De komende dagen gaan we het hebben over vaatvernauwing:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om vaatvernauwing zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Vandaag gaan we het hebben over groenten:

  • We gaan bespreken hoe de stoffen aanwezig in groenten vaatvernauwing zoveel mogelijk helpen voorkomen.

Lees je mee?

Plaque

Wanneer je vaten verhard en vernauwd raken dan is hetgeen je vaten vernauwt plaque.

Dit plaque bestaat uit:

  • Beschadigd (geoxideerd) of onbenut LDL (een lipo-proteïne welke veel cholesterol bevat).
  • Witte bloedcellen.
  • Calcium-zouten (vandaar de naam aderverkalking).

Dit plaque (aan de binnenkant van je vaten) zal gevormd worden, wanneer de cellen van je bloedvatwand (een laag van endotheelcellen) beschadigd zijn geraakt.

Conclusie:

  • Wanneer je vaatvernauwing zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan dien je de beschadiging van je vaatwandcellen zoveel mogelijk te voorkomen.

Schade aan je vaatwandcellen (een laag van endotheelcellen).

Belastende stoffen (welke je vaatwandcellen kunnen beschadigen) zijn altijd aanwezig in je bloedbaan in de vorm van:

  • Glucose.
  • LDL.

De aanwezigheid van deze stoffen in je bloedvaten kan je namelijk niet voorkomen:

  • Ook wanneer je voeding weinig glucose, weinig cholesterol, weinig verzadigd vet, weinig transvet, en weinig calorieën bevat, dan zal er toch altijd een zekere hoeveelheid glucose en LDL in je bloedvaten aanwezig zijn.

Dit komt doordat je lichaam (je lever) deze stoffen zelf kan vormen:

  • Je lever kan een proces genaamd gluconeogenese uitvoeren en zelf glucose vormen.
  • Je lever kan tevens een proces genaamd de novo cholesterol-synthese uitvoeren en zelf cholesterol vormen.

Zolang er hersen- en spieractiviteit uitgevoerd wordt in je lijf is je lever hier druk mee:

  • Je lever is de hele dag door (zolang er sprake is van energieverbruik in je hersenen en spieren) nieuwe glucose en nieuw cholesterol aan het vormen en deze stoffen aan het toevoegen aan je bloed.

Dit betekent dat je helaas het ontstaan van schade aan je vaatwandcellen niet kan voorkomen, doordat je de aanwezigheid van deze belastende stoffen in je bloedbaan niet kan voorkomen.

Conclusie:

  • Middels de verlaging van het calorie-gehalte, het glucose-gehalte, het cholesterol-gehalte, het verzadigd vet-gehalte en het transvet-gehalte in je voeding kan je helaas alsnog het gehalte glucose en LDL in je bloedbaan niet verlagen en de beschadiging van je vaatwandcellen niet voorkomen.
  • Middels de verlaging van het calorie-gehalte, het glucose-gehalte, het cholesterol-gehalte, het verzadigd vet-gehalte en het transvet-gehalte in je voeding kan je helaas vaatvernauwing ook niet voorkomen.

De beschermlaag van je vaatwandcellen

Je vaatwandcellen (een laag van endotheelcellen) bezitten normaal gesproken een beschermlaag:

  • Een visceuze (slijmerige), water-oplosbare laag van basische slijmstoffen welke belastende stoffen in je bloedbaan op afstand houdt, zodat deze niet direct in aanraking kunnen komen met je vaatwandcellen.
  • Een visceuze (slijmerige), water-oplosbare laag van basische slijmstoffen welke tevens je vaatwandcellen flexibel, vloeibaar en semi-doorlaatbaar helpen houden.

Deze beschermlaag (welke ook glucose en LDL op veilige afstand van je vaatwandcellen kan houden) wordt ook wel de glycocalyx van je endotheelcellen genoemd.

Deze glycocalyx bestaat uit glyco-proteïnes en glyco-lipiden.

Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten (gevestigd in de celmembranen van je vaatwandcellen) welke in het bezit zijn van een suiker-antenne.

De suiker-antennes van deze glycocalyx vormen gezamenlijk de visceuze (slijmerige), water-oplosbare beschermlaag van basische slijmstoffen welke belastende stoffen op veilige afstand van je vaatwandcellen kan houden en welke tevens je vaatwandcellen flexibel, vloeibaar en semi-doorlaatbaar helpt houden.

Wanneer de glycocalyx van je vaatwandcellen beschadigd raakt en niet goed hersteld wordt, dan:

  • Kunnen je vaatwandcellen in aanraking komen met de belastende stoffen aanwezig in je bloedbaan.
  • Kunnen je vaatwandcellen makkelijk beschadigd raken.
  • Zullen je vaatwandcellen verharden, stug worden en hun flexibiliteit en doorlaatbaarheid verliezen.
  • Kunnen je weefsels niet goed voorzien worden in vocht en voedingsstoffen.
  • Zal je lever (onder invloed van hormonen) extra glucose en extra cholesterol gaan vormen.
  • Zal het gehalte aan glucose en LDL in je bloedbaan verhoogd raken.
  • Valt beschadiging van je vaatwandcellen door glycose of LDL niet te voorkomen.
  • Zullen plaques op den duur gevormd worden in je bloedvaten.
  • Valt vaatvernauwing op den duur niet te voorkomen.

Conclusie:

  • Wanneer je vaatvernauwing zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan dient je voeding regelmatig alle stoffen te bevatten welke nodig zijn om de glycocalyx van je vaatwandcellen na beschadiging meteen weer te kunnen herstellen.

Groenten

De suiker-antennes van de glycocalyx van je vaatwandcellen  (welke voor een slijmerige beschermlaag zorgen) worden gevormd uit verschillende essentiële suikers.

Enkel wanneer alle acht essentiële suikers aanwezig zijn in je voeding, dan kan de glycocalyx van je vaatwandcellen (inclusief suiker-antennes) goed hersteld worden.

Groenten (welke menig Nederlander enkel ’s avonds consumeert) bevatten meerdere en tevens verschillende essentiële suikers.

Granen en zuivel (welke menig Nederlander de hele dag door consumeert) bevatten enkel de suikers glucose en galactose.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks groenten bevat (en je vaatwandcellen daardoor vele essentiële suikers missen), dan kan de glycocalyx van je vaatwandcellen na beschadiging niet hersteld worden, kunnen plaques in je bloedbaan makkelijk ontstaan en kan vaatvernauwing niet voorkomen worden.

Conclusie:

  • Om beschadiging van je vaatwandcellen, plaquevorming in je vaten en vaatvernauwing zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, dient je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) in verse groenten te voorzien.

Er is nog meer

De regelmatige consumptie van verse groenten helpt de glycocalyx van je vaatwandcellen intact te houden (te herstellen na schade).

Verse groenten bevatten echter niet alle bouwstoffen welke nodig zijn om de glycocalyx van je vaatwandcellen te kunnen herstellen na schade.

Dat is dan ook de reden dat ik de komende dagen mijn mails ook nog zal besteden aan voeding welke de glycocalyx van je vaatwandcellen intact helpt houden en vaatvernauwing helpt voorkomen.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Is er bij jou vaatvernauwing vastgesteld?
  • Heb jij de angst dat ook jouw vaten verstopt kunnen raken?
  • Ben je bereid zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten te gaan consumeren om de glycocalyx van je vaatwandcellen intact te kunnen houden en zodoende de binnenkant van je vaten te kunnen voorzien van een beschermlaag welke vaatvernauwing kan helpen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!