Slim groentegebruik voor en met het hele gezin (bloemkool als voorbeeld)
bloemkool
Groente vormt een zeer belangrijk onderdeel in ons eetpatroon, zo beseffen we vaak wel.
Groente is ook hetgeen we, als we willen afvallen, met name MEER gaan eten.
Niet zozeer, omdat we tijdens ons afvallen (helaas) opeens enorm gericht zijn op het maar voldoende binnen krijgen van onze vitamines en mineralen, maar vaak meer nog, doordat groente zo lekker kan verzadigen en afvallen en ook nog eens constant gierende trek ervaren, we maar WAT vervelend vinden EN groenten tegelijkertijd weinig calorieën levert, waardoor het haast het enige voedingsmiddel vormt, waarbij we tegen onszelf zeggen dat je dit zowat onbeperkt kan en mag eten!
En ja, dat vinden we heerlijk, want normaal gesproken gaan we onszelf in alles (helaas teveel) vaak beperken, wanneer we willen afvallen!
Dus ten tijde van het afvallen ERGENS een keer NIET in hoeven beperken, voelt als een WELDAAD!

Voldoende groente eten is echter NIET ALLEEN belangrijk voor volwassen mensen die willen afvallen.
De vitamines en mineralen, welke groenten KUNNEN leveren, zijn namelijk voor een ieders gezondheid belangrijk.
Ook de anti-oxidanten, welke deze KUNNEN leveren.
Fruit levert een groot deel hiervan ook wel, maar fruit levert dan weer veel meer koolhydraten in de vorm van glucose t.o.v. groenten in de meeste gevallen en heeft daardoor veel meer invloed op onze bloedsuikerspiegel, waar deze vaak al veel teveel schommelingen vertoont bij HELAAS (tegenwoordig) zowel kind als volwassene; deze willen en moeten we dan ook niet NOG meer laten schommelen en daardoor is groenten als vitamine- mineralen en anti-oxidantenleverancier m.b.t. onze bloedsuikerspiegel en hormoonbalans toch wel het meest aan te bevelen BOVEN fruit.

Groente ook veel meer dan fruit en andere meer geconcentreerde koolhydraatbronnen, zoals  granen, bevatten met onder andere diens vezels, maar tevens (i.t.t. fruit en granen) een laag gehalte aan glucose (bij zetmeel-arme groente) eigenschappen welke onze bloedsuikerspiegel en ook hormonen juist stabiliseert en welke je dan ook kan zien als “rustgevende” voeding.
ERG belangrijk dus in een stressvol leven van helaas tegenwoordig ook kind EN volwassene.

Deze vezels zijn tevens “voer” voor onze fijne, goede, darm-bacteriegroepen en helpen daardoor onze darmen gezond te houden.
Ook dat is HELAAS tegenwoordig ERG belangrijk voor zowel kind als ouder al, als tegenhanger van alle stoffen in onze hedendaagse voeding, welke onze darmen HELAAS minder gezond houden en slechte darmbacteriegroepen voeden, welke we OOK helaas RUIMSCHOOTS in onze hedendaagse voeding hebben zitten.

Daarnaast bevatten groenten stoffen welke onze vaak (ook bij kind EN ouder) al overbelaste lever en hersenen “fris” houdt en ontlast en schade-herstellende, neutraliserende, ontgiftende eigenschappen levert.

Gezien het feit dat ons hedendaagse eet- en leefpatroon van zowel ouder als kind tegenwoordig al BOL staat van stressfactoren, geestelijk en lichamelijk, vormt groente met diens anti-stress-eigenschappen dan ook een NOODZAKELIJK onderdeel van onze voeding, willen we deze stress een beetje aan kunnen en aan blijven kunnen en hier niet spoedig van uitgeput raken.

Eigenlijk is enkel het eten van groenten bij de avondmaaltijd, zoals veel Nederlanders dit doen, dan ook maar wat minimaal, gezien de eigenlijk geweldige eigenschappen van groenten, welke ten tijde van ons hedendaags stresspatroon DES TE MEER nodig zijn en dus zeker NIET enkel ’s avonds of ’s avonds pas!

Meer en vaker groenten eten dan enkel bij de avondmaaltijd is dan eigenlijk ook aan te raden voor een ieder.

