Roken
Roken
Je rookt wellicht al wel heel wat jaren.

Al die jaren ben je je in je achterhoofd echt wel bewust geweest van de belastende stoffen je daarmee je lichaam in zuigt, maar enkel die gedachte aanwezig ergens in je achterhoofd heeft je tot nu toe nog niet zozeer kunnen motiveren te stoppen met roken.

Vaak heb je (mede door het denken aan die belastende waarde voor je lijf) wel getwijfeld over het stoppen, maar iets weerhield je toch ook steeds weer.

Wat weerhield je tot nu toe met name?

  • De angst en gedachte dat je dan veel meer moeite zou krijgen te ontspannen en je constant gespannen en onrustig te gaan voelen.
  • De angst en gedachte veel meer moeite te gaan ondervinden bij het handhaven van een gezond gewicht.
  • De angst en gedachte veel meer trek en eetlust te gaan ervaren en daardoor meer moeite te gaan ervaren hier controle over te houden.

 

Wat heb je namelijk gemerkt dat roken je met name biedt?

  • Ontspanning (op momenten je je gespannen en onrustig voelt).
  • Weinig moeite je gewicht te controleren.
  • Weinig dwingende (vr)eetlust.

 

Tot nu toe hebben de nadelen je vermoedt en denkt te gaan ervaren dan ook nog NIET op kunnen wegen tegen de gedachte in je achterhoofd aanwezig m.b.t. de belastende waarde van roken voor je gezondheid.

Die belastende waarde voor je gezondheid ervaar je namelijk nu momenteel NIET zozeer en de onrust welke je verwacht als ook de gewichtstoename en dwingende eetlust je verwacht (wanneer je zou stoppen met roken) zou je wel meteen en volop merken!

DAT (die effecten) zie je nou niet bepaald zitten!
DAT (die effecten) zijn nou niet bepaald effecten je op zit te wachten!
DAT (die effecten) wanneer het je vervolgens NIET lukt die te controleren en onderdrukken, zijn uiteindelijk toch OOK slecht voor je gezondheid!

Nee, dan toch maar niet stoppen?!

Steeds hink je tussen twee gedachten dus.
Beide keuze-opties lijken namelijk NIET ideaal:

  • Het doorgaan met roken is niet ideaal voor je gezondheid (maar merk je nu nog niet zozeer bewust).
  • Het stoppen met roken (wanneer dit inderdaad flinke stress zou leveren en je zou doen aankomen in gewicht) is tevens niet ideaal voor je gezondheid (en zou je wel bewust, dagelijks en meteen merken).

 

Is het ervaren van meer spanning en onrust echter wel een logisch en ALTIJD opdoemende consequentie van het stoppen met roken?
Is het aan komen in gewicht en meer moeite krijgen je gewicht te controleren een ALTIJD opdoemende consequentie van het stoppen met roken?
Is het ervaren van meer eetlust en ook dwingende en dringende eetlust een ALTIJD opdoemende consequentie van het stoppen met roken?

DAAROVER gaan we het vandaag hebben!

We gaan het namelijk hebben over waar onrust, eetlust en gewichtsschommelingen mee samenhangen, welke invloed het roken hierop heeft en hoe je dit alles middels je eetpatroon ook zowel gunstig EN ongunstig kan beïnvloeden!

Ja, je KAN dit dus gaan beïnvloeden hoor!
Nee, het is dus NIET een consequentie “waar je het maar mee moet doen” en welke je maar VOLOP hebt te ondergaan!

Nee, je hoeft namelijk NIET constante onrust te ervaren wanneer je eenmaal gestopt bent met roken!
Nee, je hoeft ook NIET kilo’s aan te komen in gewicht wanneer je eenmaal gestopt bent met roken!
Nee, je hoeft ook NIET enorme snoepneigingen en eetbuien te gaan ervaren wanneer je eenmaal gestopt bent met roken!

Lees je mee?

Wellicht dat hetgeen je vandaag leest voor jou voldoende reden kan zijn TOCH te stoppen met roken namelijk, omdat na het lezen van deze informatie je wellicht minder nadelige consequenties voorziet dan je tot nu toe had voorzien, aangezien je na het lezen van deze informatie ook snapt en weet hoe deze consequenties beïnvloed kunnen worden?!

