Strak zittende kerstkleren
strak zittende kerstkleren
De kerstdagen komen er aan.

Voor velen vormen dit dagen die we voor een groot deel in gezelschap door brengen:

  • Het gezelschap van het (hele) gezin
  • Het gezelschap van (de hele) familie
  • Het gezelschap van (veel) vrienden (samen)
  • Het gezelschap van kennissen

 

Dagen ook welke niet alleen in teken staan van samen zijn, maar veelal ook in het teken staan van samen en gezamenlijk eten.

Vaak staat de hele dag door op dat soort dagen wel iets te eten voor onze neus:

  • Gedurende de langdurige, gezamenlijke maaltijden (zoals het kerstontbijt, de kerstbrunch, de kerstlunch en/of het kerstdiner) staat er VAN ALLES op tafel.
  • Gedurende de momenten we niet zozeer samen aan tafel door brengen, maar we WEL ook gezamenlijk de momenten in de tussenliggende tijd aan het overbruggen zijn (tussen de gezamenlijke maaltijden door) doen we dit “uitzitten van de tijd” wederom vaak ondersteund met zowel een hapje als ook een drankje.

 

Feestdagen worden deze dagen ook wel genoemd.

Waardoor vormen deze dagen voor velen (maar helaas niet iedereen) een feest?

  • Het vormt een feest door het gezelschap.
  • Het vormt een feest door (positieve, vredige, liefdevolle) de sfeer.
  • Het vormt een feest door het rijkelijke eten.

 

We kleden ons dan ook vaak en graag feestelijk, mooi en speciaal op deze feestdagen.

Waar we gedurende onze “normale dagen” veelal graag wat makkelijke, soepele, wijd vallende en soms ook afgedragen en gekreukelde kleren dragen (waarin we lekker ontspannen kunnen zitten, staan en bewegen (en VOORAL lekker onszelf kunnen zijn)), kleden we ons vaak gedurende de feestdagen toch wel wat chiquer, feestelijker, uitbundiger, opvallender en stijlvoller.

Soms kleden we ons die dagen zelfs in ZULKE mate ANDERS dan ANDERS dat we ons gedurende die dagen niet eens onszelf of ontspannen voelen:

  • Onze kleding is dan vaak wat strakker, wat getailleerder en vooral meer “form-fitting” (aansluitend op onze lichaamscontouren, zodat deze positief tot uiting komen) dan normaal gesproken.

 

Heel praktisch is deze kleding vaak niet.
Heel ontspannen voelen we ons er vaak ook niet in.
Heel vrijelijk kunnen we ons daarin namelijk vaak niet bewegen.

Niet zoalsANDERS in ieder geval.

Deze kleding belemmert ons dan ook veelal wat in onze ontspannen houding door de strakheid ervan.
We letten er ook veel meer dan anders op of we wel netjes staan, zitten en lopen in die kleding.
Ook zijn we veel bedachtzamer in het niet willen vervuilen of laten kreukelen van deze kleding.

En als we daar zelf niet zozeer op letten, doen anderen dat wel voor ons!

“Niet smeren hè”
“Wel voorzichtig doen met die kleren hè!”
“Ga eens netjes (rechtop) zitten!”

Nee, ontspannen neerploffen en onnadenkend en lekker impulsief handelen is er vaak niet echt bij wanneer je dergelijke “chique” kleren draagt.

Je jasje of blouse met diens dichte knopen, maar ook de rand van je strakke maillot of panty en de naden van je toch wel erg nauwsluitende jurkje (van een stofsoort zonder stretch) laten je op dergelijke dagen vaak ook zelf al wel METEEN weten wanneer je WEL een keer gedurende een onbewaakt moment ondoordacht zou neerploffen (en daarbij NIET op je houding of inhouden van je buik hebt gelet).

Knoopjes kunnen dan namelijk open knappen.
Pijn kan dan zelfs ervaren worden van hetgeen dan toch wel HEEL VERVELEND in je buik steekt en in je buik drukt opeens en je haast je adem doet ontnemen.

