Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over slijmvliesatrofie (de afbraak van de beschermende laag van slijmstoffen in je spijsverteringskanaal):
- Gisteren hebben we besproken hoe slijmvliesatrofie je spijsvertering beïnvloedt.
- Vandaag gaan we bespreken hoe slijmvliesatrofie je stofwisseling en bloedsuikerspiegel beïnvloedt.
- Morgen gaan we bespreken hoe slijmvliesatrofie je lichaamsvetpercentage en spiermassa beïnvloedt.
Je gezondheid
Je gehele gezondheid is afhankelijk van de conditie van het slijmvlies in je spijsverteringskanaal.
Helaas verkeert deze in het lijf van menig Nederlander in een slechte conditie en heeft hun gezondheid daar flink onder te lijden.
Lees maar mee!
De conditie van het slijmvlies in je maag en darmen
Je spijsverteringskanaal bestaat uit:
- Je mond.
- Je maag.
- Je darmen (dunne darm, dikke darm en endeldarm).
De wand van je spijsverteringskanaal is opgebouwd uit epitheelcellen:
- Cellen welke strak tegen elkaar aan liggen.
Deze epitheelcellen zijn op vele plekken in je spijsverteringskanaal met elkaar verbonden d.m.v. ondoordringbare verbindings-eiwitten (tight-junctions).
Hierdoor vormt de wand van je spijsverteringskanaal een verdedigingslinie en heeft deze een hele goede barrière-functie:
- De belastende, schadelijke stoffen en ziekteverwekkers (pathogenen) welke zeer makkelijk in je spijsverteringskanaal kunnen belanden, kunnen daardoor niet zomaar in je lijf en bloed geraken.
Deze verdedigingslinie wordt beschermd door een laag van slijmstoffen (ook wel mucosa of slijmvlies genoemd).
Deze beschermende laag van slijmstoffen wordt gevormd m.b.v. slijmnap- en slijmbekercellen.
Deze slijmproducerende cellen zitten gevestigd in de vele kliertjes welke je maag- en darmepitheel rijk is.
Deze slijmproducerende cellen produceren de slijmstoffen (glyco-proteïnes) waaruit je mucosa is opgebouwd en knijpen deze uit, zodra ze geprikkeld worden.
Deze cellen kunnen enkel goed functioneren, wanneer:
- De celmembranen van deze cellen intact zijn.
- Je voeding voldoende stoffen bevat welke de productie van slijmstoffen (en het uitknijpen ervan) mogelijk helpen maken.
Schiet je voeding tekort in deze stoffen en raakt (als gevolg daarvan) de beschermende laag van slijmstoffen in je spijsverteringskanaal verdund, dan
heeft dit grootse gevolgen voor je gehele gezondheid:
- Je spijsvertering zal verslechteren.
- De werking van je afweersysteem zal verslechteren.
- De hormoonbalans in je lijf zal verstoord raken.
- Je stofwisseling zal verslechteren.
- Je bloedsuikerspiegel zal verhoogd raken.
- Ziektes (zoals diabetes) zullen veroorzaakt worden.
- Je lichaamsvetpercentage zal toenemen en je spiermassa zal afnemen.
Kortom:
- Slijmvliesatrofie (de verdunning van je slijmvliezen) moet zoveel mogelijk voorkomen worden.
Conclusie:
- Om het slijmvlies in je spijsverteringskanaal in een goede conditie te kunnen houden en tevens een goede gezondheid te kunnen behouden, moet slijmvliesatrofie (m.b.v. je voeding) zoveel mogelijk voorkomen worden.
Het katabole stress-hormoon cortisol
Katabole hormonen worden (naast anabole hormonen) dagelijks geproduceerd in je lijf.
Katabole hormonen zijn hormonen welke afbraak-processen stimuleren.
Eén van de katabole hormonen welke dagelijks geproduceerd wordt in je lijf (het stress-hormoon cortisol) doet de afbraak van eiwitten (het stofwisselingsproces genaamd proteolyse) stimuleren.
Wanneer dit hormoon naast de reguliere productie (’s ochtends vroeg onder invloed van daglicht) ook gedurende de dag nog regelmatig geproduceerd wordt, dan zal op den duur slijmvliesatrofie (onder andere) het gevolg zijn.
Conclusie:
- Slijmvliesatrofie is het gevolg van een overmatige productie van cortisol.
Het voorkomen van een overmatige productie van cortisol (en slijmvliesatrofie) in je lijf
Slijmvliesatrofie (met alle gevolgen van dien) is aan de orde in het spijsverteringskanaal van menig Nederlander.
Dit wordt veroorzaakt door een overmatige productie van cortisol in hun lijf.
Deze overmatige productie van cortisol in hun lijf wordt hoofdzakelijk door hun voeding veroorzaakt.
Wanneer wordt cortisol (behalve standaard bij het ontwaken onder invloed van daglicht) namelijk nog meer geproduceerd?
- Wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt en je bloedsuikerspiegel daardoor niet goed gereguleerd kan worden.
Dit is aan de orde, wanneer afvalstoffen opstapelen in je lijf.
Wanneer afvalstoffen opstapelen in je lijf, dan:
- Zullen je celmembranen beschadigd raken.
- Zullen ontstekingen ontstaan.
- Is het transport van voedingsstoffen in je lijf niet goed mogelijk.
- Is de regulatie van je bloedsuikerspiegel niet goed mogelijk.
- Zal de hormoonbalans in je lijf verstoord raken.
- Zal stress ontstaan.
Vervolgens zal als reactie op deze stress (als reactie op de combinatie van vele ontstekingen, een verhoogde zuurtegraad en slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel in je lijf) cortisol geproduceerd worden om:
- De ontstekingsreacties in je lijf te remmen.
