Trek; we denken dat dit betekent dat de brandstof in ons lijf op is, maar dat kan helemaal niet!
Uitleggen hoe ons lichaam werkt, dat is mijn voornaamste doel.
Snap je namelijk NIET hoe het (en dus ook jouw) lichaam werkt, zullen de signalen van het lichaam (welke deze ons doorheen elke dag flink verschaft), verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
Wij handelen vervolgens aan de hand van DIE interpretatie (welke vaak helemaal niet kloppend is doordat we de werking van ons lijf NIET kennen of NIET snappen), met helaas dan ook vaak een averechts effect.
Hetgeen we onszelf (op basis van onze (helaas onjuiste) interpretatie van de signalen van ons lichaam) dan vaak mee voeden, biedt ons lichaam dan vaak juist NIET hetgeen het lichaam middels diens signaal aangeeft nodig te hebben!
Wil je afvallen (en dat willen velen van ons), dan wil je iets van je lichaam.
Je zult dan ook (om dit afvallen te bewerkstelligen) je lichaam moeten geven wat deze nodig heeft om dat (vetverbranding) dan ook voor jou te kunnen bewerkstelligen.
Geef je het lichaam NIET hetgeen deze nodig heeft om vetten te verbranden, kan het namelijk zomaar zijn dat je geen vetten uit je vetweefsel aan het verbranden bent, maar eiwitten uit je spierweefsel als je niet oppast.
Afvallen zul je dan alsnog wel (eventjes), maar het afvallen in waardevol spierweefsel, geloof me, dat is je bedoeling niet!
Om echter te weten te komen wat het lichaam daarvoor (voor vetverbranding dus en NIET voor spierafbraak) nodig heeft (om daar vervolgens goed op in te kunnen spelen, zodat je lichaam kan gaan doen voor jou wat jij wilt), moet je toch echt wel de werking van je lichaam snappen als ook de signalen leren begrijpen welke je lichaam geeft.
Het is belangrijk om die signalen JUIST te leren en kunnen interpreteren namelijk en vervolgens (middels je voedingskeus) OOK juist op te kunnen reageren.
Snap je de werking van je lichaam echter NIET en luister je NIET naar signalen van je lijf (of interpreteer je deze NIET goed), is de kans best groot dat jij met je handelingen en voedingskeuzes vervolgens ook NIET goed aan weet te sluiten op de werking van je lichaam en hetgeen deze nodig heeft.
Resultaat (m.b.t. een GEZONDE vetverbranding) zal dan uit kunnen blijven, maar het afvallen in gewicht (maar dan in spierweefsel en vocht) kan dan tegelijkertijd alsnog WEL aan de orde zijn.
Stress (en stresshormonen) in je lijf kunnen en zullen dan ontstaan als ook het verstoren van de balans in je lijf.
Met versnelde veroudering, beschadiging, verzuring en uitputting van je lijf tot gevolg.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn!
Afvallen wil je toch over het algemeen om er gezonder en niet juist ongezonder op te worden toch?!
Trek (honger) is zo’n signaal welke ons lichaam ons regelmatig verschaft en kan verschaffen (en welke we helaas ook vaak verkeerd interpreteren).
- Hoe wij dit trek en hongersignaal interpreteren en hier vervolgens op reageren zal bepalen of deze trek van voorbijgaande aard zal en kan zijn.
- Hoe wij dit signaal interpreteren (en middels onze voedingskeus) op reageren zal ook bepalen of we ons lichaam wel of niet ondersteunen in diens werking.
Of we ons lichaam wel of niet goed ondersteunen in diens werking (en of we ons lichaam wel of niet goed begrijpen en interpreteren), zal tevens gaan bepalen of ons lichaam in staat zal zijn op een gezonde manier vetten te verbranden.
Vetverbranding is namelijk het gevolg van het OPTIMAAL ondersteunen van de werking van ons lichaam middels een OPTIMALE voedingskeus!
Vaak wordt echter (helaas OOK onjuist) gedacht en ons wijs gemaakt dat vetverbranding juist het gevolg kan en moet zijn van het TEGENWERKEN van ons lijf en deze juist even NIET optimaal verschaffen wat het nodig heeft en waar het om vraagt!
Dit laatste echter (het tegenwerken van het lichaam middels een NIET optimale voedingsstoffenaanvoer) zal een afname juist in spiermassa bewerkstelligen in plaats van vetmassa!
