Thee met zonder suiker!
Heel veel mensen drinken tegenwoordig thee met zonder suiker!
Met zonder suiker?
Wat is dat nou voor gekke, kromme, tegengestelde zin zul je denken!
Is het nou thee met suiker of zonder suiker?!
Ja, dat is nou JUIST het verwarrende waar ik het vandaag over wil hebben!
Kinderen gebruiken wel eens dezelfde tegenstelling, dus de woorden “met” en “zonder” in één zin.
Bijvoorbeeld wanneer ze met zonder jas naar buiten gaan om te spelen!
Zij bedoelen daarmee natuurlijk dat ze zonder jas buiten gaan spelen, dus het woordje “met” is in die zin niet van toepassing.
“Met” hoort namelijk NIET bij het woord “zonder”, want je kan NIET tegelijkertijd met EN zonder iets zijn toch?!
In dit geval (in het geval van thee en suiker) dus wel!
Helaas!
Je BEDOELING is namelijk de suiker in je voeding te gaan verminderen nu je weet en hoort hoe belastend suiker eigenlijk is.
Het minderen van je suikergebruik gaat dan natuurlijk OOK op voor hetgeen je drinkt!
Je BEDOELING en plan is dan ook thee te gaan drinken ZONDER suiker.
Ja, dat is je plan.
Of dit nu een verandering is welke je wilt maken voor je gezondheid of voor je gewicht of beide, dat laten we tussenbeide, maar DAT is je plan en heb je besloten:
WEG MET DE SUIKERHOUDENDE DRANKEN!
In je eetpatroon wil je op den duur verder ook nog aanpassing doen m.b.t. het verminderen van onnodige en belastende stoffen (waar suiker er één van vormt), maar eerst maar eens de suikers in je drinken aanpakken, zo heb je besloten.
Dus is je plan (aangezien je NIET zo’n water en koffiedrinker bent en je met name een vervanger wilt voor de momenten je EERDER nog frisdrank dronk) dit drinken ZONDER suiker toe te gaan passen en in te gaan vullen middels thee zonder suiker!
Uiteraard WEL thee met een smaakje!
Deze heb je namelijk in allerlei varianten!
Dat smaakje wil je wel graag, want anders is het drinken zonder suiker helemaal afkicken en erg lastig voor je, zo vind je.
Aan deze thee met een smaakje voeg je dan tegenwoordig GEEN suiker meer toe, dus drink je nu je thee voortaan zonder suiker.
TOCH?!
Nee, helaas drink je in veel gevallen thee met zonder suiker!
Wat bedoel ik hiermee?
Hiermee bedoel ik dat jij wel denkt te kiezen (bewust) voor thee ZONDER suiker (aangezien je zelf toch echt GEEN suiker toevoegt), maar je HELAAS daarin verkeerd gedacht hebt!
Jij dacht namelijk (en zo zou je ook mogen denken en verwachten) dat thee zelf GEEN suiker bevatte, dus wanneer jij ook zelf GEEN suiker toevoegt, je thee ZONDER suiker drinkt!
Dit blijkt helaas NIET het geval te zijn!
Hiermee bedoel ik dat thee met een smaakje (ofwel thee met aroma daaraan toegevoegd) TOCH regelmatig (zelf al) suiker bevat, zomaar gratis er VOOR JOU bij in gedaan, middels de vage term “aroma”!
Fijn hè!
Dacht je thee ZONDER suiker te drinken, drink je uiteindelijk alsnog thee MET suiker!
Dit is dus thee met zonder suiker!
Niet alle merken doen dit toevoegen van aroma’s met suiker, maar van en bij een aantal merken is ontdekt dat hetgeen dan “aroma” genoemd wordt (zonder dat dit nader beschreven staat bij de ingrediënten), gewoon kleine gearomatiseerde suikerbolletjes zijn welke bij in je theezakje zijn gestopt welke deze smaak, dus dit aroma, “dragen”!