Echter, niet iedereen is zo’n groentenliefhebber!
Ook niet iedereen is even creatief met groenten en kan meer toepassingen en bereidingsvormen MET groenten bedenken dan de gekookte vorm, zoals we dit vroeger door onze eigen moeder kregen voor geschoteld, welke we ZELF al niet eens echt lekker vonden.

Soms geeft enkel het binnen krijgen van je portie groenten bij de avondmaaltijd dan ook al stress, wanneer je al niet zo’n groente-liefhebber bent!
Tja, en stress was het nou juist wat groenten zo mooi zouden kunnen helpen bestrijden, dus stress OM het groente-eten, wil en moet liever niet!

Ook kinderen hun groenten op laten eten, vormt soms een strijd en tja, strijd is ook stress, dus ook DAT willen we weer niet.

Op een POSITIEVE (niet strijdlustige) manier, jezelf, je omgeving en je kinderen kennis laten maken met verschillende groentensoorten en verschillende bereidingsvormen hiervan is dan aan de orde, waar het toch ECHT wel belangrijk is groenten niet weg te laten of te laten staan, wanneer dit niet smakelijk bevonden wordt!

Verschillende groenten aanbieden en blijven proberen is belangrijk, aangezien elke groentensoort weer andere eigenschappen heeft en nou juist die variatie zo goed is om alle positieve eigenschappen te kunnen benutten!

Je kinderen betrekken bij het inkopen van de groenten, het snijden en bereiden ervan en samen kijken en zoeken naar manieren om de groenten smakelijk te maken, door bijvoorbeeld door iets anders, wat WEL lekker wordt bevonden, heen te verwerken kan dan vaak al helpen in het positief te houden (de recepten, welke jullie hebben in de receptenbestanden en via dagelijkse aanvulling in de mail, kunnen hierbij helpen, dus duik daar eens SAMEN in met je kinderen  !)

Daar gaat namelijk aandacht en liefde van uit; een samenspel, samenwerking en communicatie hierin i.p.v. directief sturen en verplichten iets te MOETEN eten wat JIJ hebt bedacht en zij totaal geen rol in hebben gespeeld of keuze in hebben gehad.
Dit  samenspel, deze communicatie en aandacht kan en zal dan al wat stress doen afnemen, waardoor iemand/je kind al eerder geneigd is iets op z’n minst te proberen.

Vind je dan bij dit positieve variëren en GEZAMENLIJK zoeken en uitproberen uiteindelijk groentesoorten en bereidingsvormen, welke WEL smakelijk worden bevonden, KIJK dan ben je ergens, want DAT is er dan al één meer.

Blijf de avondmaaltijd dan ook benutten om steeds iets, op een positieve manier te blijven proberen, iets nieuws, en zo, het “smaakpalet” qua groente uit te breiden.

Dit zal soms tegenvallen.
Soms zal dan ook hetgeen gekocht en bereid is TOCH niet opgegeten worden bij de avondmaaltijd ook al heb je dit samen bedacht en bereid.

Dan KAN je alsnog een strijd aangaan, door je kind of jezelf te dwingen dit dan TOCH te MOETEN eten, gezien de gezondheidsvoordelen, maar wat nou als we dit niet doen?

“Ja, maar dan krijgen ze of krijg ik hun of mijn groenten niet binnen; dat is toch OOK niet goed en alsnog stress!
Niet zozeer voor mij of hen dan in dat geval, maar mijn en hun lichaam toch wel?!”

Ja, ok, wanneer je het DAAR (bij de avondmaaltijd zou laten staan na een teleurstellend probeersel en verder OOK helemaal niet binnen zou krijgen wel.
Maar stel nou, dat we/je slim gaan werken met de groentesoort welke jij en/of je kinderen SOWIESO WEL lekker vindt/vinden?

Vaak is er namelijk wel op z’n minst één groentesoort die jij en/of je kinderen lusten…..TOCH?!
Denk maar eens na…

Om DAT nou elke avond te eten zitten jij en je kinderen echter niet op te wachten EN biedt ook de variatie niet in groentesoorten, welke toch OOK wel belangrijk is.
Dat is dus niet aan te raden of leuk, maar stel nou dat je DIE groentesoort zou benutten en deze in verschillende vormen zou gieten, welke je OVERDAG (zowel jij als je kinderen) zouden kunnen eten en ook meenemen!
Sla je dan niet twee vliegen in één klap of misschien wel meerdere?

