Spijsvertering
spijsvertering
Vandaag gaan we het hebben over de spijsverteringsprocessen in je lijf.

Spijsverteringsklachten heersen namelijk volop tegenwoordig:

  • Maagklachten heersen volop.
  • Darmklachten heersen volop.

 

De spijsverteringsprocessen in ons lijf verlopen dus NIET bepaald vlotjes tegenwoordig!

Daar snappen we met z’n allen helemaal niks van!

Vooral niet, wanneer we last van onze maag of darmen krijgen na het eten van voeding welke we in Nederland al jaren eten en vroeger nooit last van leken te hebben:

  • Na het eten van brood.
  • Na het eten of drinken van zuivel.

 

Vandaag gaan we dit gegeven dan ook onderzoeken.

Vandaag gaan we de volgende vragen onderzoeken en beantwoorden:

  • Hoe kan het dat menig spijsverteringskanaal het verteren van brood niet meer zonder klachten kan voltooien?
  • Hoe kan het dat menig spijsverteringskanaal het verteren van zuivel ook al niet meer zonder klachten kan voltooien?

 

Vroeger hadden namelijk veel minder mensen spijsverteringsklachten na het eten van brood en zuivel!

Hoe kan dat?

  • Brood bevatte vroeger toch ook al gluten en zetmeel?!
  • Zuivel bevatte vroeger toch ook al lactose en melk-eiwitten?!

 

Waarom kon ons spijsverteringskanaal deze stoffen vroeger WEL zonder klachten verteren, maar tegenwoordig niet meer?

  • Waarom voert ons lijf tegenwoordig diens spijsverteringsprocessen zo belabberd uit en belanden er opeens zoveel onverteerde voedingsresten in onze darmen?

 

Op deze vragen vandaag een antwoord!

  • Lees je mee?

 

De vertering van brood

Het hoofdbestanddeel van brood is granen.

Granen bevatten:

  • Zetmeel (koolhydraten).
  • Gluten (graan-eiwitten).

 

Deze koolhydraten en eiwitten zijn grote moleculen welke zijn opgebouwd uit meerdere kleine moleculen.

Zetmeel en gluten moeten gedurende de tocht door je spijsverteringskanaal gesplitst worden tot kleinere moleculen.

Verloopt dit splitsings-proces niet goed of onvolledig (en belanden er uiteindelijk teveel onvolledig gesplitste moleculen in je darmen), dan kan je klachten krijgen.

Enzymen zijn stoffen welke deze grote moleculen in je spijsverteringskanaal moeten splitsen:

  • Koolhydraat-verterings-enzymen moeten het zetmeel uit granen splitsen in kleinere delen.
  • Eiwit-verterings-enzymen moeten de gluten uit granen splitsen in kleinere delen.

 

Dit gebeurt stapsgewijs.

Vooral zeer grote, ingewikkelde molecuulstructuren (zoals de meeste eiwitten) kunnen niet in een enkele stap gesplitst worden, maar in meerdere stappen in verschillende delen van je spijsverteringskanaal m.b.v. meerdere, verschillende enzymen.

Vragen:

  • Hoe verloopt de spijsvertering van zetmeel?
  • Hoe verloopt de spijsvertering van gluten?

 

De vertering van zetmeel

  • In je mondholte wordt de eerste splitsing van zetmeel verricht m.b.v. enzymen in je speeksel.
  • In je maag vindt er geen splitsing van zetmeel plaats.
  • In je darmen zullen de resterende splitsings-reacties plaatsvinden m.b.v. enzymen in je alvleeskliersap en vervolgens ook nog m.b.v. enzymen in je darmwand.
  • Uiteindelijk zullen enkelvoudige moleculen (glucosemoleculen) overblijven.
  • Glucose is klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in je lijf.

 

De vertering van gluten

  • In je mondholte vindt er nog geen splitsing van gluten plaats.
  • In je maag wordt pas de eerste splitsing van gluten verricht m.b.v. enzymen in je maagsap.
  • In je darmen zullen de resterende splitsings-reacties plaatsvinden m.b.v. enzymen in je alvleeskliersap en vervolgens ook nog m.b.v. enzymen in je darmwand.
  • Uiteindelijk zullen enkelvoudige moleculen (aminozuren) overblijven.
  • Aminozuren zijn klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in je lijf.

 

Feiten:

  • Vroeger moest (na het eten van brood) de splitsing van zetmeel en de splitsing van gluten plaatsvinden in ons lijf.

 

Daarin is niks veranderd:

  • Ook tegenwoordig moet (na het eten van brood) de splitsing van zetmeel en de splitsing van gluten plaatsvinden in ons lijf.

 

Wat is er wel veranderd?

  • Vroeger hadden we geen klachten na het eten van brood.
  • Tegenwoordig hebben we wel klachten na het eten van brood.

 

Conclusie:

  • Vroeger verliep de enzymwerking in ons lijf beter dan nu.

