Verhoogde behoefte essentiële bouwstoffen door ons inefficiënte brandstofgebruik
Je hebt brandstoffen (koolhydraten en vetten) en bouwstoffen (vetten en eiwitten) in de voeding.
Deze zijn onder te verdelen in essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen.
Essentiële voedingsstoffen, dat wil zeggen “ons lichaam kan deze niet zelf maken”.
Dit zijn bepaalde aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen (bouwstoffen), welke je dan ook via je voeding MOET aanleveren om een optimale stofwisseling te hebben en behouden, als ook voedingsvezels, welke gunstig bijdragen aan je stofwisseling en je lichaam ook NIET zelf kan aan maken.
Naast essentiële voedingsstoffen heb je ook niet-essentiële voedingsstoffen, welke ons lichaam in tegenstelling tot de essentiële voedingsstoffen, waar nodig, WEL zelf kan vormen.
Essentiële voedingsstoffen welke NIET meteen een probleem vormen m.b.t. de stofwisseling, wanneer je deze “even” zou missen uit de voeding.
Dit zijn koolhydraten en SOMMIGE aminozuren en vetzuren.
Onze hedendaagse voeding staat bol van de koolhydraten.
Bol dus van stoffen, welke we niet eens via onze voeding hoeven aanleveren om een optimale stofwisseling te behouden, aangezien ons lichaam, waar het echt nodig zou zijn, deze zelf kan vormen uit andere stoffen!
Juist de stoffen welke ons lichaam NIET kan vormen en welke dus veel belangrijker zijn om via de voeding binnen te krijgen, zijn tegenwoordig in de minderheid; de eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels.
Dit alles (de tekorten in eiwitten en vetten, vitamines en mineralen) is onder andere een gevolg van bewerkingsprocessen, welke ons hedendaags voedsel heeft ondergaan, maar ook door bijvoorbeeld het feit dat mensen minder vlees en vis zijn gaan eten door het dierenleed, waarvan ze horen en welke we om ons heen zien.
Ook een angst voor vetten, welke je tegenwoordig wordt aangepraat, aangezien men denkt dat vetten nadelige invloed hebben op gewicht/gezondheid/cholesterol (wat enkel opgaat voor door de mens bewerkte vetten en te eenzijdig of te hoog gebruik van vetten, maar absoluut niet opgaat voor gevarieerde, kleine beetjes, onbewerkte natuurlijke vetten) welke JUIST gunstig kunnen bijdragen aan stofwisseling, gezondheid, vetstofwisseling en dus ook gewicht EN cholesterolgehalte vindt heden ten dage plaats.
Helaas dus allemaal met averechts effect en daardoor een gemis in stoffen, welke ons lichaam juist nodig heeft en NIET zelf kan vormen!
Deze scheve verhoudingen tussen veelvuldig gebruik van stoffen, welke we juist niet veelvuldig hoeven aanleveren tegenover minimaal gebruik van stoffen welke JUIST noodzakelijk zijn om aan te leveren is iets wat we tegenwoordig dus al helemaal niet handig doen, wil je een optimale stofwisseling behouden; dit verklaart waarom onze stofwisseling niet bepaald optimaal functioneert.
ONS LICHAAM KRIJGT DE STOFFEN NIET EENS WELKE HET NODIG HEEFT OPTIMAAL TE KUNNEN FUNCTIONEREN!
Ging deze overmaat aan koolhydraten WEL gepaard met voldoende essentiële voedingsstoffen, was het al gunstiger geweest voor onze stofwisseling.
Zou deze overmaat aan koolhydraten een overmaat aan voedzame, vezelrijke, onbewerkte koolhydraten betreffen, welke een hele lading aan vitamines en mineralen kan meeleveren, was het ook nog niet zo nadelig geweest voor de stofwisseling, hooguit voor je gewicht en hormoonbalans, wanneer deze overmaat echt uit de klauwen zou lopen.
MAAR HELAAS..
Helaas schieten we dus tegenwoordig met onze vetfobie en vlees/vis-fobie al tekort aan essentiële bouwstoffen, maar dat niet alleen.
De overmaat aan koolhydraten welke we nuttigen is helaasNIET de voedzame, vezelrijke variant, maar helaas de bewerkte, vezelarme en niet-zo-voedzame variant.
