Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over slijmvliesatrofie (de afbraak van de beschermende laag van slijmstoffen in je spijsverteringskanaal):

  • Eergisteren hebben we besproken hoe slijmvliesatrofie je spijsvertering beïnvloedt.
  • Gisteren hebben we besproken hoe slijmvliesatrofie je stofwisseling en bloedsuikerspiegel beïnvloedt.
  • Vandaag gaan we bespreken hoe slijmvliesatrofie je lichaamsvetpercentage en spiermassa beïnvloedt.

Je gezondheid

Je gehele gezondheid is afhankelijk van de conditie van het slijmvlies in je spijsverteringskanaal.

Helaas verkeert deze in het lijf van menig Nederlander in een slechte conditie en heeft hun gezondheid daar flink onder te lijden.

Lees maar mee!

De conditie van het slijmvlies in je maag en darmen

Je spijsverteringskanaal bestaat uit:

  • Je mond.
  • Je maag.
  • Je darmen (dunne darm, dikke darm en endeldarm)

De wand van je spijsverteringskanaal is opgebouwd uit epitheelcellen:

  • Cellen welke strak tegen elkaar aan liggen.

Deze epitheelcellen zijn op vele plekken in je spijsverteringskanaal met elkaar verbonden d.m.v. ondoordringbare verbindings-eiwitten (tight-junctions).

Hierdoor vormt de wand van je spijsverteringskanaal een verdedigingslinie en heeft deze een hele goede barrière-functie:

  • De belastende, schadelijke stoffen en ziekteverwekkers (pathogenen) welke zeer makkelijk in je spijsverteringskanaal kunnen belanden, kunnen daardoor niet zomaar in je lijf en bloed geraken.

Deze verdedigingslinie wordt beschermd door een laag van slijmstoffen (ook wel mucosa of slijmvlies genoemd).

Deze beschermende laag van slijmstoffen wordt gevormd m.b.v. slijmnap- en slijmbekercellen.

Deze slijmproducerende cellen zitten gevestigd in de vele kliertjes welke je maag- en darmepitheel rijk is.

Deze slijmproducerende cellen produceren de slijmstoffen (glyco-proteïnes) waaruit je mucosa is opgebouwd en knijpen deze uit, zodra ze geprikkeld worden.

Deze cellen kunnen enkel goed functioneren, wanneer:

  • De celmembranen van deze cellen intact zijn.
  • Je voeding voldoende stoffen bevat welke de productie van slijmstoffen (en het uitknijpen ervan) mogelijk helpen maken.

Schiet je voeding tekort in deze stoffen en raakt (als gevolg daarvan) de beschermende laag van slijmstoffen in je spijsverteringskanaal verdund, dan
heeft dit grootse gevolgen voor je gehele gezondheid:

  • Je spijsvertering zal verslechteren.
  • De werking van je afweersysteem zal verslechteren.
  • De hormoonbalans in je lijf zal verstoord raken.
  • Je stofwisseling zal verslechteren.
  • Je bloedsuikerspiegel zal verhoogd raken.
  • Je alvleesklier zal uitgeput raken.
  • Ziektes (zoals diabetes) zullen veroorzaakt worden.
  • Je lichaamsvetpercentage zal toenemen en je spiermassa zal afnemen.

Kortom:

  • Slijmvliesatrofie (de verdunning van je slijmvliezen) moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

Conclusie:

  • Om het slijmvlies in je spijsverteringskanaal in een goede conditie te kunnen houden en tevens een goede gezondheid te kunnen behouden, moet slijmvliesatrofie (m.b.v. je voeding) zoveel mogelijk voorkomen worden.

Het katabole stress-hormoon cortisol

Katabole hormonen worden (naast anabole hormonen) dagelijks geproduceerd in je lijf.

Katabole hormonen zijn hormonen welke afbraak-processen stimuleren.

