Vandaag een antwoord op de vraag van Hanneke.
Vraag:
- Waarom stijgt je gewicht wanneer je stopt met roken?
De bestanddelen van sigarettenrook
Wanneer je rookt, dan komen met de sigarettenrook (welke je regelmatig inhaleert) vele belastende stoffen in je lijf terecht.
Stoffen zoals:
- Vrije radicalen.
- Sterk verzurende stoffen.
Deze stoffen beschadigen je longweefsel en doen de zuurtegraad in je longen en lijf stijgen.
Deze stoffen verstoren het evenwicht in je lijf zodra ze in je lijf belanden en doen je zenuwreceptoren overprikkelen.
Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de aanvoer van zuurstof (best heel belangrijk) verslechtert en de afvoer van koolzuurgas (ook best belangrijk) tevens verslechtert.
Kortom:
- Deze stoffen (aanwezig in sigarettenrook) veroorzaken acute stress in je lijf zodra jij ze inhaleert.
Hierop zal je autonome zenuwstelsel (het deel van je zenuwstelsel waar je zelf geen invloed op hebt) reageren middels de activatie van het orthosympatische deel van je autonome zenuwstelsel.
Uitputting
Wanneer je zeer regelmatig sigarettenrook inhaleert, dan zal (door de herhaaldelijke activatie van het orthosympatische deel van je autonome zenuwstelsel):
- Je bloedsuikerspiegel en bloeddruk regelmatig verhoogd worden.
- Het energieverbruik in je spieren regelmatig verhoogd worden.
- De druk op je spieren (inclusief je hart) regelmatig verhoogd worden.
Dit heeft tot gevolg:
- Gewichtsverlies (met name vocht- en spiermassa).
- Een opstapeling van afvalstoffen in je weefsels.
- Schade aan je weefsels.
- Uitputting van je lijf (weefsels en sommige organen).
Vervolgens wil je uitgeputte lijf zeer graag herstellen van dit alles m.b.v. het parasympatische deel van je autonome zenuwstelsel, maar dit belemmer je wanneer je steeds weer opnieuw een sigaret opsteekt en je ook steeds weer opnieuw het orthosympatische deel van je autonome zenuwstelsel activeert.
Eindelijk herstel
Wanneer je stopt met roken, dan zal de inhalatie van belastende stoffen drastisch afnemen.
Dit heeft tot gevolg dat het orthosympatische deel van je autonome zenuwstelsel veel minder frequent geactiveerd hoeft te worden in je lijf.
Eindelijk zal je lijf dan toe kunnen komen aan het herstel van alle schade welke in de periode daarvoor is ontstaan, maar nooit hersteld kon worden.
Eindelijk kan ook de aanvoer van zuurstof en afvoer van koolzuurgas weer gaan verbeteren.
Het parasympatische deel van je zenuwstelsel zal geactiveerd worden om dit herstel mogelijk te kunnen maken.
De activatie van dit deel van je zenuwstelsel heeft tot gevolg:
- Een verhoogde doorbloeding van je spijsverteringskanaal.
- Een verhoogde eetlust.
De cellen van je maag- en darmwand zijn echter uitgeput van vocht en voedingsstoffen op dat moment en ook de slijmvlieslaag in je maag en darmen is verdund op dat moment (na een periode van uitputting en belasting door het roken).
Dit betekent dat eerst de slijmvlieslaag in je maag en darmen weer hersteld moet worden en de cellen van je maag en darmwand voorzien moeten worden in stoffen welke zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren, voordat je voeding goed verteerd kan worden.
Dit herstel van de slijmvlieslaag in je maag en darmen en het goed laten functioneren van je maag- en darmwandcellen zal enkel aan de orde zijn wanneer je je verhoogde eetlust stilt met voeding welke volop voorziet in essentiële bouwstoffen.
Wanneer je (door je verhoogde eetlust) volop gaat eten van voeding met vele belastende stoffen daarin aanwezig (brandstoffen en allerhande andere niet-essentiële voedingsstoffen), dan zal er van herstel in je lijf geen sprake zijn en zal nieuwe schade in je spijsverteringskanaal ontstaan.
Dit keer niet door de inhalatie van sigarettenrook, maar door de stoffen aanwezig in je voeding.
Door alle schade in je lijf (welke nog steeds niet hersteld kan worden) zal het energieverbruik in je lijf na het stoppen met roken dramatisch laag zijn en zal als gevolg daarvan (zolang essentiële bouwstoffen ontbreken in je lijf) je gewicht en vooral je vetpercentage toenemen.
Conclusie en antwoord op de vraag van Hanneke:
- Gewichtstoename na het stoppen met roken is het gevolg van een uitgeput en beschadigd lijf welke tracht te herstellen, maar dit niet kan wanneer je je eetlust na het stoppen met roken stilt met voeding welke tekortschiet in essentiële bouwstoffen (stoffen welke herstelprocessen in je lijf mogelijk maken).
Wist je dat..
..de blog van morgen zal gaan over de werking van je autonome zenuwstelsel en hetgeen je voeding moet bevatten om je lijf na activatie van het orthosympatische deel van dit zenuwstelsel weer tot rust te kunnen brengen en te laten herstellen?
..de blog van morgen je zal leren welke stoffen je voeding moet bevatten na het stoppen met roken, zodat herstelprocessen in je lijf plaats kunnen vinden en gewichtstoename in de kiem gesmoord kan worden?
Voedingsleidraad
Wil je een bij jou passende voedingsleidraad ontvangen welke niet alleen aansluit op je smaakvoorkeuren, maar ook aansluit op de behoefte van je lichaam aan herstelstoffen welke je helpt om zo min mogelijk aan te hoeven komen in gewicht na het stoppen met roken?
Vraag dan een persoonlijke, doelgerichte voedingsleidraad aan!
Add comment