Spijsverterings-sappen
Spijsverterings-sappen
Vandaag gaan we het hebben over spijsverterings-sappen.

Wat gaan we bespreken?

  • We gaan bespreken wanneer deze sappen geproduceerd worden in je spijsverteringskanaal en waar ze voor dienen.

 

Wat gaan we nog meer bespreken?

  • De nadelige invloed van onze hedendaagse voeding op de productie van spijsverterings-sappen.

 

Lees je mee?

 

Spijsvertering

De spijs welke je eet bestaat uit grote, samengestelde voedingsstof-moleculen:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.

 

Deze samengestelde voedingsstof-moleculen moeten in je spijsverteringskanaal verteerd worden tot losse, enkelvoudige moleculen, zoals:

  • Losse moleculen glucose.
  • Losse moleculen aminozuren.
  • Losse moleculen vetzuren.

 

De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten welke aanwezig zijn in je spijs kan enkel bewerkstelligd worden m.b.v. spijsverterings-enzymen.

Deze enzymen kunnen enkel samengestelde moleculen splitsen, wanneer:

  • De zuurtegraad in je spijsverteringskanaal optimaal is.
  • Het substraat (de voedingsstof) intact is.
  • Er voldoende co-enzymen (vitamines) aanwezig zijn.

 

Enkele enzymen zijn continu aanwezig in je spijsverteringskanaal:

  • In de wand van je dunne darm zijn enkele enzymen continu aanwezig (wanneer je darmwand onbeschadigd is en je niet gespannen bent).

 

De meeste enzymen zijn echter niet continu aanwezig in je spijsverteringskanaal:

  • De meeste spijsverterings-enzymen worden samen met spijsverterings-sappen afgegeven in je spijsverteringskanaal als reactie op de aanwezigheid van voeding in je spijsverteringskanaal of het ruiken, zien en denken aan voeding.

 

De sappen

Welke sappen zijn er zoal?

  • Speeksel.
  • Maagsap.
  • Alvleeskliersap.

 

Wat bevatten deze sappen naast spijsverterings-enzymen allemaal nog meer?

  • Stoffen welke de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal beïnvloeden.

 

De spijsverterings-sappen dragen daardoor bij aan het behoud van een optimale zuurtegraad in je maag-darmkanaal en een goed verlopende vertering van je spijs:

  • Speeksel bevat bufferende, ontzurende stoffen om je mondholte en tanden te beschermen tegen bijtende, verzurende stoffen in je spijs.
  • Maagsap bevat verzurende stoffen om je spijsbrij zuurder te maken, ingewikkelde structuren en moeilijk te verteren eiwitten in je spijs af te kunnen breken en bacteriën te doden.
  • Alvleeskliersap bevat ontzurende stoffen om je aangezuurde spijs weer te ontzuren en je darmwand te beschermen tegen deze bijtende zuren.

 

Worden deze sappen niet goed geproduceerd, dan:

  • Zal je spijs niet goed verteerd worden.
  • Zullen onverteerde voedingsresten gefermenteerd worden door je darm-bacteriën.
  • Zal de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal ontregeld raken.
  • Zal bacteriële overgroei in je darmen ontstaan.
  • Zal de wand van je spijsverteringskanaal aangetast en geïrriteerd raken.
  • Zullen spier- en zenuwcellen in de wand van je spijsverteringskanaal beschadigd, verzuurd en overprikkeld raken.
  • Zullen spier- en gewrichtsklachten en psychische stoornissen ontstaan.
  • Zal mal-absorptie ontstaan.
  • Zal een lage weerstand tegen ziekte-verwekkers ontstaan.

 

Kortom:

  • Het is heel belangrijk dat de productie van spijsverterings-sappen goed verloopt in je lijf!
  • Een slechte productie van spijsverterings-sappen kan grote gevolgen hebben voor je algehele gezondheid.

 

Een goede productie van spijsverterings-sappen

De productie van speeksel vindt plaats, wanneer:

  • Zenuw-receptoren (genesteld in de slijmvlieslaag van je mondholte) geprikkeld worden door het zien, ruiken of denken aan eten en de aanwezigheid van eten in je mondholte.

