Rekencursus
Wanneer je een optelsom maakt van de calorien aanwezig in de voeding welke je eet, dan wil je middels de uitkomst van die som achterhalen hoeveel energie je lichaam in staat is te produceren met behulp van je voeding.
Wist je namelijk dat de stofwisseling in je lijf enkel maar uitgevoerd kan worden, wanneer er in je cellen EERST energieproductie heeft plaatsgevonden!
Dat je lijf met behulp van je voeding voldoende energie kan produceren in je cellen is dus ERG belangrijk om de stofwisseling in je lijf goed te laten verlopen!
Je lijf regelmatig voeden met voldoende energie-leverende voeding is dan ook ZEER belangrijk om de stofwisseling in je lijf goed te laten verlopen!
De wijze waarop menigeen calorien berekent kan je echter helemaal NIET vertellen hoeveel energie je lijf kan gaan produceren met behulp van je voeding!
Vandaag dan ook meer over het rekenen met calorien.
Lees je mee?
De calorie-berekening
Vandaag geef ik een rekencursus!
Ja ja, je leest het goed:
Een rekencursus! Ja, je zou denken dat je op jouw leeftijd PRIMA in staat bent om zelfstandig (zonder mijn hulp) een rekensom te berekenen h!
Nou, echt niet!
Dat zal vandaag gaan blijken!
Dat zal vandaag gaan blijken wanneer we gaan rekenen met calorien.
Dat zal vandaag gaan blijken, wanneer we gaan rekenen met de “calorie-leverende-delen” aanwezig in JOUW voeding.
- Dat kan je zelf wel denk je h!
- Daar denk je mij niet voor nodig te hebben h!
- Daar denk je geen rekencursus voor te hoeven volgen h!
Nou, doe toch voor de zekerheid maar WEL even mee met de cursus van vandaag, want wellicht kom ook jij er wel achter dat je helemaal niet zo goed kan rekenen met calorien dan je tot nu toe dacht!
Calorien optellen
Sommige mensen maken zo af en toe een optelsom met calorien.
Sommigen maken een dergelijke optelsom zelfs dagelijks!
Niet iedereen heeft hier ervaring mee.
Niet iedereen heeft ervaring met het berekenen van sommetjes met calorien.
Jijzelf hebt wellicht nog nooit een dergelijke optelsom gemaakt.
In dat geval zal vandaag de eerste keer gaan zijn!
Spannend!
Wat beogen de meeste mensen te berekenen met deze optelsom van calorien?
Ze beogen te berekenen hoeveel energie hun lichaam dagelijks uit hun voeding kan ontlenen.
Dit beogen ze ja, maar berekenen ze dat ook daadwerkelijk?
- Nee, de optelsom welke zij (dagelijks) maken berekent dit helemaal niet!
- De optelsom welke zij (dagelijks) maken berekent helemaal niet de hoeveelheid energie welke hun lichaam uit hun voeding kan ontlenen!
Om energie uit voeding te kunnen ontlenen, moet voeding namelijk EERST in de cellen van je lijf zijn beland!
- Zolang je voeding echter nog NIET in je cellen is aanbeland, kan je lichaam er nog helemaal GEEN energie uit ontlenen!
Deze mensen DENKEN echter vaak WEL (nadat zij hun dagelijkse berekening hebben uitgevoerd en daar een getalletje uit is voortgekomen) dat de uitkomst van hun rekensom de hoeveelheid energie weergeeft welke hun lichaam uit hun voeding kan ontlenen.
Zolang deze mensen echter NIET weten of hun voeding wel in hun cellen aanbeland, kan hun lichaam ook nog helemaal NIET met behulp van die voeding energie gaan produceren!
Op basis van de uitkomst van rekensommetjes met calorien gaan calorie-berekenende mensen echter vaak WEL al een conclusie trekken.
- Ze gaan op basis van deze uitkomst een oordeel vellen over het aantal calorien welke hun lichaam die dag uit hun gegeten voeding heeft kunnen putten.
Deze conclusie zal echter nergens op slaan.
Ook het oordeel welke ze vellen zal nergens op slaan.
Beide zijn namelijk gebaseerd op een ONBETROUWBARE uitkomst van een rekensom!
Vandaar dat ik vandaag deze rekencursus heb georganiseerd.
Ik heb deze rekencursus georganiseerd, zodat mensen die regelmatig rekenen met calorien uiteindelijk leren wat ze nou eigenlijk aan het berekenen zijn!
