Stress door ontbijtkoek?!
Dag in dag uit is ons lichaam (m.b.v. hormonen en neuro-transmitters) bezig een zekere balans in ons lijf te behouden.
En daar is het lijf toch druk mee tegenwoordig, dat wil je NIET geloven!
Wanneer deze balans echter FLINK heftig of FLINK langdurig verstoord raakt, dan kan de balans even niet zo goed behouden en gereguleerd worden door deze hormonen en neuro-transmitters en moeten en zullen stresshormonen in ons lijf geproduceerd worden.
De effecten van deze stresshormonen op ons lijf en op onze geest zijn ZEER uitputtend en doen onze geestelijke en lichamelijke gezondheid GEEN goed.
De lichamelijke EN geestelijke effecten en tevens klachten welke hieruit voortkomen, deze benoemen en ervaren wijzelf als “stress”.
Deze lichamelijke EN geestelijke effecten hebben mensen welke wel eens overspannen zijn geweest of een depressie hebben ervaren bijvoorbeeld FLINK aan den lijve (en geest) ondervonden.
Deze klachten zijn ZEKER GEEN pretje!
Nee, deze stress en de klachten DAARUIT voortkomen, die wil je niet en gun je niemand, maar kan je (wanneer deze veelal voortkomen uit geestelijke overbelasting) helaas NIET altijd of zomaar voorkomen of zomaar uit de weg gaan of aan zien komen al zou je dit absoluut WEL willen.
Aan de hand van ontbijtkoek (huh, ontbijtkoek?!) wil ik stress in ons lijf en hoofd (welke helaas OOK veroorzaakt kan worden door hetgeen we eten tegenwoordig) vandaag gaan uitleggen en toelichten.
Stress die dus zeker NIET altijd alleen maar voortkomt uit een periode van extreme zorgen, extreme emoties, extreme geestelijke druk etc. maar welke net zo goed toch OOK vergelijkbare stress is, zoals de stress voortkomend uit geestelijke overspanning!
Wanneer iemand aangeeft gestrest te zijn, zich gestrest te voelen, overspannen te zijn etc. verbinden we dit vaak aan de geestelijke druk, de vele zorgen en emoties deze persoon dan vaak in die periode of de periode daaraan voorafgaand heeft ervaren.
Tegenwoordig echter kan de stress welke iemand ervaart OOK voort zijn gekomen (gedeeltelijk of in z’n geheel) uit het eten iemand in die periode eet of het eten deze persoon in de periode daaraan voorafgaand veelal heeft gegeten.
Ja, het eten dat wij eten kan dus een stofsamenstelling bezitten tegenwoordig, welke vergelijkbare effecten in ons lijf teweeg doet brengen als HEFTIG psychische stress dit kan doen!
Dat klinkt helemaal niet zo best hè.
Zijn we hier ons echter bewust van?
Nee!
Daarom dan ook dat we deze vorm van stress (stress veroorzaakt door hetgeen we eten en de stofsamenstelling dit bevat) vandaag eens moeten gaan bespreken, zodat we hier WEL meer en meer bewust van worden!
Wat is stress en wat verstaan wij onder stress?
Wat verstaan wij veelal onder stress en waarmee associëren wij stress?
Wij verstaan onder stress met name de gevolgen van geestelijke stress en druk in ons hoofd welke voortkomt uit onder andere overmatige zorgen en heftige emoties etc.
Deze stress wil je niet en al zeker niet al te vaak of al te veel (wanneer je het voor het kiezen zou hebben, wat je helaas niet altijd hebt).
Vaak heb je het ervaren van deze stress echter niet voor het kiezen, aangezien dit vaak stress betreft welke door prikkels uit de buitenwereld ontstaan.
Een buitenwereld helaas waar je geen vat op hebt of denkt te hebben.
Deze stress ga je het liefst uit de weg.
Deze stress zie je liever gaan dan komen.
Deze stress daar wil je (als het even kan) zo snel mogelijk weer van af en daar wil je ook ver van verwijderd raken en achter je kunnen laten.
Dit lukt echter niet altijd (even goed).