 

De oorzaak van deze verslechterde werking van enzymen gaan we zo meteen dan ook onderzoeken, maar nu gaan we eerst nog de vertering van zuivel bespreken!

De vertering van zuivel

Het hoofdbestanddeel van zuivel is melk.

Melk bevat:

  • Lactose (koolhydraten).
  • Casene en wei (melk-eiwitten).

 

Deze koolhydraten en eiwitten zijn grote moleculen welke zijn opgebouwd uit meerdere kleine moleculen.

Lactose en melk-eiwitten moeten gedurende de tocht door je spijsverteringskanaal gesplitst worden tot kleinere moleculen.

Verloopt dit splitsings-proces niet goed of onvolledig (en belanden teveel onvolledig gesplitste moleculen in je darmen), dan kan je klachten krijgen.

Enzymen moeten deze grote moleculen splitsen:

  • Koolhydraat-verterings-enzymen moeten de lactose uit melk gaan splitsen in kleinere delen.
  • Eiwit-verterings-enzymen moeten de melk-eiwitten (casene en wei) gaan splitsen in kleinere delen.

 

Dit gebeurt stapsgewijs.

Vragen:

  • Hoe verloopt de spijsvertering van lactose?
  • Hoe verloopt de spijsvertering van melk-eiwitten?

 

De vertering van lactose

  • Lactose is een niet zo heel ingewikkeld molecuul en bestaat maar uit twee delen.
  • In je mondholte en maag zal er nog geen splitsing van lactose plaatsvinden.
  • Pas in je darmen zal de splitsing van lactose plaatsvinden m.b.v. enzymen in je darmwand.
  • Uiteindelijk zullen enkelvoudige moleculen (glucose en galactose) overblijven.
  • Glucose en galactose zijn klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in je lijf.

 

De vertering van melk-eiwitten

  • In je mondholte vindt er nog geen splitsing van melk-eiwitten plaats.
  • In je maag wordt pas de eerste splitsing van melk-eiwitten verricht m.b.v. enzymen in je maagsap.
  • In je darmen zullen de resterende splitsings-reacties plaatsvinden m.b.v. enzymen in je alvleeskliersap en vervolgens ook nog m.b.v. enzymen in je darmwand.
  • Uiteindelijk zullen enkelvoudige moleculen (aminozuren) overblijven.
  • Aminozuren zijn klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in je lijf.

 

Feiten:

  • Vroeger moest (na het eten van zuivel) de splitsing van lactose en de splitsing van melkeiwitten plaatsvinden in ons lijf.

 

Daarin is niks veranderd:

  • Ook tegenwoordig moet (na het eten van zuivel) de splitsing van lactose en de splitsing van melk-eiwitten plaatsvinden in ons lijf.

 

Wat is er wel veranderd?

  • Vroeger hadden we geen klachten na het eten van zuivel.
  • Tegenwoordig hebben we wel klachten na het eten van zuivel.

 

Conclusie:

  • Vroeger verliep de enzymwerking in ons lijf beter dan nu.

 

Vraag:

  • Kunnen we achterhalen waardoor de enzymwerking vroeger kennelijk beter verliep dan nu?
  • Kunnen we achterhalen waardoor de enzymwerking in ons lijf verslechterd is in de loop der jaren?

 

Ja, dat kunnen we, wanneer we gaan onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de enzymwerking in je spijsverteringskanaal!

Laten we dat dan ook maar eens gaan doen!

De enzymwerking

Enzymen zitten in je spijsverterings-sappen, maar ook in je darmwand.

  • Dat was vroeger al zo en dat is nog steeds zo.

 

Of toch niet?!

  • Zijn tegenwoordig wellicht wat enzymen verdwenen in je spijsverteringskanaal en zo ja, waardoor?

 

Vraag:

Waar in je spijsverteringskanaal worden spijsverterings-sappen (met enzymen) afgegeven om vervolgens je voeding (dus ook zetmeel, lactose, graan-eiwitten en melk-eiwitten) goed te kunnen splitsen in kleinere moleculen?

  • In je mondholte (in de vorm van speeksel).
  • In je maag (in de vorm van maagsap).
  • In het eerste deel van je dunne darm (in de vorm van alvleeskliersap).

 

Wanneer zal de enzymwerking NIET GOED verlopen en zal je voeding (dus ook brood en zuivel) NIET GOED verteerd worden?

  • Wanneer de productie van spijsverterings-sappen niet optimaal verloopt.
  • Wanneer je maag- of darmwand-cellen beschadigd zijn.
  • Wanneer de zuurtegraad van je maag- of darminhoud niet optimaal is.
  • Wanneer de voedingsstoffen die verteerd moeten worden (substraten) niet intact (beschadigd of vervormd) zijn.
  • Wanneer de aanhechtingsplek voor enzymen (het actieve centrum) niet beschikbaar is en er geen “induced fit” plaats kan vinden tussen het enzym en het substraat (de voedingsstof welke verteerd moet worden).
  • Wanneer er onvoldoende co-enzymen (vitamines) aanwezig zijn.
  • Wanneer je voeding je maag en darmen te snel passeert.

