Suikerverslaving
Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het verslaafd zijn aan suiker:
- We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groenten je drang naar suiker helpt verminderen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van eiwitten de drang naar suiker helpt verminderen.
Lees je mee?
Drang naar suiker
Veel mensen ervaren dagelijks een drang om suiker-rijke voeding (koolhydraat-rijke voeding) te eten.
Deze mensen kunnen deze drang maar moeilijk weerstaan.
Wanneer ze niet toegeven aan deze behoefte, dan voelen ze zich zeer:
- Onrustig.
- Prikkelbaar.
- Gespannen.
- Emotioneel.
- Slap.
- Futloos.
Pas wanneer ze iets suiker-rijks hebben gegeten, dan voelen ze zich weer wat rustiger.
Helaas is deze rust nooit van lange duur en komt de drang naar suiker daarna altijd weer terug.
Deze drang naar suiker-rijke voeding wordt ook wel een suikerverslaving genoemd in de volksmond.
Wellicht ervaar ook jij dagelijks de ongemakken van een dergelijke suikerverslaving.
Wist je dat..
Wist je dat je alle voeding met een hoog gehalte aan koolhydraten onder suiker-rijke voeding kan scharen?
Wist je dat alle voeding met een hoog gehalte aan koolhydraten vele suiker-moleculen bevat?
Wist je dat ook koolhydraat-rijke voeding welke niet zoet smaakt (zoals granen en producten gemaakt van granen) vele suiker-moleculen bevat?
Kortom:
- Wanneer je tracht zoet-smakende voeding te vermijden, dan kan het alsnog zo zijn dat je middels het eten van granen en producten gemaakt van granen vele suikers binnenkrijgt en voed je je suikerverslaving alsnog.
Suikervrij en koolhydraat-arm
Veel mensen met een suikerverslaving trachten af te kicken van suiker door te starten met een suikervrij en koolhydraat-arm dieet.
Wellicht ben jij dit ook wel van plan in het nieuwe jaar.
Helaas kan je middels deze aanpak je verslaving niet zomaar doorbreken.
Middels deze aanpak is een afnemende drang naar suiker namelijk alsnog niet gegarandeerd.
Zoetbehoefte
Garandeert een verminderde consumptie van koolhydraat-rijke en suiker-rijke voeding een verminderde drang naar suiker?
- Nee!
Wanneer vraagt je lichaam namelijk om suiker en zal je een continue, zeurende zoetbehoefte ervaren?
- Wanneer de glucose in je bloedbaan niet goed opgenomen kan worden in je cellen.
Garandeert een verminderde consumptie van koolhydraat-rijke en suiker-rijke voeding een verbeterde opname van glucose in je lichaamscellen?
- Nee!
Kortom:
- Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet maakt het afkicken van suiker niet vanzelfsprekend gemakkelijker.
Conclusie:
- Enkel wanneer de glucose in je bloedbaan goed opgenomen kan worden in je lichaamscellen (en je bloedsuikerspiegel daalt), dan zal je continue drang naar suiker verminderen.
Celmembranen
Om te kunnen begrijpen wat je lichaam nodig heeft om de glucose in je bloedbaan goed op te kunnen nemen in je lichaamscellen, dien je kennis te bezitten over je celmembranen.
Je celmembranen zijn opgebouwd uit vetten (fosfo-lipides).
Glucose is een water-oplosbare voedingsstof welke de vetten (waaruit je celmembranen zijn opgebouwd) niet zomaar kan passeren en welke dus ook niet zomaar opgenomen kan worden in je cellen.
Glucose kan enkel m.b.v. transport-eiwitten opgenomen worden in je cellen.
Al je celmembranen bevatten transport-eiwitten welke de opname van glucose kunnen verzorgen.
De transport-eiwitten in je cel-membranen functioneren echter niet altijd even goed.
Eiwitten kunnen namelijk vervormen (denatureren), wanneer ze in aanraking komen met zure stoffen.
Zijn de transport-eiwitten in je cel-membranen vervormd geraakt, dan kan de glucose in je bloedbaan niet opgenomen worden in je cellen en zal een continue drang naar suiker blijven bestaan.
