Richtlijnen goede voeding
Je wilt gezond eten, maar hoe bepaal je wat gezond is?
De gezondheidsraad heeft voedingsnormen opgesteld met percentages aan macro-voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten), welke je een beeld geven welke verhoudingen je aan kan houden aan voedingsstoffen om gezondheid na te streven.
Tegenwoordig heb je voedingsberekeningsprogramma’s, waar je je voeding in kan voeren, welke dan de percentages aan voedingsstoffen voor je uitrekent.
Zo kan je zelf aan de hand van je eigen voeding een beeld krijgen of vormen, hoe het met jouw voeding gesteld is qua gezondheid.
Toch?
Of krijg je enkel een beeld hoe het gesteld is met de verhoudingen tussen jouw macro-nutriënten en zegt dit helaas nog niks over gezondheid tegenwoordig?
Wanneer je dit allemaal maar ingewikkeld vindt, het werken met koolhydraten, eiwitten en vetten dan hebben we NOG een overheidsorgaan: Het Voedingscentrum, welke deze verhoudingen aan macro-nutriënten weergeeft niet in koolhydraten, eiwitten en vetten, maar in voedingsmiddelen, welke dan deze eerder genoemde macro-nutriënten welke je dagelijks nodig hebt in bepaalde verhoudingen zouden leveren, wanneer je al die voedingsmiddelen binnen zou krijgen, welke het voedingscentrum aangeeft.
Het voedingscentrum geeft dit weer in de vorm van voeding, welke door de Nederlander veel wordt gegeten en de gemiddelde Nederlander kent: Een bepaald aantal sneetjes brood, een bepaalde hoeveelheid fruit en groenten (om aan het percentage koolhydraten te komen), boter op je brood en vet voor het bereiden van je avondmaaltijd (om aan het percentage vet te komen), hoeveelheden aan vlees, vis, kaas en zuivel (om aan het percentage eiwitten te komen) etc.
Dit alles zijn richtlijnen om te bepalen welke voeding je minimaal nodig hebt en binnen moet krijgen om een gezond lichaam te behouden.
Wil je afvallen, dan wordt geadviseerd extraatjes en uitzonderingen op deze voeding te trachten achterwege te laten, maar NOOIT minder dan deze aanbevolen hoeveelheden binnen te krijgen of de verhoudingen teveel te gaan verschuiven.
Doe je dit namelijk wel, kan je tekorten oplopen en dan zou, ALS je al zou afvallen bij of van die tekorten, dit op den duur ten koste gaan van je gezondheid en dat moet uiteraard niet!
Staan deze adviezen echter tegenwoordig wel garant voor een gezonde voeding en houden deze voedingsmiddelen als ook de verhoudingen tussen macronutriënten onze stofwisseling wel optimaal?
Wanneer de percentages koolhydraten, eiwitten en vetten behaald worden uit onbewerkte varianten van deze macro-nutriënten wellicht wel, want dan zou je ook een breed scala aan micro-nutriënten (vitamines en mineralen) als vanzelf hierbij en hiermee binnenkrijgen, welke noodzakelijk zijn voor een optimale stofwisseling.
Echter, wanneer we onze macro-nutriënten gaan tellen met voedingsberekeningsprogramma’s, welke boordevol bewerkte voedingsmiddelen, ofwel “Voedingsproducten” staan, welke we heden ten dage veelal nuttigen, en we komen na de berekening op de juiste percentages of verhoudingen uit. Hebben we dan een gezonde voeding te pakken en kan deze voeding garant staan voor het behouden van een optimale stofwisseling?
Nee!
Je krijgt dan wellicht goede verhoudingen macro-nutriënten binnen, maar deze zijn en worden BEHOORLIJK nutteloos (je, ofwel je lichaam kan ze niet optimaal als brandstof en bouwstof benutten), wanneer deze door bewerking hun micro-nutriënten niet meer bevatten en ze ook nog eens veelvuldig samenkomen met niet-voedzame, kunstmatige, toegevoegde stoffen, welke deze “voedingsproducten” OOK bevatten, welke deze berekeningsprogramma’s, aangezien deze geen tot nauwelijks calorieën, koolhydraten of vetten bevatten, totaal niet kunnen meerekenen in het grote geheel en het beeld van “gezondheid”.