Zo krijgen we met z’n allen EN meer en vaker groenten binnen dan enkel bij de avondmaaltijd, is het niet zo’n ramp wanneer de nieuwe geprobeerde  groenten bij de avondmaaltijd toch niet lekker worden bevonden een keer en deze NIET helemaal opgegeten wordt een keer EN kan je dus de avondmaaltijd blijven benutten om daar het smaakpalet qua groenten steeds verder uit te breiden en nieuwe groenten en bereidingsvormen met verschillende groenten te blijven uitproberen ZONDER dat een tegenvaller daarin meteen een tekort zou opleveren!

Hoe doe je dit?

Je opent je receptenbestanden en toetst de groentesoort in, welke jullie allen WEL lekker vinden.
Druk dan eerst op “Ctrl F” om het vakje met de zoekfunctie tevoorschijn te “toveren”.

Als voorbeeld neem ik bloemkool; wat vaak een groente is die door veel mensen wel gelust wordt, vooral wanneer deze gebakken is en niet bitter begint te smaken door TE lang te koken wat men vaak doet en moeder vroeger ook al deed toen jij nog klein was.
Deze geeft namelijk een behoorlijk neutrale smaak en overheerst niet zo qua bitterheid (wat men vaak prettig vindt; met name kinderen) en welke je dan ook met andere smaken en kruiden gecombineerd kan sturen naar een smaak welke SOWIESO WEL lekker bevonden wordt!

Je tikt vervolgens (nadat je ctrl F hebt ingedrukt) de groente in en scrolt zo langs alle recepten met DIE groente (in dit geval bloemkool).

Je ziet dan gerechten, maar ook hapjes.
Samen met je kinderen/gezin zoek je dan hapjesrecepten, welke jullie EN allemaal leuk lijkt om samen eens te maken (=positief) EN ook lekker lijkt om te eten (=positief).
Samen gaan jullie deze dan ook op een vrije dag/middag EN inkopen EN voorbereiden EN bereiden EN proeven.

Wanneer je zo slim bent om bij succes meteen meerdere porties te maken, heb je verscheidene, verschillende smakelijke EN makkelijke hapjes voor de week daarna voorradig, voor zowel jou als je kinderen om thuis te mogen en kunnen eten als lunch of snack, maar OOK om mee te nemen.

Zo heb je je eigen (en die van je gezin) ZEER voedzame gemaksvoeding weten te creëren en kan je het groentegehalte van jou en je gezin op een leuke manier ophogen!
Iets wat dus voor een ieders stressniveau en gezondheid aan te raden is!

Aangezien jullie dit dan allemaal al overdag meer binnen krijgen, kan je nieuwe uitprobeersels/recepten met ANDERE groenten ’s avonds blijven proberen en kan en mag dat DAN best een keer tegenvallen en niet allemaal opgegeten worden.
Vormen daar enkelen dan OOK een succes van, kan je ook DIE groenten op den duur gebruiken om snacks, lunches en hapjes (en dus groenterijke gemaksvoeding) mee (voor) te bereiden; hoe gezond EN OOK LEUK kan dat zijn!

En zo kan langzaam jullie groentengebruik binnen het gezin op een leuke manier uitgebreid worden EN tegelijkertijd het interne stressniveau als gevolg wel verminderen!

Welke groenten lusten jij en iedereen in jouw gezin?
Eens proberen deze tot hapjes/gemaksvoeding/snacks te verwerken samen met de overige gezinsleden om zo het groentegehalte in jullie gezins-eetpatroon te verhogen op een gezamenlijke, positieve manier?

Hier een paar bloemkoolvoorbeelden!

Warme (bloemkool)pap met kaneel

Iets warms eten met dit weer is lekker. Ook kan soms een zoete smaak gemist worden. Dit gerecht biedt van beide een beetje. Zeer geschikt als ontbijt, maar ook op een gure middag of avond ideaal!

Voelt wellicht raar met groenten, maar bloemkool kan heel neutraal en zacht smaken, met name gecombineerd met niet-hartige smaken!

