Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over reuma:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten je reumatische klachten kunnen helpen verminderen.

Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten je reumatische klachten kunnen helpen verminderen.

Lees je mee?

Ontstekingsziekte

Reuma is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen.

Al deze aandoeningen zijn het gevolg van ontstekingen in met name spieren en gewrichten.

Reuma wordt om die reden dan ook wel een ontstekingsziekte genoemd.

Het ontstaan van ontstekingen

Een ontsteking kan ontstaan in je lijf, wanneer je lichaamsweefsel (spieren en gewrichten in dit geval) beschadigd raakt en niet tijdig hersteld wordt.

In de meeste lijven komen dergelijke beschadigingen (welke niet tijdig hersteld worden en tot ontstekingen leiden) niet zo heel vaak voor.

Wanneer je aan reuma leidt, dan komen dergelijke beschadigingen (welke niet tijdig hersteld worden en tot ontstekingen leiden) zeer frequent voor:

  • Wanneer je aan reuma leidt dan ontstaan zeer frequent beschadigingen aan spieren en gewrichten (welke niet tijdig hersteld worden) welke tot ontstekingen leiden.

Dit komt doordat lichaamseigen weefsel niet wordt herkend als lichaamseigen weefsel in het lijf van een reuma patiënt.

Hierdoor gaat het afweersysteem van reuma patiënten lichaamseigen weefsel (spieren en gewrichten in dit geval) aanvallen en beschadigen.

Conclusie:

  • Reuma patiënten hebben regelmatig ontstekingen in hun spieren en gewrichten, doordat hun afweersysteem hun spieren en gewrichten niet goed herkent als lichaamseigen weefsel en als bedreiging ziet.

Herkenning

Je lichaamsweefsels zijn opgebouwd uit vetten en eiwitten.

In je celmembranen zitten ook vetten en eiwitten.

Zo ook in de celmembranen van je spieren en gewrichten.

De vetten en eiwitten in je celmembranen zijn glyco-proteïnes en glyco-lipiden:

  • Deze vetten en eiwitten bezitten een suiker-antenne opgebouwd uit glycanen (een keten van essentiële suikers).

De aanwezigheid van suiker-antennes op de membranen van je lichaamscellen zorgt voor herkenning:

  • Je afweersysteem weet op basis van de aanwezigheid van suiker-antennes op je lichaamscellen dat het met lichaamseigen weefsel te maken heeft en weet dat dit geen bedreiging vormt.

Conclusie:

  • Reuma patiënten hebben regelmatig ontstekingen in hun spieren en gewrichten, doordat de suiker-antennes (glyco-proteïnes en glyco-lipiden) op de cel-membranen van hun spieren en gewrichten beschadigd zijn geraakt en hun afweersysteem deze weefsels daardoor niet goed meer herkent als lichaamseigen weefsel.

Voeding

Wanneer de bouwstoffen van je celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden) ontbreken of tekortschieten in je lijf, dan kunnen beschadigde suiker-antennes (beschadigde glyco-proteïnes en beschadigde glyco-lipiden) welke op je celmembranen behoren, niet hersteld worden.

Een cel die door je afweersysteem niet herkend wordt (door ontbrekende suiker-antennes), zal (wanneer herstel van de antennes op het celmembraan niet tijdig plaatsvindt) onherkenbaar blijven.

Gevolg:

  • Je afweersysteem zal de weefsels met onherkenbare (beschadigde) celmembranen gaan aanvallen en beschadigen.
  • Ontstekingsreacties zullen ontstaan.

Conclusie:

  • Om je reumatische klachten te kunnen verminderen, moet je voeding de bouwstoffen vanje celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipides gevormd kunnen worden) voldoende regelmatig bevatten.

Darmen

Je spijsverteringskanaal is bekleed met een slijmvlieslaag.

Deze slijmvlieslaag beschermt je maag- en darmwand, houdt bedreigende stoffen buiten je lijf, zorgt voor een goed functionerend afweersysteem en zorgt voor een goede vertering en resorptie van voedingsstoffen.