- De productie van glucose door je lever (een proces genaamd gluconeogenese) te stimuleren
- Je bloedsuikerspiegel te verhogen.
- De opname van glucose in je lichaamscellen te beperken.
- Stress zoveel mogelijk te beperken.
De zuurtegraad in je weefsels (waaronder de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal) zal echter verhoogd raken onder invloed van dit stress-hormoon.
Deze verhoogde zuurtegraad in je lijf heeft proteolyse (de afbraak van eiwitten) en slijmvliesatrofie tot gevolg.
Waardoor wordt de zuurtegraad in het lijf van menig Nederlander zo vaak te hoog en moet cortisol zo vaak geproduceerd worden in hun lijf?
- Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke de slijmvlieslaag in hun maag en darmen intact helpen houden.
- Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke de cellen in de wand van hun darmen (inclusief de slijmbekercellen in hun darmen) goed bevochtigd en intact helpen houden.
- Doordat de maaltijden van de meeste Nederlanders tekortschieten in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële voedingsstoffen welke het transport van vocht en voedingsstoffen (en ook slijmstoffen) doorheen de cellen van hun darmwand mogelijk helpen maken.
Wat moet je voeding namelijk (het liefst bij elke maaltijd) bevatten om een verhoogde zuurtegraad in je lijf (en de regelmatige productie van cortisol in je lijf) te kunnen voorkomen en de slijmvlieslaag in je spijsverteringskanaal intact te kunnen houden?
- Alle essentiële suikers, vitamines, mineralen, vocht en fermenteerbare vezels uit koolhydraten (aanwezig in verse groenten en vers fruit).
- Alle essentiële aminozuren, vitamines en mineralen uit eiwitten (aanwezig in ei, vlees, vis en naturel (aangezuurde) zuivel, zolang dit niet verhit wordt samen met suikers).
- Alle essentiële vetzuren, vet-oplosbare vitamines en mineralen uit vetten (aanwezig in vette vis, noten, zaden, pitten, algen en wieren, zolang dit nog rauw is en niet verhit is geweest).
Conclusie:
- Slijmvliesatrofie kan enkel voorkomen worden, wanneer je voeding optimaal in (bovengenoemde) essentiële voedingsstoffen (in intacte toestand) voorziet.
De gevolgen van slijmvliesatofie voor je stofwisseling en bloedsuikerspiegel
De stofwisselingssprocessen in je lijf vinden plaats in je lichaamscellen.
Deze processen worden aangestuurd door je zenuwstelsel (centrale en perifere zenuwstelsel).
De werking van je zenuwstelsel wordt beïnvloedt door het zenuwstelsel gevestigd in de wand van je spijsverteringskanaal (je enterische zenuwstelsel).
Dit zenuwstelsel (gevestigd in de wand van je spijsverteringskanaal) bezit zenuw-receptoren welke na prikkeling de secretie van darmhormonen verzorgen welke naast invloed op de spijsverteringsprocessen in je lijf ook invloed hebben op de stofwisselingsprocessen in je lijf en de regulatie van je bloedsuikerspiegel:
- De hormonen GIP en GLP-1 veroorzaken een goed gedoseerde en tijdige productie van insuline in je lijf en daardoor een goede regulatie van je bloedsuikerspiegel en optimale stofwisseling in je cellen.
- De hormonen CCK en PPY veroorzaken een verhoogde insuline-gevoeligheid in je lijf (een verhoogde opname van voedingsstoffen in je cellen) en daardoor tevens een goede regulatie van je bloedsuikerspiegel.
Dit betekent dat deze darmhormonen (geproduceerd door je enterische zenuwstelsel) nodig zijn om:
- Een goede werking van je centrale en perifere zenuwstelsel mogelijk te kunnen maken en te kunnen behouden.
- Een goede hormoonbalans en goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel te kunnen verkrijgen en behouden.
- Het uitputten van je alvleesklier te kunnen voorkomen.
- Diabetes te kunnen voorkomen.
- Een optimale stofwisseling in je lijf te kunnen behouden.
Deze darmhormonen zijn tevens nodig om:
- De overmatige productie van cortisol in je lijf te kunnen voorkomen.
- Slijmvliesatrofie te kunnen voorkomen.
- Een goede gezondheid te kunnen behouden.
Wanneer je voeding tekortschiet in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, dan zal slijmvliesatrofie ontstaan.
Gevolg van langdurige tekorten in bovengenoemde stoffen en langdurige slijmvliesatrofie:
- De receptoren van je enterische zenuwstelsel zullen overprikkeld en beschadigd raken.
- De productie van maag- en darmhormonen zal verslechteren.
- De werking van je centrale en perifere zenuwstelsel zal verslechteren.
- De hormoonbalans in je lijf zal verstoord raken.
- Je bloedsuikerspiegel zal chronisch verhoogd raken onder invloed van stress-hormonen.
- Insuline-resistentie zal ontstaan.
- De werking van je alvleesklier zal verslechteren.
- Je stofwisseling zal sterk beperkt gaan verlopen.
- Je gezondheid zal verslechteren.
Conclusie:
- Slijmvliesatrofie is het gevolg van de regelmatige consumptie van voeding welke tekortschiet in (bovengenoemde) essentiële voedingsstoffen (in intacte toestand) en doet je hormoonbalans verstoren, je bloedsuikerspiegel verhogen en je stofwisseling sterk beperken.
Vraag:
- Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
- Kennelijk schiet je voeding regelmatig tekort in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen!
- Kennelijk is er sprake van slijmvliesatrofie in je lijf!
- Ben je bereid om bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in al je maaltijden op te nemen om een verhoogde bloedsuikerspiegel (en diabetes) vanaf nu zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?
Add comment