Vandaag een antwoord op de vraag van Monique:

  • Helemaal trots en blij was ik toen mijn arts me een poosje geleden vertelde dat ik mijn antidepressivum mocht gaan afbouwen (na jarenlang gebruik). Een beetje eng vond ik het natuurlijk ook, maar trots en blij was ik vooral. Inmiddels ben ik helemaal gestopt met mijn medicatie (na een periode van afbouwen uiteraard), maar lijken ook mijn darmen er mee gestopt te zijn. Sinds ik met mijn medicatie ben gestopt verloopt mijn stoelgang namelijk niet goed meer. Hoe kan dit?

Serotonine

Het antidepressivum welke Monique (en vele anderen met haar) een aantal jaar heeft geslikt wordt ook wel een serotonine heropname remmer genoemd.

Het remt de her-opname van de neurotransmitter (en tevens hormoon) serotonine.

Serotonine is een stof welke niet alleen als signaalstof (boodschapperstof) in je hersenen actief is (en effecten uitoefent op onder andere je stemming), maar ook zeer actief is in je maag-darmkanaal:

  • Het maakt de oprekking (ontspanning) van je maagwand mogelijk (wat een eetlustremmend effect met zich meebrengt).
  • Het stimuleert de afgifte van slijmstoffen in je maag en darmen (slijmstoffen welke nodig zijn om een goede werking van spijsverterings-enzymen mogelijk te kunnen maken).
  • Het stimuleert de contracties van de spieren in je maag- en darmwand (het verbetert de bewegingen van je darmen als reactie op de aanwezigheid van voedingsresten in je darmen).

Gestopt

Wanneer je na een periode van antidepressiva-gebruik stopt met het gebruik hiervan (net als Monique), dan zal serotonine (welke onder andere door de enterochromaffiene cellen in je darmen gevormd wordt) na afgifte weer regelmatig her-opgenomen worden in je zenuwcellen.

Deze her-opname wordt namelijk niet meer geremd (zoals het geval was in de jaren dat je nog antidepressiva gebruikte).

Dit betekent dat je lichaam vanaf dat moment weer veel vaker serotonine moet gaan produceren om eenzelfde effect teweeg te kunnen brengen (effecten in onder andere je maag-darmkanaal), dan voorheen (in de periode waarin de her-opname nog wel geremd wordt).

Wanneer dit (in eerste instantie) vlak na het stoppen met het antidepressivum nog niet helemaal vlekkeloos verloopt, dan kan er een serotonine tekort ontstaan in je lijf.

Dit tekort kan zich onder andere uiten in een verminderd effect van serotonine in je maag-darmkanaal.

Dit verminderde effect van serotonine in je maag- darmkanaal kan tot gevolg hebben:

  • Een toename van je eetlust.
  • Een verslechterde spijsvertering.
  • Obstipatie.

De afgifte van serotonine door je darmwandcellen

Gelukkig kan je (wanneer je met een moeizame stoelgang kampt na het stoppen met antidepressiva) middels hetgeen je eet de afgifte van serotonine door je darmwandcellen stimuleren.

De enterochromaffiene cellen in je darmen zullen serotonine afgeven als reactie op de oprekking van je darmwand namelijk.

Deze zal enkel goed oprekken wanneer je voeding vocht en vezelrijk is.

Groenten en fruit zijn zowel vocht- als ook vezelrijk!

Dit betekent dat het aan te raden is om bij elke maaltijd wat groenten of fruit te eten, zodat je de afgifte van serotonine door je darmwandcellen na elke maaltijd optimaal stimuleert.

Wanneer je darmwandcellen de bouwstof voor serotonine echter niet bezitten (het aminozuur tryptofaan), dan kunnen ze uiteraard alsnog geen serotonine afgeven.

Tryptofaan (een essentieel aminozuur) is aanwezig in alle dierlijke bronnen van eiwitten zoals ei, vlees, vis en kaas, maar ook in fruit zoals bananen en noten, zaden en pitten zoals amandelen, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Helaas kunnen je darmwandcellen alsnog geen serotonine afgeven, wanneer hun celmembranen niet gezond zijn.

Om de celmembranen van je darmwandcellen goed gezond te kunnen houden is de regelmatige consumptie van voeding rijk aan omega 3 en (in mindere mate) omega 6 vetzuren aan te raden (vette vis, noten, zaden en pitten).

Conclusie en antwoord op de vraag van Monique:

  • Je stoelgang verloopt sinds het stoppen met je antidepressivum niet zo goed meer, omdat serotonine (de stof wiens her-opname je medicatie jarenlang heeft geremd) van grote invloed is op onder andere de peristaltiek in je darmen. Wanneer de cellen in je darmen na het stoppen met je medicatie niet goed in staat zijn serotonine te vormen en af te geven, dan zal een verminderde peristaltiek in je darmen hieruit voortkomen en obstipatie het gevolg zijn.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden m.b.t. obstipatie.

Deze zal gaan over vezels en vocht.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je (net als Monique) met obstipatie kampt?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!