Wanneer zouden deze verhoudingen dan ook enkel een waardevolle richtlijn vormen?
Wanneer deze worden behaald uit onbewerkte voedingsstoffen ZONDER kunstmatig toegevoegde stoffen.
Haal je deze verhoudingen uit bewerkte varianten zonder of met minder microvoedingsstoffen en/of met toegevoegde kunstmatige stoffen, kan de stofwisseling al niet optimaal meer verlopen en getuigen enkel deze juiste verhoudingen nog totaal niet van een gezonde basisvoeding.
Dit is al helemaal het geval, wanneer je niet naar de macro-nutriënten kijkt, maar naar voedingsmiddelen, zoals waar het voedingscentrum de voedingsstoffen in uitdrukt.
HEEEEEEL misschien, wanneer je je sneetjes brood uit heel mooi puur, op een lage temperatuur gebakken brood met enkel volkorenmeel, gist, water en zout zou verkrijgen en je fruit en groenten van biologische oorsprong, als ook je vis, vlees kaas en zuivel en dit zelf braadt in ongeraffineerde olieën en vetten en pure boter zou gebruiken HEEEEEL misschien kom je dan aardig in de buurt van de aanbevolen macro- en micronutriënten, aangezien de voedingsmiddelen dan puur zijn gebleven en minimaal bewerkt zijn en DAN de macro-nutriënten OOK de micro-nutriënten grotendeels nog wel zullen leveren, zonder dat het daarbij al te veel andere, toegevoegde stoffen levert.
Echter…eten we de aangeraden voedingsmiddelen uit zo puur mogelijke bronnen? Puur en onbewerkt brood, onbewerkt beleg; zelf gebraden vlees of natuurlijk gerijpte kaas, zonder toevoegingen, onbewerkte, rauwe, volvette, niet gepasteuriseerde zuivel, vlees en vis van dieren welke vrolijk hebben rondgezwommen of gehuppeld zonder stress, inspuiting en vetmesting of vetten welke zo rauw en koudgeperst gebruikt worden zoals ze uit de noot of zaad komen of meegeleverd worden bij het eten van vette delen van een dier, dus onbewerkt, zonder toevoegingen of eerdere bewerking met chemicalieën of verhitting?
Nee..helaas…en als je dat al zou willen of proberen, kom je bedrogen uit, want de reguliere supermarkt maakt het ons hier ook niet makkelijker in om deze mooie, pure varianten te bemachtigen; je vindt haast alleen maar de sterk bewerkte varianten met veel minder micro-nutriënten inclusief allerlei onnodige toevoegingen.
Ook het binnenkrijgen van deze aanbevolen hoeveelheden aan voedingsmiddelen, staat dus totaal niet garant voor een optimale stofwisseling of een basis gezond eetpatroon helaas!
Dit verklaart dan ook dat heel veel mensen niet of minimaal of enkel tijdelijk afvallen, wanneer ze om af te vallen deze basisvoeding en deze verhoudingen gaan aanhouden, maar dit dan wel putten uit en doen met de reguliere en dus helaas, vaak sterk bewerkte voeding!
Wat is zelfs nog zorgwekkender: Er is een doelgroep, een steeds groter wordende doelgroep helaas, bij wie het aanhouden van deze nationale gezondheidsadviezen, zelfs averechts werkt en zelfs kan doen aankomen in gewicht en waarbij het aanhouden van deze adviezen hen enkel verder en verder van huis brengt qua gezondheid en gewicht.
Mensen met overgewicht in DIE mate dat ze insulineresistent zijn geworden en hun hormonen als gevolg uit balans zijn en welke al een “gestrest” lichaam hebben namelijk.
Bij hen kan het aanhouden van deze adviezen die men toch standaard krijgt, dusOOK deze doelgroep, door overheid, huisarts, reguliere diëtist etc. zelfs flink belastend zijn!
Bij insuline-resistentie is er namelijk sprake van een laagje vet op en rondom de organen, welke de receptoren op je cellen afdekt.
