In dit artikel een antwoord op de vraag van Madelief:

  • Ik ben een trotse moeder van een gezonde dochter. Ze is nu ongeveer een jaar oud. We willen graag een tweede, zodat het leeftijdsverschil niet te groot wordt, maar sinds de geboorte van de eerste heb ik totaal geen zin en puf meer om te vrijen. Hoe kan dit?

Zin om te vrijen

Zin om te vrijen heb je pas, wanneer de prikkelverwerking van de neurotransmitter serotonine goed verloopt en daardoor ook de prikkelverwerking van dopamine de hele dag door goed (gedoseerd) kan blijven verlopen.

Serotonine is namelijk het stofje welke (wanneer deze goed verwerkt wordt in je hersenen) de uitputting van de neurotransmitter dopamine in je hersenen helpt voorkomen en daardoor zorgt voor het behoud een gezond libido doorheen de dag.

Wanneer je (net als Madelief) geen zin hebt om te vrijen, dan heerst er hoogstwaarschijnlijk een serotonine-tekort in je hersenen en is daardoor tevens een dopamine-tekort in je hersenen ontstaan.

Het ontstaan van een serotonine-tekort in je hersenen

Serotonine is een neurotransmitter welke niet wordt gevormd in je hersenen.

Het is een neurotransmitter welke in een ander deel van je lijf gevormd wordt en vervolgens in je hersenen opgenomen moet worden om daar als kalmerende neurotransmitter te kunnen fungeren.

Deze kalmerende neurotransmitter zorgt er onder andere voor dat de productie van dopamine in je hersenen (een stof welke veel makkelijker gevormd kan worden dan serotonine) wat afgeremd wordt (gereguleerd wordt), zodat dopamine niet al te snel uitgeput raakt en je een gezond libido kan behouden doorheen je dag.

Wanneer je (net als Madelief) een laag libido ervaart (en kennelijk een serotonine- en vervolgens ook een dopamine-tekort in je hersenen hebt verkregen), dan ligt vaak een slechte opname van serotonine in je hersenen hier aan ten grondslag

De invloed van cortisol op de opname van serotonine in je hersenen en de uitputting van dopamine in je hersenen

Cortisol is een stress-hormoon.

Dit hormoon doet (wanneer deze regelmatig geproduceerd wordt) de productie van serotonine in je lijf en ook de opname van serotonine in je hersenen beletten.

Dit betekent dat dit hormoon (wanneer deze regelmatig geproduceerd wordt in je lijf) bijdraagt aan een snelle uitputting van dopamine in je hersenen en je libido doet afnemen!

De productie van cortisol

Cortisol wordt onder andere geproduceerd in je lijf, wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt.

Een verhoogde zuurtegraad in je weefsels is het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen uit je weefsels.

Wanneer je maar weinig toe komt aan een goede nachtrust, dan zal de afvoer van afvalstoffen uit je weefsels (wat normaal gesproken plaatsvindt gedurende de nacht, wanneer je tot rust komt) verslechteren.

Dit betekent dat een slechte nachtrust niet alleen een slechte afvoer van afvalstoffen uit je weefsels doet veroorzaken, maar ook de overmatige productie van het stress-hormoon cortisol doet veroorzaken, een serotonine- en vervolgens ook dopamine-tekort in je hersenen doet veroorzaken en een laag libido doet veroorzaken.

Een slechte nachtrust sinds de geboorte van de eerste

Madeliefs eerstgeborene (een gezonde dochter) is nog maar een jaar oud.

Ze ontwikkelt prima, maar de hele nacht doorslapen zonder mama wakker te hoeven maken is er (sinds haar geboorte) nog niet bij.

Dit betekent dat Madelief sinds de geboorte van haar dochter geen goede nachtrust heeft ervaren en dat dit hoogstwaarschijnlijk ten grondslag ligt aan het feit dat ze sindsdien geen zin heeft om te vrijen (ook al is haar kinderwens hoog en de tweede meer dan welkom).

Conclusie en antwoord op de vraag van Madelief:

  • Het is zeer waarschijnlijk dat je lage libido (sinds de geboorte van je dochter) te wijten is aan de slechte nachtrust (welke je sindsdien ervaart). Een slechte nachtrust veroorzaakt namelijk een opstapeling van afvalstoffen in je weefsels en doet de overmatige productie van stress-hormonen teweegbrengen welke je libido doen verlagen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden welke gaat over een vermindering van gevoelens.

Een vraag van een jonge vrouw die veel minder emoties ervaart sinds ze is afgevallen en daardoor ook veel minder levenslust ervaart, terwijl ze juist had verwacht dat ze veel ondernemender zou worden wanneer ze zou afvallen (en zich mooier en aantrekkelijker zou voelen daardoor).

Overmorgen zal ik een geheel artikel wijden aan de zin om te vrijen.

In dit artikel zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een gezond libido te krijgen en houden.

Lees je dit artikel wanneer je (net als Madelief) een kinderwens hebt, maar geen zin hebt om te vrijen?

Heb jij een kinderwens, maar merk ook jij dat je weinig puf en zin hebt om te vrijen (net als Madelief)?

Vraag een voedings-analyse aan, zodat je erachter komt of tekorten in je eetpatroon of wellicht een andere factor (zoals slechte nachtrust) je lage libido kan doen verklaren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!