Verlanglijstjes
Verlanglijstje
Vandaag gaan we het hebben over verlanglijstjes.

Waarom we het over verlanglijstjes gaan hebben wanneer mijn stukken eigenlijk altijd gericht zijn op onderwerpen m.b.t. gezondheid, voeding en gewicht, zal je IN EERSTE INSTANTIE wellicht een raadsel zijn, maar geloof me, dat raadsel zal spoedig ontrafeld worden en spoedig zal je dan ook al wel door hebben welk OVERDUIDELIJKE verband er bestaat tussen het onderwerp “verlanglijstjes” en de onderwerpen gezondheid, voeding en gewicht.

Lees je mee?

Het hoe en waarom van verlanglijstjes.

Het is de maand van de “feestdagen”.

Deze feestdagen (ofwel sinterklaas ofwel de kerstdagen en in sommige gevallen beide) gebruiken we vaak als reden en aanleiding om cadeaus voor elkaar te kopen.

Voor elkaar (zul je je afvragen)?!
Koopt sinterklaas of de kerstman die cadeaus niet dan?!

Haha, sorry, nee…
Die mannen met baarden kopen die cadeaus niet.

Familieleden kopen die cadeaus veelal voor elkaar op deze feestdagen.
Stiekem weten velen van jullie dat ook wel natuurlijk.

Dit kopen van cadeaus voor elkaar tijdens de feestdagen is EIGENLIJK (dat is DE mooie gedachte erachter) een PERFECTE manier eens een keer bij de ander stil te staan en dit ook eens te laten blijken middels het cadeau je hebt gekozen voor de ander:

  • Het vereist het nadenken over de interesses van de ander, zodat je met je cadeau daar goed op aan kan sluiten.
  • Het vereist het inschatten waar je de ander ECHT blij mee kan maken, zodat het cadeau ook echt persoonlijk voelt voor de ander.
  • Het vereist het nadenken over het afgelopen jaar van degene je een cadeau voor moet kopen en wat daarin allemaal heeft plaatsgevonden, zodat je cadeau daar wellicht op aan kan sluiten en het daardoor meer een “passend” cadeau zal worden voor degene die het krijgt.
  • Het vereist het nadenken over wat degene je een cadeau voor moet kopen voor jou betekent en heeft betekend het afgelopen jaar, zodat je dat wellicht uit kan drukken middels het cadeau je koopt (of het gedicht je erop plakt).

 

Wat zien we echter gebeuren wanneer we ZONDER verlanglijstjes werken?

  • We komen er achter eigenlijk helemaal niet te weten wat de ander nou eigenlijk interesseert!
  • We komen er achter eigenlijk totaal niet in te kunnen schatten waar de ander nou eigenlijk blij van wordt en blij mee gemaakt kan worden!
  • We komen er achter dat we eigenlijk niet eens weten wat de ander dat jaar vooral heeft beziggehouden en wat deze allemaal heeft meegemaakt in dat jaar.
  • We weten eigenlijk niet eens precies wat de ander voor ons betekent, wat we zouden missen wanneer de ander er niet was geweest OF voelen wel degelijk wat de ander voor ons betekent en betekent heeft, maar zijn helaas NIET goed in staat dit gevoel goed uit te drukken in woorden (een gedicht) of middels een cadeau.

 

Gevolg wanneer we cadeaus voor elkaar gaan kopen, maar GEEN verlanglijstjes gebruiken:

  • We kopen zomaar wat.
  • We kopen dingen de ander niet nodig heeft, niet interesseert, niet kan gebruiken, zelfs lelijk of stom vindt of wellicht zelfs al wel bezit.
  • We sluiten daardoor NIET aan op de interesses van de ander.
  • We laten daardoor NIET blijken de ander te kennen.
  • We laten daardoor NIET blijken tijd en aandacht aan de ander te hebben besteed.
  • We laten daardoor NIET blijken hoeveel de ander voor ons betekent.
  • De ander kan teleurgesteld zijn, boos zijn, maar kan zich ook onbelangrijk, onbegrepen en onzichtbaar voelen hierdoor en hierdoor geestelijke schade ondervinden m.b.t. zelfwaardering welke deze wellicht wel behoorlijk af laat hangen van de waardering van deze persoon die het cadeautje heeft moeten kopen.