Waarschijnlijk (uitgaand dat thee “gewoon thee” is) zou je bij thee normaal NIET snel naar ingrediënten kijken, maar zou je dit voor de aardigheid nou eens WEL doen, zou je daar NIET de term suiker of “glucose” tussen zien staan, maar enkel het woord en de term “aroma”.
Dat woordje aroma klinkt onschuldig en sowieso “vaag”.
Wat is dat namelijk “aroma”?!
Dat wordt namelijk NIET nader benoemd!
Er wordt NIET nader benoemd waaruit dat aroma bestaat!
Onder “aroma” kan je dus kennelijk van alles scharen, zelfs suiker, oftewel glucose (al dan niet gecombineerd met fructose)!
Is dit nou zo erg dan (kan en zal je dan denken)?!
Veel glucose zal zo’n theezakje vast niet bevatten toch?!
Hebben we glucose trouwens niet sowieso nodig?
Glucose verschaft ons toch energie?
Wat wel en niet erg is kan en zal ik niet voor je bepalen (want dat bepaal jij uiteindelijk zelf aan de hand van je eigen maatstaven m.b.t. welke stoffen jij in jouw lijf wil, beseffend wat de werking hiervan in het lijf is).
De werking van stoffen in je lijf kan en wil ik je uiteraard WEL uitleggen, zodat jij vervolgens ZELF kan bepalen wat wel en niet erg is en wat je wel of niet in je lijf toe laat en toe staat.
Echter, NIET beseffen wat je wel of niet in je lijf krijgt en NIET kunnen weten wat je eet (en in dit geval drinkt), doordat DAAR onduidelijkheid over heerst middels VAGE termen (zoals aroma) op etiketten, dat is eigenlijk best een beetje erg.
Iemand die de hele dag al suiker binnen krijgt (en totaal NIET gericht is op het minderen hiervan) zal het waarschijnlijk weinig uit maken dat er wat suiker OOK NOG verwerkt in diens thee zit.
Deze zal het ook vast NIET uitmaken of deze daar nou wel of niet van op de hoogte was van te voren en of deze dat er nou wel of niet zelf in heeft gestopt of dat een ander dit heeft gedaan.
Deze persoon (welke niet zo bezig is met suiker en niet zo bezig is met wat er allemaal diens lijf in komt) zal het dan ook vast niet “erg” vinden wanneer deze verneemt dat er zomaar suiker in diens thee zit.
Een persoon echter welke tot doel heeft onnodige en belastende stoffen uit diens eet- en drinkpatroon zoveel mogelijk te minderen (zoals de stof glucose) zou het WEL als “erg” kunnen ervaren!
VOORAL wanneer deze persoon achteraf pas hoort en beseft dat de thee (waar deze bewust voor heeft gekozen, denkend dat deze GEEN suiker zou bevatten) dit WEL bevat!
Is het eerlijk om vage termen als “aroma” te gebruiken op ingrediëntenlijsten, zodat mensen niet meer goed weten wat ze nou precies aan stoffen nuttigen?
Bij het woord aroma kan dit dus kennelijk van alles zijn besef je nu!
Aroma kan dus OOK gewoon suiker betekenen!
Ben je een pietje precies m.b.t. het WEL willen weten wat er je lijf in komt qua stoffen, zal dan ook het woord aroma “te vaag en onduidelijk” klinken en onzeker maken.
Dit woord alleen al zal dan maken dat dit pietje precies uit voorzichtigheid NIET voor deze thee zal kiezen.
Wellicht gaat dit pietje precies dan onnodig iets mijden daardoor!
Wellicht bestond DAT aroma in DAT geval namelijk WEL gewoon uit stoffen waar dit pietje precies eigenlijk totaal GEEN moeite mee zou hebben binnen te krijgen namelijk!
Maar ja, het was zo onduidelijk geworden door de term “aroma” dat dit pietje precies de thee besloot NIET te drinken.