Je kan hierop variëren door de helft vd kokosmelk te gebruiken/aan te houden en vervolgens ruimte te hebben in vetten voor ofwel nog extra 5 g kokosrasp erover gestrooid ofwel 5 g fijngehakte noten erover gestrooid, ofwel 5 g lijnzaad/chiazaad erdoor verwerkt ofwel 5 g rauwe cacao erover gestrooid!

Ingrediënten:

Max. 200 g bloemkool, tot korrels vermalen of geraspt

Max 1 theelepeltje (1/4 eetlepel) kokosolie

Max. 30 g ongezoete, pure biologische kokosmelk

Max. 1 eetlepel water

Max. 2 eieren

Kaneel

Bereiding:

Verhit de olie in een pan, voeg de bloemkoolkorreltjes toe en bak deze zo’n 2 minuten. Bestrooi dit vervolgens met kaneel en bak dit een minuutje mee. Giet de kokosmelk erbij met het water en laat dit 5-7 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en klop de eieren erdoor; blijf zeker een minuut kloppen tot een stevige mix/pap ontstaat; de pan zou nog heet genoeg moeten zijn om het ei goed te garen (begin dus wel meteen met kloppen nadat je de pan van het vuur hebt gehaald).

 

Bloemkool-prei-wraps

Je kan deze wraps vullen met gekookte/gestoomde groenten, dus een warme wrap van maken, maar ook vullen met rauwkost. Leuke variatie op de lunch dan wellicht ook? De wraps kan je ook zo eten en meenemen, opgerold als zijnde een hartige pannenkoek!

Ingrediënten:

Max. 250 g bloemkool, in roosjes gesneden

Max. 1 eetlepel water

Knoflookpoeder

Max. 50 g fijn gesneden prei

Max. 2 eieren, los geklopt

Max. 10 g gebroken/fijn gemalen lijnzaad

Zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine samen met het water en maal dit fijn. Kook/stoom deze puree zo’n 5 minuten en doe deze puree vervolgens in een keukendoek. Ontdoe/wring zo goed mogelijk het overtollig vocht uit de puree. Vermeng vervolgens deze goed uitgeknepen puree met de overige ingrediënten. Verspreid dit beslag vervolgens (eventueel met behulp van een kookring) tot een grote of meerdere grote, platte rondes/wraps op je bakplaat (zie hieronder). Bak je rondjes/wraps zo’n 15 minuten in de voor verwarmde oven en laat ze afkoelen op een rek. Eenmaal afgekoeld kan je ze vullen/oprollen/mee nemen/bewaren.

 

Bloemkool-spinazie “flatbread”

Je kan dit voedzame “flatbread” zo eten als snack of lunch, maar ook beleggen met rauwkost. Je kan deze luchtdicht verpakken en een week bewaren in de koelkast of invriezen.

Ingrediënten:

Max. 200 g bloemkool, in roosjes gesneden

Max. 100 g bladspinazie, fijn gehakt

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie

Max. 5 g fijngemalen lijnzaad of andere noten

Max. 2 eieren, los geklopt

Knoflookpoeder

Eventueel italiaanse tuinkruiden

Zout en peper

Bereiding:

Verhit de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de bloemkoolroosjes fijn tot fijne korrels in een keukenmachine. Verhit de olie in een pan en bak de bloemkoolkorreltjes samen met knoflookpoeder en de uisnippers lichtelijk bruin in zo’n 10 minuten. Klop je eieren los in een kom en voeg de gebakken bloemkoolkorrels toe samen met de overige ingrediënten en meng dit goed. Lepel dit mengsel/beslag vervolgens (eventueel met een kookring/vorm) tot 1 grote of meerdere kleine rondes op je bakplaat. Bak dit kruidige flatbread vervolgens in zo’n 15 minuten gaar en lichtelijk gebruind. Laat goed drogen voor je het

bewaard/verpakt.

 

Bloemkoolpannenkoekjes

Prima koud en warm te eten, eventueel als wrap te gebruiken en zo ideaal om mee te nemen voor lunch of een picknick, gevuld met frisse rauwkost?! Dit beslag kan je overigens ook in muffinvormpjes doen, zodat je een andere vorm krijgt welke je ook weer makkelijk mee kan nemen, echter dan niet

ideaal is om rauwkost op/in te rollen, maar wel om erbij te eten!