Nee, onnadenkend handelen in DAT soort kleding kan dus al haast niet eens (al zou je het willen of een ander dit toe laten)!

Wat dergelijke kleding ons OOK vaak en ook METEEN laat weten (aangezien deze kleding vaak ZO nauwsluitend en strak is gekocht dat deze NAUWELIJKS tot GEEN speelruimte geeft voor je buik (maag en darmen) om wat gevulder te raken) is dat we TEVEEL hebben gegeten.

Althans, zo interpreteren we dat!

Het strak zitten van eerder nog iets ruimer zittende kleding associëren we met het TOCH ECHT teveel hebben gegeten.

Wanneer onze nauwsluitende kerstkleren na het eten van soms nog maar één van de meerdere langdurige kerstmaaltijden (waarna er misschien nog wel meerdere zullen gaan volgen) namelijk al FLINK strak beginnen te zitten (zodat we nauwelijks nog kunnen ademen), concluderen we (gelukkig ook dan wel weer met z’n allen en niet jij alleen) dat we toch echt ook dit jaar WEER veel te VEEL hebben gegeten (met z’n allen)!

Gedeelde smart is echter halve smart voor velen, dus lachen we hier dan in eerste instantie gezamenlijk wat om en maken we hier gedurende dat soort dagen onderling ook allemaal grapjes over.

We ploffen (wanneer we ons eenmaal zo voelen) dan ook opeens wel weer neer, letten dan opeens niet meer op onze kleren of onze houding (want dat houden we niet meer vol en is niet meer nodig) zetten met z’n allen onze broeksknoop open, doen onze getailleerde jasjes uit of maken deze open, doen onze riem uit de broek of een gaatje losser en de strak zittende panty wordt ook maar uitgegooid etc.

We gaan dan met z’n allen “uitbuiken” en lachen er ook met z’n allen om hoe we daar dan met z’n allen “hangen”.
We lachen met z’n allen om elkaar en dit jaarlijks terugkerende schouwspel en relaas.

Ook hijgen we en puffen we vaak samen even over dit overvolle en toch wel vervelende gevoel dat we dan ervaren.
Maar ook dat dan wel weer gezamenlijk, dus dan is het niet zo vervelend en ook minder zwaar (de belasting welke we ervaren waardoor we gaan hijgen en puffen) en zelfs nog wel grappig ook!

Waren we echter NIET met z’n allen geweest en had NIET een ieder om je heen hier OOK (net als jij) last van gehad (van dit uitpuilende en overvolle gevoel), dan zouden we dit METEEN zoveel strakker zitten van onze kleren en het ook METEEN zoveel dikker, boller en zwaarder voelen van je lijf (t.o.v daarvoor) toch wel ZEER frustrerend vinden.

Op onbewaakte momenten alleen gedurende deze feestdagen, maar vooral op de momenten en dagen daarna (wanneer we WEL WEER alleen zijn en de glimlach en lol van de ander NIET meer om ons heen aanwezig is en gerust kan stellen) zitten deze opeens ZOVEEL strakker zittende kleren (en hoe DIK en vooral ook vaak ONZEKER en LELIJK dit ons doet voelen) ons echter opeens WEL dwars en hebben we daar opeens WEL vaak (FLINK) last van.

Is het niet lichamelijk dan vaak wel geestelijk.

Nog steeds denken we dan dat dit gevoel en deze ervaring voortkomt uit met name het feit dat we WEER veel te veel hebben gegeten (ook dit jaar weer).

We zijn dan ACHTERAF helaas geneigd onszelf dit vele eten met terugwerkende kracht ALSNOG flink kwalijk te nemen en ACHTERAF flink te balen van onszelf.

Ook zijn we vaak nog dagen nadien bezig onszelf af te vragen WAAROM we dat nou toch WEER hebben gedaan en ook dit jaar weer ZOVEEL hebben gegeten, terwijl we ons (op basis van eerdere jaren en ervaringen) toch echt wel bewust waren van deze nare gevoelens achteraf en we dit eigenlijk best hadden KUNNEN voorkomen dit jaar!