Soms durf je ook niet of weet je ook niet hoe hier afstand van te nemen of invloed op uit te kunnen oefenen, maar er afstand van nemen en dit niet in stand willen houden, wil men (diep van binnen) vaak wel.
Deze stress is namelijk uitputtend en beschadigend en belastend en tevens overmatig aandachtsvergend op een negatieve manier.
Vaak ten koste van de positieve aandacht (voor jezelf en je geestelijke en lichamelijke gezondheid).
Soms heeft deze stress helaas al zo lang geduurd en is iemand hierdoor al zo beschadigd en uitgeput geraakt, dat deze al niet beter meer weet en ook allerlei mechanismes wellicht al heeft ontwikkeld om hier maar blijvend mee om te leren gaan en zich van deze stress geestelijk te leren distantiëren en dissociëren.
Soms heeft deze stress helaas ook al zo lang geduurd dat de persoon die hieraan is blootgesteld geraakt of zelfs mee op is gegroeid haast kan gaan geloven dat deze niet anders verdient dan deze stress of dat deze stress erbij hoort en normaal zou zijn!
In dat laatste geval zal er ook weinig actie (meer) zijn van deze persoon tegen deze stress en houdt men het soms zelfs in stand en zoekt men het uiteindelijk ook zelf op.
In de meeste gevallen echter wil men toch echt vaak wel af van deze stress en proberen mensen welke deze stress ervaren als ook hun lijf hier echt wel tegen te strijden!
Kon je echter deze zomaar maar even uitschakelen en daar vanaf geraken!
Op de buitenwereld (hooguit in welke mate je daarmee in aanraking komt) en HUN invloed, heb je namelijk geen vat!
Andermans gedrag kan je helaas minder goed voorspellen dan je je eigen gedrag in zekere mate kan voorspellen.
Andermans houding en karakter en gedrag is zoals deze is en is niet aan jou om te veranderen.
Het veranderen van de ander, daar word je ook vaak niet in toe gelaten.
Dit is dan ook anders dan je eigen houding, karakter en gedrag, want daar heb je (als je zou willen en actief mee bezig zou gaan) namelijk wel of op z’n minst meer vat op!
Bij de geestelijke stress zoals wij deze kennen, maar ook alle andere vormen van stress (dus ook de stress die ik zo aan de hand van ontbijtkoek zal toelichten), worden stresshormonen in ons lijf (adrenaline en/of cortisol) afgegeven aan de bloedbaan en regelen deze onze stofwisseling als ook de signalen welke daar onze zenuwbanen door ons lijf en hoofd worden “gezonden”.
Onder invloed van stresshormonen raakt ons lichaam uit balans.
Balans in het lijf betekent namelijk dat het lijf zowel afbrekende maar ook opbouwende processen uit kan voeren.
Bij stress en onder invloed van stresshormonen echter wordt ons lijf SUPER alert gemaakt en zal het even niet bezig zijn of kunnen zijn met rustige stofwisselingsprocessen, zoals de opbouwende en herstellende processen.
Bepaalde delen van ons lichaam worden in aanwezigheid van deze stresshormonen in ons lijf ook zomaar uitgeschakeld en doen “even niet mee” aan en bij de stofwisseling en kunnen dus ook even niet bijdragen aan het optimale en gezonde functioneren van en in ons lijf.
Andere delen en organen in ons lichaam raken juist (onder invloed van deze stresshormonen) uitgeput, overbelast en beschadigd.
Bij te vaak of zelfs constant voorkomen van stress (en tevens deze schade en uitputting) zal ons lichaam dan ook dermate uitgeput en beschadigd kunnen raken (met veel te weinig kans en mogelijkheid tot herstel) dat deze schade in deze TE langdurige periode zal blijven bestaan en zelfs uit kan breiden, zodat je gezondheid achteruit zal gaan.
Wanneer dit alles ontstaat uit de eerder genoemde geestelijke stress (door extreme zorgen en emoties etc.), is dit zeer spijtig en naar (dat gun je niemand hoop en denk ik), maar kan je dit nou niet bepaald voorkomen.