Stressvolle gewichtsafname (afvallen onder invloed van stresshormonen) is namelijk spierafbraak.
Stressloze gewichtsafname (afvallen onder invloed van reguliere hormonen) is vetafbraak!
We moeten dan ook ons lichaam (middels onze voedingskeus) zo min mogelijk stress bezorgen en zo min mogelijk tegenwerken!
Vaak wordt echter HELAAS het tegenovergestelde gedacht en ons wijs gemaakt (met helaas dan ook een tegenovergesteld en averechts effect)!
Om echter te weten hoe we ons lichaam moeten voeden om deze zo min mogelijk tegen te werken in diens optimale werking, moet je dus je lichaam leren begrijpen en de signalen van je lichaam JUIST leren interpreteren!
Je daarin ondersteunen is dan ook mijn doel!
Vandaag gaan we het hebben over trek en hoe we dit vaak ONJUIST interpreteren (en helaas dan ook ONJUIST op reageren)!
Wat we denken dat trek is.
We hebben iets gegeten.
Bijvoorbeeld ons ontbijt.
Dit ontbijt bevat vaak wel heel per ongeluk (want wat precies essentiële voedingsstoffen zijn en niet-essentiële voedingsstoffen zijn, weten we vaak niet) wat essentiële voedingsstoffen (essentiële vitamines en mineralen bijvoorbeeld uit fruit, essentiële vetzuren heel misschien, wanneer ons ontbijt wat vettigs bevat en essentiële aminozuren soms middels hetgeen we ergens nog op of bij eten, zoals beleg en zuivel, wanneer dit niet sterk geraffineerde varianten betreft).
Wat ons ontbijt (of eigenlijk al ons eten we door onze dag eten) vaak sowieso WEL bevat (en eigenlijk veel meer dan de “per ongeluk gegeten” essentiële voedingsstoffen), zijn niet-essentiële voedingsstoffen (bijvoorbeeld allerlei vormen van meer of minder geraffineerde koolhydraten en allerlei toegevoegde stofjes welke voedingsmiddelen vaak bezitten).
We denken na ons ontbijt dat we onszelf hebben gevoed.
We denken dat onze voeding (in dit geval ons ontbijt) boordevol voedingsstoffen zat waaronder brandstoffen (welke uit de koolhydraatbronnen in ons ontbijt komen).
We denken namelijk te weten en te begrijpen dat brandstoffen ZEER belangrijk zijn om in onze maaltijden, vooral het ontbijt, aanwezig te hebben namelijk.
We denken te weten namelijk dat ons lijf juist die brandstoffen (vooral aan het begin van de dag) nodig heeft om ons van energie te voorzien namelijk!
Heeft ons ontbijt (of hebben onze maaltijden) dan ook voldoende brandstoffen bevat, denken en geloven we dat we onszelf GOED hebben gevoed!
Wanneer dan ook na een poosje na het eten van dit ontbijt (de ene dag komt dit punt wat eerder dan de andere dag) trek-signalen beginnen op te doemen (treksignalen zoals een knorrende maag, een “leeg” gevoel of zelfs wat concentratieverlies of slapte), dan denken we dat de brandstof uit hetgeen we daarvoor hebben gegeten (in dit geval ons ontbijt) “op” is.
Ja, zo interpreteren we dat!
Dat is de logica hoe het ons is aangeleerd en wordt aangeleerd namelijk!
We redeneren dan ook dat (willen we die trek weer stillen, de leegte weer vullen, weer kunnen concentreren en weer energie en kracht verkrijgen), dat dit dan enkel kan en mogelijk gemaakt kan worden door ons lichaam van nieuwe brandstof te voorzien.
Dit moeten we dan doen middels het eten van iets wat sowieso wat koolhydraten (brandstoffen) bevat.
Van koolhydraten weten we namelijk (en denken we te weten) dat DATÂ ons lichaam brandstof biedt en dat daar dan ook ENERGIE uit voortkomt.
Wanneer we ECHT trek (en toch zeker ook wel dingen als slapte en dus een DRINGENDE en “gevaarlijk voelende” trek ervaren), maakt het ons ook vaak even helemaal niks uit in welke vorm of hoedanigheid we die brandstoffen (koolhydraten) dan tot ons nemen.
