Suikerverslaving
Suikerverslaving
Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het verslaafd zijn aan suiker:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groenten en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten je drang naar suiker helpt verminderen.

 

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van vetten je drang naar suiker helpt verminderen.

 

Lees je mee?

 

Drang naar suiker

Veel mensen ervaren dagelijks een drang om suiker-rijke voeding (koolhydraat-rijke voeding) te eten.

Deze mensen kunnen deze drang maar moeilijk weerstaan.

Wanneer ze niet toegeven aan deze behoefte, dan voelen ze zich zeer:

  • Onrustig.
  • Prikkelbaar.
  • Gespannen.
  • Emotioneel.
  • Slap.
  • Futloos.

 

Pas wanneer ze iets suiker-rijks hebben gegeten, dan voelen ze zich weer wat rustiger.

Helaas is deze rust nooit van lange duur en komt de drang naar suiker daarna altijd weer terug.

Deze drang naar suiker-rijke voeding wordt ook wel een suikerverslaving genoemd in de volksmond.

Wellicht ervaar ook jij dagelijks de ongemakken van een dergelijke suikerverslaving.

 

Wist je dat..

Wist je dat je alle voeding met een hoog gehalte aan koolhydraten onder suiker-rijke voeding kan scharen?

Wist je dat alle voeding met een hoog gehalte aan koolhydraten vele suiker-moleculen bevat?

Wist je dat ook koolhydraat-rijke voeding welke niet zoet smaakt (zoals granen en producten gemaakt van granen) vele suiker-moleculen bevat?

Kortom:

  • Wanneer je tracht zoet-smakende voeding te vermijden, dan kan het alsnog zo zijn dat je middels het eten van granen en producten gemaakt van granen vele suikers binnenkrijgt en voed je je suikerverslaving alsnog.

 

Suikervrij en koolhydraat-arm

Veel mensen met een suikerverslaving trachten af te kicken van suiker door te starten met een suikervrij en koolhydraat-arm dieet.

Wellicht ben jij dit ook wel van plan in het nieuwe jaar.

Helaas kan je middels deze aanpak je verslaving niet zomaar doorbreken.

Middels deze aanpak is een afnemende drang naar suiker namelijk alsnog niet gegarandeerd.

 

Zoetbehoefte

Garandeert een verminderde consumptie van koolhydraat-rijke en suiker-rijke voeding een verminderde drang naar suiker?

  • Nee!

 

Wanneer vraagt je lichaam namelijk om suiker en zal je een continue, zeurende zoetbehoefte ervaren?

  • Wanneer de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen kan worden in je cellen.

 

Garandeert een verminderde consumptie van koolhydraat-rijke en suiker-rijke voeding een verbeterde opname van glucose in je lichaamscellen?

  • Nee!

 

Kortom:

  • Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet maakt het afkicken van suiker niet vanzelfsprekend gemakkelijker.

 

Conclusie:

  • Enkel wanneer de glucose in je bloedbaan goed opgenomen kan worden in je lichaamscellen (en je bloedsuikerspiegel daalt), dan zal je continue  drang naar suiker verminderen.

 

Celmembranen

Om te kunnen begrijpen wat je lichaam nodig heeft om de glucose in je bloedbaan goed op te kunnen nemen in je lichaamscellen, dien je kennis te bezitten over je celmembranen.

Je celmembranen zijn opgebouwd uit vetten (fosfo-lipides).

Glucose is een water-oplosbare voedingsstof welke de vetten (waaruit je celmembranen zijn opgebouwd) niet zomaar kan passeren en welke dus ook niet zomaar opgenomen kan worden in je cellen.

Glucose kan enkel m.b.v. transport-eiwitten opgenomen worden in je cellen.

Al je celmembranen bevatten transport-eiwitten welke de opname van glucose kunnen verzorgen.

De transport-eiwitten in je cel-membranen functioneren echter niet altijd even goed.

Eiwitten kunnen namelijk vervormen (denatureren), wanneer ze in aanraking komen met zure stoffen.

Zijn de transport-eiwitten in je cel-membranen vervormd geraakt, dan kan de glucose in je bloedbaan niet opgenomen worden in je cellen en zal een continue drang naar suiker blijven bestaan.