Extra gefrustreerd, onzeker en soms ook in de war en emotioneel kunnen we raken wanneer we gedurende maar ook na de kerstdagen ECHT WEL duidelijk aan onze kleren en weegschaal merken dat we teveel zouden hebben gegeten (want DAAR associëren we dit strakker zitten van onze kleren en het stijgen van onze weegschaal METEEN mee), maar we in onze beleving niet eens zoveel hebben gegeten en zelfs hebben getracht dit jaar eens FLINK op te passen qua hoeveelheden van ons eten!

Hebben we namelijk helemaal NIET veel van al dat lekkers gegeten (wat de hele dag om ons heen en voor onze neus staat) en zitten onze kleren vervolgens TOCH veel strakker die dag en ook de dagen daarna nog, worden we boos op ons lijf, teleurgesteld in ons lijf en tevens wat verdrietig dat we opgescheept zitten met “zo’n lijf”.

We zitten dan voor ons gevoel namelijk “opgescheept” met een lijf dat ook echt NIKS (teveel) kan hebben!

Nog steeds denken we dan namelijk dat het lijf protesteert (met diens opzwellen en zwaarder worden) op de hoeveelheden die zijn gegeten.

Is dit echter wel het geval?

Wat doet vaak ECHT en NOG MEER het strakker zitten van onze kleding (en het opzwellen van onze buik) verklaren en veroorzaken dan de hoeveelheden we hebben gegeten gedurende de kerstdagen?

Voeding is opgebouwd uit de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten.
Dat weet je hè.

Zo ook de voeding welke we gedurende onze kerstdagen eten.

Helaas zitten er tevens allerlei stofjes tegenwoordig bij-in onze voeding gestopt (zo ook en vooral in de voeding welke we gedurende dagen als de kerstdagen eten) welke NIET onder koolhydraten, eiwitten en vetten in te delen zijn (en welke sowieso en helaas OOK een flink nadelig effect hebben op het opzwellen van onze buiken en stijgen van onze weegschalen), maar daar zal en wil ik het vandaag nog niet eens over hebben!

Laten we het eerst maar eens houden bij GEWOON de koolhydraten, eiwitten en vetten namelijk en welke klachten daaruit alleen al voort kunnen komen!

Elke voedingsstof heeft een verschillende “verteringstijd”.

Het lichaam (onze spijsverteringsenzymen) doet er namelijk bij de ene voedingsstof t.o.v. de andere voedingsstof meer en minder lang over om deze “op te knippen” en “af te breken” tot kleinere delen.

Wanneer deze spijsvertering te snel gaat en voedingsstoffen onverteerd in onze darmen belanden, kunnen en zullen deze klachten gaan geven.
Onze darmflora raakt daardoor verstoord namelijk.

Echter ook wanneer de spijsvertering van sommige voedingsstoffen te lang duurt en voedingsstoffen te lang in onze maag of darmen verblijven (langer dan eigenlijk gebruikelijk, aangenaam en de bedoeling is), kunnen en zullen ook deze voedingsstoffen klachten gaan geven.
Ook hierdoor raakt onze darmflora dan uiteindelijk verstoord namelijk.

Klachten kunnen en zullen dan ontstaan zoals het FLINK en STERK opzwellen van onze buik en een daarbij komende FLINKE stijging van onze weegschaal.

Dit effect, deze slechte spijsvertering en de daaruit voortkomende spijsverteringsklachten zijn eigenlijk tegen-natuurlijke klachten welke eigenlijk enkel maar kunnen ontstaan vanuit het eten van voeding met onnatuurlijke voedingscombinaties en vooral onnatuurlijke voedingsstoffen-concentraties.

In de natuur (wanneer je daar zou leven) en je het zou moeten doen met onbewerkte bronnen van koolhydraten, eiwitten en vetten (en je ook niet zozeer “kookmateriaal” of een oven of iets dergelijks ter beschikking zou hebben), dan zou fruit een bron van koolhydraten betreffen welke een flink hoge concentratie aan glucose bezit (de hoogste concentratie welke je aldaar in de natuur zou kunnen vinden zowat) welke je ook direct en onbereid zou kunnen eten.