Normaal (wanneer we niet zo’n dringende trek hebben), kiezen we vaak wel voor het gezonde (iets waarvan we weten dat vitamientjes bevat, zoals fruit), maar wanneer ECHTÂ een vervelende en dwingende trek heerst, kiezen we veelal ook wel voor koolhydraten welke even geen vitamientjes bevatten.
Puur om dat nare gevoel zo snel mogelijk ook weer weg te “jagen”.
Later eten we dan die vitamientjes echt wel weer; nu is het echter eerst van belang dat de trek weggaat!
En ja hoor, de trek gaat vaak wel EVEN weg (als reactie op het eten van die nieuwe dosis koolhydraten), dus hebben we het idee dat we het signaal van ons lichaam precies goed hebben geïnterpreteerd!
- We denken namelijk dat ons lichaam middels diens treksignaal aangeeft nieuwe brandstof nodig te hebben.
- We denken namelijk dat ons lichaam middels diens treksignaal aangeeft dat de brandstof in het lijf “op” is.
Deze gedachte wordt vervolgens ook bevestigd door ons lijf (helaas), want wanneer je die brandstof weer gaat eten, gaat de trek inderdaad ook HEEL EVEN weg!
Zo zal je dit (dit treksignaal) gedurende je dag, je week, je weken, je maanden en jaren later dan waarschijnlijk ook blijven interpreteren!
Zo zal je dan ook in de jaren daarop volgend op een soortgelijke manier blijven reageren op dit treksignaal.
- Middels het snel weer moeten eten van brandstoffen in de vorm van koolhydraten bij heersende treksignalen!
Dit wellicht met als uitzondering op die regel de periodes van afvallen.
Ja, want daar trekken we kennelijk periodes voor uit (voor het willen richten op afvallen.
Periodes die door ons meer of minder geschikt worden bevonden om ons bezig te houden met gewichtsverlies.
Ook dan (in die periodes) interpreteren we ditzelfde trek-signaal nog wel hetzelfde hoor.
We denken dan namelijk nog steeds dat dit signaal betekent dat ons lichaam daarmee aangeeft dat het door de brandstof van de eerder gegeten voeding “heen is” en dat de brandstof in je lijf dan ook “op” is.
Dan (in de periodes waarin we gewicht willen verliezen) echter gaan we vaak wel wat anders reageren op dit treksignaal dan voorheen.
Nog steeds vinden we die trek (die we in die periodes ook ECHT WEL en DES TE MEER ervaren) nog wel vervelend en nog steeds ook willen we eigenlijk ook in die periodes net zo goed deze trek zo snel mogelijk weer “wegjagen”.
We beredeneren in DIE periodes echter dat als en wanneer we dat zouden doen (het meteen gaan eten bij trek) we niet zullen afvallen.
We beredeneren namelijk dat wanneer we ons lichaam steeds precies op het moment deze aangeeft door de brandstof heen te zijn, van nieuwe brandstof wordt voorzien, we geen gewicht kunnen en zullen verliezen, dus moeten we dan ook maar niet meteen iets gaan eten bij trek wanneer we willen afvallen!
Om gewicht te verliezen namelijk (zo denken we), moet de brandstof van de eerdere maaltijd “op” zijn en moet de brandstof in ons lijf ook “op” zijn (en dan NIET meteen aangevuld worden), want dan gaat ons lichaam vanzelfsprekend vet verbranden!
Trek WEL ervaren (en dan maar even flink tijd rekken tot we weer wat eten en constant proberen net wat minder te eten dan het lichaam met diens trek aangeeft nodig te hebben), is dan ook hetgeen we over het algemeen doen en goed aan denken te doen wanneer we af willen vallen.
Ons doel is dan: VET VERBRANDING!
Vet verbranding denken we dan op deze manier te bereiken namelijk!
En ja, ook dat (vet verbranding) gebeurt vaak wel (HEEL EVEN).
Vaak vallen we ook (in eerste instantie) namelijk WEL af vanaf het moment wij steeds iets minder trachten te eten dan ons lichaam aangeeft en vanaf het moment we trek-signalen gaan negeren.
Dan helaas NIET op een heel prettige of aangename manier.
Niet voor onszelf en ook niet voor ons lichaam.
Vaak ook niet op een manier die we lang vol kunnen houden.
Vandaar dat we ook enkel “periodes” uittrekken om gewicht te verliezen en daarna maar snel weer “normaal” gaan eten, want dat afvallen op die manier, dat was geen pretje met die trek die je constant ervoer!