Is het teveel gevraagd te mogen weten welke stoffen je PRECIES binnen krijgt bij een product welke een ander al voor ons heeft samengesteld, zoals dus ook thee?
Is het teveel gevraagd te mogen weten wat het woord “aroma” in onze thee nou eigenlijk inhoud en of wel WEL of NIET te maken hebben met suiker?
Maar wat is nou eigenlijk het verschil (voor je lichaam) tussen thee met wat glucose erin t.o.v. een kop thee zonder glucose van enkel theeblaadjes of kruidenblaadjes?
Is dat nou daadwerkelijk zo’n groot verschil voor je lijf?
Qua calorieën (dus qua brandstoffen) zal de hoeveelheid glucose in thee met aroma echt niet veel zijn namelijk (vermoed je), dus maakt dat nou werkelijk een wezenlijk verschil voor je lichaam (dat beetje suiker in de thee)?
Moeten we daar nou zo moeilijk over doen?
Glucose is toch een deel van koolhydraten welke het lichaam sowieso wel nodig heeft?!
Glucose krijgen we sowieso dagelijks wel via onze voeding binnen?
Is dit kleine beetje suiker (wat kennelijk zomaar middels het aroma aan thee wordt toegevoegd) uiteindelijk dan geen onnozel klein beetje op dat grote geheel van suiker je toch wel binnen krijgt gedurende je dag (zul je nu kunnen denken)?
Moeten we ons DAAR dan nou ZO druk om maken?
Glucose hebben we sowieso nodig voor onze energie toch?
Maakt het dan uit of dit in onze thee of in onze voeding zit?
DAT is vaak de denkwijze.
Deze denkwijze gaan we echter even onder de loep nemen!
Klopt deze denkwijze namelijk wel?
Wij als mens zijnde hebben energie nodig ja, dat klopt.
Energie hebben wij namelijk nodig in onze cellen om stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren!
Hebben wij geen energie in onze cellen, kan onze stofwisseling NIET functioneren.
Dus nee, we kunnen NIET zonder energie!
Echter, kunnen we energie ENKEL putten uit glucose en moeten we die glucose dan ook ECHT uit onze voeding of ons drinken putten?
Nee!
Energie kan ons lichaam (wanneer het zou moeten) bijvoorbeeld OOK best uit vetten putten!
Echter is glucose WEL de brandstof welke het eerst en makkelijkst en vaakst gebruikt wordt om energie uit te putten.
Glucose is namelijk altijd al wel aanwezig in onze bloedbaan!
Glucose is dus altijd sowieso wel in ons lijf aanwezig.
Glucose in de vorm van onze bloedsuikerspiegel bedoel ik dan!
Deze glucose in de bloedbaan is daardoor aardig “makkelijk” beschikbaar voor ons lijf.
Dit betekent dat glucose NIET zozeer door ons gegeten of gedronken hoeft te worden!
Onze hormonen zorgen er namelijk voor dat wanneer er minder tot geen glucose in de bloedbaan zou zitten, dit wel weer aangevuld wordt!
Daar hoeven wij geen glucose voor in onze voeding of ons drinken aanwezig te hebben!
De lever kan namelijk glucose zelf ook vormen uit delen van vet of eiwit.
Zijn die vetten en eiwitten echter niet voldoende aanwezig in de voeding wij eten, dan kan de lever niet zo goed zelf glucose vormen, maar dan kunnen deze delen van vetten en eiwitten alsnog en ZELFS uit ons eigen weefsel gebroken worden om DAAR nieuwe glucose van te gaan vormen!
Dit doen stresshormonen!
Stresshormonen kunnen en zullen onze gezonde weefsels dus gaan afbreken om stoffen DAARUIT te halen waar de lever nieuwe glucose mee kan gaan vormen voor in de bloedbaan!