Ingrediënten:

Max. 300 g bloemkool

Max. 10 g ui

Max. 1 ei

Max. 75 g hüttenkäse

Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie

Max. 5 g gebroken lijnzaad

Zout en peper

Knoflookpoeder

Bereiding:

Gebruik een rasp of keukenmachine om de bloemkool en de ui fijn te maken tot kleine korreltjes. Vermeng in een kom het ei, de hüttenkäse, knoflookpoeder en lijnzaad en breng op smaak met zout en peper. Roer hier de fijngemalen bloemkool en ui door. Verhit de olie in een pan. Doe of je hele beslag of een deel hiervan in de pan voor of 1 grote of meerdere kleine pannenkoekjes en sla dit met een spatel wat tot een platte koek. Bak deze koek ongeveer een minuut; eenmaal bruin aan de onderkant, draai hem om en bak vervolgens ook ongeveer een minuut aan de andere kant tot ook deze kant bruin kleurt.

 

Kerrie-bloemkoolkoekjes

Na bereiding warm te eten, maar tevens als pittige snack afgekoeld mee te nemen.

Ingrediënten:

Max. 300 g bloemkool

Max. 2 eieren

Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie

Max. 5 g gebroken/fijngemalen lijnzaad

Max. 50 g fijngesneden prei

Gemberpoeder

Knoflookpoeder

Kerriepoeder

Basilicum, fijngehakt

Geelworte/kurkuma

Komijnzaad

Chilivlokjes

Kaneel

Kruidnagel

Kardamom

Zout en peper

Bereiding:

Snijd de bloemkool in roosjes en stoom deze (bijv. boven een pan met kokend water) in zo’n 7 minuten wat zachter/beetgaar. Zet dit op je aanrecht en snijd de overigen ingrediënten. Doe de gestoomde bloemkool vervolgens in een keukenmachine met wat peper en zout en maal dit tot puree. Vermeng deze puree vervolgens met alle overige ingrediënten in een kom/schaal, behalve de olie. Verhit de olie vervolgens in de pan. Maak van het beslag met je handen koekjes van gewenst formaat en bak deze aan beide kanten goudbruin.

 

Bloemkoolmuffins

Deze kunnen dienen als onderdeel van een warme maaltijd, aangevuld met extra groente, maar ook als hartig, afgekoeld tussendoortje en zijn dan ook ideaal om in grotere porties voor meerdere momenten klaar te maken.

Ingrediënten:

Max. 300 g geraspte/fijngemalen bloemkool

Max. 0.5 eetlepel (kokos/olijf)olie

Max. 0.5 eetlepel (=5 g) gebroken lijnzaad

Zout en peper

Knoflookpoeder

Max. 1 ei, losgeklopt

Max. 20 g geraspte parmesaanse kaas of max. 40 g verkruimelde fetakaas of max. 25 g verkruimelde

mozzarella/20+kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 205 graden. Verhit de olie in een pan en voeg de gemalen/geraspte

bloemkoolkorreltjes toe en bak dit tot ze goudbruin kleuren (7-10 minuten). doe de gebakken bloemkoolkorrels vervolgens in een kom en voeg hier zout, peper en knoflookpoeder (en eventueel andere kruiden naar eigen smaak en wens) aan toe, samen met de verkruimelde/geraspte kaas, lijnzaad en losgeklopte ei. Roer dit alles goed door elkaar. Verdeel dit “beslag” over een aantal muffinvormpjes (niet helemaal tot de rand) en bak deze zo’n 35 minuten in de voor verwarmde oven tot ze stevig zijn geworden.

 

Bloemkool-koriandermuffins

Ook weer een leuke hartige muffin-variant welke ideaal is om op een vrij moment van de week meerdere porties van te maken, zodat je altijd een hartige snack later die week voor het grijpen hebt!