Normaal gesproken, bij het eten van koolhydraten, welke geadviseerd wordt volgens de voedingsnormen, dat deze ongeveer 50% van je voeding moeten beslaan, gaat je lichaam insuline afgeven om vervolgens “contact” te gaan maken met de receptoren op je cellen, zodat de cellen zich open kunnen stellen voor deze koolhydraten en de koolhydraten als gevolg de cel in kunnen worden geloodst om aldaar te worden benut als brandstof.
Bij insulineresistentie en dus het “verstopt” liggen van deze receptoren onder een laagje vet kan je koolhydraten eten wat je wil en zal je lichaam (in eerste instantie) nog flink insuline afgeven als gevolg om dit de cellen in te loodsen, maar kan insuline geen of niet goed contact meer maken met de receptoren en kunnen de koolhydraten de cel niet meer in en dus ook niet benut worden als brandstof!
Het eten van koolhydraten in die toestand is dan sowieso behoorlijk nutteloos, aangezien ze toch niet goed benut kunnen worden, maar tegelijkertijd erg belastend!
Wanneer koolhydraten namelijk niet de cellen in kunnen worden geloodst, blijven ze te lang in de bloedbaan hangen en weet je wel hoe belastend dat is voor je lichaam!
Je gezondheid keldert achteruit, wanneer dat teveel en te lang gebeurt!
Daar komt bij dat, zolang het lichaam nog wel insuline af geeft, de koolhydraten, welke dus niet de cellen in kunnen worden geloodst om als brandstof te dienen, dan maar worden opgeslagen als vet.
Met als gevolg dat de receptoren steeds verder verstopt raken onder een steeds dikkere laag vet en dit een onomkeerbare toestand wordt en een voorloper van diabetes kan vormen, wanneer je doodleuk doorgaat met dezelfde mate koolhydraten te nuttigen; de aangegeven hoeveelheid van zo’n 50% van je dagelijkse voeding volgens de Voedingsnormen!
Maar dat doen we dus allemaal wel, inclusief de mensen, en dat zijn er veel tegenwoordig, die al insulineresistent zijn, want ja, dat is wat de overheid aangeeft, wat gezonde voeding zou zijn toch en dan moet je die mate van koolhydraten en dat aantal sneetjes brood toch wel eten en blijven eten!
OEPS!!
Tja, maar deze doelgroep die kan dat dan toch ook niet weten en die weet toch ook niet, vanuit die adviezen als ook het aanbod in de supermarkt, maar tevens de huisartsen, welke dit net zo goed promoten en ook reguliere diëtisten, hoe belastend het voor hen kan zijn om deze adviezen aan te houden, wanneer ze willen afvallen of hun gezonde keuze willen bepalen!
Werk aan de winkel zo lijkt me…deze kennis op groot vlak uitbreiden en benoemen!
Met z’n allen weer ECHTE voeding gaan eten, onbewerkte voeding en voor hen die al insulineresistent zijn, dan ook nog eens noodzaak om andere verhoudingen aan te gaan houden zelfs al zouden ze hun voeding uit onbewerkte bron gaan halen!
Enkel met andere verhoudingen kan je namelijk insulineresistentie terugdraaien!
Aan te raden is dit echter wel te doen onder begeleiding, aangezien andere verhoudingen ook weer heel makkelijk tot tekorten kan leiden, ook al eet je onbewerkte voeding.
Maar ja, dan moet de reguliere gezondheidszorg, welke je dan zou opzoeken voor begeleiding, deze kennis wel hebben en hanteerbaar en praktisch kunnen maken voor jou!
Zo ver is het helaas tot mijn grote schrik, maar ook frustratie nog lang niet!
Wil jij hier begeleiding bij; ik wil en kan je hier heeeeeel graag van alles over uitleggen en WEL handvatten bij bieden en mee denken om deze (helaas afwijkende voeding van de heersende vormen aangenaam en praktisch te maken voor jou en in JOUW (gezins)leven te integreren!
Stuur je me een mail of kom je langs op een gratis intakegesprek?
Stuur je dit bericht door aan hen, waarvan je denkt dat deze hier meer bewust van moeten worden gemaakt?
Add comment