Slim hoor van die dieren; het houden van een winterslaap
winterslaap
Het menselijk EN dierlijk lichaam is ALTIJD op zoek naar intern evenwicht.

Het is dan ook altijd op zoek naar interne BALANS en het behoud hiervan.

Homeostase wordt dit evenwicht ook wel genoemd.

Hieronder vallen onder andere de handhaving van een optimale lichaamstemperatuur en de handhaving van een optimale zuurtegraad in het lijf.

Is deze lichaamstemperatuur dan ook NIET optimaal of is de zuurtegraad NIET optimaal, dan zal het lichaam allerlei processen in werking stellen dit evenwicht TOCH te handhaven en de balans te herstellen op zoek naar wederom een optimale lichaamstemperatuur en zuurtegraad.

Als mens EN dier zijnde is onze taak te ondersteunen in het handhaven van dit interne evenwicht.
Doe je dit niet, dan liggen uitputting, verzuring, ziekte en aftakeling (en ook ongewenst vetopslag) op de loer.

Dit kunnen we doen en dienen we dan ook eigenlijk te doen door:

  • Voldoende ontspanning en (nacht)rust (ontzurende omstandigheden) te creëren tegenover al onze lichamelijke EN geestelijke inspanningen (verzurende omstandigheden).
  • Onszelf voldoende te voeden met voeding welke allerlei essentiële bouwstoffen bezit (vooral de ontzurende varianten welke VOORAL aanwezig zijn in groenten en fruit) tegenover alle (verzurende) brandstoffen en afvalstoffen welke al in ons lichaam aanwezig zijn en door ons lichaam gevormd worden.

 

Winterse, extra stressvolle, uitputtende en verzurende omstandigheden.

In de winterperiode staat het menselijk EN het dierlijk lijf onder MEER stress dan in de overige maanden.

Dit komt doordat winterse omstandigheden de balans en het evenwicht in het lijf MEER verstoren dan gedurende de zomermaanden en het gedurende deze maanden ook MOEILIJKER is deze balans te herstellen.

Gedurende de wintermaanden zijn namelijk EXTRA inspannende en verzurende omstandigheden aan de orde:

  • De buitentemperatuur is kouder, waardoor het handhaven van de lichaamstemperatuur inspannender is en meer energie en vooral meer bouwstoffen vereist en vergt.
  • De hoeveelheid vit. D (een belangrijke en essentiële bouwstof) welke we met name kunnen opnemen middels zonlicht is beduidend minder, waardoor de behoefte aan voeding met vit. D (dierlijke ongeraffineerde vetbronnen) in die maanden beduidend hoger ligt om tekorten hierin te voorkomen.
  • Voeding met ontzurende bouwstoffen (planten en vruchten) groeien in de wintermaanden minder, waardoor tekorten daarin kunnen ontstaan en verzuring en uitputting makkelijker toe kunnen slaan gedurende de wintermaanden.

 

Aangezien dieren (welke leven in en van de natuur) NIET de kachel kunnen aan zetten gedurende deze maanden en ook NIET planten en vruchten in de winterperiode ZOMAAR ergens vandaan kunnen toveren en zij dus WEL in deze maanden MAKKELIJK kunnen verzuren en uitputten hierdoor, hebben zij een manier gevonden TOCH te overleven en NIET uit te putten gedurende de wintermaanden.

Zij houden een winterslaap!

Dit hoeven wij niet te doen, want wij hebben WEL een verwarming, wij hebben OOK de keuze voldoende (nacht)rust en ontspanning te creëren EN wij hebben ook WEL de keuze en mogelijkheid het hele jaar door OPTIMAAL te blijven eten van ALLE essentiële bouwstoffen, waaronder de ontzurende bouwstoffen uit groenten en fruit.

Hierdoor kunnen wij dan ook MAKKELIJK overleven ZONDER dat er sprake hoeft te zijn van verzuring en ook ZONDER dat er sprake hoeft te zijn van uitputting (en ZONDER dat er sprake hoeft te zijn van ongewenst vetopslag) gedurende onze wintermaanden ZONDER dat daar een winterslaap aan te pas hoeft te komen of voor nodig is!

Ja, dat KAN ja!

