Vandaag gaan we het hebben over restauratie.

Nee, we gaan het niet hebben over het restaureren van:

  • Oude, beschadigde schilderijen.
  • Oude, beschadigde foto’s.
  • Oude, beschadigde auto’s.
  • Oude, beschadigde gebouwen.

We gaan het hebben over het restaureren van (voor)bereide (en daardoor beschadigde) voeding!

Deze vorm van restauratie past de voedingsmiddelenindustrie namelijk volop toe!

Vandaag zul je antwoord krijgen op de volgende vragen:

  • Wat is voedings-restauratie?
  • Wat wordt door de producent beoogd, wanneer restauratie wordt toegepast?
  • Is gerestaureerde voeding vanzelfsprekend voedzaam?

Lees je mee?

Wat is restauratie?

Wij mensen eten onze voeding vaak in de vorm van een maaltijd.

Deze maaltijd is vaak een samenstelling van meerdere ingrediënten:

Deze ingrediënten bezitten op hun beurt (in onbereide toestand):

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Vitamines
  • Mineralen
  • Vocht
  • Voedingsvezels

Vaak hebben we de neiging de ingrediënten waaruit onze maaltijd bestaat niet enkel samen te voegen, maar deze na samenvoeging ook nog eens te bereiden.

  • Uiteindelijk eten we dan ook overwegend samengestelde, bereide maaltijden.

Wanneer je samengestelde maaltijden gaat bereiden, dan stel je de ingrediënten in die maaltijden bloot aan:

  • Licht
  • Lucht
  • Vocht
  • Hoge temperaturen

Gedurende dit bereidingsproces gaan vooral de vitamines en mineralen uit de afzonderlijke ingrediënten voor een groot deel verloren.

De voedingswaarde van een maaltijd na bereiding is daardoor lager dan de voedingswaarde van een maaltijd voorafgaand aan bereiding.

Deze vitamines en mineralen (welke vooral gedurende het bereidingsproces verloren gaan) zijn zogenaamde essentiële  voedingsstoffen.

  • Tekorten in essentiële voedingsstoffen moeten echter vooral niet opgelopen worden!
  • Tekorten in essentiële voedingsstoffen brengt namelijk disbalans en schade in het lijf teweeg!

Wat betekent dit?

  • Dit betekent dat wanneer je voortdurend bereide maaltijden zou eten je maaltijden ook voortdurend wat tekort zouden schieten in vitamines en mineralen (essentiële voedingsstoffen) en je lichaam niet optimaal gevoed wordt.

Wat zou dan ook het gevolg kunnen zijn van het voortdurend eten van bereide maaltijden?

  • Een verslechtering van je gezondheid.
  • Een niet optimaal verlopende stofwisseling.

Hiervoor heeft de voedingsmiddelen-industrie echter de oplossing gevonden:

  • Restauratie!

Restauratie wil namelijk zeggen:

  • Het verlies aan vitamines en mineralen weer aanvullen tot het niveau welke de onbereide voeding bezat.

 Vragen:

  • Is er niet ook een verlies aan vocht, gedurende het bereiden van maaltijden?
  • Zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten in een maaltijd na bereiding nog wel intact?
  • Zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten in een maaltijd na bereiding nog wel goed verteerbaar en opneembaar?
  • Breng je met enkel het aanvullen van verloren vitamines en mineralen een maaltijd wel weer terug “in de oude staat”?
  • Is een bereide maaltijd (inclusief aangevulde vitamines en mineralen) wel net zo voedzaam als de oorspronkelijke, onbereide maaltijd?
  • Voegt de voedingsmiddelenindustrie gedurende bereidings- en bewerkingsprocessen nog meer stoffen behalve vitamines en mineralen toe welke OOK invloed hebben op de voedzaamheid van de uiteindelijke, bereide maaltijd?

Hierover zo meteen meer!

Wat is het doel en nut van restauratie?

Met het aanvullen van verloren vitamines en mineralen beoogt de producent van een voedingsmiddel of maaltijd:

  • De voeding na bereiding weer in de oude staat terug te brengen.
  • De voedingsstoffen in de bereide voeding te herstellen tot het niveau welke de onbereide voeding bezat.
  • Voedzame producten en voedzame maaltijden te leveren aan de consument.

 Vragen:

  • Is gerestaureerde voeding na aanvulling van verloren vitamines en mineralen wel volledig teruggekeerd in diens oude staat?
  • Wordt het vocht in de bereide maaltijd ook wel hersteld tot het niveau welke in de onbereide maaltijd aanwezig was?
  • Kan een maaltijd met verloren vocht het lijf net zo goed voeden als een onbereide maaltijd inclusief vocht?
  • Is vocht niet nodig om voeding te verteren?
  • Is een goede vertering van je voeding niet nodig om voedingsstoffen opgenomen te krijgen in je lijf?

Hierover ook zo meteen meer!

