Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over reuma:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) reumatische klachten kan helpen verminderen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten reumatische klachten kan helpen verminderen.
Lees je mee?
Ontstekingsziekte
Reuma is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen.
Al deze aandoeningen zijn het gevolg van ontstekingen in met name spieren en gewrichten.
Reuma wordt om die reden dan ook wel een ontstekingsziekte genoemd.
Het ontstaan van ontstekingen
Een ontsteking kan ontstaan in je lijf, wanneer je lichaamsweefsel (spieren en gewrichten in dit geval) beschadigd raakt en niet tijdig hersteld wordt.
In de meeste lijven komen dergelijke beschadigingen (welke niet tijdig hersteld worden en tot ontstekingen leiden) niet zo heel vaak voor.
Wanneer je aan reuma leidt, dan komen dergelijke beschadigingen (welke niet tijdig hersteld worden en tot ontstekingen leiden) zeer frequent voor:
- Wanneer je aan reuma leidt dan ontstaan zeer frequent beschadigingen aan spieren en gewrichten (welke niet tijdig hersteld worden) welke tot ontstekingen leiden.
Dit komt doordat lichaamseigen weefsel niet wordt herkend als lichaamseigen weefsel in het lijf van een reuma patiënt.
Hierdoor gaat het afweersysteem van reuma patiënten lichaamseigen weefsel (spieren en gewrichten in dit geval) aanvallen en beschadigen.
Conclusie:
- Reuma patiënten hebben regelmatig ontstekingen in hun spieren en gewrichten, doordat hun afweersysteem hun spieren en gewrichten niet goed herkent als lichaamseigen weefsel en als bedreiging ziet.
Herkenning
Je lichaamsweefsels zijn opgebouwd uit vetten en eiwitten.
In je celmembranen zitten ook vetten en eiwitten.
Zo ook in de celmembranen van je spieren en gewrichten.
De vetten en eiwitten in je celmembranen zijn glyco-proteïnes en glyco-lipiden:
- Deze vetten en eiwitten bezitten een suiker-antenne opgebouwd uit glycanen (een keten van essentiële suikers).
De aanwezigheid van suiker-antennes op de membranen van je lichaamscellen zorgt voor herkenning:
- Je afweersysteem weet op basis van de aanwezigheid van suiker-antennes op je lichaamscellen dat het met lichaamseigen weefsel te maken heeft en weet dat dit geen bedreiging vormt.
Conclusie:
- Reuma patiënten hebben regelmatig ontstekingen in hun spieren en gewrichten, doordat de suiker-antennes (glyco-proteïnes en glyco-lipiden) op de cel-membranen van hun spieren en gewrichten beschadigd zijn geraakt en hun afweersysteem deze weefsels daardoor niet goed meer herkent als lichaamseigen weefsel.
Voeding
Wanneer de bouwstoffen van je celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden) ontbreken of tekortschieten in je lijf, dan kunnen beschadigde suiker-antennes (beschadigde glyco-proteïnes en beschadigde glyco-lipiden) welke op je celmembranen behoren, niet hersteld worden.
Een cel die door je afweersysteem niet herkend wordt (door ontbrekende suiker-antennes), zal (wanneer herstel van de antennes op het celmembraan niet tijdig plaatsvindt) onherkenbaar blijven.
Gevolg:
- Je afweersysteem zal de weefsels met onherkenbare (beschadigde) celmembranen gaan aanvallen en beschadigen.
- Ontstekingsreacties zullen ontstaan.
Conclusie:
- Om je reumatische klachten te kunnen verminderen, moet je voeding de bouwstoffen van je celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipides gevormd kunnen worden) voldoende regelmatig bevatten.
Darmen
Je spijsverteringskanaal is bekleed met een slijmvlieslaag.
Deze slijmvlieslaag beschermt je maag- en darmwand, houdt bedreigende stoffen buiten je lijf, zorgt voor een goed functionerend afweersysteem en zorgt voor een goede vertering en resorptie van voedingsstoffen.
