Stress bij het dier; verhoogde kan op stress bij jou
Je bent wat je eet zeggen ze toch wel eens?
Dat lijkt in dit geval ook op een gekke manier op te gaan.
We gaan het nog even ingewikkelder maken!
Daar waar het al ingewikkeld was en werd toen je merkte en begreep dat voeding niet altijd de voeding is die het lijkt.
Je begrijpt inmiddels al dat je op z’n minst naar de ingrediënten van voeding moet kijken om te weten waarvan iets gemaakt is, want alleen op basis daarvan kan je iets inschatten qua effect op je gezondheid.
Maar stel nou je hebt twee stukjes puur, onbewerkt vlees of gevogelte voor je liggen met als ingrediënt “rundvlees” of “kip”, dus 100% vlees.
Geen krokant laagje, geen kruiden erover, geen marinade, niet al voorbereid of voorgegaard, nee, puur vlees; rauw.
DAN weet je waar je aan toe bent toch?!
DAT is hoe dan ook puur en dus voedzaam, toch?!
Nou…ehmm…helaas…ik moet het nog ingewikkelder maken, want de omstandigheden waar het dier in heeft geleefd, de stress welke deze wellicht heeft ervaren, het voer deze gekregen heeft, de medicatie welke dit dier wellicht gekregen heeft, oftewel de gezondheidstoestand van het dier waar dit vlees van afkomstig is, maakt OOK een verschil.
Een stukje vlees afkomstig van een dier welke stress heeft ervaren t.o.v. een dier welke dat niet of minimaal heeft ervaren, kan namelijk verschillen in voedingswaarde!
Wanneer wij mensen (en wij zijn stiekem ook gewoon dieren, dat weet je wel hè) langdurig stress ervaren, is het hormoon cortisol actief in je lichaam.
Dit hormoon maakt en houdt je lichaam constant actief en paraat en alert; in staat der paraatheid en zorgt ervoor dat er een constante aanwezigheid aan brandstof aanwezig is in de bloedbaan om snel te kunnen benutten door hersenen en spieren.
Het lichaam is onder invloed van dit hormoon dus constant gericht op snelle verbranding; koolhydraatverbranding.
Het immuunsysteem wordt onder invloed van dit hormoon echter OOK geremd, spierafbraak kan onder invloed van dit hormoon plaatsvinden, darmflora kan verstoord raken, hormoonbalans kan verstoord raken en wanneer je niet daadwerkelijk vlucht, kan er ook makkelijk vetopslag plaatsvinden en overgewicht ontstaan uit deze voortdurende stress en constante aanwezigheid van in dat geval TEVEEL brandstof, welke niet nodig is of verbruikt kan of hoeft te worden.
De vetzuursamenstelling van/in je lichaam verandert als gevolg nadelig.
Je lichaam zal dan als gevolg uit een groter vetgehalte gaan bestaan, als gevolg meer ontstekingsbevorderend weefsel en ontstekingsbevorderende stoffen bevatten, stramme spieren en stugge aderen bevatten EN er zullen meer ziekteverwekkers aanwezig zijn in dit dan eigenlijk “zieke”, maar sowieso gestreste lijf.
Wanneer wij mensen ons grotendeels voeden met veel groenten of andere plantaardige, vezel- en vocht en anti-oxidantrijke voeding met diens ontstekingsremmende stoffen, zal ons lichaam minder ziek/gestrest zijn, functioneren onze darmen beter en zullen er weinig ziekmakende stoffen TE lang in ons lichaam hoeven opstapelen en is de kans op overgewicht en ontstekingen redelijk klein.
Ook is de vetsamenstelling in ons lichaam dan vaak gunstiger daardoor.
Wanneer wij mensen ons echter grotendeels voeden met granen en daardoor geconcentreerde bronnen van met name brandstof met diens ontstekingsbevorderende eigenschappen, zal ons lichaam helaas zieker/gestrester zijn, functioneren onze darmen minder goed en kunnen ziekmakende stoffen TE veel in ons lichaam opstapelen en is de kans op ontstekingen en overgewicht veel groter.