De voedzaamheid van gerestaureerde voeding

De stofwisseling in je lijf moet uitgevoerd worden m.b.v. voedingsstoffen.

Enkele daarvan zijn niet-essentieel.

Met deze niet-essentiële voedingsstoffen hoeft je lijf niet gevoed te worden.

Er zijn echter ook voedingsstoffen welke wel essentieel zijn.

Met deze voedingsstoffen dient  je lijf wel regelmatig gevoed te worden.

Je maaltijden zouden deze essentiële voedingsstoffen dan ook vooral wel moeten leveren om als voedzame maaltijd beschouwd te kunnen worden.

De essentiële bouwstoffen betreffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Acht specifieke aminozuren .
  • Twee specifieke vetzuren.

Bij het bereiden van maaltijden gaan vitamines en mineralen vaak verloren.

Aminozuren en vetzuren blijven gedurende het bereiden van een maaltijd vaak wel bestaan.

Men denkt en vermoedt dan ook dat een maaltijd welke gerestaureerd is (welke weer aangevuld is met verloren vitamines en mineralen) zomaar weer als voedzame maaltijd beschouwd kan worden.

Om het lichaam optimaal te kunnen voeden met alle essentiële bouwstoffen, moeten deze bouwstoffen echter wel eerst verteerd en opgenomen kunnen worden in het lijf toch?

Vraag:

  • Kunnen de essentiële bouwstoffen welke een maaltijd voedzaam maken (eiwitten, vetten, vitamines en mineralen) welke aanwezig zijn in bewerkte, bereide, gerestaureerde voeding wel goed verteerd en opgenomen worden?

Spijsvertering

Om een optimale vertering (onder invloed van spijsverterings-enzymen) mogelijk te maken is (in je spijsverteringskanaal) nodig:

  • Voldoende vocht.
  • Voldoende oplosbare, fermenteerbare vezels.
  • Voldoende ontstekingsremmende vetzuren.
  • Voldoende vitamines en mineralen.
  • Voldoende intacte voedingsstoffen.

Wat moet vooral niet in je spijsverteringskanaal (en dus ook niet in je bewerkte, bereide, gerestaureerde voeding) aanwezig zijn?

  • Kunstmatige (onnatuurlijke) stoffen.
  • Voedingsstof-concentraten.
  • Voedingsstof-isolaten.

 Vragen:

  • Bezit gerestaureerde, bereide voeding over het algemeen (nog) wel (voldoende) vocht?
  • Bezit gerestaureerde, bereide voeding over het algemeen (voldoende) bronnen van intacte oplosbare, fermenteerbare vezels (groenten, fruit of peulvruchten)?
  • Bezit gerestaureerde, bereide voeding over het algemeen (voldoende) bronnen van ontstekingsremmende vetzuren (vette vis, noten, zaden of pitten)?
  • Zijn de essentiële bouwstoffen uit vetten en eiwitten aanwezig in gerestaureerde, bereide voeding vaak nog wel voldoende intact?
  • Zijn gerestaureerde, bereide voedingsmiddelen over het algemeen vrij van additieven (kunstmatige stoffen, voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten)?

In veel gevallen is het antwoord op deze vragen helaas:

  • Nee!

 Conclusie:

Gerestaureerde voeding is niet net zo voedzaam als onbereide voeding ook al worden de verloren vitamines en mineralen in deze voeding weer aangevuld!

Dit is te verklaren door:

  • Een laag gehalte aan vocht na bewerking en bereiding.
  • Een laag gehalte aan oplosbare, fermenteerbare vezels na bewerking en bereiding.
  • Een laag gehalte aan omega-3-vetzuren na bewerking en bereiding.
  • De aanwezigheid van geschade (veelal versuikerde, maar ook geoxideerde) eiwitten en vetten na bewerking en bereiding.
  • De aanwezigheid van vele additieven (kunstmatige stoffen, voedingsstof-isolaten en voedingsstof-concentraten) na bewerking en bereiding.

Het verwerken (verteren en opnemen) van een gerestaureerde maaltijd is voor je lichaam (door het ontbreken van vocht, oplosbare vezels, ontstekingsremmende vetzuren en intacte voedingsstoffen en de aanwezigheid van vele additieven) dan ook vaak heel wat lastiger dan het verwerken (verteren en opnemen) van een onbereide maaltijd!

Het eten van gerestaureerde voeding t.o.v. onbereide voeding brengt helaas dan ook met zich mee:

  • Een slechtere spijsvertering.
  • Een grotere kans op een verstoorde darmflora.
  • Een grotere kans op irritatie van de darmwand.
  • Een slechtere opname van voedingsstoffen.
  • Een grotere kans op voedingsstoffen-tekorten in je lijf.

 Vraag:

  • Eet jij regelmatig voeding welke al in meer of mindere mate door de voedingsmiddelen-industrie bewerkt en voorbereid is?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!