Wanneer stress echter OOK voort kan komen uit je eigen eetgedrag (dus wanneer stress door je eigen keuzes aangebracht wordt) en deze stress in DAT geval WEL voorkomen had kunnen worden door ANDERE keuzes te maken, dan is die stress eigenlijk domweg (om het nog heel licht uit te drukken) NIET ZO HANDIG VAN JE!
Deze stress (en dus ook de schade en uitputting daaruit voortkomend) had je namelijk WEL kunnen voorkomen, als ook de mate en frequentie ervan in tegenstelling tot de stress welke je ervaart bij overmatig geestelijke inspanning!
Althans…
Je had dit WEL kunnen voorkomen, wanneer je je bewust bent of bewust wordt van deze stress, welke je jezelf door je voedingskeus bezorgd!
Gek genoeg is deze eigen aangebrachte stress door onze voedingskeuzes vaak een stress-vorm waarvan we ons niet zozeer beseffen dat we onszelf dit aandoen.
Deze stress “ervaren” we dan ook heel anders dan de stress die we duidelijk kunnen herleiden uit zorgen en emotionele gebeurtenissen.
Eigenlijk “ervaren” we deze stress dan ook niet eens zozeer.
Tenminste niet zoals de geestelijke stress (zoals we die kennen), waar niemand blij of vrolijk van wordt over het algemeen.
Van deze eigen aangebrachte stress door onze eigen voedingskeuzes kunnen we namelijk zelfs tijdelijk en in eerste instantie vrolijk en blij worden!
Deze stress zoeken we dan ook veel makkelijker WEL zelf op, gaan we liefst zelfs NIET uit de weg, wakkeren we maar al te graag WEL aan, houden we soms zelfs liever NIET mee op en willen we WEL door en door blijven ervaren!
Deze stress echter doet (ondanks dat we dit (in eerste instantie) niet beseffen), net zo goed de eerder genoemde stresshormonen “uitrukken” in onze bloedbaan en ons lijf met net zo goed dezelfde HEFTIGE effecten in ons lijf belasten.
Ook deze stress (aangebracht door en ontstaan uit de voedingskeuzes we maken) doet namelijk net zo goed het uitschakelen van bepaalde delen van ons lijf veroorzaken en doet ook het overbelasten en uitputten en beschadigen van andere delen veroorzaken en het herstelvermogen van ons lijf ten tijde van die stress belemmeren.
Ook deze stress heeft dus GROOTSE gevolgtrekkingen voor onze geestelijke EN lichamelijke gezondheid en dient dus zeker niet vaak en al helemaal niet constant te heersen.
Echter, wanneer je genot en vrolijkheid en blijheid (dus positieve ervaringen en emoties) in eerste instantie hebt verkregen uit het eetgedrag welke deze stress creëert, zul je deze stress (in tegenstelling tot de geestelijke stress waarbij we GEEN genot ervaren) minder makkelijk achterwege laten of achterwege kunnen laten en zul je daar ook veel minder makkelijk afscheid van kunnen nemen.
Daar komt nog bij dat we van deze stress ons dus ook vaak TOTAAL niet bewust zijn.
We zijn ons vaak NIET bewust dat de dingen die we eten en de dingen die we doen net zo goed zo stressvol in en voor je lijf en geest is en kan zijn dan de geestelijke stress uit zorgen etc. dat is en kan zijn (waarbij en waarvan we dit maar al te zeer WEL bewust zijn).
Ook deze stress echter (stress veroorzaakt door onze voedingskeuzes en de stofsamenstelling dit bevat) zal op den duur zo kunnen uitputten en je al zo hebben beschadigd, dat je op een punt terecht kan komen dat je de kracht of puf soms niet meer hebt je los te werken van deze stress OF het vertrouwen al hebt verloren dit te kunnen.
Ook bij dit stressvolle eetgedrag namelijk ontstaan vaak mechanismen om dan maar te leren leven met deze stress en de effecten hieruit voortkomend en hiervan te leren distantiëren en dissociëren, wanneer dit herhaaldelijk plaatsvindt.
Op den duur gaan deze stress EN de geestelijke stress (zoals we deze kennen) dan ook vaak hand in hand en houden deze elkaar vaak in stand en vloeien deze tevens uit elkaar voort.