Ingrediënten:

Max. 200 g bloemkool, kort gestoomd

Max. 2 eieren

Verse koriander, fijngehakt

Korianderpoeder

Komijnpoeder

Citroengraspoeder

Zout en peper

Gewenste vetbron naar eigen smaak en keuze:

Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie OF max. 60 g fijngehakte olijven OF max. 10 g fijngehakte walnoten OF max. 35

ml pure, ongezoete kokosmelk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210 graden. Stoom/kook/blancheer je bloemkool kort/lichtelijk. Pureer alle

ingrediënten samen met een staafmixer of in een blender en verdeel dit “beslag” over je muffinvormpjes. Zet ze vervolgens zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven.

 

Koude Rijstepudding

Ingrediënten:

Max. 200 g tot korrels vermalen bloemkool

Max. 40 g pure, ongezoete kokosmelk

Max. 150 g magere naturel kwark/hüttenkäse

Vanillerasp

Kaneel

Bereiding:

Doe de bloemkoolkorreltjes samen met de helft vd kokosmelk en de vanille in een steelpannetje en verhit dit. Laat dit vervolgens 10-15 minuten staan. Verhit in de tussentijd in een ander steelpannetje de andere helft vd kokosmelk, gecombineerd met de kwark/hüttenkäse en kaneel en blijf onder het verhitten goed roeren. Doe dit net zo lang tot dit mengsel wat is ingedikt. Roer er vervolgens de nu opgezwallen/gare, met kokosmelk doordrenkte bloemkoolkorrels doorheen tot dit alles goed is vermengd. Doe dit in een glas/schaaltje (wanneer je meerdere porties maakt, meerdere schaaltjes, bestrooi dit met extra kaneel en laat dit vervolgens 2-4 uur afkoelen in de koelkast.

 

Kruidige bloemkoolhapjes

Zowel warm als koud (afgekoeld) lekker. Prima geschikt als snack om met mosterd/zelf gemaakte tomatenpuree-dip op tafel te zetten of als snack mee te nemen. Varianten hierop met broccoli of courgette ter vervanging van de bloemkool kunnen ook, dus leef je uit! Slim om meerdere porties te

maken om zo een makkelijk snack voorhanden te hebben?

Ingrediënten:

Max. 200 g geraspte of fijngemalen bloemkool

Max. 1 ei

Max. 15 g geraspte parmesaanse kaas

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 10 g gebroken lijnzaad

Zout en peper

Bereiding:

Stoom de geraspte/vermalen bloemkoolkorrels in zon 4-5 minuten zacht, maar niet papperig. Giet goed af en knijp vervolgens mbv een keukendoek het resterende vocht er zo goed mogelijk uit. Verwarm de oven voor op 205 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Vermeng in een kom alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Lepel een eetlepel van dit mengsel/beslag in je handen en rol deze tot ovale vormpjes. Leg dit op de bakplaat en herhaal dit tot je beslag op is. Plaats de bakplaat in de voor verwarmde oven en bak dit in zo’n 16-18 minuten goudbruin; draai de vormpjes bij voorkeur halverwege wel om, om rondom bruin te laten

 

Bloemkool-kaas-pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn zo al hel smakelijk en kan je na bereiding zowel warm als koud eten en zijn in te zetten als maaltijd, maar ook als tussendoortje, maar je zou ze ook als je ze dun maakt met rauwkost kunnen vullen, eerst besmeerd met pure tomatenpuree en dan als hartige snack

oprollen en eventueel meenemen of beleggen als een pizza met groenten naar wens.

Ingrediënten:

Max. 300 g bloemkool

Max. 1 ei

Knoflookpoeder

Max. 10 g geraspte parmesaanse kaas

Max. 15 g mozzarella

Peper en zout

Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie

Bereiding:

Vermaal de rauwe of kort gestoomde bloemkool in een keukenmachine tot kleine korrels ter grootte van rijstkorrels. Je kan ook prakken met een vork of raspen met een rasp, wanneer je geen keukenmachine hebt. Vermeng de bloemkoolkruimels (zo goed mogelijk ontdaan van vocht wanneer je ze hebt gestoomd) in een kom met de overige ingrediënten. Verhit de olie in een pan. Schep met een lepel wat beslag in de pan en druk dit eventueel wat plat in de pan met de achterkant van je lepel. Wacht tot de onderkant stevig en goudbruin is geworden en draai vervolgens om en bak de andere kant ook stevig en goudbruin. Herhaal dit met de rest vh beslag. De grootte van de pannenkoekjes bepaal je zelf als ook de hoeveelheid welke je uit het beslag wil en kan halen. Dit betreft 1 portie. Wil je meteen meerdere porties voor meerdere momenten later maken om mee te

nemen, vermenigvuldig het recept dan met het aantal porties welke je wil maken.