Maar dat moet dan maar EVEN, want afvallen is dan WEL (ook maar EVEN) het resultaat en DAT wil je!
Nou ja, je wilde vet verbranden toch?!
Of je DAT (op een gezonde manier vet verbranden) ook daadwerkelijk wel hebt gedaan weet je eigenlijk niet!
Je interpreteert en denkt echter zomaar dat je dat WEL hebt gedaan (vetten verbrand), wanneer je gewicht hebt verloren.
Ook denk en interpreteer je dat je ook vet zal blijven verbranden zolang je deze methode maar goed aan zult blijven houden!
Hoe langer je dit dan ook volhoudt (het verminderen van je voeding en het negeren van de treksignalen van je lichaam), hoe meer vetten je kan en zal verbranden!
Zo denk en interpreteer je!
In de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) echter kan het zijn dat je steeds eerder en ook heftiger trek kan en zal gaan krijgen dan eerder.
Je krijgt steeds eerder en ook heftiger trek na een soortgelijke en vergelijkbare maaltijd!
Alsof dan OPEENS de brandstof veel eerder “op” is in je lijf!
DAT KAN TOCH NIET!
Je snapt het niet!
Tevens kan het zijn dat je in de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) als gevolg van het uitstellen van eten bij trek en steeds iets minder trachten te eten dan het lichaam aangeeft nodig te hebben, je opeens toch NIET MEER afvalt.
Het kan zelfs zo zijn dat je (ondanks dit uitstellen van je eten, ondanks het minder eten en ondanks het negeren van de trek) later zelfs aan dreigt te komen!
Het kan ook zo zijn dat als je niet oppast vliegensvlug aan komt van hoeveelheden brandstoffen die zelfs beduidend kleiner nog zijn dan voorheen!
Alsof je lichaam in die jaren later de brandstoffen (welke je helemaal niet snel of veel eet, want dat probeer je juist te rekken en minderen), niet “op” krijgt!
DAT KAN TOCH NIET!
Je snapt het niet!
Of kan dit toch wel?!
- Misschien is die ervaring in de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) wellicht wel een teken dat je het treksignaal al die tijd verkeerd geïnterpreteerd hebt!
- Misschien is die ervaring in de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) wellicht wel een teken dat je onjuist hebt gehandeld!
- Misschien is die ervaring in de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) wellicht wel een teken dat je je lichaam al die jaren (als reactie op die trek) namelijk NIET hebt gegeven wat deze WERKELIJK nodig had, maar hetgeen hebt gegeven wat JIJ dacht dat deze nodig had (wat verkeerd geïnterpreteerd was)!
- Misschien is die ervaring in de loop der tijd (dagen, weken, maanden of jaren) wellicht wel een teken dat je je lijf al die jaren al stress hebt bezorgd, waar je nu, later, deze gekke (voor jou onverklaarbare) klachten en gevolgen uit ervaart!
Let op; ik zal het je gaan uitleggen en uitleggen dat we vaak met z’n allen trek namelijk TOTAAL verkeerd interpreteren!
Wat betekent trek nou eigenlijk ECHT en wat gebeurt er (en is er gebeurd in ons lijf), wanneer we trek ervaren?
Ongeacht of we wel of niet net iets hebben gegeten, voedingsstoffen zitten er altijd in ons lijf!
Wist je dat wel?
Er zit namelijk ALTIJD wel een zekere hoeveelheid glucose (wat een MOGELIJKE brandstof kan vormen voor ons lijf) in onze bloedbaan.
Deze hoeveelheid glucose in onze bloedbaan is daar gebracht en daar gehouden door hormonen.
Daarnaast bestaat ons lichaam ook uit eiwitten en vetten.
Daar is ons lichaamsweefsel namelijk onder andere uit opgebouwd!
We denken dat glucose (koolhydraten) ENKEL brandstof kan vormen en dat ook glucose (koolhydraten) ons ENKEL energie kan verschaffen in onze stofwisselingsreacties, maar dat is helemaal niet het geval!
Ja, je lichaam zal het liefst en makkelijkst de glucose in je bloedbaan de cellen in loodsen en daaruit energie putten hoor.
Maar het lichaam kan dit ook best (energie putten) uit delen van eiwitten en vetten hoor!
Hiervoor moet het lichaam echter (wanneer jij NIET eerder iets met eiwitten of vetten zou hebben gegeten) dan WEL eiwitten of vetten uit je lichaamsweefsel halen.