Maar benutten wij die kans en die mogelijkheid om gedurende de wintermaanden ons lichaam te ontzien en te ontlasten?
Dragen wij gedurende de wintermaanden GOED en OPTIMAAL bij aan het behouden van de balans en het behoud van het interne evenwicht?

NEEE!!!

Hierover vandaag meer!
Lees je mee?

Het verschil tussen mens en dier.

Wanneer wij naar de dierentuin gaan of naar een natuurfilm kijken (en we dieren aan zitten te gapen en hen gadeslaan) zien we veelal hangende en zittende of liggende dieren.

We horen die dieren niet verstaanbaar (voor ons) met elkaar communiceren.

Ze vertonen dan ook naar ONZE maatstaven behoorlijk lui en dom gedrag.

Wanneer wij als mensen onverstaanbaar maar wat zitten te brabbelen of behoorlijk stil zijn en zomaar wat rondhangen en voor ons uit zitten te staren, dan worden wij mensen in ieder geval WEL voor lui of dom aangezien door onze mede-mens.

Je bent volgens “mensen-maatstaven” namelijk pas overduidelijk en “publiekelijk” slim wanneer je slimme woorden uit kraamt en wanneer je jezelf overduidelijk (en zichtbaar voor de ander) nuttig maakt en je je ook overduidelijk actief inzet en tevens superdruk bent en wanneer je je dagen met iets betekenisvols vult.

Wat dan betekenisvol is, dat hebben wij mensen dan ook zelf bepaald.

Of dat betekenisvolle nou werkelijk zoveel betekenis heeft uiteindelijk (de dingen wij onze dagen zo druk mee vullen), daar valt over te redetwisten.

Maar ja, dan gaan we het hebben over “de zin van het leven” en laten we dat op  de vroege ochtend nog maar niet doen hè ;).

Wij gapen HEN (die andere diersoorten) dus aan in zo’n dierentuin (wij als mens zijnde welke stiekem ook gewoon dieren zijn, want ja, dat wist je misschien niet: wij zijn ook dieren!) en voelen en denken en vermoeden dat WIJ dan de intelligentie diersoort zijn die HEN gadeslaat.

Wij zien HEN, deze dieren (op basis van hun luie, kalme houding en het (voor ons gevoel) weinig communiceren onder elkaar) dan als de overduidelijk veel minder intelligente diersoort.

Daar zouden we ons echter nog wel eens in kunnen vergissen!

Het zou namelijk best kunnen zijn dat wij ons flink vergissen in onszelf en onze capaciteiten!
Het zou namelijk best kunnen zijn dat wij onze eigen intelligentie overschatten en de intelligentie van de andere diersoorten onderschatten.

Wanneer we namelijk experimenten en testen met dieren (zoals apen) gaan uitvoeren zijn zij (die apen) vaak wonderbaarlijk slim en vindingrijk.

De slimme handelingen deze apen dan verrichten in zo’n testomgeving en de vindingrijkheid zij tentoonspreiden in zo’n experiment, “apen” wij mensen namelijk zelf niet eens na wanneer wij dezelfde soort testjes zouden moeten uitvoeren.

Hoezo zijn zij (deze apen of andere dieren) dan de luie en domme diersoort!?

Misschien (wanneer wij dan ook naar hen zitten te kijken in die dierentuin en hen maar lui vinden) vinden zij (deze dieren) tegelijkertijd ons wel de domme diersoort die daar zo stom staat te wijzen en te lachen naar hen en domme dingen uitkramen naar elkaar, terwijl zij daar gewoon rustig zitten en zich niet zo druk zitten te maken.

En misschien hebben ze daarin nog groot gelijk ook!

Dat communiceren van ons onder elkaar (zoals wij mensen dat doen) verstaanbaar voor onszelf (waaraan wij dan “intelligentie” koppelen wanneer je maar voldoende dure woorden gebruikt en daarmee dan een ander probeert te imponeren met en overtuigen van je intelligentie).
Is dat (wanneer we over het algemeen eigenlijk nogal niks-zeggende en nutteloze woorden daarbij gebruiken of wanneer we met name negatieve bewoordingen gebruiken en met onze woorden soms zelfs een ander belasten en schaden) dan wel een teken van grote(re) intelligentie dan wanneer we weinig tot geen woorden zouden gebruiken (zoals de dieren we gadeslaan) en lekker stil en rustig ondertussen WEL “slim” gedrag zouden vertonen?