 

Kazige bloemkool dipsticks

Een idee als avondsnack?

Ingrediënten:

Voor de sticks:

Max. 300 g bloemkool, in roosjes gesneden

Max. 1 ei, los geklopt

Max. 25 g mozzarella, in stukjes gesneden

Peper en zout

Italiaanse kruiden

Voor de saus:

Max. 200 g tomaten, fijngesneden

Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree

Italiaanse kruiden

Max. 1 eetlepel koud geperste olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maal de bloemkoolroosjes fijn tot rijststructuur of rasp deze tot korrels met een rasp. Doe deze korrels in een ovenvaste schaal en plaats deze zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven. Leg een doek in een kom en doe hier de bloemkoolkorrels nadien in. Laat de korrels afkoelen, zodat je je handen niet brandt, vouw je keukendoek om de korrels heen tot een bal en knijp met je handen het vocht uit de tot bal gevormde bloemkoolkorrels. Zet de oven hoger tot 225 graden. Doe de uitgeknepen korrels in een kom en doe hier je los geklopte ei, de helft vd kaas, de kruiden en zout en peper bij en meng dit goed door elkaar. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid het mengsel tot een rechthoek over de bakplaat en snijd deze rechthoek in rechthoekjes, welke je straks kan losbreken van elkaar na bereiding. druk dit goed stevig aan met je handen.

Bak dit zo’n 18 minuten in de voor verwarmde oven. In de tussentijd kan je de saus maken door de ingrediënten te vermengen en gezamenlijk te pureren. Wanneer je een warme saus wil of je deze wat in wil dikken, kan je deze in een steelpannetje onder regelmatig roeren kort verhitten. Na 18 minuten kan je de bloemkoolplak uit de oven verwijderen en de andere helft vd kaas hierover verdelen. Zet dit dan nog zo’n 5 minuten in de oven en vervolgens enkel onder de gril tot de kaas bruin kleurt en uithardt. Breek of snijd de plak na afkoeling en uitharding vervolgens in kleine stukjes en serveer deze met de (warme) saus.

 

Krokante bloemkoolhapjes met dip

Ontspannen is belangrijk. Eet je daar iets bij, is het belangrijk dat dit voedzaam en dus ook ontspannend is voor je lichaam/organen! Snacken ter/tijdens ontspanning is dus enkel ontspannend voor jou in z’n geheel, wanneer dit voedzame snacks zijn! Aangezien het koelen van het beslag een meerwaarde kan zijn en dit wat tijd vergt; maak je meteen meerdere porties van je hapjes/koekjes? Deze kan je namelijk ook als snack mee nemen afgekoeld!

Ingrediënten:

Max. 200 g bloemkool, in roosjes gesneden

Max. 1 ei, los geklopt

Max. 1 eetlepel magere kwark/griekse yoghurt

Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie

Knoflookpoeder

Kerriepoeder

Komijnzaad

Geelwortel

Kaneel

Basilicum, fijn gehakt

Voor de dip:

Max. 65 g magere kwark/griekse yoghurt

Max. 10 g ui, gesnipperd

Max. 0.5 eetlepel citroensap

Zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de saus/dip: verhit 1 theelepeltje van de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Vermeng deze met de overige ingrediënten en zet dit in de koelkast om af te koelen. Maal de bloemkoolroosjes fijn tot korrels in een keukenmachine en bak/rooster deze vervolgens even kort in de pan waarin je de uisnippers hebt gebakken. Doe deze geroosterde korrels vervolgens in een kom en vermeng dit met je los geklopte ei, de kwark/yoghurt, de kruiden en wat zout. Dek de kom af met folie en laat dit in de koelkast zo’n 3 uur afkoelen. Na koelen, haal je bloemkoolbeslag weer tevoorschijn en vorm hiervan kleine burgertjes met je handen. Verhit de (overige) olie in een pan. Wanneer deze heet is, bak je burgertjes zo’n 2-3 minuten per kant rondom goudbruin. Laat afkoelen/uitlekken/drogen op keukenpapier. Wanneer je een grotere hoeveelheid

maakt en je ze warm wil eten, houd ze dan in een voor verwarmde oven warm.