Dat is natuurlijk voor het lichaam veel intensiever (en tevens ook schadelijker) dan lekker makkelijk glucose uit de bloedbaan gebruiken!
Dus wat doet het lichaam het liefst, zolang en wanneer dit kan?
De glucose uit de bloedbaan gebruiken als brandstof om DIE brandstof in de cellen te verbranden tot energie!
Wist je dat dit (het benutten van glucose uit de bloedbaan als brandstof om in de cellen te verbranden) haast ALTIJD wel kan?!
Er zit namelijk ALTIJD wel een zekere hoeveelheid glucose in onze bloedbaan (las je net al wel)!
Zodra het gehalte daarin (in de bloedbaan aanwezig glucose, dus je bloedsuikerspiegel) daalt, wordt dit door hormonen (die onze bloedsuikerspiegel reguleren) prachtig mooi en ook als de wiedeweerga weer heel goed aangevuld!
Ons lichaam kan namelijk (en zal dit ook doen, wanneer het gehalte glucose in de bloedbaan daalt en te laag dreigt te worden om het hele lijf van brandstof te voorzien) zelf ook best glucose maken!
Gluconeogenese heet dat zelfs met een duur woord!
Onze lever kan dat en doet dat en moet dat ook doen onder invloed van bloedsuiker-regulerende hormonen, welke dit prima kunnen bewerkstelligen wanneer het glucosegehalte in onze bloedbaan daalt.
De lever kan deze glucose vormen uit delen van eiwitten en vetten die jij hebt gegeten.
Wanneer jij die dan ook goed en mooi eerder hebt gegeten, maak je het je lichaam makkelijk de bloedsuikerspiegel constant te houden (wanneer je die echter ook wel combineert met de bouwstoffen (vitamines en mineralen) uit koolhydraten in groenten of fruit).
Wanneer je dit echter NIET eerder zou hebben gegeten, dan vindt gluconeogenese alsnog wel plaats, maar dan NIET onder invloed van normale, rustige, bloedsuikerspiegel-regulerende hormonen, maar onder invloed van stresshormonen!
Door het tekort schieten in bouwstoffen namelijk bezorg je je lichaam stress!
Deze stresshormonen putten DAN de eiwitten of vetten die nodig zijn voor gluconeogenese uit de eiwitten uit diens eigen lichaamsweefsel, delen van vetten uit diens eigen lichaamsweefsel en zelfs uit melkzuur (een afbraakproduct, welke in de spieren vrij komt, wanneer onder stress en met weinig zuurstof glucose wordt omgezet tot energie).
Dit staat dan dus totaal los van jouw (eet)gedrag eigenlijk, maar je eetgedrag is hier dus WEL van invloed op.
Maar, brandstof (aangezien ons lijf dus altijd wel BOORDEVOL brandstof zit), kan dus daadwerkelijk NOOIT en te nimmer “op” raken.
Daar zorgen (het liefst normale hormonen of anders stresshormonen) namelijk wel voor!
Die zorgen dat er ALTIJD wel wat glucose in onze bloedbaan aanwezig is!
Trek is dan ook NIET een signaal dat de brandstof in je lijf “op” is of op zou zijn begrijp je nu!
Dat kan namelijk niet, de brandstof kan niet “OP” zijn!
Het bieden van extra brandstof aan het lijf (door het eten van koolhydraten welke dus niet eens de enige brandstof is die ons lichaam als energiebron kan gebruiken), hoeft dan ook helemaal niet het juiste “antwoord” te zijn op het trek signaal van het lichaam, zelfs niet, wanneer dit signaal na het eten hiervan wel EVEN verdwijnt.
Wat is trek dan wel?
Trek krijg je wanneer je lijf de brandstoffen (welke je lijf dus ALTIJD wel bezit), NIET GOED in staat is te verwerken tot ATP (de energie, zoals je die kan ervaren en benutten) in de cellen.
Wanneer je lijf NIET GOED in staat is de brandstof bijvoorbeeld de cellen überhaupt in te krijgen!
Wanneer je dan ook na je ontbijt (boordevol niet-essentiële voedingsstoffen, bestaand uit zeker ook vaak wel allerlei varianten van koolhydraten en dus brandstoffen, samen met PER ONGELUK een BEETJE essentiële bouwstoffen daarin), al spoedig weer trek ervaart, wil dit NIET zeggen dat je lijf geen brandstoffen meer bezit!