Fruit is tevens (van de koolhydraatbronnen je DIRECT in de natuur kan op-eten) een bron van koolhydraten welke niet tot nauwelijks eiwitten of vetten bezit.

Dit is maar goed ook.

Ik zal je uitleggen waarom.

Koolhydraten hebben een veel kortere verteringstijd dan eiwitten en vetten.

Het verteren van koolhydraten vindt in de mondholte en in onze darmen plaats.
Het verteren van koolhydraten vindt niet in onze maag plaats.

Ook dit is maar goed ook, want moesten koolhydraten wel in onze maag verteerd worden, dan zou dat betekenen dat deze koolhydraten wel eventjes een poosje in onze maag zouden moeten verblijven.

Is dat erg dan?
Ja, dat is erg wanneer grote concentraties in onze maag moeten verblijven, want dit kan allerhande klachten gaan opleveren!

Onze maag (diens inhoud) is door het maagsap aldaar (met zoutzuur daarin aanwezig) namelijk FLINK zuur.

Weet je wat er gebeurt met een concentraat van glucose in een dergelijk zuur milieu (zoals de maag deze bezit) wanneer dit glucose-concentraat daar WEL een flinke poos zou moeten verblijven?

Er kan een gistingsreactie gaan optreden!

Een gistingsreactie waaruit gassen gevormd worden.

Koolzuur wordt dan namelijk gevormd uit die gistingsreactie.
Je weet wel CO2!

Wanneer dergelijke gistingsreacties dan ook WEL plaatsvinden in onze maag en/of darmen verloopt onze spijsvertering NIET goed en krijgen we en ervaren we WEL klachten!

Klachten waaronder ook het opgeblazen gevoel waardoor onze (kerst)kleren OPEENS flink strakker gaan zitten.

Niet zo gek, want je hebt dan allemaal gassen in je buik!
Gassen die ruimte innemen in je buik, zolang en zodra deze in je buik zitten en er nog niet “uit” zijn geraakt!

Dat is dus het geval wanneer deze koolhydraat-concentraten WEL (te) lang in de zure maag (of een ander TE en FLINK zuur deel v.d. darmen) moeten verblijven.

Met enkel natuurlijke voeding in natuurlijke verhoudingen en concentraties zal de kans op dit nare effect en deze klachten minimaal zijn.

Tegenwoordig leven we echt NIET meer direct in of direct van de natuur.

Tegenwoordig hebben we helaas ook VEEL MEER koolhydraatbronnen dan enkel fruit welke OOK (naast fruit) een hoge concentratie glucose bezitten (zelfs nog een VEEEEEEL hogere concentratie dan fruit dit bezit) dan dat de natuur deze kan leveren wanneer je het WEL zou doen of moeten doen met enkel voeding DIRECT uit de natuur.

Tevens hebben we tegenwoordig OOK voeding welke EN een torenhoog gehalte aan glucose bezit en TEVENS ook nog eens WEL daarnaast ook eiwitten en/of vetten bezit (wat fruit dus NIET zozeer of al te veel bezit).

Deze voeding met deze torenhoge concentraties aan glucose kan dan ook wel FLINK gaan gisten (en de daarbij komende klachten met zich mee brengen) wanneer dit soort voeding uiteindelijk wel TE LANG in onze zure maag zou moeten verblijven.

En helaas is DAT tegenwoordig VEELAL ook WEL het geval.

  • Dat is namelijk het geval (het TE lang verblijven van glucose-concentraten in onze maag) wanneer deze glucose-concentraten zelf ook eiwitten en/of vetten bezitten (zoals geraffineerde granen welke we tegenwoordig volop eten) en DAARDOOR langer en TE LANG in de maag moeten verblijven (omdat de verteringstijd van deze eiwitten en vetten langer is dan die van koolhydraten).
  • Ook is dit het geval wanneer deze glucose-concentraten (welke tegenwoordig VOLOP in onze voeding voor komen) TE lang in een maag moeten verblijven doordat daar meteen bij en omheen (voor of na) ook meteen nog flink wat eiwitten en vetten gegeten zijn.