Wanneer de slijmvlieslaag in je darmen beschadigd en sterk verdund raakt, dan:

  • Raken de celmembranen van je darmwandcellen beschadigd.
  • Raken de glyco-proteïnes en glyco-lipiden in je darmwand beschadigd.
  • Zullen ontstekingen in je darmwand ontstaan.
  • Zal je voeding slecht verteerd worden.
  • Zal je voeding niet goed opgenomen worden in je lijf.
  • Zal een vocht- en voedingsstoffentekort in je lichaam ontstaan.
  • Zal je lichaam geschaad raken.
  • Kan het herstel van beschadigde celmembranen (glyco-proteïnes en glyco-lipides) in je darmen en lijf niet uitgevoerd worden.
  • Zullen op den duur je lichaamscellen niet meer herkend worden als lichaamseigen cellen door je afweersysteem.
  • Zullen voortdurend ontstekingen in je lijf ontstaan.

Kortom:

  • Wanneer de slijmvlieslaag in je darmen beschadigd en sterk verdund raakt, dan zullen reumatische klachten flink opleven en ook uitbreiden.

Conclusie:

  • Om je reumatische klachten te kunnen verminderen, moet je voeding de bouwstoffen van de slijmvlieslaag in je darmen en de bouwstoffen van je celmembranen (de bouwstoffen waaruit glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden) voldoende regelmatig bevatten.

Eiwitten

Eiwitten bezitten aminozuren.

Aminozuren zijn bouwstenen waaruit nieuwe eiwitten (nieuwe proteïnes) gevormd kunnen worden (mits je lichaam alle essentiële aminozuren uit je voeding verkrijgt).

De glyco-proteïnes waaruit de slijmvlieslaag in je darmen en je celmembranen zijn opgebouwd kunnen ook enkel maar gevormd (en hersteld) worden, wanneer je lichaam alle essentiële aminozuren uit je voeding verkrijgt.

Dierlijke eiwitten bezitten alle essentiële aminozuren.

Dierlijke eiwitten kunnen enkel goed verteerd worden tot losse aminozuren, wanneer ze intact zijn en (daardoor) de maagsap en maagzuurproductie in je spijsverteringskanaal goed verloopt.

De slijmvlieslaag in je darmen kan ook enkel intact blijven, wanneer de eiwitten in je voeding intact zijn, de maagsap en maagzuur productie in je spijsverteringskanaal goed verloopt en de optimale zuurtegraad in je darmen behouden blijft als gevolg van die productie.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks tot geen dierlijke eiwitten (in intacte toestand) bevat, dan mist je lichaam heel wat stoffen welke nodig zijn om de slijmvlieslaag in je darmen intact te kunnen houden en de glyco-proteïnes in je celmembranen (de celmembranen van je spieren en gewrichten) te kunnen herstellen en zullen je reumatische klachten niet afnemen, maar verergeren.

Helaas worden eiwitten (met name dierlijke eiwitten) vaak in een kwaad daglicht gezet, wanneer er sprake is van verzuring en ontsteking (zoals bij reuma patiënten).

Dierlijke eiwitten bezitten namelijk een hoog purine (urinezuur-gehalte).

Mensen met ontstekingsziekten (reuma) wordt de consumptie van dierlijke eiwitten dan ook afgeraden.

Dit advies leidt bij vele reuma-patiënten tot tekorten in essentiële aminozuren in hun voeding.

Gevolg van tekorten in essentiële aminozuren in je voeding:

  • Geen kans tot herstel van een verdunde slijmvlieslaag.
  • Geen kans tot herstel van geschade celmembranen.
  • Geen vermindering, maar verergeren van reumatische klachten.

Kortom:

  • Dit advies leidt vaak tot averechtse effecten.

Conclusie:

  • Wanneer je wil dat je reumatische klachten afnemen in plaats van toenemen, dan is het verstandig om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten (zie de mail van gisteren) en dierlijke eiwitten (in intacte toestand) te consumeren.

Er is nog meer

De regelmatige consumptie van groenten en intacte dierlijke eiwitten draagt bij aan de afname van reumatische klachten, doordat groente en intacte dierlijke eiwitten de slijmvlieslaag in je darmen intact helpen houden en de glyco-proteïnes in je celmembranen (de celmembranen van je spieren en gewrichten) helpen herstellen.

Groenten en intacte dierlijke eiwitten bevatten echter nog niet alle stoffen welke reumatische klachten kunnen helpen verminderen.

Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke je reumatische klachten helpt verminderen.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Ben jij reuma patiënt?
  • Ben je bereid (elk moment dat je iets eet) verse groenten en dierlijke eiwitten (in intacte toestand) te consumeren (en naar verhouding wat minder zetmeel te consumeren en je voeding niet te sterk (of samen met suikers) te verhitten)?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!