Welk eetgedrag en welke voeding deze stress (welke net zo “naar” is voor het lijf en je “interne ik” als de eerder genoemde geestelijke stress dit is en net zo goed ZOVEEL gezondheidsklachten kan bewerkstelligen), veroorzaakt, daarvan zouden we op z’n minst moeten weten en MET Z’N ALLEN onszelf en elkaar voor moeten behoeden dan toch?!
Wanneer stress namelijk NIET hoeft en zelfs voorkomen kan worden, moet je dit toch zeker NIET gaan opzoeken met z’n allen en zelfs VROLIJK in stand houden, toch?
Dat is namelijk net zoiets als jezelf vrijwillig laten mishandelen, jezelf gaan slaan en pijnigen (of vragen of iemand je wil slaan of je wil uitschelden en naar wil behandelen) namelijk (dus net zoiets als BEWUST allerlei gedrag gaan uitvoeren, opzoeken, creëren en toe laten ten koste van jezelf).
Dat willen we onszelf en elkaar toch niet aandoen wanneer we weten dat we onszelf en ons lijf daarmee (hetzij onbewust) eigenlijk zo naar behandelen en onszelf en het lijf daarmee zo onnodig schaden en uitputten?!
Wat doen we echter?
In plaats van het bestrijden van deze stress zijn we druk bezig deze stress (voorkomend uit het eten dat we eten en de stoffen dit bevat) te stimuleren!
Ja, we stimuleren met z’n allen dit stressvolle eetgedrag, deze stressvolle eetgewoontes en deze stressvolle voeding!
Een voorbeeld hiervan is ontbijtkoek.
Ontbijtkoek welke velen van ons doodleuk meenemen in hun tas als tussendoortje en tevens meegeven aan hun kinderen en waarvoor leidsters, leraren en begeleiders over het algemeen een duim opsteken (en dus aanmoedigen) wanneer je dat zou eten (in plaats van iets waarvan men WEL weet dat stressvol en ongezond is, zoals snoep) totaal niet bewust van het feit dat ook dit (deze ontbijtkoek) ons lijf flinke stress levert!
Stress ervaart ons lichaam namelijk onder andere door:
- Voeding welke pieken geeft in onze bloedsuikerspiegel en stresshormonen in het leven en lijf doen “roepen”.
- Voeding welke WEL bestaat (grotendeels of zelfs in zijn geheel), uit niet-essentiële (brand)stoffen en weinig tot zelfs GEEN essentiële (bouw)stoffen bezit, bevat of levert.
- Voeding welke vele onnatuurlijke stoffen bezit.
- Voeding welke geconcentreerde en geïsoleerde stoffen bezit (met weinig vocht, vezels, vitamines en mineralen).
- Voeding welke allerhande behandelingen en bewerkingen heeft ondergaan en belastende, soms toxische stoffen heeft ontwikkelt door deze behandeling (blootstelling aan lucht, licht en hoge temperaturen of chemicaliën).
- Voeding welke slecht verteerd wordt en slechte darmbacteriën voedt welke belastende, verzurende, ontstekingsbevorderende stoffen kunnen gaan produceren en verspreiden.
Ontbijtkoek bevat helaas ALLERLEI van deze “stress-bevorderende” eigenschappen (zoals hierboven benoemd) met diens ingrediënten:
Glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), roggebloem 38%, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen 0,3%, aroma.
Lezend hierboven wat onder andere (qua voedings-eigenschappen) stress in ons lijf doet veroorzaken, lijkt het je dan “handig en verstandig” iets als ontbijtkoek (met diens stress-bevorderende ingrediënten) onschuldig in misschien wel je DAGELIJKSE eetpatroon te integreren en op hun jonge leeftijd (met hopelijk nog een heel leven voor hen) ook aan je kinderen mee te geven?
Niet echt hè..
Echter, mensen die ENKEL of MET NAME letten op calorieën en mensen die TEVENS denken dat weinig vet in hun voeding iets slims en goeds is, zullen je deze (STRESS-LEVERENDE) ontbijtkoek juist doen aanpraten en “goed praten”.
Ook de voedingsmiddelenindustrie en overheid praten je het eten van dit soort (STRESS-LEVERENDE) koek doodleuk aan.