Eén van de katabole hormonen welke dagelijks geproduceerd wordt in je lijf (het stress-hormoon cortisol) doet de afbraak van eiwitten (het stofwisselingsproces genaamd proteolyse) stimuleren.

Wanneer dit hormoon naast de reguliere productie (’s ochtends vroeg onder invloed van daglicht) ook gedurende de dag nog regelmatig geproduceerd wordt, dan zal op den duur slijmvliesatrofie (onder andere) het gevolg zijn.

Conclusie:

  • Slijmvliesatrofie is het gevolg van een overmatige productie van cortisol.

Het voorkomen van een overmatige productie van cortisol (en slijmvliesatrofie) in je lijf

Slijmvliesatrofie (met alle gevolgen van dien) is aan de orde in het spijsverteringskanaal van menig Nederlander.

Dit wordt veroorzaakt door een overmatige productie van cortisol in hun lijf.

Deze overmatige productie van cortisol in hun lijf wordt hoofdzakelijk door hun voeding veroorzaakt.

Wanneer wordt cortisol (behalve standaard bij het ontwaken onder invloed van daglicht) namelijk nog meer geproduceerd?

  • Wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt en je bloedsuikerspiegel daardoor niet goed gereguleerd kan worden.

Dit is aan de orde, wanneer afvalstoffen opstapelen in je lijf.

Wanneer afvalstoffen opstapelen in je lijf, dan:

  • Zullen je celmembranen beschadigd raken.
  • Zullen ontstekingen ontstaan.
  • Is het transport van voedingsstoffen in je lijf niet goed mogelijk.
  • Is de regulatie van je bloedsuikerspiegel niet goed mogelijk.
  • Zal de hormoonbalans in je lijf verstoord raken.
  • Zal je alvleesklier uitgeput raken.
  • Zal stress ontstaan.

Vervolgens zal als reactie op deze stress (als reactie op de combinatie van vele ontstekingen, een verhoogde zuurtegraad en slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel in je lijf) cortisol geproduceerd worden om:

  • De ontstekingsreacties in je lijf te remmen.
  • De productie van glucose door je lever (een proces genaamd gluconeogenese) te stimuleren
  • Je bloedsuikerspiegel te verhogen.
  • De opname van glucose in je lichaamscellen te beperken.
  • Stress zoveel mogelijk te beperken.

De zuurtegraad in je weefsels (waaronder de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal) zal echter verhoogd raken onder invloed van dit stress-hormoon.

Deze verhoogde zuurtegraad in je lijf heeft proteolyse (de afbraak van eiwitten) en slijmvliesatrofie  tot gevolg.

Waardoor wordt de zuurtegraad in het lijf van menig Nederlander zo vaak te hoog en moet cortisol zo vaak geproduceerd worden in hun lijf?

  • Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke de slijmvlieslaag in hun maag en darmen intact helpen houden.
  • Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke de cellen in de wand van hun darmen (inclusief de slijmbekercellen in hun darmen) goed bevochtigd en intact helpen houden.
  • Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke het transport van vocht en voedingsstoffen (en ook slijmstoffen) doorheen de cellen van hun darmwand mogelijk helpen maken.

Wat moet je voeding namelijk (het liefst bij elke maaltijd) bevatten om een verhoogde zuurtegraad in je lijf (en de regelmatige productie van cortisol in je lijf) te kunnen voorkomen en de slijmvlieslaag in je spijsverteringskanaal intact te kunnen houden?

  • Alle essentiële suikers, vitamines, mineralen, vocht en fermenteerbare vezels uit koolhydraten (aanwezig in verse groenten en vers fruit).
  • Alle essentiële aminozuren, vitamines en mineralen uit eiwitten (aanwezig in ei, vlees, vis en naturel (aangezuurde) zuivel, zolang dit niet verhit wordt samen met suikers).
  • Alle essentiële vetzuren, vet-oplosbare vitamines en mineralen uit vetten (aanwezig in vette vis, noten, zaden, pitten, algen en wieren, zolang dit nog rauw is en niet verhit is geweest).

