Slaapproblemen? Is er al eens geïnformeerd naar je eetpatroon?

Wanneer iemand overduidelijk overgewicht heeft en deze komt met beblogpaalde klachten, zoals slaapproblemen, bij de dokter, wordt vaak aangeraden “eerst maar eens” af te vallen.
Beter zou zijn hier specifieker in te zijn in HOE af te vallen en/of op welke voeding te richten hierbij, want ja, een lichaam met overgewicht is vaak een gestrest en enigszins ontstoken lichaam en stress belemmerd een goede nachtrust dus zou afvallen indd wenselijk zijn en kunnen helpen in het verminderen van de slaapklachten/problemen, maar de manier waarop men tegenwoordig probeert af te vallen, is helaas ook vaak stressvol voor het lichaam en lost tevens niet altijd ontstekingen op, wanneer je niet tegelijkertijd puurder, bewuster en natuurlijker gaat eten (wat helaas vaak niet het geval is bij bijvoorbeeld kiezen voor light-producten of dieetproducten).
Hoewel gewichtsvermindering dan ook vaak aan te raden is, is HOE dit gebeurt OOK van wezenlijk belang OF dit gewichtsverlies ook maar enig voordeel heeft m.b.t. slaapproblemen.

Wanneer er echter met klachten als slaapproblemen aangeklopt wordt bij de dokter door iemand met op het oog een prima gewicht.
Zal vaak niet over gewicht, laat staan het eetpatroon worden gesproken.
Stressfactoren wellicht wel, als ook het gebruik van stimulerende middelen, zoals cafeïne wellicht, maar dat is het dan vaak wel zo’n beetje wat betreft het navragen van leefstijlfactoren.
Want ja, wanneer je een normaal gewicht hebt, eet je toch voedzaam?!
Was dat niet het geval, zou je toch te zwaar zijn?!
We zien gewicht toch als maatstaf voor gezondheid!
En als je voedzaam eet en op gewicht bent, zal je leefstijl/eetpatroon waarschijnlijk toch minimaal je nachtrust beïnvloeden, dus is dit het navragen niet waard, waar de dokter zijn 5 minuten per patiënt liever met andere, meer gerichte vragen vult en tracht ook met een oplossing, zoals een pilletje te komen in diezelfde aantal minuten?!

Toch is het wel erg verstandig het eetpatroon na te vragen, wanneer iemand met slaappatronen kampt.
Kamp jij of iemand uit je omgeving dan ook met slaapproblemen, laat hem/haar dan eens een mailtje sturen met een schets van diens eetpatroon, ja dus OOK wanneer deze geen overgewicht heeft en het dan ook HEEEEEEEL gek is kennelijk contact te zoeken met een diëtist 🙂

Melatonine; het “slaapstofje” welke je lekker laat slapen wordt namelijk gevormd uit een ander stofje: serotonine.
Serotonine is een neurotransmitter, welke in je darmen met name wordt gevormd en welke niet enkel benadeeld wordt in diens vorming en opname door stress, maar OOK door bepaalde voedingsstoftekorten in de voeding EN stoffen in de voeding, welke de darmen verstoren!

Je snapt natuurlijk wel dat iemand die wellicht geen overgewicht heeft, maar wel slaapproblemen, best WEL een eetpatroon kan hebben welke tekortschiet in stoffen welke helpen je serotonine- en uiteindelijk dan ook je melatonine-gehalte op pijl te houden EN ook deze ook best WEL een eetpatroon kan hebben welke een belasting vormt voor de darmen en dat dus best WEL winst te behalen kan zijn, wanneer de voeding WEL wordt nagevraagd en aangepast op die factoren, dus welke uiteindelijk geen tekorten levert EN minder belastend is voor de darmen!

Om je serotonine-pijl overdag op pijl te houden en als gevolg je melatonine ’s nachts is een regelmatige aanvoer van ONBEWERKTE koolhydraten nodig EN alle essentiële aminozuren en vetzuren EN vitamines en mineralen welke uit elke voedingsstoffengroep voorkomen, dus de koolhydraten eiwitten en vetten.
Dit betekent; zowel koolhydraten, eiwitten EN vetten wil je zo natuurlijk mogelijk nuttigen.
Wanneer je DAT al doet heb je waarschijnlijk het tweede punt ook al te pakken, namelijk het niet belasten en verstoren van je darmen.
Wat verstoort namelijk je darmen?
Opstapeling van eenzijdige voedingsstoffen EN bewerkte varianten van voedingsstoffen en dan met name de vezelarme, geraffineerde koolhydraten EN kunstmatige stoffen, welke je zomaar met bewerkte voeding binnen krijgt, zoals e-nummers, zoetstoffen etc. maar OOK bestrijdingsmiddelen, hormonen en anti-biotica welke het dier welke je eet heeft gegeten of ingespoten heeft gekregen, chemische stoffen waar olieën mee worden gezuiverd en gefilterd etc.

Heb jij slaapproblemen?
Bevat jouw eetpatroon WEL een regelmatige aanvoer van de mooie (bovengenoemde) voedingsstoffen en geen tot minimale belastende stoffen?
Zo niet, wil je me dan eens mailen, mocht je openstaan voor aanpassing hierin, zodat ik hierin kan mee denken en van inspiratie kan voorzien?

Wanneer echter dit is aangepast, kan het nog steeds wel zo zijn dat stress, ontstekingen of (darm)belastende stoffen uit medicatie je aanmaak en opname van serotonine/melatonine belemmeren en zal je ook dit (wat ik je sowieso kan aanraden) onder de loep moeten nemen hoe je DIE stressfactoren wellicht kan verminderen, maar weet je tenminste WEL dat je het aandeel uit voeding, en dus best een wezenlijk aandeel, waar je zelf invloed op kan uitoefenen, hebt aangepakt!

Proberen waard?
Mail je me?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!