Tevens heb ik deze rekencursus georganiseerd, zodat mensen die regelmatig rekenen met calorien EINDELIJK gaan leren wanneer ze WEL en GEEN betrouwbare conclusies kunnen trekken (of oordelen kunnen vellen) uit en over hetgeen zij berekenen!
De optelsom
Ik heb voor de cursus van vandaag een opdracht voor je!
Een calorie-berekenings-sommetje ga ik je geven:
- Schrijf van een gehele dag op wat je hebt gegeten en gedronken als ook de hoeveelheden (in grammen) welke je daarvan hebt gegeten.
- Vervolgens ga je een optelsom maken van het aantal calorie-bezittende-delen aanwezig in deze gegeten voeding.
Hoe doe je dit?
- Selecteer de voedingsmiddelen welke je hebt gegeten in een voedingsberekeningsprogramma en selecteer tevens de hoeveelheden welke je hiervan hebt gegeten.
- Het voedingsberekeningsprogramma zal aan het eind zelf een uitkomst weergeven.
- Deze uitkomst zal het TOTAAL aantal calorien weergeven welke aanwezig was in JOUW gegeten voeding!
OF
- Voer het aantal calorien (welke de verpakking van een voedingsmiddel welke je hebt gegeten weergeeft per 100 g) in op je rekenmachine.
- Vermenigvuldig dit getal met het aantal grammen welke jij van dat voedingsmiddel hebt gegeten en deel de uitkomst daarvan door honderd.
- Noteer dit getal.
- Herhaal dit proces met de overige voedingsmiddelen welke je hebt gegeten.
- Maak aan het eind een optelsom van alle genoteerde getallen.
- De uitkomst welke je dan ziet staan op het beeldscherm van je rekenmachine geeft het TOTAAL aantal calorien weer welke aanwezig was in JOUW gegeten voeding.
Vervolgens stel ik je nu een vraag.
Ik stel je de volgende vraag:
Hoeveel calorien bevatte je gegeten voeding?
Als antwoord op deze vraag zal je hoogstwaarschijnlijk de uitkomst benoemen van je zojuist berekende som.
Dit antwoord is een BETROUWBAAR antwoord.
Vervolgens ga ik je nu echter een NIEUWE vraag stellen.
Ik stel je nu de volgende vraag:
Hoeveel energie (uitgedrukt in calorien) heeft je lichaam kunnen produceren met behulp van je gegeten voeding?
Dat is namelijk hetgeen je uiteindelijk wilt weten en beoogt te berekenen met je som toch?
- Je wilt weten en berekenen hoeveel energie je lichaam uit je voeding kan putten toch?
Doodleuk zal jij TRACHTEN deze vraag OOK te beantwoorden middels het benoemen van de uitkomst van je zojuist berekende som.
Ja, dat zal je TRACHTEN, maar dit antwoord zou NERGENS op slaan!
Dit antwoord is een ONBETROUWBAAR antwoord!
Dit antwoord zou ik dan ook NIET accepteren, aangezien ik je vandaag wil leren rekenen en deze uitkomst NIET betrouwbaar is!
De uitkomst van de som welke jij zojuist hebt berekend geeft namelijk ENKEL de optelsom weer van de calorie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding.
En daar vroeg ik met het stellen van mijn tweede vraag toch echt NIET naar!
De uitkomst van je som geeft namelijk helemaal NIET weer hoeveel energie je lichaam die dag uit je gegeten voeding heeft kunnen verkrijgen en vormen!
Is dat niet hetzelfde dan?!
- Zijn de calorien aanwezig in je voeding niet gelijk aan het aantal calorien welke je lichaam met behulp van die voeding kan produceren en uit die voeding kan putten?
Veel mensen vermoeden dat dit WEL hetzelfde is en ook WEL op hetzelfde neer komt en dus ook WEL met de uitkomst van dezelfde rekensom beantwoord kan worden.
Maar nee, helaas is dit NIET hetzelfde!
Helaas kan je mijn tweede vraag dus NIET betrouwbaar beantwoorden met de uitkomst van je zojuist berekende som!
- Je kan met de uitkomst van je som dus ook helemaal NIET iets concluderen m.b.t. de energie welke je lichaam die dag heeft kunnen produceren m.b.v. je gegeten voeding.
- Je kan over de energie welke je lichaam die dag heeft kunnen produceren m.b.v. je gegeten voeding dan ook GEEN oordeel vellen!
Jij niet, maar een ander ook niet!