Conclusie:

  • Slijmvliesatrofie kan enkel voorkomen worden, wanneer je voeding optimaal in (bovengenoemde) essentiële voedingsstoffen (in intacte toestand) voorziet.

De gevolgen van slijmvliesatrofie voor je lichaamsvetpercentage en spiermassa

Je lichaamsvetpercentage (het gehalte aan vet in je lijf) zal stijgen, wanneer het proces lipogenese (de vorming van vet uit glucose) regelmatig gestimuleerd wordt in je lijf.

Dit is aan de orde (het proces lipogenese), wanneer je bloedsuikerspiegel (door slechte regulatie) regelmatig te hoog is, maar de opname van glucose in je cellen (en dus ook het verbruik van glucose) niet goed (beperkt) verloopt.

Dit is aan de orde (het proces lipogenese), wanneer er sprake is van slijmvliesatrofie in je spijsverteringskanaal en de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt:

  • Een verhoogde zuurtegraad in je lijf veroorzaakt namelijk beschadigde celmembranen in je lijf en een bloedsuikerspiegel welke niet goed gereguleerd kan worden.

Kortom:

  • Slijmvliesatrofie leidt tot lipogenese in je lijf.
  • Slijmvliesatrofie leidt tot een verhoging van je lichaamsvetpercentage.

Je spiermassa zal afnemen, wanneer het proces proteolyse (de afbraak van (lichaamseigen) eiwitten) regelmatig gestimuleerd wordt in je lijf.

Dit is aan de orde (het proces proteolyse), wanneer je bloedsuikerspiegel (door slechte regulatie) regelmatig te laag is en de nieuwe toevoer van glucose (en dus ook het verbruik van glucose in je cellen) niet goed (beperkt) verloopt.

Dit is aan de orde (het proces proteolyse), wanneer er sprake is van slijmvliesatrofie in je spijsverteringskanaal en de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt:

  • Een verhoogde zuurtegraad in je lijf veroorzaakt namelijk beschadigde celmembranen in je lijf en een bloedsuikerspiegel welke niet goed gereguleerd kan worden.

Kortom:

  • Slijmvliesatrofie leidt tot proteolyse in je lijf.
  • Slijmvliesatrofie leidt tot een afname in spiermassa.

Wanneer je voeding tekortschiet in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en de overmatige productie van cortisol daardoor niet voorkomen kan worden in je lijf, dan zal slijmvliesatrofie ook in jouw lijf ontstaan.

Gevolg van langdurige tekorten in bovengenoemde stoffen en langdurige slijmvliesatrofie:

  • Een verhoogde zuurtegraad in je lijf.
  • Beschadigde celmembranen in je lijf.
  • Een slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Een slechte opname van voedingsstoffen in je cellen.
  • Een laag verbruik van voedingsstoffen in je cellen.
  • Een beperkte stofwisseling in je lijf.
  • Veelvuldige lipogenese in je lijf.
  • Veelvuldige proteolyse in je lijf.
  • Een toename van je lichaamsvetpercentage.
  • Een afname van je spiermassa.

Conclusie:

  • Slijmvliesatrofie is het gevolg van de regelmatige consumptie van voeding welke tekortschiet in (bovengenoemde) essentiële voedingsstoffen (in intacte toestand) en doet je lichaamsvetpercentage verhogen en spiermassa afnemen.

Vraag:

  • Heb jij een verhoogd vetpercentage?
  • Heb jij dunne, slappe ledematen?
  • Kennelijk schiet je voeding regelmatig tekort in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen?
  • Kennelijk is er sprake van slijmvliesatrofie in je lijf!
  • Ben je bereid om bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in al je maaltijden op te nemen om een verhoging van je vetpercentage en afname van je spiermassa vanaf nu zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!