Helaas kan je (wanneer je een suikervrij en koolhydraat-arm dieet aanhoudt) de vervorming van de transport-eiwitten in je cel-membranen niet voorkomen.
Zure afvalstoffen komen namelijk de hele dag door vrij in je cellen en een suikervrij en koolhydraat-arm dieet biedt niet vanzelfsprekend de stoffen welke je transport-eiwitten hiertegen kunnen beschermen.
Kortom:
- Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet maakt het afkicken van suiker niet vanzelfsprekend gemakkelijker, aangezien een suikervrij en koolhydraat-arm dieet de vervorming van transport-eiwitten niet kan voorkomen.
Conclusie:
- Enkel wanneer je dieet voldoende stoffen bevat welke de vervorming van de transport-eiwitten in je celmembranen kunnen helpen voorkomen, dan zal je drang naar suiker kunnen verminderen, want enkel dan kan glucose goed opgenomen worden in je cellen en zal je bloedsuikerspiegel dalen.
Eiwitten
Om de vervorming van transport-eiwitten te kunnen voorkomen, moeten de zure afvalstoffen in je lijf tijdig verdund kunnen worden en tijdig afgevoerd kunnen worden.
Om de zure afvalstoffen in je lijf te kunnen verdunnen en afvoeren moet vocht opgenomen kunnen worden in je lijf en cellen, moet de vocht-verdeling goed geregeld kunnen worden in je lijf en moet de uitwisseling van zuurstof en koolzuur goed uitgevoerd kunnen worden in je lichaam.
Om zure afvalstoffen te kunnen verdunnen en afvoeren is het drinken van water niet voldoende.
Wanneer de productie van maagzuur namelijk tekortschiet in je lijf en eiwitten niet goed verteerd kunnen worden, dan zal vocht vastgehouden worden in je darmen en zal de resorptie van vocht in je darmen tekortschieten.
Ook wanneer de eiwitten albumine en hemoglobine niet goed gevormd kunnen worden in je lijf, dan zal de verdunning en afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren.
Albumine en hemoglobine regelen namelijk een optimale vocht-verdeling, een optimale zuurtegraad en een goede uitwisseling van zuurstof met koolzuur in je lijf.
Een suikervrij en koolhydraat-arm dieet kan de productie van maagzuur, albumine en hemoglobine niet garanderen en kan dus ook niet de verdunning en afvoer van zure afvalstoffen in je lijf zomaar mogelijk maken.
Om de productie van maagzuur, albumine en hemoglobine mogelijk te kunnen maken, dient je dieet regelmatig intacte dierlijke eiwitten te bevatten.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Kortom:
- Bevat je dieet weinig tot geen intacte dierlijke eiwitten, dan zal je maagzuur-productie verslechteren, kunnen hemoglobine en albumine niet goed gevormd worden, zal de resorptie van vocht in je darmen tekort gaan schieten, zal de verdunning en afvoer van zure afvalstoffen in je lijf verslechteren, zullen de transport-eiwitten in je lichaam vervormd raken en zal je drang naar suiker blijven bestaan.
Conclusie:
- Wanneer je je suikerverslaving wilt doorbreken, dan is het volgen van een suikervrij en koolhydraat-arm dieet niet afdoende, maar zal je dieet naast groenten (zie de uitleg van gisteren) ook regelmatig intacte dierlijke eiwitten moeten bevatten.
Er is nog meer
De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten is noodzakelijk om de vervorming van de transport-eiwitten in je lichaam zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en je drang naar suiker te laten afnemen.
Groenten en intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke de vervorming van de transport-eiwitten in je lichaam helpen voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan hetgeen je dieet moet bevatten om je suikerverslaving te kunnen doorbreken.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Ben jij verslaafd aan suiker?
- Ben jij van plan dit te doorbreken door een suikervrij en koolhydraat-arm dieet te gaan volgen?
- Mag ik je ondersteunen bij het doorbreken van je suikerverslaving door je dieet in het nieuwe jaar samen met jou te voorzien in stoffen welke je drang naar suiker helpen verminderen?
Add comment