 

De productie van maagsap vindt plaats, wanneer:

  • Zenuw-receptoren (genesteld in de slijmvlieslaag van je maagwand) geprikkeld worden door de aanwezigheid van eiwitten in je maag en het stijgen van de pH-waarde in je maag door aanwezigheid van basen in je maag.

 

De productie van alvleeskliersap vindt plaats, wanneer:

  • Zenuw-receptoren (genesteld in de slijmvlieslaag van je darmwand) geprikkeld worden door de aanwezigheid van vetten in je dunne darm en het dalen van de pH-waarde in je dunne darm door aanwezigheid van (maag)zuur.

 

Kortom:

Een goede productie van spijsverterings-sappen kan pas plaatsvinden, wanneer:

  • Zenuw-cellen in de wand van je maag-darmkanaal geprikkeld kunnen worden (prikkelbaar zijn).
  • Zenuw-cellen in de wand van je maag-darmkanaal ontvangen prikkels kunnen verwerken.
  • Voldoende intacte eiwitten en vetten (inclusief vitamines en mineralen) aanwezig zijn in je spijs.
  • Het natuurlijke gehalte aan vocht nog zoveel mogelijk aanwezig is in je spijs.

 

Een slechte productie van spijsverterings-sappen

Wanneer zenuw-cellen in de wand van je maag-darmkanaal beschadigd, verzuurd of overprikkeld zijn geraakt, dan:

  • Zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed plaatsvinden.

 

Wanneer de eiwitten en vetten in je voeding niet meer intact zijn, dan:

  • Zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed plaatsvinden.

 

Wanneer je spijs weinig tot geen vocht bevat, dan:

  • Zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed plaatsvinden.

 

De hedendaagse voeding

Tegenwoordig eten we niet enkel verse voeding rechtstreeks uit de natuur, maar eten we ook:

  • Voedingsmiddelen.

 

Voedingsmiddelen zijn door de industrie samengestelde en bewerkte producten met voedingsstof-combinaties die vaak onnatuurlijk zijn.

Deze voedingsmiddelen bevatten weinig tot geen fermenteerbare vezels:

  • Door dit gebrek aan fermenteerbare (oplosbare) vezels kunnen goede darmbacteriën de slijmvlieslaag van je maag-darmkanaal niet gezond houden en kunnen zenuw-receptoren (welke genesteld liggen in die laag) beschadigd en overprikkeld raken.
  • Door dit gebrek aan fermenteerbare (oplosbare) vezels zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten veel additieven (voedingsstof-concentraten):

  • Door de aanwezigheid van deze voedingsstof-concentraten kunnen irritaties en ontstekingen in de slijmvlieslaag van je maag-darmkanaal ontstaan en kunnen de zenuw-receptoren (welke genesteld liggen in die laag) beschadigd en overprikkeld raken.
  • Door de aanwezigheid van deze voedingsstof-concentraten zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten lang niet altijd vetten:

  • Door de afwezigheid van vetten kunnen ontstekingen in de slijmvlieslaag van je maag-darmkanaal ontstaan en vervolgens niet goed geremd worden en kunnen de zenuw-receptoren (welke genesteld liggen in die laag) beschadigd en overprikkeld raken.
  • Door de afwezigheid van vetten zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak bewerkte, beschadigde (versuikerde) eiwitten:

  • Door de afwezigheid van herkenbare, intacte eiwitten zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak bewerkte, geraffineerde, beschadigde (geoxideerde) vetten:

  • Door de afwezigheid van herkenbare, intacte vetten zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak geen tot weinig vocht:

  • Door de afwezigheid van vocht kan de slijmvlies-laag van je maag-darmkanaal verdund raken en kunnen zenuw-receptoren (welke genesteld liggen in die laag) beschadigd en overprikkeld raken.
  • Door de afwezigheid van vocht zal de productie van spijsverterings-sappen niet goed verlopen.

 

Conclusie:

  • Het is niet heel vreemd dat veel Nederlanders met spijsverteringsproblemen, spier- en gewrichtsklachten en psychische stoornissen kampen, aangezien vele Nederlanders zichzelf voeden met bewerkte voedingsmiddelen in plaats van verse, onbewerkte, natuurlijke voeding.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!