 

Gistingsreacties VOLOP gedurende onze feestdagen.

Gedurende onze feestdagen en ons lange tafelen op die dagen eten we vaak SOWIESO al van alles door elkaar.
We eten bronnen van (geconcentreerde) koolhydraten, bronnen van eiwitten EN bronnen van vetten.

Er komt gedurende die dagen dus haast nooit een bron van koolhydraten in onze maag terecht ZONDER dat daar niet ook eiwitten en vetten BIJ aanwezig zijn (of er snel daarna wel bij worden gestopt).

Deze koolhydraatbronnen (welke we gedurende die dagen eten) kunnen dan ook (zelfs met kleine beetjes en in kleine porties) al makkelijk gaan gisten (en allerhande klachten geven).

Ook is veel van de voeding welke gebruikelijk is om op onze “kersttafel” te zetten nou net en precies het soort voeding welke ook wel ERG makkelijk KAN gaan gisten.

Op onze kersttafels staan namelijk overwegend de zojuist genoemde glucose-concentraten welke we NIET EENS zouden kunnen eten of verkrijgen wanneer we in de natuur zouden leven en geen oven of keukengerei ter beschikking zouden hebben:

  • Ongezoet (maar wel geraffineerd) brood, broodjes en crackers (vooral broodsoorten van bloem/witmeel)
  • Gezoet brood (zoals kerststol en spijsbrood)
  • Suikerwaren en snoepgoed (zoals kerstkransjes, kerstfondant, kerstschuimpjes, kerstbonbons, kerstgebak, petit fours etc.)
  • Deegwaren zoals bladerdeeg (deegwarenhapjes en hartige taarten)
  • Witte rijst, witte pastasoorten en aardappelproducten (zoals kroketjes, patatjes, puree, rösti etc.)
  • (Ge)zoete sauzen en (ge)zoete dressings
  • Zoete puddingen, ijs, ijstaarten, vlasoorten
  • Zoete (alcoholische)dranken (vruchtensappen, glühwein, gezoete chocolademelk etc.)

 

Je hoeft deze dagen dan ook maar KLEINE HAPJES te nemen van dit soort voeding met dit soort concentraten en je buik kan DAARVAN en  DAARDOOR al FLINK gaan opzwellen en je weegschaal kan ook DAARVAN en DAARDOOR al FLINK gaan stijgen!

Je lichaam wil hiermee aangeven:

  • Ik ken dit niet!
  • Ik kan dit niet!
  • Ik kan deze concentraties en verhoudingen allemaal niet aan!

 

Je spijsvertering verloopt gedurende die dagen DAARDOOR dan ook vaak NIET goed.
Je darmflora zal DAARDOOR gedurende die dagen FLINK verstoord kunnen raken.

Het aankomen in gewicht is dan ook DAARVAN het gevolg.
Het gevolg dus van een SLECHT gevoed lichaam welke FLINKE stress ervaren heeft.

Het opzwellen van je buik en aankomen in gewicht is dus NIET zozeer het gevolg van TEVEEL eten, maar een gevolg van HETGEEN je hebt gegeten!

Ik wil geen strak zittende kleren deze kerst!

Wil jij de komende kerstdagen eens een keer NIET zulke strak zittende kleren en ook eens een keer NIET zulke stijgingen op je weegschaal ervaren, dan hoef je dus niet zozeer WEINIG tot NIKS te eten die dagen, maar kan je je het beste gaan richten op het kiezen van voeding die dagen welke je lichaam “kent” en WEL goed kan verteren!

Dit komt dus neer op het verkiezen van voeding die je WEL ook in de natuur had kunnen vinden en eten in concentraties welke je OOK in de natuur bij had kunnen vinden!

Wil jij de voeding zoals jij deze verwacht gedurende de kerstdagen met me bespreken en onder de loep nemen welke voeding het strak zitten van je kleren, het verstoren van je darmflora en het aan komen in gewicht meer en minder kan veroorzaken, mail je me dan tijdig?


Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!