Wanneer we eens gaan kijken naar hoe wij mensen met ons lijf omgaan en hoe slim of verstandig wij dit lijf behandelen, verzorgen en voeden t.o.v. hoe dieren dit instinctmatig over het algemeen doen om overleving goed mogelijk te maken, nou, dan kan ik me voorstellen dat dieren ons eerder uitlachen dan dat wij hen uit moeten of kunnen lachen en op hun domheid of luiheid gaan beoordelen, want wij zijn t.o.v. hen (kijkend naar hoe slim en verstandig wij ons lijf over het algemeen verzorgen en voeden) BEHOORLIJK stom bezig!

Neem nou de winterslaap welke sommige diersoorten in sommige gebieden van de wereld ZEER SLIM hanteren.

Wanneer je gaat bewegen (wat alle diersoorten (waaronder de mens) wel doen) EN wanneer je gaat denken en allerhande geestelijke prikkels te verwerken krijgt (wat OOK dagelijks wel aan de orde is) dan moet het lichaam energie gaan produceren om dit mogelijk te maken.

Ja, energie produceren moet het lichaam dus OOK wanneer het actief bezig moet zijn met prikkelgeleiding in de hersenen EN wanneer het actief bezig moet zijn met spijsvertering, dus niet enkel bij OVERDUIDELIJKE spier-bewegingen.

Hoe verkrijgen wij (als één van de vele diersoorten) deze energie?

In tegenstelling tot wat we denken en geloven verkrijgen we deze energie niet zozeer door het “in bezit hebben” van brandstof of door iets te hebben gegeten waar deze brandstoffen in zitten.

Enkel het in bezit hebben van brandstoffen in je lijf, daarmee red je het namelijk nog niet!

Brandstoffen in je lijf garanderen namelijk nog helemaal geen optimale en efficiënte energieproductie in datzelfde lijf!

Je kan brandstoffen in het lijf namelijk pas benutten wanneer deze brandstoffen efficiënt tot energie om zijn gezet (door ons lichaam) met behulp van vitamines en mineralen!

Eigenlijk (aangezien brandstoffen altijd wel in enige mate in ons lijf al aanwezig zijn) krijgen en houden wij dus enkel energie (onder andere om te kunnen overleven gedurende energievergende processen (zoals bij beweging, vertering en het verwerken van prikkels)) bij voldoende aanwezigheid van vitamines en mineralen in ons lijf en DUS ENKEL OOK bij voldoende aanwezigheid van vitamines en mineralen in onze voeding!

Enkel vitamines en mineralen kunnen dan ook de belastende, verzurende afvalstoffen (die vrij komen bij het uitvoeren van energievergende processen) onschadelijk maken en neutraliseren en helpen deze tijdig ons lijf uit te werken (waar dan trouwens naast vitamines en mineralen ook nog wel eiwitten en vetten bij nodig zijn).

Het hebben of eten van enkel brandstoffen ZONDER de aanwezigheid van voldoende vitamines en mineralen hierin, doet ons lijf en onszelf dan ook ENORM uitputten EN op den duur ons lijf en onze waardevolle weefsels naast uitputten ook beschadigen en verzuren en ons “ziek maken”!

Conclusie:
Met minimale of weinig vitamines en mineralen in je lijf (en dus ook met minimale of weinig vitamines en mineralen in je voeding aanwezig) blijf je niet fit en put je binnen de kortste keren uit!

Voeding eten welke GEEN of TE WEINIG vitamines en mineralen (meer) bezit, kan je dan ook zien als behoorlijk dom gedrag eigenlijk.

Wanneer je namelijk voeding eet met GEEN of TE  WEINIG vitamines en mineralen (meer) daarin aanwezig, werk je niet bepaald gunstig mee aan “overleving” of het behoud van een gezond en vitaal lijf!

In de natuur vind je de hoogste concentraties aan gevarieerde vitamines en mineralen in vochtrijke planten en vruchten.

Wij (de menselijke diersoort) kunnen daar over (over voeding met allerhande vitamines en mineralen daarin aanwezig) het hele jaar beschikken.
Wat een luxe en weldaad eigenlijk!