Het overmatige gebruik van DEZE vorm en hoeveelheid koolhydraten, vereist helaas een NOG groter aanbod aan essentiële voedingsstoffen, welke we dus al niet bieden en zo zijn we enorm onhandig bezig qua verhoudingen voedingsstoffen in onze voeding m.b.t. het optimaal houden van onze stofwisseling.
ALS GEVOLG LOPEN WE DAN OOK ONDERVOED ROND
Ondervoed?!
Wij…in Nederland?
Ja, ook wij in Nederland, zelfs wanneer je overgewicht hebt, kan je ondervoed rondlopen.
Je bent namelijk ondervoed, wanneer je juist DIE stoffen, welke je lichaam niet zelf kan vormen, en nee, een lichaam met overgewicht dus ook niet, niet levert of tekort in schiet qua aanlevering via de voeding.
Ondervoeding was deze week nog flink in het nieuws.
Ondervoeding welke voortkwam uit extreem gezond eetgedrag.
Hoezo extreem gezond eetgedrag?!
Wanneer je extreem gezond zou eten, zou je toch weten wat gezond was en geen tekorten oplopen?!
Wat was vervolgens de reactie in datzelfde nieuwsbericht?
Dat deze ondervoede groep, maar weer (sterk bewerkt) brood en patat moest leren eten!
Alsof DIE voeding de ondervoeding van goede eiwitten en vetten doet tegengaan!
DIE voeding doet de ondervoeding van GOEDE stoffen juist bekrachtigen!
Aangezien dat bewerkte brood en patat NET ZO GOED de gemiste goede stoffen niet levert en des te meer bewerkte koolhydraten levert!
Tuurlijk krijgen we in Nederland veel meer eiwitten en vetten binnen dan mensen in landen, waarvan we weten dat veel mensen ondervoed zijn, maar dus ook wij kunnen ondervoed raken en zijn steeds meer ondervoed juist door de soort en hoeveelheid koolhydraten welke we dan weer wel nuttigen in tegenstelling tot mensen in die landen.
Deze vorm van koolhydraten, welke wij veel nuttigen (de bewerkte vorm zonder vezels, vitamines en mineralen)EN hoeveelheid hiervan welke wij nuttigen (meer dan nodig is als brandstof voor normale lichaamsprocessen), maakt dus ook nog eens dat de behoefte aan essentiële voedingsstoffen des te groter is (voor de verwerking van koolhydraten, met name wanneer deze vitamines van zichzelf missen, zijn heel veel eiwitten en vitamines en mineralen EXTRA nodig).
Schiet je daarin tekort, verlopen stofwisselingsprocessen niet optimaal en kunnen die koolhydraten, welke brandstoffen zijn, niet goed als brandstof benut worden, waardoor we op den duur totaal nutteloos aan het eten zijn: dingen die we niet eens zouden hoeven eten eten we volop, welke het lichaam (door tekort in andere stoffen) dan ook nog niet eens gunstig kan benutten: hoe stom zijn we dan wel niet bezig!
HOE ZIT DIT?
Hoezo kan ons lichaam DEZE (bewerkte) koolhydraten niet zo goed als brandstof benutten?
Koolhydraten, wanneer dit disachariden en polysachariden betreft (bijvoorbeeld suiker en zetmeel, welke vooral in onze westerse voeding voorkomen) moeten eerst een heel spijsverteringskanaal door en verteerd worden en opgenomen worden in je lichaam wil je ze als brandstof kunnen benutten.
Wanneer deze di- en polysachariden uit de natuur zouden komen, onbewerkt, zouden deze vezels bevatten EN vitamines en mineralen, vaak wel wat enzymen zelf meeleveren EN deze koolhydraatvormen uit de natuur, bevatten zelfs ook wel kleine gehaltes eiwitten en vetten!
Deze EXTRA en gratis bijgeleverde stoffen, welke deze natuurlijke koolhydraatvormen bevatten (maar de bewerkte hedendaagse koolhydraatvormen helaas niet), bevatten ze uiteraard niet voor niks.
Deze zijn nodig om deze natuurlijke koolhydraatvormen eerst te verteren/op te breken in kleine deeltjes, om ze vervolgens goed via de darmwand in je lichaam op te kunnen nemen EN eenmaal de cellen in geloodst aldaar te kunnen benutten als brandstof.