 

OEI!
Conclusie gedurende dat soort dagen:
Eigenlijk kennen we elkaar niet zo goed en hebben we ook niet veel tijd en moeite over elkaar ECHT eens beter te leren kennen.

Maar dat soort nare gevolgen voortkomend uit het kopen van cadeaus voor elkaar (iets wat eigenlijk positief bedoeld is en zo mooi (m.b.t. het uitdrukking van waardering) en persoonlijk getint had KUNNEN zijn) willen we natuurlijk niet en al  helemaal niet gedurende de feestdagen!

Oplossing (denken we): VERLANGLIJSTJES!

Waar zorgen verlanglijstjes namelijk voor:

  • Deze geven de interesses van de ander weer en zullen enkel cadeaus beschrijven die WEL al op de ander aansluiten als ook hetgeen diegene blij van wordt of denkt te worden, zodat je daar zelf NIET MEER over na hoeft te denken.
  • Deze geven vaak ook weer waar deze cadeaus te koop zijn of te bestellen zijn, zodat je ook daar zelf geen tijd en aandacht meer aan hoeft te besteden.
  • Deze kunnen er dan ook voor zorgen dat grote teleurstelling, erge boosheid en een flinke verlaging van de zelfwaardering voorkomen kunnen worden.

Waar kunnen deze verlanglijstjes echter alsnog GEEN zorg voor dragen:

  • Een verhoging van de zelfwaardering en het ECHT verkrijgen van persoonlijke aandacht van de persoon je het cadeau hebt verkregen, aangezien je door het gebruiken van verlanglijstjes weet en beseft dat de ander alsnog zelf GEEN tijd in het bedenken en kopen van het cadeau heeft hoeven steken en ook zelf GEEN aandacht heeft hoeven uittrekken aan het bedenken van een persoonlijk cadeau en dat deze dat wellicht dan ook helemaal NIET gedaan heeft: de ander heeft wellicht helemaal NIET stil gestaan of überhaupt HOEVEN staan bij degene voor wie deze een cadeau moest kopen doordat deze (lekker makkelijk) een verlanglijstje had.

 

En TOCH kunnen cadeaus (ZELFS wanneer verlanglijstjes gebruikt worden) nog “verkeerd aan komen” en tot teleurstelling leiden.

Stel je werkt met verlanglijstjes om teleurstelling te voorkomen (zoals de teleurstelling dat papa bijvoorbeeld helemaal niet weet wat in vredesnaam diens dochter te kopen en daarom maar met zeep of parfum of make-up aan komt zetten “omdat de verkoopster van de drogist aan gaf dat ALLE meiden dat wel leuk vinden”, terwijl de dochter in kwestie daar juist absoluut NIET van houdt), maar deze worden alsnog NIET goed begrepen, half gelezen of verkeerd geïnterpreteerd!

Dat kan natuurlijk ook nog!
Dan NOG kan en zal het cadeau, ook al is er een verlanglijstje gemaakt en gebruikt, tot teleurstelling leiden en NIET als een cadeau ervaren worden:

