Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over verstandsverbijstering (tijdelijk verstandsverlies):

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) momenten van verstandsverbijstering helpen voorkomen.

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten momenten van verstandsverbijstering helpen voorkomen.

Lees je mee?

Controle

Wanneer je gezond wilt blijven of af wilt vallen (of allebei het liefst), dan is het zeer belangrijk dat je controle hebt en controle houdt over hetgeen je allemaal in je mond stopt.

Wanneer je gezond wilt blijven of af wilt vallen (of allebei het liefst), dan is het zeer belangrijk dat je je verstand gebruikt m.b.t. hetgeen je allemaal in je mond stopt.

Heel veel mensen hebben hier echter moeite mee.

Heel veel mensen kunnen niet goed controleren wat ze allemaal in hun mond stoppen:

  • Ze stoppen regelmatig iets in hun mond wat niet verstandig is om te eten, wanneer je gezond wilt blijven of af wilt vallen.
  • Ze ervaren regelmatig momenten van verstandsverbijstering (verstandsverlies) waarin ze onverstandige dingen doen of eten welke slecht zijn voor hun gezondheid of gewicht.

In de hersenen (het centrale zenuwstelsel) van deze mensen verloopt iets niet goed, waardoor ze hun verstand regelmatig verliezen (niet kunnen gebruiken).

Prikkelverwerking

In je hersenen worden de hele dag door prikkels ontvangen:

  • Prikkels vanuit je omgeving en prikkels vanuit je lijf.

Deze prikkels worden in je hersenen verwerkt.

Na verwerking van deze prikkels worden vanuit je hersenen signaalstoffen verstuurd naar andere delen van je lijf.

Deze signaalstoffen zullen je weefsels en organen prikkelen en de activiteiten in die weefsels en organen bepalen (regelen).

Hieruit volgt jouw gedrag:

  • Hetgeen je doet.
  • Hetgeen je eet.

Ervaar je weinig controle over hetgeen je doet en eet, dan verloopt de prikkelverwerking in je hersenen niet goed en functioneert je animale zenuwstelsel (het zenuwstelsel welke zintuiglijke prikkels integreert in je gedrag en welke je in staat stelt je verstand te gebruiken) niet goed.

Conclusie:

  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer de prikkelverwerking in je hersenen goed verloopt.
  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer je animale zenuwstelsel goed functioneert.

Autonoom en animaal

Wanneer je hersenen tekorten ervaren in voedingsstoffen, dan zal je autonome zenuwstelsel (het zenuwstelsel waar je geen controle over hebt en je verstand doet uitschakelen) de activiteiten in je lijf (je perifere zenuwstelsel) bepalen:

  • Jij zult niet bewust kunnen kiezen welke handelingen je wilt gaan verrichten en welke niet.
  • Jij zult niet bewust kunnen kiezen wat je in je mond wilt stoppen en wat niet.
  • Jij zult je verstand niet kunnen gebruiken.

Wanneer je hersenen optimaal voorzien worden in voedingsstoffen, dan zal je animale zenuwstelsel (het zenuwstelsel waar je controle over hebt en welke je in staat stelt je verstand te gebruiken) de activiteiten in je lijf (je perifere zenuwstelsel) gaan bepalen:

  • Jij zult bewust kunnen kiezen welke handelingen je wilt gaan verrichten en welke niet.
  • Jij zult bewust kunnen kiezen wat je in je mond wilt stoppen en wat niet.
  • Jij zult je verstand kunnen gebruiken.

Conclusie:

  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer je hersenen optimaal voorzien worden in voedingsstoffen.

Barrières

Het voorkomen van voedingsstoffentekorten in je hersenen is een heel karwij.

Voedingsstoffen kunnen niet zomaar je hersenen bereiken namelijk.

Hetgeen jij eet moet voldoende stoffen bevatten welke het transport van voedingsstoffen doorheen de barrières in je lijf (je darmwand en bloed-hersenbarrière) mogelijk helpen maken:

  • Bevat hetgeen je eet onvoldoende stoffen welke het transport doorheen je darmwand mogelijk helpen maken, dan kan hetgeen je eet je hersenen niet van voldoende voedingsstoffen voorzien.
  • Bevat hetgeen je eet onvoldoende stoffen welke het transport doorheen je bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken, dan kan hetgeen je eet je hersenen niet van voldoende voedingsstoffen voorzien.

Enkel wanneer hetgeen jij eet voldoende stoffen bevat welke het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand en bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken, dan kan hetgeen jij eet je hersenen van voedingsstoffen voorzien.

Dat wil zeggen dat je ook enkel controle over hetgeen je doet en eet kan blijven ervaren, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand en bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke het transport van voedingsstoffen doorheen de barrières in je lijf mogelijk helpen maken.

Voedingsstoffentransport

Je darmwand en bloed-hersenbarrière bevatten cellen welke middels ondoordringbare verbintenissen (tight junctions) met elkaar verbonden zijn.

Voedingsstoffen kunnen daardoor niet zomaar vanuit je spijsverteringskanaal je lijf in stromen en ook niet zomaar vanuit je lijf je hersenen in stromen.

Het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwandcellen en de cellen van je bloed-hersenbarrière moet plaatsvinden met behulp van verschillende transport-systemen:

  • Transport-eiwitten.
  • Kanaal-eiwitten.
  • Transport-blaasjes.

Deze transport-systemen kunnen enkel functioneren, wanneer de glycocalyx van je darmwandcellen en de glycocalyx van de cellen van je bloed-hersenbarrière intact is.

Deze glycocalyx bestaat uit een vettig celmembraan en een slijmerige (water-oplosbare) beschermlaag.

Deze is opgebouwd uit:

  • Glyco-proteïnes.
  • Glyco-lipiden.

Enkel wanneer hetgeen jij eet voldoende stoffen bevat welke de glycocalyx van je darmwandcellen en de glycocalyx van de cellen van je bloed-hersenbarrière intact helpen houden, dan kunnen voedingsstoffen-tekorten in je hersenen voorkomen worden.

Dat wil zeggen dat je ook enkel controle over hetgeen je doet en eet kan blijven ervaren, wanneer je voeding voldoende stoffen bevat welke de glycocalyx van je darmwandcellen en de glycocalyx van de cellen van je bloed-hersenbarrière intact helpen houden.

Conclusie:

  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer je voeding regelmatig de bouwstoffen bevat waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Vetten

Glyco-lipiden kunnen enkel gevormd worden in je lijf, wanneer je cellen over de essentiële vetzuren omega 3 en 6 kunnen beschikken.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren vele Nederlanders voeding met veel geraffineerde, verhitte omega 6 vetzuren daarin aanwezig en schiet hun voeding tekort in omega 3 vetzuren.

Kortom:

  • Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de glycocalyx van je darmwand en bloed-hersenbarrière intact helpen houden.
  • Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand en bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke nodig zijn om voedingsstoffentekorten in je hersenen te kunnen voorkomen.

Conclusie:

  • Controle houden over hetgeen je doet en eet kan enkel, wanneer je zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) consumeert.
  • Het voorkomen van momenten van verstandsverbijstering (verstandsverlies) kan enkel, wanneer je zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) consumeert.

Vraag:

  • Doe of eet jij regelmatig iets wat niet zo verstandig is en je eigenlijk niet wil?
  • Kennelijk heersen er regelmatig voedingsstoffentekorten in je hersenen!
  • Kennelijk kunnen de voedingsstoffen aanwezig in je voeding niet goed je darmwand en bloed-hersenbarrière doorkruizen!
  • Eet jij wel regelmatig groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!