Wij als menselijke diersoort zijn dan in theorie ook WEL en BEST in staat om ten tijde van AL ONZE ENERGIEVERGENDE PROCESSEN (en dat zijn er nogal wat, aangezien niet zozeer en alleen onze lichamelijke beweging veel brandstoffen EN vitamines en mineralen vergt en verbruikt, maar de VELE prikkels en VELE eetmomenten (welke we allemaal hebben) deze OOK flink vergen en verbruiken!) de uitputting van vitamines en mineralen te voorkomen, tekorten in vitamines en mineralen te voorkomen en ook een ongewenste opstapeling van zuren en oxidatieve stress te voorkomen het hele jaar door!

In elk seizoen, in elke maand (hoe koud en guur het buiten ook maar is en hoe weinig planten of vruchten er daar dan ook maar groeien) TOCH kunnen wij mensen over planten en vruchten WEL elke dag nog ruimschoots beschikken!

Wij als menselijk diersoort zouden wat dat betreft dus GEEN winterslaap hoeven houden en hoeven ook NIET (zoals dieren die WEL een winterslaap houden) SLIM onze verbrandingsprocessen te minimaliseren (om uitputting uit verbranding tegen te gaan en het overleven en overwinteren mogelijk te maken), want wij mensen kunnen dus WEL (met de beschikbaarheid over al die vitamines en mineralen het hele jaar door) actief doorgaan en energie blijven produceren EN tegelijkertijd uitputting voorkomen!

Ja, die mogelijkheid hebben wij!

Althans, wanneer we die planten, onze groenten en dat fruit dan ook maar wel RUIMSCHOOTS alle dagen van het jaar zouden eten en als HOOFD-BESTANDDEEL van onze voeding zouden zien en deze als hoofd-bestanddeel ook het hele jaar door zouden aanhouden!

DAN WEL zijn wij in staat het hele jaar door energie te produceren EN uitputting van het lijf te voorkomen!

Wanneer we daarnaast dan ook maar wel de gekke, onnodige (en vaak zelfs niet eens voedzame of niet eens natuurlijke) voeding achterwege zouden laten welke ons lijf (wanneer we die WEL doodleuk aan die mooie plantaardige voeding toe zouden voegen en daarbij zouden eten) net zo hard weer zou doen uitputten van die mooie vitamines en mineralen, aangezien die belastende (brand)stoffen vitamines en mineralen NIET bezitten en uit ons lichaam doen ROVEN!

DAN OOK WEL zijn wij in staat het hele jaar door energie te produceren EN uitputting van het lijf te voorkomen!

Maar ja, wij SLIMME diersoort (vinden wijzelf) die dus WEL het hele jaar door (elke dag van het jaar) kan beschikken over voldoende gevarieerde vitamines en mineralen, eten wij die bronnen van gevarieerde vitamines en mineralen ook wel RUIMSCHOOTS en ook wel als HOOFD-BESTANDDEEL van ELKE maaltijd en dat dan ook nog eens het HELE JAAR DOOR (om overleven en overwinteren goed mogelijk te maken zonder daarbij uit te putten wanneer wij WEL actief blijven en dus NIET gaan slapen)?

NEE!!

Hoe dom is dat!
Wat zijn wij dom zeg, wij mensen!

Hoe dom kan je zijn om WEL volop actief te blijven het hele jaar door beseffende dat wij mensen met ons voedingsaanbod WEL uitputting daaruit KUNNEN voorkomen (door het VOLOP blijven eten van bronnen van gevarieerde vitamines en mineralen), maar deze kans vervolgens niet grijpen?!

BEHOORLIJK DOM OM DIE KANS VERVOLGENS NIET TE GRIJPEN TOCH?!

Sterker nog..

Wij mensen blijven WEL het hele jaar door gestrest en actief (met name actief door de spijsvertering en veel prikkels het hele jaar door, maar nog niet eens zozeer actief met lichamelijke activiteit), maar eten (heel stom) juist (en met name gedurende onze winter) voeding met veel geconcentreerde niet-essentiële en belastende stoffen en verzurende brandstoffen die niet alleen GEEN of VEEL TE WEINIG vitamines en mineralen leveren, nee, die zelfs ons lichaam EXTRA doen uitputten van vitamines en mineralen en EXTRA doen verzuren!

