rode bloedcellen versuikeren, dan:
- Raken ze beschadigd.
- Zijn ze waardeloos.
- Kunnen ze niet meer functioneren.
Wanneer je rode bloedcellen versuikeren, dan:
- Kan de glucose in je bloedbaan niet goed door je lijf getransporteerd worden en bij je cellen afgeleverd worden.
- Kan de zuurstof in je bloedbaan niet goed door je lijf getransporteerd worden en bij je cellen afgeleverd worden.
- Zal je bloedsuikerspiegel te hoog worden en te hoog blijven.
- Zullen uiteindelijk ook de membraan-eiwitten in je weefsels (waaronder de membraan-eiwitten in je hersenen) versuikeren.
- Zullen uiteindelijk ook je celwanden, vaatwanden en omhulsels van je zenuw-weefsel (d.w.z. een groot deel van je hersenweefsel) gaan versuikeren.
- Zal vooral de stofwisseling in je hersenen al zeer snel verslechteren.
- Raakt je hele lijf ontregeld.
Conclusie:
- Versuikering van je rode bloedcellen heeft verstrekkende gevolgen en moet ten alle tijde voorkomen worden.
- De glucose in je bloedbaan moet ten alle tijde verdund worden om versuikering van je rode bloedcellen te voorkomen.
Koolhydraten in je voeding
Je voeding bevat verschillende voedingsstoffen:
- Koolhydraten.
- Eiwitten.
- Vetten.
Koolhydraten kunnen (net als eiwitten) na vertering enkel in je lijf opgenomen worden samen met:
- Vocht.
Dat is maar goed ook, want wanneer koolhydraten na vertering in je lijf opgenomen zouden worden zonder vocht, dan zou al spoedig je bloedsuikerspiegel drastisch verhoogd raken en versuikering van je rode bloedcellen ontstaan.
Dit vocht (wat mee getransporteerd wordt met verteerde koolhydraten doorheen je darmwand) kan enkel in je darmwand opgenomen worden, wanneer er ook oplosbare vezels (aanwezig in groenten en fruit) in je darmen aanwezig zijn en wanneer de zuurtegraad in je darmen optimaal is.
Wanneer je voeding regelmatig koolhydraten zonder vocht en zonder oplosbare vezels (zoals granen) bezit, dan veroorzaakt de vertering van je voeding:
- Een verstoring van de zuurtegraad in je darmen.
- Vocht-retentie in je darmen.
- Vocht-ontrekking uit je lijf.
Gevolg (wanneer je voeding regelmatig heel wat koolhydraten, maar weinig tot geen vocht en oplosbare vezels bezit):
- De glucose in je bloedbaan kan op den duur minder goed verdund worden door een vocht-tekort in je lijf.
- Je rode bloedcellen kunnen op den duur de glucose en het zuurstof in je bloedbaan minder goed transporteren door een vocht-tekort in je lijf.
- De cellen in je lijf (met name je hersencellen) kunnen op den duur de glucose en het zuurstof in je bloedbaan minder goed opnemen door een vocht-tekort in je lijf.
- Versuikerde rode bloedcellen zullen op den duur ontstaan door een vocht-tekort in je lijf.
Conclusie:
- Wanneer je voeding regelmatig koolhydraten, maar weinig tot geen vocht en oplosbare vezels bevat, dan zal je voeding op den duur versuikerde bloedcellen veroorzaken.
De gemiddelde Nederlander
De maaltijden van de gemiddelde Nederlander bevatten heel wat koolhydraten:
- De overheid adviseert zelfs dat 40-50% van onze maaltijden uit koohydraten zou moeten bestaan.
Wanneer deze koolhydraten uit groenten of fruit (vocht-rijke koolhydraten met oplosbare vezels) verkregen zouden worden, dan zou dit weinig problemen geven voor de volksgezondheid en het vocht-gehalte in je lijf niet sterk doen verminderen.
Helaas wordt het merendeel van deze koolhydraten niet verkregen uit groenten of fruit, maar uit granen, graanproducten en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers.
Wat betekent dat?
- Dat betekent dat de maaltijden van de gemiddelde Nederlander hoofdzakelijk bestaan uit vocht-arme koolhydraten zonder oplosbare vezels.
Gevolg:
- Op den duur zullen in de bloedbaan van de meeste Nederlanders versuikerde bloedcellen te vinden zijn door vocht-tekorten in het lijf.
Vraag:
- Denk je dat jouw bloedcellen wellicht ook versuikerd zijn of zouden kunnen raken?
- Eet jij regelmatig voeding met koolhydraten, maar weinig vocht en oplosbare vezels?
Add comment