 

Bloemkoolmuffins

Groentemuffins, zoals deze bloemkoolvariant, zijn ideaal om in grotere porties te bakken en zo een makkelijke snack te hebben welke je zo kan pakken en meenemen, welke mooie voedingsstoffen bevat, wanneer je een dag zou hebben met weinig tijd/haast om nieuwe dingen te bedenken/kopen of maken. Kies jij een geschikt moment vd week om dergelijke praktische voorbereidingen te treffen voor drukke dagen?

Ingrediënten:

Max. 300 g geraspte of vermalen bloemkool

Max. 1 ei, losgeklopt

Max. 25 g geraspte 20/30+-kaas

Zout en peper

Max. 1 eetlepel = 10 g gebroken/vermalen lijnzaad

Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe wat water bij de lijnzaad, zodat het net onder water staat om op te laten zwellen. Maal de bloemkool in een keukenmachine fijn en gebruik een keukendoek om zoveel mogelijk vocht uit deze rasp te knijpen. Vermeng vervolgens alle ingrediënten goed met elkaar in een kom. Gebruik een lepel of spatel om dit “beslag” vervolgens over muffinvormpjes te verdelen en goed aan te drukken. Bak de muffins vervolgens in zo’n 15-20 minuten goudbruin in de voor verwarmde oven.

 

Pittige bloemkool-kaasmuffins met peper

Houd je van pittig, dan is dit wellicht iets voor jou! Muffins zijn ideaal om meerdere porties van in het voren te maken, want ze vormen een makkelijke snack of lunch om mee te nemen, welke je, mits droog bewaard, een aantal dagen kan bewaren. Je kan ze zowel warm als koud eten.

Ingrediënten:

Max. 200 g, tot korrels vermalen bloemkool

Max. 1 fijngehakt chilipepertje

Max. 1 ei, losgeklopt

Max. 25 g geraspte mozzarella of 20/30+-kaas

Uipoeder

Zout en peper

Knoflookpoeder

Max. 5 g fijngemalen of gebroken lijnzaad

Max. 0.5 eetlepel (gesmolten)kokos/olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vermeng de bloemkoolkorrels met het fijn gehakte pepertje, het ei, de lijnzaad en (gesmolten)olie in een kom. Voeg de geraspte kaas toe en meng dit alles goed door elkaar. Roer er vervolgens de uipoeder, peper en zout en knoflookpoeder door tot dit alles goed vermengd is. Verdeel dit “beslag” over je muffinvormpjes, maar niet helemaal tot de rand. Plaats deze vervolgens zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven of totdat ze goudbruin kleuren. Zet de oven vervolgens uit, maar laat de muffins nog wel een uur in de gesloten droge oven om stevig te worden. Haal ze na dit uur uit de oven en serveer warm of koud en/of bewaar voor later.

 

Kaas-bloemkoolwafel

Nog een variant..een pittige! Ook deze geschikt om warm of koud te eten en dus ook mee te nemen, tussendoor, als lunch..variaties te over!

Ingrediënten:

Max. 200 g geraspte of vermalen bloemkool, tot kleine korreltjes

Max. 1 ei, los geklopt

Max. 25 g fijn gesneden mozzarella

Knoflookpoeder

Uipoeder

Peper

Bieslook, fijn gesneden

Eventueel: peterselie

Eventueel: 2 fijn gesneden pure, zongedroogde tomaatjes of max. 1 eetlepel pure tomatenpuree

Bereiding:

Verhit je wafelijzer. Vermeng de ingrediënten goed met elkaar tot een beslag. Giet dit beslag in je het wafelijzer. Bak je wafel in zo’n 4-6 minuten, maar blijf deze wel goed zelf controleren. Wanneer je wafel niet meer aan het ijzer plakt en dus niet meer vochtig is, is deze gaar/klaar. Laat afkoelen op een bord en goed drogen, wanneer je deze voor later zou bewaren.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!