Een beetje EXTRA eiwit en vet om al deze enzymreacties (het verteren EN verbranden EN daarna de afbraakproducten weer afvoeren) te bewerkstelligen, heeft zo’n natuurlijke koolhydraatbron echter nog wel nodig, wil dit hele proces van optimale stofwisseling en het dus benutten van koolhydraten als brandstof, goed verlopen, maar heel veel niet, aangezien de ouderwetse, onbewerkte, natuurlijke koolhydraatbronnen veel hiervan dus al zelf bevatten en “meenemen” in dit proces.
Helaas eten we tegenwoordig niet meer deze onbewerkte, natuurlijke koolhydraatvormen, maar bewerkte varianten hiervan.
Helaas zonder of met weinig vezels, zonder of met weinig vitamines en mineralen EN varianten welke GEEN eiwitten en vetten (mee)leveren.
Deze bewerkte (uitgeklede varianten) zijn er steeds meer, dus varianten, welke ENKEL suikers/brandstof leveren.
Enzymen leveren deze koolhydraatvormen al zeker niet meer na al deze bewerkingsprocessen.
Dit wil zeggen dat ons lichaam om eerst de vertering en dan de opname in de bloedbaan, het naar binnen loodsen van koolhydraten uit je bloedbaan in de cellen EN het aldaar verbranden als ook het weer afvoeren van de daaruit ontstane restproducten, ZELF moet gaan bewerkstelligen en daar ZELF de stoffen voor bij elkaar moet zien te krijgen aangezien deze koolhydraatvormen deze dus totaal niet meeleveren.
Welke stoffen zijn voor deze processen nodig?
Essentiële aminozuren, vezels, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren!
Hmm…die waren dus al in de minderheid in onze hedendaagse voeding en waren nou NET die stoffen, dat wanneer ze “op” zijn uit de voeding, ons lichaam helaas niet zelf kan vormen!
Dit wil zeggen dat de eerste verteringsprocessen met DIE eiwitten, vetten, vitamines en mineralen welke we toevallig nog WEL binnenkrijgen of van eerder opgeslagen liggen in ons lichaam, wel voltooid kunnen worden, maar de latere processen, bijvoorbeeld de in de cellen aangekomen, verteerde, kleine vormen van koolhydraten aldaar verbranden, dat DIT moeizaam verloopt, aangezien tegen die tijd de weinige bouwstoffen bij de eerdere processen al zijn opgebruikt!
Dit verklaart dat het benutten van koolhydraten als brandstof totaal niet optimaal verloopt door zowel het SOORT koolhydraten we tegenwoordig gebruiken (de bewerkte, uitgeklede varianten) als ook door het lage gehalte aan essentiële voedingsstoffen, welke we daar tegenover plaatsen en het lichaam extra nodig heeft, maar we helaas NIET extra leveren!
Wil je dat de koolhydraten welke je eet WEL optimaal benut worden en je stofwisseling beter verloopt, kan je dus de essentiële voedingsstoffen gaan verhogen, dus meer mooie eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels daarnaast trachten binnen te krijgen, maar ja, veel handiger en verstandiger is het uiteraard gewoon NIET MEER de bewerkte varianten van koolhydraten te nuttigen, maar ENKEL voor onbewerkte, vezelrijke, natuurlijke vormen van koolhydraten te kiezen!
Dan maak je het jezelf EN je lichaam al heel wat makkelijker en is de kans dat deze koolhydraten goed als brandstof benut worden veel groter als ook de kans dat je stofwisseling optimaal verloopt.
Dit betekent wel alsnog dat daarnaast de essentiële voedingsstoffen SOWIESO essentieel blijven en je die dus SOWIESO moet zien binnen te krijgen naast deze koolhydraten, wil je dat je stofwisseling optimaal blijft verlopen, maar dat hoeft dan niet meer in een verhoogde mate, zoals dat WEL nodig is, wanneer je bewerkte koolhydraten nuttigt!
Leuk, goed en verstandig voornemen wellicht voor een ieder, los van of je af wil vallen of niet om tot doel te stellen ENKEL koolhydraten uit onbewerkte, vezelrijke bron te eten?
Wil je hier adviezen of tips bij, mail je me dan?
Wil je dat ik je huidige eetpatroon naloop op eventuele tekorten in essentiële voedingsstoffen, mail je me dan ook?
Add comment