Ook is de vetsamenstelling in ons lichaam dan vaak ongunstiger daardoor.
Dit alles wat bij en in ons lichaam, dus eigenlijk net zo goed een dierlijk lichaam, gebeurd bij inactiviteit, maar ten tijde van langdurige stress EN overwegend voeding rijk in granen, arm in groente of andere vochtrijke, anti-oxidantrijke, plantaardige voeding, vindt ook en net zo goed plaats bij inactieve dieren ten tijde van langdurige stress, welke gevoerd worden met overwegend granen.
Het lichaam van dit dier onder deze omstandigheden is dan net zo goed ziek, heeft een nadelige vet(zuur)samenstelling, bevat ontstekingen/ontstekingsgevoelig weefsel, is vatbaar voor ziektes door verstoorde darmflora en verzwakt immuunsysteem (met als gevolg dat we allemaal medicijnen in dit dier gaan en moeten spuiten), bevat veel afvalstoffen en ziekteverwekkers, zwakke spieren en stugge aderen etc.
Ook is er bij een dier onder deze omstandigheden vaak sprake van overgewicht: maar dat willen we ook, want we willen snel en veel vlees toch, we willen dat het dier snel groeit, zodat er snel en veel goedkoop vlees op ons bord kan belanden!
Je hebt dus twee stukjes puur vlees voor je liggen.
Allebei 100 g en 100% vlees.
TOCH, wanneer het ene stukje van biologische oorsprong is en het dier met gras gevoerd is geweest en vrij heeft kunnen rondlopen en niet in diens groei beïnvloed is geweest of ziek is geweest en geen medicatie heeft hoeven krijgen, kan DAT stukje vlees t.o.v. het andere stukje vlees van net zo goed 100 g en 100% vlees een andere samenstelling hebben, malser zijn en anders smaken, wanneer dat andere stukje vlees van een dier afkomstig is, van niet-biologische oorsprong, welke stress heeft ervaren door binnen, opgepropt in een klein hok, zonder bewegingsvrijheid te hebben geleefd en constant vetgemest is geweest met granen en wellicht ook wel allerlei medicatie of groei-beinvloedende middelen ingespoten heeft gekregen ten tijde van diens (zeer korte) leven.
Wij eten dit stukje vlees.
Wanneer wij vlees eten met een nadeligere vetzuursamenstelling (minder omega-3 en meer omega-6), welke een stukje vlees van een gestrest dier bevat, krijgen we middels dat stukje vlees zelf ook meer stress-leverende, ontstekingsbevorderende stoffen en vetten binnen.
Deze nadelige voedingsstoffenverhouding kunnen vervolgens onze darmen weer meer verstoren, waardoor WIJ als gevolg van het eten van een stukje vlees van een gestrest dier, gestreste darmen en vervolgens ook een gestrest lichaam, althans, een lichaam met meer kans op ontstekingen, dus meer stress kunnen overhouden!
Je bent wat je eet?!
Ingewikkeld hè.
Betekent wel dat het voor zowel het dier als voor ons leuker, mooier en fijner en beter zou zijn, wanneer de dieren langer zouden leven en vrijelijk zouden kunnen en mogen leven.
Door voor biologisch vlees te kiezen, geef je een signaal dat je dit belangrijk vindt.
Hoe meer mensen dit gaan doen, hoe meer hier vast ook op ingespeeld gaat worden, waardoor wellicht steeds meer boeren hun dieren op deze meer liefdevolle manier gaan grootbrengen.
Maar ja..ook wij willen geen stress en de prijs van biologisch is dit voor sommigen helaas wel.
Het lijkt soms wel alsof het motto is: makkelijker kunnen we het wellicht wel maken, maar doen we lekker niet! Wanneer het op voeding aan komt!
Add comment