  • Wanneer moeder bijvoorbeeld aangeeft “iets voor in de keuken” te willen en vervolgens iets krijgt wat ze al lang en breed heeft en zelfs al een hele poos pontificaal op het aanrecht staat, maar waar haar zoon overduidelijk niet van op de hoogte is, aangezien HIJ zich nooit met het koken bemoeit of in de keuken vertoont of moeder zozeer bezig heeft gezien in de keuken.
  • Wanneer dochter aangeeft een bepaald merk make-up graag te willen, maar dan wel specifiek een bepaald type-nummer van dat merk welke de kleurnuance weergeeft, maar haar broer niet snapt dat die kleurnuance nou juist ZEER belangrijk is en wel het goede merk, maar zomaar een ander type-nummer koopt.
  • Wanneer zoon aangeeft een nieuw spel voor zijn spelcomputer te willen, maar moeder niet weet wat oud en nieuw is m.b.t. spellen voor een spelcomputer en opeens met een verouderde versie aan komt zetten!
  • Wanneer vader (die van tuinieren houdt) graag iets voor in de tuin zou willen, maar dochter die dat totaal niet interessant vindt en wie het ook nooit is opgevallen dat papa planten in eenzelfde kleurgroep heeft en allerlei plantenbakken van hetzelfde materiaal en overeenkomstige kleur in die tuin heeft verwerkt, aan komt zetten met een totaal andere kleur plant in een bak die totaal NIET bij de rest past!

 

Dan alsnog kan en zal teleurstelling volgen ook al zijn WEL verlanglijstjes gemaakt!

Hieruit blijkt dan weer OVERDUIDELIJK dat de ander helaas GEEN oog en aandacht heeft gehad voor de interesses van de ander en zich daar NIET zelf in heeft verdiept.
En ook dat kan dan weer pijnlijk zijn en tot teleurstelling leiden en tot cadeaus waar de ander uiteindelijk TOTAAL NIKS aan heeft, mee kan of blij mee is.

Voeding zou EIGENLIJK een cadeau KUNNEN zijn voor je lijf en zou ook een mooie, persoonlijke waardering voor het lichaam KUNNEN zijn (NET ALS het cadeau we voor elkaar kopen tijdens de feestdagen dit KAN zijn).

Wanneer het aan komt op het voeden van ons lichaam is het eigenlijk net zo goed HEEL belangrijk (net als bij het kopen van een persoonlijk cadeau voor iemand) dat:

  • Je toch echt wel even na gaat welk soort voeding met welk soort voedingsstoffen daarin je lichaam geïnteresseerd is (welke je lichaam kan verwerken en nodig heeft enzo).
  • Je toch echt wel even nagaat welk soort voeding met welk soort voedingsstoffen daarin je je lichaam ook daadwerkelijk blij mee kan maken (welke stoffen het lichaam dus ECHT ook nodig heeft en zelfs essentieel zijn voor het lichaam en welke deze NIET kan missen).
  • Je toch echt wel even na gaat wat je lichaam heeft meegemaakt (te luisteren naar de klachten en signalen je vanuit je lichaam op zou kunnen pikken), zodat je daar qua voeding en voedingsstoffen rekening mee houdt en op in speelt.
  • Je toch echt wel even na gaat wat je lichaam voor je betekent en dagelijks allemaal voor je doet (stofwisseling uitvoeren en jou in balans en in leven houden!), zodat je met je voedingskeus waardering daarvoor kan uitdrukken.

 

Wat zien we echter ook hier gebeuren (net als bij het moeten kopen van persoonlijke cadeaus voor iemand die je eigenlijk niet goed blijkt te kennen) wanneer het om het bepalen van de voeding voor ons lichaam aan komt?

  • We weten eigenlijk helemaal niet goed welk soort voeding en welke voedingsstoffen ons lichaam interesseert (welke deze meer en minder goed kan verwerken en ook meer en minder nodig heeft etc.)
  • We weten eigenlijk helemaal niet met welk soort voeding we de werking van het lichaam en het behouden van diens balans ook echt kunnen ondersteunen en welke voeding met welke voedingsstoffen het lichaam dan ook ECHT nodig heeft en essentieel zijn en het lichaam NIET kan missen.
  • We luisteren eigenlijk helemaal niet goed naar de signalen en klachten ons lichaam weergeeft en eten voeding welke herhaaldelijk klachten teweeg doet brengen en onze vetmassa herhaaldelijk doet toenemen.
  • We staan eigenlijk helemaal NIET stil bij wat ons lichaam eigenlijk allemaal doet voor ons en wat we zonder ons lijf zouden moeten OF weten dit niet goed met de voeding wij kiezen te waarderen, zoals het lijf gewaardeerd wil worden.