Wanneer de slijmvlieslaag in je darmen beschadigd en sterk verdund raakt, dan:
- Raken de celmembranen van je darmwandcellen beschadigd.
- Raken de glyco-proteïnes en glyco-lipiden in je darmwand beschadigd.
- Zullen ontstekingen in je darmwand ontstaan.
- Zal je voeding slecht verteerd worden.
- Zal je voeding niet goed opgenomen worden in je lijf.
- Zal een vocht- en voedingsstoffentekort in je lichaam ontstaan.
- Zal schade aan je lichaamsweefsels (celmembranen) ontstaan.
- Kan het herstel van beschadigde celmembranen (glyco-proteïnes en glyco-lipides) in je darmen en lijf niet uitgevoerd worden.
- Zullen je lichaamscellen op den duur niet meer herkend worden als lichaamseigen cellen door je afweersysteem.
- Zullen voortdurend ontstekingen in je lijf ontstaan.
Kortom:
- Wanneer de slijmvlieslaag in je darmen beschadigd en sterk verdund raakt, dan zullen reumatische klachten flink opleven en ook uitbreiden.
Conclusie:
- Om je reumatische klachten te kunnen verminderen, moet je voeding de bouwstoffen van de slijmvlieslaag in je darmen en de bouwstoffen van je celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipides gevormd kunnen worden) voldoende regelmatig bevatten.
Vetten
Vetten bezitten vetzuren.
Vetzuren zijn de bouwstenen waaruit nieuwe vetten (lipiden) kunnen worden opgebouwd (mits je lichaam alle essentiële vetzuren uit je voeding verkrijgt).
De glyco-lipiden waaruit de slijmvlieslaag in je darmen en je celmembranen zijn opgebouwd kunnen ook enkel maar gevormd worden, wanneer je lichaam alle essentiële vetzuren uit je voeding verkrijgt.
Essentiële vetzuren zijn de vetzuren omega 3 en 6.
Vetten kunnen enkel goed verteerd worden tot losse vetzuren, wanneer ze intact zijn en (daardoor) de alvleeskliersap- en galsapproductie in je lijf stimuleren.
De slijmvlieslaag in je darmen kan ook enkel intact blijven, wanneer de vetzuren in je voeding intact zijn, (daardoor) de alvleeskliersap- en galsapproductie goed verloopt en je voeding goed verteerd wordt.
De slijmvlieslaag in je darmen kan (na schade en verdunning) enkel hersteld worden, wanneer je lichaam in staat is prostaglandines te vormen.
Ontstekingsremmende en slijmvliesopbouwende prostaglandines kan je lichaam enkel vormen, wanneer deze in het bezit is van beide essentiële vetzuren (zowel omega 3 als ook omega 6 vetzuren) in intacte toestand.
Intacte essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn enkel aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks tot geen omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke nodig zijn om de slijmvlieslaag in je darmen intact te kunnen houden en de glyco-lipiden in je lichaamsweefsels (spieren en gewrichten) te kunnen herstellen en zullen je reumatische klachten niet afnemen, maar verergeren.
Helaas bevat de voeding van menig Nederlander wel omega 6, maar nauwelijks omega 3 vetzuren en wordt de voeding welke deze vetzuren bezit vaak verhit, waardoor de vetzuren in de voeding van menig Nederlander tekortschieten en tevens niet meer intact zijn.
Met als gevolg:
- Geen kans tot herstel van een verdunde slijmvlieslaag.
- Geen kans tot herstel van geschade celmembranen.
- Geen vermindering, maar verergering van reumatische klachten.
Conclusie:
- Wanneer je wil dat je reumatische klachten afnemen in plaats van toenemen, dan is het verstandig om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) te consumeren.
Vraag:
- Ben jij reuma patiënt?
- Ben je bereid (elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten (in intacte toestand) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) te consumeren (en naar verhouding wat minder zetmeel te consumeren en je voeding niet te sterk (of samen met suikers) te verhitten)?
Add comment