Substitutie
Substitutie
Vandaag gaan we het hebben over substitutie.

Je zal antwoord krijgen op de vragen:

  • Wat is substitutie?
  • Wat is het doel van substitutie?
  • Levert substitutie vanzelfsprekend een voedzaam product op?

 

Lees je mee?

Wat is substitutie?

Substitutie is een ander woord voor vervanging.

In de voedingsmiddelenindustrie betekent substitutie:

  • Een alternatief (door de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld) product, waaraan soortgelijke vitamines en mineralen worden toegevoegd als het te vervangen product OOK bevat.

 

Een voorbeeld van substitutie is:

  • De vegetarische vleesvervanger.

 

Aan vegetarische vleesvervangers worden vitamines en mineralen toegevoegd, welke vlees OOK bevat.

De vitamines en mineralen welke aan vleesvervangers worden toegevoegd zijn onder andere en met name:

  • Vitamine B12
  • Ijzer
  • Vitamine B1

 

Wat is het doel van substitutie?

Het doel van substitutie is het bieden van VOEDZAME alternatieven, wanneer iemand een natuurlijk, origineel product (welke ZEER essentile voedingsstoffen bezit) niet kan of niet wil eten.

  • Ontwikkelaars van vleesvervangers hebben tot doel VOEDZAME alternatieven op vlees te bieden voor mensen die geen vlees kunnen of willen eten.

 

Het doel van substitutie is het voorkomen van voedingsstoffentekorten bij mensen die bepaalde producten (welke toch wel ZEER essentile voedingsstoffen bezitten) niet kunnen of willen eten.

  • Ontwikkelaars van vleesvervangers trachten tekorten in vitamine B1, B12 en ijzer te voorkomen bij mensen die geen vlees kunnen of willen eten.

 

Levert substitutie vanzelfsprekend een voedzaam product op?

De vitamines en mineralen welke aan alternatieve, vervangende producten (zoals vleesvervangers) worden toegevoegd kunnen en zullen je lijf ENKEL voeden, wanneer:

  • De spijsvertering van het alternatieve, vervangende product (zoals de vleesvervanger) OPTIMAAL verloopt.

 

Vooral vitamine B12 en ijzer (welke vaak aan vleesvervangers toegevoegd worden) kunnen en zullen pas OPTIMAAL opgenomen worden in je lijf, wanneer:

  • De maagzuurproductie in je lijf en de maag-vertering in je lijf na het eten van het vervangende product (zoals de vleesvervanger) OPTIMAAL verloopt.

 

Wanneer vindt er een OPTIMALE productie van maagsap en een OPTIMALE maagvertering plaats?

  • Wanneer je maagwand opgerekt wordt.
  • Wanneer intacte eiwitten en intacte aminozuren in je maag aanwezig zijn.
  • Wanneer de pH-waarde (zuurtegraad) in je maag stijgt gedurende de maagvertering.

 

Wat zou een vleesvervangend product dan ook (naast bepaalde vitamines en mineralen) nog MEER moeten bevatten om de maag-vertering en maagzuurproductie in je lijf OPTIMAAL te laten verlopen en het vleesvervangende product voldoende VOEDZAAM te maken?

  • Vocht.
  • Basische mineralen (kalium, calcium, magnesium en natrium).
  • Volume-vergrotende stoffen, zoals oplosbare vezels uit groenten, kruiden en planten.
  • Intacte essentile aminozuren.

 

Wanneer vindt er GEEN optimale productie van maagsap plaats, wanneer vindt er ook GEEN optimale maagvertering plaats en wanneer vindt er dus ook GEEN optimale verwerking en opname van vitamine B12 en ijzer plaats en is een vleesvervangend product uiteindelijk NIET voedzaam te noemen?

  • Bij afwezigheid van vocht.
  • Bij afwezigheid basische mineralen.
  • Bij afwezigheid van volume-vergrotende stoffen, zoals oplosbare vezels uit groenten, kruiden en planten.
  • Bij afwezigheid van intacte aminozuren.
  • Bij aanwezigheid van veel vochtarme, verzurende voedingsstof-concentraten.
  • Bij aanwezigheid van allerhande geconcentreerde en gesoleerde suikers en zetmeel.

 

Laten we eens kijken naar de ingredinten van zomaar een willekeurige vleesvervanger:

54% groente (20% wortel, 12% doperwt, mas, ui, 4% rode paprika), gerehydrateerd tarwe-eiwit, plantaardige olie [zonnebloem, raap (in wisselende verhouding)], aardappel, paneermeel, scharrelei-eiwit, water, zout, uipoeder, erwtvezel, maltodextrine, kruiden en specerijen, dextrose, gehydrolyseerdsoja-eiwit, aroma, vitamine B12, ijzer
Wist je dat:

  • Aminozuren (wanneer ze verhit worden samen met geconcentreerde en gesoleerde suikers) kunnen gaan versuikeren?
  • Aminozuren, wanneer ze versuikerd zijn, niet meer intact, waardevol of optimaal voedend zijn?
  • Vele vleesvervangers (zoals het voorbeeld hierboven) toegevoegde suikers en zetmeel bevatten (zie de groen gekleurde ingredinten)?
  • Vele vleesvervangers na bereiding daardoor versuikerde aminozuren bevatten?
  • Vele vleesvervangers na bereiding daardoor “niet-intacte” en “waardeloze” aminozuren bevatten?

 

Conclusie:

Vleesvervangers kunnen nog zo mooi:

  • Plantaardige eiwitten bevatten (zoals een combinatie van tarwe- en soja-eiwitten) welke gezamenlijk ALLE essentile aminozuren leveren.
  • Vitamine B12 bevatten.
  • Ijzer bevatten.

 

Zolang deze vleesvervangers echter OOK allerlei toegevoegde geconcentreerde en gesoleerde suikers, zetmeel en andere additieven bevatten, dan kunnen deze waardevolle en zelfs essentile voedingsstoffen (eiwitten, vitamine B12 en ijzer) alsnog NIET optimaal verteerd worden en ook NIET optimaal opgenomen worden in je lijf.

Substitutie levert dus NIET vanzelfsprekend een voedzaam product op ook al worden ZEER voedzame vitamines en mineralen toegevoegd!

 

Vragen:

  • Eet jij wel eens vleesvervangers?
  • Bevatten deze nog intacte aminozuren?
  • Bevatten deze toegevoegde suikers en zetmeel?
  • Bevatten deze veel additieven (voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten)?
  • Bevatten deze de vitamines B1, B12 en ijzer?
  • Is dit een voedzame vleesvervanger?
  • Is dit een goede vervanging van vlees?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!