Het ervaren van (on)rust in je hoofd en lijf

Ons lichaam is elke dag en elk moment van die dag bezig met het herstellen en behouden van de balans in het lijf.

De hormonen en neurotransmitters in dit lijf regelen en reguleren dit.

Wanneer dit regelen en reguleren PRIMA verloopt zijn onder andere bloedsuikerspiegelschommelingen goed onder controle en kan en zal er tevens een licht basische zuurtegraad in het lijf heersen en behouden blijven.

Ons gedrag (de dingen we doen, de prikkels we ontvangen, de gedachten we hebben en hetgeen we eten) kunnen deze balans echter meer of minder verstoren.

Deze doen onder andere onze bloedsuikerspiegel fluctueren en de zuurtegraad beïnvloeden.

Ons gedrag maakt het de hormonen en neurotransmitters dan ook wisselend meer of minder lastig hun taak m.b.t. het behouden van de balans en dus ook het bewaken van rust en ontspanning in ons lijf te bewaren en bewaken.

Doet ons gedrag dan ook onze bloedsuikerspiegel ZEER HEFTIG pieken of zeer heftig dalen en ook herhaaldelijk verhogen of verlagen boven of beneden een aangenaam niveau, maakt ons gedrag het onze hormonen en neurotransmitters FLINK moeilijk.

Ook wanneer ons gedrag de zuurtegraad in ons lijf opeens ACUUT doet dalen of herhaaldelijk en langdurig doet dalen, ook dan maakt ons gedrag het onze hormonen en neurotransmitters FLINK moeilijk.

Wanneer de hormonen en neurotransmitters in ons lijf even niet zo goed in staat zijn de balans te herstellen en ook te behouden (na een FLINKE verstoring hiervan door ons eigen gedrag EN onvoldoende stoffen in het lijf aanwezig om de balans te kunnen herstellen), zal er dan ook onrust en spanning in JOUW lijf en hoofd heersen.

En nee, dat voelt ALLESBEHALVE prettig!

Er gaat dan namelijk even van alles niet zo goed!

Wanneer hebben hormonen en neurotransmitters FLINKE moeite de balans en tevens de rust in je lijf te bewaren en bewaken?

  • Wanneer ons gedrag de balans in ons lijf acuut of langdurig doet verstoren.
  • Wanneer ons lijf NIET optimaal gevoed en gevuld is en blijft met alle essentiële bouwstoffen het lijf nodig heeft om de balans überhaupt te kunnen bewaren, bewaken en herstellen.

 

Wanneer de balans en rust in ons lijf door ons gedrag namelijk NIET acuut of langdurig verstoord wordt en ons lijf WEL optimaal gevoed is en blijft met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen WEL steeds weer voldoende bijvult en aanvult, zullen en kunnen de hormonen en neurotransmitters in ons lijf PRIMA na onrust weer rust in je lijf en hoofd creëren en zul je je nooit lang onrustig hoeven voelen.

Deze essentiële bouwstoffen namelijk maken het ons lichaam mogelijk om m.b.v. de hormonen en neurotransmitters in het lijf de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren nadat deze flink heeft gefluctueerd.

Deze essentiële bouwstoffen maken het ons lichaam tevens mogelijk om m.b.v. de hormonen en neurotransmitters in het lijf de weefsels en het bloed weer te ontzuren en verzurende stoffen opgestapeld en aanwezig in het lijf te bestrijden, neutraliseren en af te drijven.

Het regelmatig en voldoende blijven voeden met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen in het lijf na uitputting weer aanvult, vormt dan ook een voorwaarde om rust en balans in het lijf (wanneer deze even zoek is geraakt) weer te kunnen verkrijgen!

Mist deze voeding en missen deze stoffen in het lijf, kan en zal er helaas onrust en disbalans heersen (en kan en zal deze tevens blijven bestaan wanneer deze disbalans door ons gedrag is aangebracht).

Het controleren van een gezond lichaamsgewicht en lichaams-vetpercentage

Ons lichaam is zelf in staat (wederom m.b.v. de hormonen in dit lijf aanwezig) een gezond gewicht en gezond lichaamsvetpercentage te handhaven en zal echt niet zomaar het opslaan van vet toestaan wanneer het vetweefsel in ons lijf al volop gevuld zou zijn.

Het hormoon leptine staat dat (het opslaan van overtollig vet) dan namelijk niet toe en bestrijdt dit.