Dat betekent dat het zeker NIET aan te raden is en zelfs uitputtend is voor het lichaam wanneer het diens glucose in de bloedbaan NIET aangevuld krijgt, want spierafbraak en stress zal daaruit voortkomen en DAT wil je liever voorkomen!
Noodzakelijk is het voor ons dan ook om NIET zozeer glucose zelf (middels je drinken of eten) binnen te krijgen, maar noodzakelijk is het WEL voor ons om middels ons eten en drinken de lever te voorzien van allerhande bouwstoffen waarmee deze zelf de bloedsuikerspiegel weer aan kan gaan vullen!
Eten of drinken we echter WEL glucose, maar bevat deze glucose GEEN bouwstoffen in de vorm van vitamines en mineralen, dan vormt deze glucose welke wij eten of drinken regelrechte onrust in ons lijf!
Deze EXTRA glucose zal namelijk onze bloedsuikerspiegel onnodig laten stijgen!
Deze extra glucose vormt dan een stofje welke ons en ons lijf meer energie vergt dan dat het ons lijf energie levert!
Hoe zit dat?
De glucose (welke in onze bloedbaan al zit OF de glucose welke we zelf via onze voeding of onze thee in de bloedbaan “stoppen”), daar kan ZONDER vitamines en mineralen alsnog GEEN energie uit geput worden!
Glucose zelf is namelijk nog geen energie, want ATP is energie!
Glucose moet dan ook EERST uit de bloedbaan de cel in worden geloodst en kan vervolgens aldaar pas omgezet kunnen worden in deze energie, dus ATP.
Allerlei enzymen, vocht EN vitamines en mineralen EN ook zuurstof zijn DAARVOOR nodig!
Of het dan ook “erg” is dat er glucose ZOMAAR in onze thee zit?!
Wanneer op dat moment de bloedsuikerspiegel laag is in je lijf EN je voeding van daarvoor en je voeding van daarna (EN de inhoud van je bloedbaan EN de inhoud van je cel) RIJKELIJK bezaaid zouden zijn met vocht, vitamines en mineralen, nee, in DAT geval is het helemaal NIET zo erg wanneer je wat glucose (op welke manier dan ook maar) in een kleine hoeveelheid je lichaam binnen krijgt.
Maar is DAT vaak het geval?
Nee, helaas is DAT vaak NIET het geval!
Vaak hebben we namelijk juist al RUIM voldoende glucose in de bloedbaan, zodat dit aanvullen NIET zozeer nodig en zelf belastend is!
Vaak hebben we ook al voldoende ANDERE brandstoffen (zoals vet) in ons lichaam aanwezig wat maakt dat het EXTRA voeden met glucose ZEER overbodig is.
Velen hebben zelfs ZOVEEL andere brandstoffen in hun lijf aanwezig dat deze vetoverschot en dus overgewicht hebben!
Deze mensen hebben dus al helemaal GEEN extra brandstof in de vorm van glucose nodig!
Vaak zijn we op het moment van thee drinken ook niet bepaald actief en daarbuiten ook niet bepaald.
Hierdoor is onze bloedsuikerspiegel eigenlijk haast nooit zo laag dat extra glucose uit de voeding welkom is.
Vaak zitten onze eetmomenten, snacks en maaltijden ook helaas NIET bepaald BOORDEVOL vocht, vitamines en mineralen (welke nodig zijn om het uitputtende effect van glucose te voorkomen en te kunnen ondervangen).
Vaak is onze bloedbaan dan ook absoluut NIET rijkelijk gevuld met vitamines en mineralen en zijn onze cellen dit ook niet!
Is het in dat geval “erg” dat er glucose ZOMAAR in onze thee zit?
Nou, vervelend voor je lijf is het sowieso wel!
Onrustig voor jou en je lijf ook!
Uitputtend ook zeker!
Stressvol tevens!
En zelfs ontstekingsbevorderend!
Erg, dat mag je lekker zelf bepalen, maar “irritant” (dus irriterend voor je lichaam) SOWIESO!
En belastend ook!