Waarom zou je dan in vredesnaam deze som berekenen (kan en zul je nu denken), wanneer de uitkomst hiervan NIET weergeeft hoeveel energie je lijf uiteindelijk uit je voeding kan putten en wanneer je daar ook NIET een conclusie aan kan verbinden en ook GEEN oordeel over kan vellen?!
Haha ja, dat vraag ik me ook af!
Waarom zou je dat doen?!
Niet doen dus!
Althans, wanneer je geen zin hebt om nutteloze sommetjes te berekenen!
- Wanneer je geen zin hebt om nutteloze sommetjes te berekenen, dan moet je dit vooral niet doen.
Heb je daar WEL zin in (het berekenen van nutteloze sommetjes), dan moet je dat natuurlijk vooral WEL blijven doen.
De uitleg
Nu wil je waarschijnlijk en hopelijk ook wel graag een uitleg.
- Je wilt een uitleg over hetgeen je zojuist te weten bent gekomen.
- Je wilt een uitleg over feit dat je met uitkomsten van calorie-berekeningen (zoals hierboven uitgevoerd) kennelijk ZEER WEINIG kan zeggen over de energie welke je lichaam (m.b.v. je gegeten voeding) uiteindelijk kan produceren.
Nou dan geef ik die uitleg toch ook nog!
Waar vindt energieproductie plaats?
Energieproductie vindt plaats in je lichaamscellen!
- Hoe komt de voeding welke jij hebt gegeten in die cellen?
- Hoe komen de energie-bevattende-delen (welke je zojuist hebt berekend en welke in jouw voeding aanwezig zijn) in die cellen?
Na een zeer lange tocht door je lichaam!
- Eerst transport door je spijsverteringskanaal
- Vervolgens transport door je darmwand
- Daarna transport door je bloedbaan
- Tot slot transport door de celwand van een lichaamscel
Welke stoffen moet je gegeten voeding bezitten om de tocht door je spijsverteringskanaal en darmwand goed te laten verlopen?
Om de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding in je lijf opgenomen te kunnen krijgen moet je voeding de volgende stoffen OOK NOG WEL bevatten:
- Diens oorspronkelijke vocht
- Diens oorspronkelijke vet
- Diens oorspronkelijke vezels
- Diens oorspronkelijk vitamines en mineralen
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan kunnen en zullen de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding (welke je zojuist hebt berekend) NIET GOED in je lijf belanden.
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan zullen de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding (gedeeltelijk) achter blijven in je darmen (en hoogstwaarschijnlijk op een gegeven moment met je ontlasting mee het lijf verlaten).
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan zal er dus ook helemaal GEEN energieproductie in je lijf plaats kunnen vinden met behulp van je voeding!
Welke stoffen moet je gegeten voeding bezitten om de tocht door je bloedbaan en celwand goed te laten verlopen om vervolgens in je cellen energie (m.b.v. de stoffen aanwezig in je gegeten voeding) te kunnen produceren?
Om transport-eiwitten (plasma-eiwitten) te kunnen vormen (om de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding door je bloedbaan te kunnen vervoeren), dient je voeding kwalitatief hoogwaardige (dierlijke) eiwitten te bevatten met daarin alle essentile aminozuren aanwezig.
Om vervolgens stoffen doorheen je celwand te kunnen transporteren moet je cel EERST een signaal van een hormoon hebben verkregen.
Om hormonen te kunnen vormen zijn naast essentile aminozuren OOK essentile vetzuren in je lijf nodig.
- Je voeding moet (NAAST energie-leverende-delen) deze stoffen (essentile aminozuren en essentile vetzuren) dus ook WEL allemaal bevatten!
Maar er is NOG MEER nodig!
Nadat hormonen de receptoren van je cellen hebben geprikkeld kunnen voedingsstoffen alsnog niet meteen doorheen de celwand getransporteerd worden je cellen in.
Nadat hormonen de receptoren van je cellen hebben geprikkeld kunnen voedingsstoffen pas doorheen je celwanden getransporteerd worden, wanneer er ook WEL voldoende vocht en voldoende van het mineraal kalium aanwezig is.
- Dit (voldoende vocht en kalium) zal je voeding dan ook WEL moeten bevatten (NAAST energie-leverende delen, essentile aminozuren en essentile vetzuren)!
Maar zelfs dan is er NOG MEER nodig!
Eenmaal in de cel kan in de mitochondrin van de cel pas energie geproduceerd worden m.b.v. de energie-leverende-delen uit je gegeten voeding, wanneer er VOLDOENDE co-enzymen (B-vitamines) in de cel aanwezig zijn.