Deze bezit het wel degelijk namelijk.
Deze bezit het ALTIJD!
De glucose (welke altijd wel in je bloedbaan zit en op het moment van trek daar ook echt nog wel zit samen met wellicht ook nog wel wat glucose voortgekomen uit je ontbijt), maar ook samen met de eiwitten en vetten in je lichaamsweefsel (welke allen MOGELIJKE brandstofbronnen vormen voor je lijf), bezit je lijf echt nog wel op het moment van trek!
Deze is dus niet “op”!
Deze kan niet “OP” zijn!
Echter, om AL deze MOGELIJKE brandstoffen in je lijf (welke er echt wel zitten), je cellen ook in te krijgen uit de bloedbaan, heb je ALLERLEI essentiële bouwstoffen en sowieso essentiële vitamines en mineralen en vocht nodig!
Wanneer deze echter niet zomaar makkelijk “voorradig” zijn (deze essentiële bouwstoffen en vocht) en deze dus eigenlijk wat “op” zijn in het lijf, heb je alsnog wel allerlei vormen van brandstof in je lijf (welke eventueel omgezet kunnen worden tot ATP in onze cellen), maar kunnen deze helaas niet goed omgezet worden tot ATP aangezien ze door tekorten in essentiële bouwstoffen en vocht niet in de cellen kunnen belanden (deze mogelijke brandstoffen die ECHT WEL in je bloedbaan zitten)!
De brandstof is op het moment van trek dan ook niet op!
De brandstoffen in je lijf samen met de brandstoffen uit je eerdere ontbijt kunnen enkel niet meer benut worden door afwezigheid van essentiële bouwstoffen!
Het treksignaal wil dan ook eigenlijk zeggen dat je lichaam op dat moment onvoldoende essentiële bouwstoffen ter beschikking heeft om de brandstoffen in het lijf tot ATP om te zetten.
Het treksignaal wil dan ook zeggen dat het lichaam stress ervaart!
Wanneer dat namelijk het geval is (het onvoldoende aanwezig zijn van essentiële bouwstoffen in het lijf), komen stresshormonen “to the rescue”.
Deze stresshormonen gaan dan maar bouwstoffen uit ons lichaamseigen weefsel (voor zover die daarin nog wel aanwezig zijn) putten om de echt wel aanwezige brandstoffen in de bloedbaan dan op die manier maar (hetzij dan helaas op een uitputtende rn schadelijke manier), alsnog om te kunnen zetten tot ATP.
Dit zal dan ook tegelijkertijd aan de orde kunnen zijn wanneer jij op trek reageert door met name of enkel iets te eten met koolhydraten (en zelfs heel drastisch wanneer dit een flinke dosis geraffineerde koolhydraten betreft) en enkel daarmee tracht “trek snel te stillen”.
Deze hoog geconcentreerde dosis koolhydraten leveren namelijk een flinke STOOT aan glucose.
Iets wat op het moment van trek dus juist totaal niet nodig is, want MOGELIJKE brandstoffen (welke het lijf zelf ook echt wel bezit en kan vormen), is er wel voorradig.
Het lijf heeft op dat moment (op het moment van trek) alleen de bouwstoffen niet makkelijk of snel ter beschikking om de omzetting van brandstoffen tot energie ook snel genoeg te laten plaatsvinden om schommeling van het glucose-gehalte in je bloed te voorkomen!
Dit schommelen van je bloedsuikerspiegel samen met de aanwezigheid van stresshormonen (welke in je lijf komen bij een gemis aan essentiële bouwstoffen en een beginnende uitputting en afbraak in je lijf), prikkelt bepaalde receptorcellen in je hersenen waardoor bepaalde neurotransmitters door je zenuwbanen zullen schieten welke jou je trek-gevoel verschaffen en deze stresshormonen zorgen er tevens ook voor dat bepaalde neurotransmitters (welke de trek kunnen doen opheffen) NIET door je zenuwbanen schieten.
Het eten van koolhydraten (en met name geraffineerde varianten), prikkelen dan ook altijd EVEN bepaalde receptorcellen in je hersenen.
Als reactie hierop gaan neurotransmitters dan altijd ook wel door je zenuwbanen lopen welke EVEN genoegdoening geven.
Hierdoor zal na het eten van koolhydraten de trek EVEN afnemen.
Betekent deze verzadiging dan (dat in die tijd je lijf dan weer EVEN over brandstof bezit welke jij dacht dat op was) deze brandstof dan wel weer om kan zetten tot ATP?