 

Welke factoren hebben een negatieve invloed op de enzymwerking en kunnen bovenstaande punten veroorzaken?

  • Stress.
  • Onrustig en gehaast eten.
  • Het eten van sterk verhit voedsel.
  • Het eten van voeding waaraan chemische stoffen (additieven) zijn toegevoegd.
  • Het eten van voeding waaraan voedingsstof-concentraten (additieven) zijn toegevoegd.
  • Het eten van voeding waaraan voedingsstof-isolaten (additieven) zijn toegevoegd.
  • Het eten van sterk vermalen voeding.
  • Het eten van voeding welke langdurig heeft blootgestaan aan lucht, licht en vocht.
  • Het eten van vochtarme, vezelarme, vetarme, vitamine-arme en mineraalarme voeding.

 

Vragen en overdenkingen:

  • Ervaren we tegenwoordig wellicht meer stress dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Hebben we tegenwoordig wellicht meer haast dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer bewerkte voeding dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer vochtarme, vezelarme, vetarme, vitamine-arme en mineraalarme voeding en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer gebakken en gefrituurde voeding dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer voeding waaraan additieven zijn toegevoegd dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer vermalen voeding dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?
  • Eten we tegenwoordig wellicht meer voeding welke veelvuldig heeft blootgestaan aan licht, lucht en vocht dan vroeger en kan dat de verslechterde enzymwerking verklaren?

 

Kan jij alle bovenstaande vragen ook met een overduidelijk “JA” beantwoorden?

  • Als ik om me heen kijk (en zie wat menigeen eet) wel namelijk!

 

Ik snap daardoor best heel goed waarom ook brood en zuivel bij velen niet goed verteerd kunnen worden en ook brood en zuivel klachten leveren!

  • Jij nu ook?

 

Het zoveel mogelijk voorkomen en mogelijk oplossen van spijsverteringsklachten

Wanneer mensen last van hun maag en darmen krijgen na het eten van brood en zuivel, dan is dit vaak een gevolg van:

  • Een verslechterde enzymwerking in hun spijsverteringskanaal.

 

Vaak is deze verslechterde enzymwerking het gevolg van hun gehele eetpatroon en niet specifiek het gevolg van het eten van brood of zuivel.

Vaak heeft hun gehele eetpatroon namelijk al het volgende veroorzaakt in hun lijf:

  • Een verstoorde darmflora.
  • Schade aan hun maag- en darmwand.
  • Een nadelige zuurtegraad in hun maag en darmen.

 

Hun gehele eetpatroon moet dan ook aangepast worden om een vermindering van klachten te kunnen ervaren en om:

  • De darmflora te kunnen herstellen.
  • De maag- en darmwand-schade te kunnen herstellen.
  • De optimale zuurtegraad in hun maag en darmwand te kunnen herstellen.
  • Brood zonder al te veel klachten te kunnen verteren.
  • Zuivel zonder al te veel klachten te kunnen verteren.

 

Wat doet menigeen echter:

  • Men gaat brood schrappen.
  • Men gaat zuivel schrappen.

 

Vraag:

  • Zal het schrappen van brood en zuivel voldoende kunnen bijdragen aan het herstel van je darmflora?
  • Zal het schrappen van brood en zuivel voldoende kunnen bijdragen aan het herstel van je maag- en darmwand?
  • Zal het schrappen van brood en zuivel voldoende kunnen bijdragen aan het herstel van de optimale zuurtegraad in je maag en darmen?

 

Nee, niet wanneer de rest van je voeding alsnog:

Van sterk bewerkte aard is:

  • Vochtarm is.
  • Vezelarm is.
  • Vetarm is.
  • Weinig vitamines en mineralen bevat.
  • Veel additieven bevat.
  • Veelvuldig blootgesteld heeft gestaan aan lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.

 

In dat geval zal het schrappen van brood en zuivel namelijk weinig verschil maken m.b.t. je klachten, want dan zal de enzymwerking in je lijf ALSNOG belabberd zijn en zul je ALSNOG klachten blijven ervaren (enkel dan niet meer na het eten van brood of zuivel, maar na het eten van andere voeding)!

Vraag:

  • Heb jij spijsverteringsklachten?
  • Heb jij spijsverteringsklachten na het eten van brood?
  • Heb jij spijsverteringsklachten na het eten van zuivel?
  • Heb je geprobeerd voeding te elimineren (brood of zuivel te schrappen uit je eetpatroon), maar hielp dit weinig tot niks?
  • Snap je dit nu beter, kijkend naar hetgeen je verder nog wel allemaal eet?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!