- Je voeding moet (NAAST energie-leverende-delen, essentile aminozuren, essentile vetzuren, vocht en kalium) al deze B-vitamines dus OOK NOG WEL bevatten.
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan kunnen en zullen de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding (welke je zojuist hebt berekend) NIET GOED door je bloedbaan en celwanden getransporteerd worden.
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan zullen de energie-bevattende-delen aanwezig in je gegeten voeding (gedeeltelijk) achter blijven in je bloedbaan (en disbalans in je lijf veroorzaken).
Bevat je voeding deze stoffen niet of onvoldoende, dan zal er dus ook helemaal GEEN energieproductie in je lijf plaats kunnen vinden met behulp van je voeding!
Welke stoffen dient je voeding dus in TOTALITEIT ook nog zoal te bezitten (naast energie-leverende-delen) om vervolgens ook wel de energie uit de energie-bevattende-delen te kunnen putten in je cellen?
- Vitamines uit ALLE voedingsstoffen
- Mineralen uit ALLE voedingsstoffen
- Een aantal aminozuren uit eiwitten
- Een aantal vetzuren uit vetten
Welk soort voeding dient voldoende gegeten en gecombineerd te worden om al deze stoffen (naast energie-bevattende-delen) ook WEL binnen te kunnen krijgen?
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentile bouwstoffen uit koolhydraten)
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentile bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste olin) (bronnen van ALLE essentile bouwstoffen uit vetten)
Een nieuwe opdracht!
De voedingsmiddelen welke je zojuist hebt genoteerd en berekend (de voedingsmiddelen welke je vandaag had gegeten en gedronken), pak deze er nog maar eens bij en bekijk deze nog maar eens!
- De voedingsmiddelen daartussen welke al flink bewerkt zijn door de voedingsmiddelenindustrie en al flink bloot hebben gestaan aan lucht, licht, vocht (en wellicht zelfs een chemische behandeling hebben gehad) en welke tevens al bloot hebben gestaan aan hoge temperaturen door verhitting, schrap deze maar van je lijstje!
Hoezo dat?!
- Deze voedingsmiddelen zullen (door de behandeling welke ze hebben ondergaan door de producent) hun oorspronkelijke vocht, vezels, vetten, vitamines en mineralen (welke nodig zijn voor een goede spijsvertering en opname door de darmwand) grotendeels hebben verloren!
- Deze voedingsmiddelen kunnen en zullen dus NIET in je cellen belanden.
- Uit deze voedingsmiddelen kan in je cellen dus GEEN energie geproduceerd worden.
De voedingsmiddelen welke je nu overhoudt (welke NIET onder groenten, vlees, vis, zuivel, noten, zaden en pitten vallen) bevatten hoogstwaarschijnlijk NIET alle essentile aminozuren en bevatten hoogstwaarschijnlijk ook NIET alle essentile vetzuren om transport door je bloedbaan goed mogelijk te maken en de hormoonproductie in je lijf goed mogelijk te maken.
Ga ook die voedingsmiddelen (om een BEETJE een betrouwbaar beeld te kunnen verkrijgen) maar schrappen van je lijstje, aangezien die voedingsmiddelen ook NIET kunnen gaan bijdragen aan de energieproductie in je cellen.
Ga vervolgens van het lijstje welke je nu nog overhoudt maar eens een optelsom maken.
- Een optelsom van het totaal aantal calorien DAARIN aanwezig.
De energie-bevattende-delen (calorien) welke je NU hebt opgeteld kunnen namelijk met MEER zekerheid aan gaan komen in je lichaamscellen en kunnen dus ook met MEER zekerheid gaan bijdragen aan de energieproductie in je cellen!
- De uitkomst van DEZE som geeft (bij benadering) pas de hoeveelheid energie weer welke je lijf m.b.v. je voeding kan produceren namelijk!
Nu kan je dus BETER de vraag beantwoorden welke ik je zojuist stelde.
Wanneer ik je dan ook nu WEDEROM vraag:
Hoeveel energie (uitgedrukt in calorien) kan je lichaam (bij benadering) putten uit je voeding?
Wat is dan NU je antwoord?
Is dit een ander antwoord (en een andere uitkomst) dan hetgeen je eerst zou hebben geantwoord en EERST hebt berekend?
Verbaast dit je?
Wanneer je aan het begin van de cursus dacht dat jij toch echt wel zelfstandig zou kunnen rekenen met calorien, denk je daar nu dan nog steeds zo over?
Add comment