 

Gevolg (wanneer we onszelf voeden ZONDER ons lichaam ECHT te kennen) wanneer we GEEN verlanglijstje van ons lichaam hebben of deze niet kennen:

  • We eten zomaar wat.
  • We eten voeding welke stoffen bezit ons lichaam niet nodig heeft, wellicht al ruimschoots bezit, welke het lichaam zelf in staat is te vormen en welke het lichaam in sommige gevallen niet eens kan verwerken en welke het lichaam daardoor doen schaden.
  • We sluiten met onze voedingskeus NIET aan op de interesses en behoeftes van ons lichaam.
  • We luisteren NIET naar ons lichaam door herhaaldelijk voeding te blijven eten welke klachten teweeg doet brengen en onze vetmassa doet toenemen.
  • We besteden geen tot weinig tijd en bewuste aandacht aan de voeding we gaan eten.
  • We waarderen het lichaam NIET met de voeding we eten en we zijn veelal NIET zozeer bezig te trachten het lichaam optimaal te voeden, maar trachten overwegend HELAAS juist het lichaam te beperken in voedingsstoffen deze verkrijgt van ons.
  • De werking van het lichaam zal er NIET beter op worden, onze gezondheid zal er NIET beter op worden, we zullen MEER en herhaaldelijk klachten ervaren, kunnen in gewicht BLIJVEN toenemen en zullen NIET goed in staat zijn dit weer te laten afnemen.

 

OEI!
Conclusie na het kiezen en eten van voeding waarbij we GEEN verlanglijstje hebben gehanteerd:
We blijken ons lichaam totaal NIET te kennen in diens werking, weten daar ook NIET goed op aan te sluiten middels de voeding we kiezen en doen daar over het algemeen ook GEEN moeite voor.

Maar ook dat soort nare gevolgen (welke voortkomen uit het kiezen van voeding zonder precies het verlanglijstje van het lichaam te weten) willen we niet (net als dat we de teleurstelling bij de ander liever niet willen meemaken gedurende de feestdagen wanneer blijkt dat we elkaar niet goed kennen)!

Hadden we dus maar een verlanglijstje van ons lichaam!!
Hadden we namelijk een verlanglijstje van het lichaam, dan wisten we tenminste WEL wat ons lichaam nou eigenlijk het liefste wil en wenst!

Maar er bestaat toch gewoon een verlanglijstje van ons lichaam!
We weten toch BEST wat ons lichaam ECHT nodig heeft!

Althans, wanneer je je WEL zou verdiepen in de werking van het lichaam!
DAN zou je namelijk het verlanglijstje van het lichaam BEST kunnen weten en kunnen kennen!

Het verlanglijstje van ons lichaam.

Ons lichaam is dagelijks bezig de stofwisseling in ons lijf “gaande” te houden.
Dit kan ons lichaam PRIMA!

Ons lichaam is ZELFS in staat (m.b.v. hormonen en neuro-transmitters) de balans in ons lijf te behouden en deze te herstellen wanneer deze verstoord is geraakt en de processen in het lijf dan ook te reguleren.
Het lichaam kan namelijk:

  • De bloedsuikerspiegel reguleren
  • De zuurtegraad in het lijf reguleren
  • Het vochtgehalte in het lijf reguleren
  • Het zuurstofgehalte in het bloed reguleren
  • De bloeddruk optimaal houden
  • De osmolariteit (aantal opgeloste deeltjes) in het bloed en in de cellen optimaal houden
  • Bepaalde (niet-essentiële) voedingsstoffen uit andere essentiële voedingsstoffen vormen

Dit kan het lichaam ALLEMAAL zelf en heeft het ons NIET voor nodig!
Dit kan het lichaam echter ENKEL op voorwaarde dat deze WEL in het bezit is van ALLE essentiële voedingsstoffen, de essentiële BOUWstoffen!
Voor het aanreiken van die ESSENTIËLE bouwstoffen heeft ons lichaam ons dus WEL nodig!