Enkel wanneer de balans in ons lijf FLINK verstoord is en raakt door ons gedrag en vervolgens de essentiële bouwstoffen in ons lijf ontbreken (welke de hormonen in ons lijf nodig hebben om de balans ook wel weer te kunnen herstellen), kan en zal er WEL extra vet worden opgeslagen in ons vetweefsel (en kan het vetweefsel zelfs gaan uitbreiden) zelfs al zit deze al overvol.

Het lichaam zal bij disbalans in het lijf namelijk minder goed op de signalen van het hormoon leptine reageren.

Het regelmatig en voldoende blijven voeden met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen in het lijf na uitputting weer aanvult, vormt dus TEVENS een voorwaarde om een gezond gewicht en lichaamsvetpercentage te kunnen bereiken en behouden, aangezien voeding met deze essentiële bouwstoffen een voorwaarde vormen om de hormoonbalans in het lijf te kunnen herstellen of behouden!

Eetlust

Meer en minder dringende signalen voortkomend uit je lijf om NU a la minute iets te moeten eten hangen OOK samen met de balans aanwezig in het lijf.

Is de balans in het lijf NIET aanwezig dan schommelt en fluctueert onze bloedsuikerspiegel ENORM, worden receptoren in onze hersenen (welke ons honger- en verzadigings-signalen verschaffen) wisselend en tevens heftig geprikkeld en kan je ENORM dwingende en dringende eetlust OPEENS ervaren.

Is de balans in het lijf echter WEL aanwezig, dan hoeft en zal een zeer dringende en dwingende eetlust echter NIET ervaren te worden en kan deze best opgevangen en voorkomen worden wanneer je maar wel naar de rustige signalen van trek luistert en je lijf regelmatig wel voedt, vult en aan blijft vullen met voeding welke alle essentiële bouwstoffen levert (welke de balans in het lijf doen ondersteunen en rust en verzadiging in het lijf teweeg doen brengen).

Ja, ook m.b.t. de controle over je eetlust geldt dus dat het vooral WEL regelmatig en voldoende blijven voeden met voeding welke ALLE essentiële bouwstoffen na uitputting weer aanvult een voorwaarde vormt om deze rust en controle ook wel te kunnen ervaren, aangezien voeding met deze essentiële bouwstoffen een voorwaarde vormen om de hormoonbalans in het lijf te kunnen herstellen of behouden!

De invloed van roken op de rust in het lijf, het gewicht en de eetlust

Wanneer je hebt gemerkt dat wanneer je NIET rookt je flinke onrust ervaart, je je gewicht niet goed onder controle kan houden en ook je eetlust alle kanten op lijkt te vliegen, dan betekent dit eigenlijk dat je gedrag en eetpatroon (buiten dit roken om) de balans in je lijf eigenlijk te vaak en teveel verstoort en tevens niet voldoende essentiële bouwstoffen biedt om de rust en balans in het lijf na verstoring weer te kunnen herstellen.

DAARAAN zou dan eigenlijk gewerkt moeten worden en aandacht aan besteed moeten worden.
Mail je me dan ook of kom je een keer langs wanneer je dergelijke onrust veelvuldig ervaart?

Wanneer je gedrag namelijk de balans NIET regelmatig zou verstoren en je voeding WEL voldoende essentiële bouwstoffen zou bezitten, zou je behalve tijdelijke onrust, tijdelijke gewichtsschommelingen en lichte trek namelijk geen heftige of langdurige onrust, heftige gewichtsstijgingen en heftige, dwingende eetlust  hoeven ervaren (daar zorgen de hormonen en neurotransmitters in je lijf dan wel voor).

Welk effect veroorzaakt roken (op het moment je (eet)gedrag dus kennelijk de balans in het lijf verstoort) eigenlijk in het lijf waardoor je je na het roken opeens WEL ontspannen en WEL wat energieker kan voelen en waardoor je in gewicht WEL daalt en je eetlust ook WEL minimaal blijft?

Ondersteunt het roken de balans in ons lijf dan ofzo?

NEE!