Nee, want de essentiële bouwstoffen welke je lichaam daarvoor nodig heeft, lever je daarbij alsnog niet en had je dus ook al niet voldoende geleverd, want anders had je geen trek ervaren.
Wat je lichaam dan echter WEL kan en ook ZAL doen (onder invloed van stresshormonen), wanneer jij doodleuk als reactie op trek juist GEEN essentiële bouwstoffen eet, maar dan weer meer koolhydraten eet (denkend dat je lichaam DIE nodig heeft), is het putten van bouwstoffen uit je lichaamsweefsels en dus het afbreken van je lichaam!
Met die uitgebroken en uitgeputte bouwstoffen (onder invloed van stresshormonen), kan en zal je lichaam dan EVEN wat brandstoffen (welke dus ALTIJD in je lichaam zitten), om kunnen zetten tot ATP in de cellen.
Hierdoor kan en zal je dan ook EVEN wat minder trek ervaren en je ook wel EVEN wat gewicht verliezen (zolang de hoeveelheid koolhydraten welke je had gegeten niet al te groot was).
Trek echter (als signaal dat je lichaam toch nog echt (en steeds meer en eerder) essentiële bouwstoffen tekort komt en deze toch echt nu van jou wil en dus wil hebben dat jij die eet), zal je dan blijven houden.
Deze trek zal ook steeds meer en dwingender worden!
Blijf je die trek echter keer op keer verkeerd interpreteren, zal de stress enkel groter worden.
Uitputting en beschadiging van lichaamseigen weefsel zal dan enkel uitbreiden.
Op den duur zal het afvallen dan (wat in eerste instantie wel even plaatsvond), niet meer plaatsvinden, aangezien door ontstane verzuring door afbraak in veel cellen (ook spiercellen) minimale stofwisseling nog plaats zal vinden en onder invloed van stresshormonen op den duur ook getracht wordt het lichaam van het afbreken van vet te weerhouden om verzuring tegen te gaan.
Het lichaam zal zich dan (om verdere afbraak tegen te gaan) zelfs gaan richten op vetopslag!
Wat dan ook het best te doen, wanneer je trek ervaart?
Je lichaam als de WIEDEWEERGA voeding geven met een LADING aan essentiële bouwstoffen (de recepten zijn daar voorbeelden van).
Dit om uitputting en afbraak te voorkomen, het lichaam in staat te stellen de brandstoffen welke al in het lijf zitten weer om te zetten tot ATP en daardoor trek te laten wegjagen.
En dan NIET zomaar voor even, maar wat langer.
Althans, zolang je vanaf dat punt op en bij elk moment je iets eet dan OOK zo slim bent je voeding te halen uit elke keer weer die essentiële bouwstoffen in plaats van de focus op de niet-essentiële stoffen (koolhydraten) te leggen!
Eet de niet-essentiële stoffen (enige mate geconcentreerde koolhydraten zoals granen) er hooguit bij (bij die essentiële bouwstoffen), maar nooit in plaats van de essentiële stoffen.
ALS je deze erbij eet (zoals wat koolhydraten bij pure mooie groenten of fruit, bij mooie bronnen van eiwitten en vetten), doe dit dan alsjeblieft wel in een ONgeraffineerde vorm welke vezels en vitamines en mineralen bezit.
Dit zodat je niet ALSNOG onnodige trek creëert uit de stress voortkomend uit geraffineerde suikers die ook bij en naast essentiële bouwstoffen nog wel je bloedsuikerspiegel TE heftig doen schommelen en stresshormonen in je lijf “roepen”.
Trachten te voorkomen van trek door je eetpatroon hoe dan ook te baseren op elke keer je iets eet de essentiële bouwstoffen WEL (en zo min mogelijk niet-essentiële stoffen in je voeding aanwezig) is het meest ideale.
Weet je namelijk dat je redenatie “wanneer ik trek ervaar val ik goed af” niet waar is in de zin van “optimale vetverbranding”?
Optimale vetverbranding vindt namelijk plaats wanneer er GEEN stress in je lijf heerst en bloedsuikers zo stabiel mogelijk zijn!
En dit is pas het geval (begrijp je na vandaag hopelijk), wanneer jij tijdig de essentiële bouwstoffen WEL hebt gegeten om schommelingen en dus ook trek en stress te voorkomen!
Add comment