Elke hap en korrel of molecuul glucose namelijk welke niet OOK vocht, vitamines en mineralen “mee levert” irriteert je lijf namelijk!
Althans, het irriteert het gemiddelde lichaam welke al RUIM voldoende brandstof bezit en waarin de bloedsuikerspiegel NIET laag is en welke NIET al boordevol vitamines en mineralen zit.
En zo’n lichaam bezitten de meeste mensen tegenwoordig helaas en dus irriteert elk beetje extra glucose het lijf van de meeste mensen ECHT WEL!
Glucose ZONDER vitamines en mineralen kan namelijk in de mitochondria (de energiefabiekjes in onze cellen) NIET goed omgezet worden in energie.
Elke slok of hap glucose ZONDER vitamines en mineralen zal dan ook (wanneer je dat TOCH extra hebt binnengekregen) vitamines en mineralen uit je weefsels gaan onttrekken om WEL in energie omgezet te kunnen worden!
Dit put ons en het lichaam uit en vergt meer energie dan dat het levert!
Het verwerken van onnodig EXTRA glucose in je lijf is dan ook een proces welke als gevolg EXTRA doet vragen om nieuwe energie EN ook EXTRA doet vragen om nieuwe vitamines en mineralen in het lijf!
Iets wat NIET nodig was geweest of was gebeurd in je lijf wanneer je thee ZONDER suiker (dus ECHT zonder suiker en dus niet met zonder suiker) zou hebben gedronken!
Tevens zijn door prikkeling van allerlei receptoren en allerlei hormonen (op het moment deze thee met suiker in je lichaam komt en je receptoren dit “opmerkten” en signaleerden), allerlei delen van je lichaam (en met name je hoofd) “geactiveerd”, actief en tevens onrustig gemaakt.
Ook je hersencellen raken hierdoor onnodig moe en uitgeput, aangezien ook deze vervolgens NIKS met deze prikkeling en onrust kunnen beginnen in afwezigheid van bouwstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren).
Hersencellen worden dan ook door elk hapje of slokje EXTRA onnodige glucose geprikkeld, moe gemaakt en geactiveerd om iets te gaan doen, maar missen daarbij vervolgens de stoffen (bouwstoffen) welke dit kunnen bewerkstelligen en daarbij noodzakelijk zijn.
Aan enkel glucose ZONDER bouwstoffen (vitamines en mineralen) heeft ons lichaam dan ook NIKS!
Glucose ZONDER vitamines en mineralen put het lichaam dus enkel uit en maakt het lichaam onnodig moe en onrustig en doet enkel vragen om meer!
En DAT, terwijl dat alles totaal NIET aan de orde was geweest wanneer je kalm in je stoel een kop thee met ENKEL wat kruiden (niks meer en niks minder) zou hebben gedronken!
Dat was natuurlijk ook je bedoeling, maar wist jij veel dat aroma in veel gevallen GEEN onschuldig smaakje, maar een onrustige stof als glucose kon bevatten?!
Is het “erg” dat dit gebeurt”?
Nou, vervelend, irritant en oneerlijk dus wel (om het lichaam van degene die dit onbewust koopt en drinkt, uit te putten, moe te maken en zelfs de kans op ontstekingen te vergroten)!
ERG, dat mag en kan je zelf bepalen!
Deze onrust en uitputting en interne irritatie door deze glucose is SOWIESO allerminst prettig voor je lijf!
DAT kan ik je WEL vertellen!
Voor zo’n irritant stofje zou je dus op z’n minst WEL zelf willen kiezen neem ik aan!
Zo’n irritant stofje wil je dus NIET zomaar gratis ongemerkt aan je thee toegevoegd krijgen toch?!
Vraag:
- Vind jij het “erg” dat er wellicht ook zomaar gratis suiker in jouw thee zit?
- Drink jij (dit nu levend) thee met zonder suiker of drink jij thee ECHT zonder suiker?
Add comment