Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over vaatvernauwing:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) vaatvernauwing helpen voorkomen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten vaatvernauwing helpen voorkomen.
Lees je mee?
Plaque
Wanneer je vaten verhard en vernauwd raken dan is hetgeen je vaten vernauwt plaque.
Dit plaque bestaat uit:
- Beschadigd (geoxideerd) of onbenut LDL (een lipo-proteïne welke veel cholesterol bevat).
- Witte bloedcellen.
- Calcium-zouten (vandaar de naam aderverkalking).
Dit plaque (aan de binnenkant van je vaten) zal gevormd worden, wanneer de cellen van je bloedvatwand (een laag van endotheelcellen) beschadigd raakt en niet hersteld wordt.
Conclusie:
- Wanneer je vaatvernauwing zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan dien je de beschadiging van je vaatwandcellen zoveel mogelijk te voorkomen.
Schade aan je vaatwandcellen (een laag van endotheelcellen).
Belastende stoffen (welke je vaatwandcellen kunnen beschadigen) zijn altijd aanwezig in je bloedbaan in de vorm van:
- Glucose.
- LDL.
De aanwezigheid van deze stoffen in je bloedvaten kan je namelijk niet voorkomen:
- Ook wanneer je voeding weinig glucose, weinig cholesterol, weinig verzadigd vet, weinig transvet en weinig calorieën bevat, dan zal er toch altijd een zekere hoeveelheid glucose en LDL in je bloedvaten aanwezig zijn.
Dit komt doordat je lichaam (je lever) deze stoffen zelf kan vormen:
- Je lever kan een proces genaamd gluconeogenese uitvoeren en zelf glucose vormen.
- Je lever kan tevens een proces genaamd de novo cholesterol-synthese uitvoeren en zelf cholesterol vormen.
Zolang er hersen- en spieractiviteit uitgevoerd wordt in je lijf is je lever hier druk mee:
- Je lever is de hele dag door (zolang er sprake is van energieverbruik in je hersenen en spieren) nieuwe glucose en nieuw cholesterol aan het vormen en deze stoffen aan het toevoegen aan je bloed.
Dit betekent dat je helaas het ontstaan van schade aan je vaatwandcellen niet kan voorkomen, doordat je de aanwezigheid van deze belastende stoffen in je bloedbaan niet kan voorkomen.
Conclusie:
- Middels de verlaging van het calorie-gehalte, het glucose-gehalte, het cholesterol-gehalte, het verzadigd vet-gehalte en het transvet-gehalte in je voeding kan je helaas alsnog het gehalte glucose en LDL in je bloedbaan niet verlagen en de beschadiging van je vaatwandcellen niet voorkomen.
- Middels de verlaging van het calorie-gehalte, het glucose-gehalte, het cholesterol-gehalte, het verzadigd vet-gehalte en het transvet-gehalte in je voeding kan je helaas vaatvernauwing ook niet voorkomen.
De beschermlaag van je vaatwandcellen
Je vaatwandcellen (een laag van endotheelcellen) bezitten normaal gesproken een beschermlaag:
- Een visceuze (slijmerige), water-oplosbare laag van basische slijmstoffen welke belastende stoffen in je bloedbaan op afstand houdt, zodat deze niet direct in aanraking kunnen komen met je vaatwandcellen.
- Een visceuze (slijmerige), water-oplosbare laag van basische slijmstoffen welke tevens je vaatwandcellen flexibel, vloeibaar en semi-doorlaatbaar helpen houden.
Deze beschermlaag (welke ook glucose en LDL op veilige afstand van je vaatwandcellen kan houden) wordt ook wel de glycocalyx van je endotheelcellen genoemd.
Deze glycocalyx bestaat uit glyco-proteïnes en glyco-lipiden.
Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten (gevestigd in de celmembranen van je vaatwandcellen) welke in het bezit zijn van een suiker-antenne.
De suiker-antennes van deze glycocalyx vormen gezamenlijk de visceuze (slijmerige), water-oplosbare beschermlaag van basische slijmstoffen welke belastende stoffen op veilige afstand van je vaatwandcellen houdt en welke tevens je vaatwandcellen flexibel, vloeibaar en semi-doorlaatbaar houdt.
Wanneer de glycocalyx van je vaatwandcellen beschadigd raakt en niet goed hersteld wordt, dan:
- Kunnen je vaatwandcellen in aanraking komen met de belastende stoffen aanwezig in je bloedbaan.
- Kunnen je vaatwandcellen makkelijk beschadigd raken.
- Zullen je vaatwandcellen verharden, stug worden en hun flexibiliteit en doorlaatbaarheid verliezen.
- Kunnen je weefsels niet goed voorzien worden in vocht en voedingsstoffen.
- Zal je lever (onder invloed van hormonen) meer glucose en cholesterol gaan vormen.
- Zal het gehalte aan glucose en LDL in je bloedbaan verhoogd raken.
- Valt beschadiging van je vaatwandcellen (door een hoog gehalte aan glucose en LDL) niet te voorkomen.
- Zullen op den duur plaques gevormd worden in je bloedvaten.
- Valt vaatvernauwing op den duur niet te voorkomen.
Conclusie:
- Wanneer je vaatvernauwing zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan dient je voeding regelmatig alle stoffen te bevatten welke nodig zijn om de glycocalyx van je vaatwandcellen na beschadiging meteen weer te kunnen herstellen.
Vetten
De membraan-lipiden van de glycocalyx van je vaatwandcellen worden gevormd uit vetzuren.
De membraan-lipiden van deze glycocalyx kunnen enkel goed hersteld worden, wanneer de essentiële vetzuren omega 3 en 6 regelmatig in je voeding aanwezig zijn.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Deze vetzuren zijn zeer kwetsbaar en instabiel:
- Omega 3 en 6 vetzuren kunnen niet goed tegen blootstelling aan licht, lucht, hoge temperaturen of chemicaliën.
- Na blootstelling aan licht, lucht, hoge temperaturen of chemicaliën gaan de dubbele bindingen (welke voor de vloeibaarheid, doorlaatbaarheid en flexibiliteit zorgen) van omega 3 en 6 vetzuren kapot en worden ze waardeloos als bouwstof voor de membraan-lipiden van je vaatwandcellen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kan de glycocalyx van je vaatwanden na beschadiging niet hersteld worden, zullen je vaatwanden verharden, kunnen plaques makkelijk ontstaan en kan vaatvernauwing niet voorkomen worden.
Conclusie:
- Om beschadiging van je vaatwanden, plaquevorming in je vaten en vaatvernauwing zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, dient je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en intacte omega 3 en 6 vetzuren te bevatten.
Vraag:
- Is er bij jou vaatvernauwing vastgesteld?
- Heb jij de angst dat ook jouw vaten verstopt kunnen raken?
- Ben je bereid zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, een bron van intacte dierlijke eiwitten en een bron van intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren om de glycocalyx van je vaatwand intact te kunnen houden en je vaten te kunnen voorzien van een slijmerige beschermlaag welke vaatvernauwing kan helpen voorkomen?
Add comment