Wanneer je het dan ook hebt over een verlanglijstje van ons lichaam, dan is deze helemaal NIET zo moeilijk en al zeker NIET zo lang.
Dit verlanglijstje betreft namelijk:

  • Voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen doet leveren!

 

Wat zijn deze essentiële bouwstoffen?

  • Alle mineralen
  • Alle vitamines
  • Alle essentiële aminozuren
  • Alle essentiële vetzuren

 

Welke voeding bezit deze essentiële bouwstoffen en welke voeding staat dan eigenlijk ook op het DAGELIJKSE verlanglijstje van het lichaam?

  • Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten).

 

En TOCH kan de voeding we kiezen en eten  (ZELFS wanneer we een keer WEL het verlanglijstje van het lichaam nagaan en gebruiken) nog best “verkeerd aan komen” en alsnog tot klachten en gewichtstoename leiden.

Wanneer is dat namelijk het geval:

  • Wanneer de hierboven genoemde voeding WEL gegeten wordt, maar bewerkte varianten hiervan zijn gekozen waardoor vele stoffen (vooral micro-nutriënten) ALSNOG verloren zijn gegaan.
  • Wanneer de hierboven genoemde voeding WEL gegeten wordt, maar alsnog INCOMPLEET, TE EENZIJDIG of TE WEINIG gegeten wordt.
  • Wanneer de hierboven genoemde voeding WEL gegeten wordt, maar hiernaast nog veel andere voeding gegeten wordt met vele andere niet-essentiële en soms belastende stoffen daarin aanwezig.
  • Wanneer de hierboven genoemde voeding WEL gegeten wordt, maar in een lijf terecht komt die door andere factoren uit balans is geraakt en door andere factoren GEEN rust kent en door andere factoren TE gespannen en gestrest is.

 

Ook hieruit zal dan ALSNOG blijken dat we helaas ONVOLDOENDE oog en aandacht hebben gehad voor de interesses en behoeftes van ons lichaam en ons daar wederom NIET voldoende in hebben verdiept.

En ook dat kan dan weer pijnlijk zijn en tot teleurstelling leiden en tot voeding OF stressvolle omstandigheden leiden waar het lichaam uiteindelijk TOTAAL NIKS aan heeft, niks mee kan en ook NIET blij mee is en het lichaam dan ook NIET goed de stofwisseling mee uit zal kunnen voeren of het lijf goed mee in balans zal kunnen houden.

Is het niet HEEL VREEMD dat we MET Z’N ALLEN onszelf overwegend voeden met voeding die NIET op het verlanglijstje van ons lijf staat?

Ja, dat is HEEL vreemd!

Maar weet je wat daarbij meespeelt en NIET bepaald helpt?

  • Het feit dat ons een verlanglijstje van het lichaam wordt geschetst gericht op brandstoffen, maar NIET helder de behoefte naar en het verlangen naar nou juist BOUWSTOFFEN wordt geschetst (door hetgeen verteld wordt over voeding en de werking van het lijf in de maatschappij en onder elkaar en ook door hetgeen je kan kopen in de supermarkt etc.)

 

Wil jij klachten vanuit je lijf (waaronder een toename in gewicht) voorkomen, dan weet je nu HOPELIJK wel wat je te doen staat:

  • Je WEL zelf gaan verdiepen in je lijf en diens werking en behoeftes qua voedingsstoffen en daarop WEL trachten aan te sluiten, zodat voeding WEL een cadeau kan gaan vormen voor je lijf en deze daardoor WEL optimaal kan gaan functioneren.

 

Gelukkig is dat EIGENLIJK niet zo ingewikkeld en hoef je daar zelf EIGENLIJK geen moeite voor te doen (voor die verdieping in de werking van je lijf), want het verlanglijstje die heb je zojuist gezien en gelezen en verdere verdieping biedt ik je dagelijks!

Wil jij ondersteuning bij het “eigen maken” van de voeding welke je lichaam op diens verlanglijstje heeft staan, zodat deze voeding ook WEL aansluit op jouw wensen, behoeftes, omstandigheden en smaakvoorkeuren, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!