Roken verstoort de balans in ons lijf juist DERMATE HEFTIG en DERMATE ACUUT (door OPEENS een flinke dosis verzurende, energievergende, bouwstof-rovende, reactieve, radicale stoffen in het lijf te verkrijgen) dat stresshormonen als reactie op die stressvolle stoffen OPEENS aanwezig in het lijf moeten worden geproduceerd welke:

  • De bloedsuikerspiegel in het lijf flink verhogen en daardoor de receptoren in je hersenen opeens niet meer een wisselende aanvoer van glucose verschaft wordt, maar een constante HOGE aanvoer van glucose verschaft wordt wat voor jou “rustiger” zal voelen dan de eerdere wisseling tussen dan weer wel en dan weer niet meer en minder glucose en prikkeling van deze receptoren.
  • Heel wat weefsels gaan uitputten en leegroven van voedende bouwstoffen en tevens brandstoffen om deze ACUUT te gaan verbruiken waardoor je lichaamsgewicht sowieso EVEN zal dalen.
  • De spijsvertering, de enzym- en darmwerking en ook honger-signalen EVEN onderdrukken waardoor je absoluut geen eetlust zal ervaren.

 

Dit zijn echter allen korte-termijns-gevolgen van roken.
Deze korte termijns-effecten zijn overwegend prettig voor jou.
Deze zijn echter ZEER stressvol voor je lichaam en putten deze uit en trekken deze ACUUT uit diens balans!

De lange termijns-effecten zijn ook NIET prettig voor je lijf, maar deze zijn tevens NIET fijn voor jou!
Maar ja, lange termijns-effecten merk je NU in het heden niet hè!

Wat houdt je er namelijk aan over?
Wat gebeurt er NA het stress-moment (welke net omschreven werd welke de stressvolle  stoffen in rook veroorzaakt in je lijf) later op langere termijn?

Regelmatig door het roken dergelijke stress in je lijf veroorzaken veroorzaakt op langere termijn een herhaaldelijk uitgeput en beschadigd lijf welke door deze uitputting en beschadiging vervolgens en uiteindelijk EXTRA moeite ondervindt de balans in het lijf weer te verkrijgen en behouden.

Wat is qua voeding dan ook ALTIJD (maar bij een flink uitgeput en tevens wat beschadigd lijf) dan ook nodig om alsnog WEL zoveel mogelijk rust, gewichtscontrole en verzadiging te kunnen ervaren (en de balans in het lijf zo goed mogelijk te herstellen)?

Om na het stoppen met roken (wanneer je HELAAS een uitgeput en wat beschadigd lijf bezit) MINIMALE onrust, MINIMALE gewichtsstijging en MINIMALE “eetbuien” te hoeven ervaren is het NOODZAKELIJK om je lijf OPTIMAAL te gaan voeden met voeding welke de balans in het lijf (welke in een beschadigd lijf wat lastiger is om te handhaven) doet ondersteunen.

Om MINIMALE nadelen te hoeven ervaren (qua onrust, gewicht en eetlust) is het dan ook van belang je lichaam na het stoppen met roken WEL optimaal te voeden en blijven voeden met voeding welke de essentiële bouwstoffen WEL alle biedt en welke minimale hoeveelheden niet-essentiële (brand)stoffen bezit.

Doe je dit namelijk NIET, dan kan je zeer zeker WEL onrust, gewichtsstijging en dwingende eetlust ervaren namelijk!

Belangrijk is het dan ook om combinaties te maken van onderstaande voeding en je lichaam hier optimaal en regelmatig mee te gaan voeden en blijven voeden wanneer je gaat stoppen met roken!

Heersen er namelijk tekorten DAARIN terwijl je lichaam wat “uitgeput en geschaad” achterblijft door het eerdere roken en allesbehalve in balans is, kunnen en zullen de hormonen in het lijf de balans in het lijf niet goed garanderen en hervinden en kan en zal er WEL onrust blijven heersen of gaan heersen, WEL vetopslag plaatsvinden en WEL dringende eetlust ontstaan.

  • Groenten of fruit (vormen bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (vormen bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (vormen bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten)

 

Vraag:

  • Is jouw eetpatroon wel voldoende en optimaal opgebouwd uit combinaties van bovenstaande voeding welke de balans in het lijf doet ondersteunen?
  • Zo niet, dan kan en zal het stoppen met roken WEL tot onrust, gewichtsstijging en flinke honger leiden.
  • Is dit wel het geval (en is je eetpatroon wel enkel of hoofdzakelijk en voldoende hieruit opgebouwd), durf je het dan aan WEL te gaan stoppen met roken, aangezien de nadelige consequenties dan best mee zullen en kunnen vallen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!