Althans; ze zullen hier sowieso NIET zozeer voor waarschuwen of de stressvolle effecten ervan benoemen.
Doen ze dit moedwillig niet (omwille van geld) of omdat zij deze effecten kennelijk ook niet weten of beseffen?!
Dat kan je je dan gaan afvragen.
Vraag jij je dat OOK wel eens af?
Weet en besef dat deze stress (waar we het nu over hebben) in EERSTE INSTANTIE best kan doen afvallen!
Weet en besef dat je ook best met ontbijtkoek in je eetpatroon in EERSTE INSTANTIE zou kunnen afvallen.
Verwar dit afvallen echter ALSJEBLIEFT NIET met gezondheid!
Want DIT afvallen is namelijk ALLERMINST gezond!
Waardoor val je in dat geval dan namelijk af?
Onder andere door de eerder genoemde uitputting en beschadiging die door stress plaatsvindt in je lijf!
Is die uitputting en beschadiging echter maar lang en heftig genoeg en is er te weinig ruimte voor herstel, dan zal het lichaam (regelmatig gevoed met dit soort stressvoeding) op den duur dermate slecht nog kunnen functioneren dat alle eerder aangebrachte schade vanaf dan ECHT WEL tot uiting zal gaan komen en je op lange termijn dan ook echt wel weer aan kan en zal komen in gewicht ook!
We worden echter bedrogen en op het verkeerde been gezet, waardoor we de stressvolle eigenschappen van het eten dat we eten, vooral NIET zo zien, ervaren en beseffen.
Dat is BEHOORLIJK schandalig te noemen!
Ook bij de ingrediënten van dit voorbeeld (dus bij de ingrediënten aanwezig in ontbijtkoek) zie en lees je namelijk dat men je (expres?) op een dwaalspoor kan brengen door ingrediënten zodanig te benoemen dat ze JUIST onschuldig lijken, terwijl ze verre van onschuldig zijn.
Dit doen ze door bijvoorbeeld bij de suikerstroop daar achter te vermelden “gemaakt van granen”.
Granen associëren mensen namelijk met “voedzaam” dus zullen deze mensen (doordat het woord granen vermeld staat) de suikerstroop hiervan gemaakt wellicht als behoorlijk onschuldig gaan zien.
In deze sterk vermorzelde en bewerkte toestand (tot stroop verwerkt) zijn granen echter VERRE VAN onschuldig te noemen, gezien de stressvolle effecten deze stroop op ons lijf teweeg doet brengen.
Met z’n allen preventief gaan werken aan vermindering van de stressvoeding in ons eetpatroon zal en kan ik dan ook aanraden.
Hieraan lijkt niemand echt mee te werken wanneer je kijkt naar misleidende informatieverschaffing op verpakkingen alleen al in en bij het voorbeeld van de ontbijtkoek (waar er nog legio meer van te geven zijn).
De maatschappij en elkaar eens leren welke voeding eigenlijk stress levert, maar de maatschappij vooral OOK eens leren welke voeding bijdraagt aan herstel en balans (want enkel stressvoeding gaan verminderen daar ben je er nog niet mee wanneer er alsnog geen herstel plaatsvindt en balans gecreëerd wordt) en NIET iets averechts de mensen gaan voorhouden en mee misleiden is dan ook hetgeen ik voor wil strijden!
Dit probeer ik op kleine schaal door jullie (die dit lezen en een ieder die mijn hulp inschakelt en bij mij binnen wandelt) hierover te informeren!
Breng jij middels je eetpatroon met producten als ontbijtkoek regelmatig stress EIGENHANDIG bij jezelf aan?
Wist je (voor je dit stuk las) ook dat je dit deed (je lichaam stress bezorgen door de voedingskeuzes die je maakt) en kende je (voor je dit stuk las) de gevolgen daarvan in je lijf ook?
Wil jij feedback op de mate van “stress-leverende” voeding in je eetpatroon, mail je me dan?
Wil jij (samen) werken aan het ontwikkelen van een eetpatroon welke minimale stress levert en veroorzaakt (middels die voeding) en WEL bijdraagt en herstel en balans in het lichaam, mail je me dan ook?
Add comment