Hoe slim kunnen we DAT gedrag van ons mensen dan noemen?!

Uitputting NIET voorkomen (waar dat WEL mogelijk is voor ons) en vervolgens ZELFS deze uitputting (door onze voedingskeus) VERSNELLEN en in de hand werken (en daarmee TEVENS onnodig, ongewenst vetopslag stimuleren)!

DAT DOEN DIEREN DIE EEN WINTERSLAAP HOUDEN DAN TOCH ECHT VEEL SLIMMER!

Dieren die WEL een winterslaap houden, weten dat bepaalde delen van het jaar qua voeding onvoldoende planten en vruchten beschikbaar zijn.

Deze dieren kunnen in die delen van het jaar wel een ander dier gaan dood bijten (want die zijn er net als zijzelf nog wel in die maanden), en daar het vlees (eiwitten en vetten) van gaan eten, maar dit levert dan maar een beperkt aanbod van vitamines en mineralen (en tevens weinig ontzurende stoffen) op t.o.v. de periodes waarin dit WEL volop met planten en vruchten en noten en zaden aangevuld kan worden.

Op basis van enkel die eiwitten en vetten (met de aanwezige bouwstoffen, vitamines en mineralen daarin, maar weinig ontzurende stoffen daarin aanwezig) kunnen deze dieren niet optimaal fit blijven en uitputting en verzuring gedurende die periodes van het jaar ook NIET optimaal voorkomen (wanneer ze vergelijkbaar actief zouden blijven), dus gaan zij (heel slim) die periodes gewoon slapen!!!

Om vervolgens (wanneer ze weer wakker worden en de planten, vruchten, noten en zaden WEL weer meer aanwezig zijn) de voedingsstoffen (en met name ook de ontzurende stoffen) na de winterslaap meteen en snel weer aan te vullen!

Zo putten zij (deze dieren) tijdens de winter NIET al te snel uit en vullen zij WEL in de wakkere periodes van het jaar goed HUN lijf weer aan met stoffen die uitputting en verzuring voorkomen en energie doen verschaffen.

ZIJ vullen in wakkere periodes van het jaar HUN lijf namelijk wel RUIMSCHOOTS aan met bronnen van ontzurende vitamines en mineralen!

Wij mensen hebben de mogelijkheid dat slimme eetgedrag (dat uitputting en verzuring doet voorkomen), gelijkmatig door het jaar heen zelfs te kunnen vertonen, maar wat doen wij?

Wij putten onszelf het hele jaar door lekker EXTRA en ONNODIG uit!

En dit doen wij mensen terwijl wij elke dag WEL kunnen beschikken over voeding welke uitputting en verzuring kan voorkomen (in tegenstelling tot andere diersoorten)!

Wat doen wij mensen?

Wij schieten ENORM tekort in het eten van onze planten en vruchten ( om uitputting te voorkomen) welke het lichaam EXTRA nodig heeft, kijkend naar hoeveel wij WEL het hele jaar door aan energievergende processen met ons gedrag veroorzaken!

Willen wij onszelf dan ook ECHT als slimme diersoort gaan beschouwen en ook zo gaan over komen, dan moeten we niet zo zitten te praten en DAARMEE dan net doen alsof we slim zijn, maar kunnen we beter eens slim gaan handelen zonder zo te praten!

Slim handelen door elk moment we eten dit eens WEL ruimschoots te laten bestaan uit groenten en (iets minder ruimschoots) fruit en dit (nog iets minder ruimschoots) ALTIJD nog WEL aan te vullen met bronnen van essentiële vetzuren en aminozuren en vervolgens dan niet zo DOM ook daarbij nog allerlei stoffen in ons lijf te stoppen die niet in ons lijf thuis horen en ons lijf ONNODIG doen uitputten en verzuren (doordat ons lijf deze niet moet, al heeft, zelf kan vormen of er niks mee kan)!

OF

Wanneer je geen “zin” zou hebben zo slim te leven en geen zin zou hebben zulke verstandige voedingskeuzes te maken, dan ook maar gewoon slim WEL een winterslaap te gaan houden om dan maar WEL slim te besluiten NIET uit te willen putten en WEL gunstig bij te dragen aan je overlevingskansen door het evenwicht in het lijf (door te gaan slapen) minder te verstoren!

Wat kies jij?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!