Helaas kan je (wanneer je een suikervrij en koolhydraat-arm dieet aanhoudt) de vervorming van de transport-eiwitten in je cel-membranen niet voorkomen.

Zure afvalstoffen komen namelijk de hele dag door vrij in je cellen en een suikervrij en koolhydraat-arm dieet biedt niet vanzelfsprekend de stoffen welke je transport-eiwitten hiertegen kunnen beschermen.

Kortom:

  • Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet maakt het afkicken van suiker niet vanzelfsprekend gemakkelijker, aangezien een suikervrij en koolhydraat-arm dieet de vervorming van transport-eiwitten niet kan voorkomen.

 

Conclusie:

  • Enkel wanneer je dieet voldoende stoffen bevat welke de vervorming van de transport-eiwitten in je celmembranen kunnen helpen voorkomen, dan zal je drang naar suiker kunnen verminderen, want enkel dan kan glucose goed opgenomen worden in je cellen en zal je bloedsuikerspiegel dalen.

 

Vetten

Om de vervorming van transport-eiwitten te kunnen voorkomen, moeten de zure afvalstoffen in je lijf goed afgevoerd kunnen worden.

Om de zure afvalstoffen in je lijf te kunnen afvoeren moeten je celmembranen doorlaatbaar zijn en moet ook je darmwand goed doorlaatbaar zijn.

Deze zijn echter niet doorlaatbaar, wanneer de onverzadigde vetzuren (vloeibare vetzuren) in je celmembranen en darmwand beschadigd (geoxideerd) zijn geraakt.

Helaas oxideren de onverzadigde vetzuren in je celmembranen makkelijk en kunnen ook de vetten in je darmwand makkelijk beschadigd raken.

De onverzadigde vetzuren in je celmembranen oxideren, wanneer ze in aanraking komen met zure afvalstoffen (vrije zuurstofradicalen) en er te weinig anti-oxidanten aanwezig zijn in je lijf.

Vrije zuurstofradicalen komen bij de energieproductie in je cellen vrij en vindt de hele dag door plaats, waardoor ook de hele dag door vetzuren in je celmembranen makkelijk kunnen oxideren, wanneer er onvoldoende anti-oxidanten aanwezig zijn in je lijf.

Wanneer er vervolgens onvoldoende vetzuren in je lijf aanwezig zijn, waarmee geoxideerde vetzuren in je celmembranen hersteld kunnen worden, dan zullen je celmembranen onvoldoende doorlaatbaar worden voor zowel voedingsstoffen als afvalstoffen, zal de zuurtegraad in je cellen verhoogd raken en kan de vervorming van de transport-eiwitten in je celmembranen niet voorkomen worden.

Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet kan de aanwezigheid van deze vetzuren (welke geoxideerde vetzuren in je celmembranen helpen herstellen) niet garanderen en kan dus ook niet de afvoer van zure afvalstoffen mogelijk helpen maken.

Om het herstel van geoxideerde onverzadigde vetzuren in je celmembranen mogelijk te kunnen maken, dient je dieet regelmatig intacte omega 3 en 6 vetzuren te bevatten.

Intacte essentiële (omega 3 en 6) vetzuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

 

Kortom:

  • Bevat je dieet weinig tot geen intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan zal de doorlaatbaarheid van je celmembranen verslechteren, zal de afvoer van zure afvalstoffen in je lijf verslechteren, zal de zuurtegraad in je cellen verhoogd raken, zullen de transport-eiwitten in je lichaam vervormd raken, zal de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen worden in je cellen en zal je drang naar suiker blijven bestaan.

Conclusie:

  • Wanneer je je suikerverslaving wilt doorbreken, dan is het volgen van een suikervrij en koolhydraat-arm dieet niet afdoende, maar zal je dieet ook regelmatig groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren moeten bevatten.

 

Vraag:

  • Ben jij verslaafd aan suiker?
  • Ben jij van plan dit te doorbreken door een suikervrij en koolhydraat-arm dieet te gaan volgen?
  • Mag ik je ondersteunen bij het doorbreken van je suikerverslaving door je dieet in het nieuwe jaar samen met jou te voorzien in stoffen welke je drang naar suiker helpen verminderen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!