Prikkelbare darmen
Vandaag gaan we het hebben over prikkelbare darmen:
- Darmen die regelmatig laten merken dat hun wand gerriteerd is geraakt.
- Darmen die deze irritatie laten merken middels zeer uiteenlopende, overgevoelige klachten.
Waarom gaan we het hebben over prikkelbare darmen:
- Omdat zeer veel mensen overgevoelige darmen hebben en prikkelbare darmklachten ervaren.
- Omdat zeer veel mensen deze klachten laten onderzoeken, maar bij deze onderzoeken over het algemeen niks afwijkends wordt ontdekt.
- Omdat deze mensen verteld wordt (na herhaaldelijke onderzoeken met een negatieve uitslag) dat aan hun klachten helemaal niks te doen is.
- Omdat deze mensen verteld wordt (na herhaaldelijke onderzoeken met een negatieve uitslag) dat ze hun klachten maar moeten accepteren.
Vandaag zal je lezen en leren dat het accepteren van je overgevoelige darmen en prikkelbare darmklachten in veel gevallen toch echt niet nodig is!
Wat gaan we bespreken en vervolgens leren:
- We gaan bespreken wanneer de diagnose “prikkelbare darmen” gesteld wordt.
- We gaan het over de opbouw van je darmwand hebben.
- We gaan bespreken wanneer je darmwand overgevoelige reacties zal gaan vertonen op bepaalde prikkelende stoffen in je darmen.
- We gaan bespreken hoe je voeding (hetzij indirect) deze overgevoeligheid van je darmwand kan veroorzaken.
Waar zul je vandaag achter komen?
- Dat er wel degelijk voeding aan te wijzen valt welke (hetzij indirect) een overgevoelige reactie van je darmwand op prikkelende stoffen kan veroorzaken.
- Dat er wel degelijk voeding aan te wijzen valt welke je beter kan gaan mijden.
Waar zul je nog meer achter komen?
- Dat er gelukkig ook wel voeding aan te wijzen valt welke (hetzij indirect) de overgevoelige reacties van je darmwand op prikkelende stoffen kan helpen voorkomen.
- Dat er wel degelijk voeding aan te wijzen valt welke je heel regelmatig moet gaan eten.
Kortom:
- Je zult erachter komen dat je het hebben van overgevoelige darmen en prikkelbare darmklachten niet zomaar hoeft te accepteren!
Lees je mee?
De diagnose
Darmklachten bestaan er in allerlei vormen en maten.
Voorbeelden van darmklachten:
- Diarree.
- Verstopping.
- Opgeblazen gevoel.
- Winderigheid.
- Pijn.
- Kramp.
Mensen die de diagnose “Prikkelbare Darmsyndroom” krijgen hebben dergelijke klachten volop.
Mensen die de diagnose “Prikkelbare Darmsyndroom” krijgen hebben namelijk zeer gevoelige darmen t.o.v. anderen!
Bij hen wordt na vele onderzoeken echter geen aanwijsbare oorzaak voor hun klachten gevonden:
- Er wordt bij hen geen schade aan hun darmen ontdekt.
- Er worden bij hen geen enzym-tekorten in hun darmen ontdekt.
- Er worden bij hen geen allergien vastgesteld.
Met de diagnose “Prikkelbare Darmsyndroom” kan dan ook enkel vastgesteld worden dat je:
- Een overgevoelige darmwand hebt.
- Een verstoorde darmperistaltiek (darmbeweging) hebt.
En daar heb je het dan maar mee te doen!
- Niemand die je kan vertellen welke voeding meer of minder klachten doet geven.
- Niemand die je kan vertellen welk gedrag meer of minder klachten doet geven.
Je zit opgescheept met het gegeven dat je “gewoon” overgevoelige darmen hebt:
- Dat wist je zelf echter al wel!
- Daar heb je al die onderzoeken en deze diagnose niet voor nodig!
- Die overgevoeligheid van je darmen ervaar je dagelijks!
- Die overgevoeligheid van je darmen ervaar je al jaren!
Je darmwand
Je darmwand bevat allerhande verschillende cellen en is opgebouwd uit verschillende lagen.
Al deze lagen hebben een functie.
En van deze lagen is een spierlaag (de muscularis):
- Een laag met spiercellen welke aangestuurd wordt door zenuwcellen.
Deze spier- en zenuwcellen in je darmwand kunnen overprikkeld raken.
Deze spier- en zenuwcellen in je darmwand kunnen ook ontstoken raken.
Wanneer spier- en zenuwcellen overprikkeld of ontstoken raken, dan zal dit invloed hebben op:
- Je darmperistaltiek.
Conclusie:
- Prikkelbare darmklachten kunnen ontstaan, wanneer de spier- en zenuwcellen in je darmwand overprikkeld of ontstoken raken.
Prikkelende en ontstekingsbevorderende stoffen
Van welke stoffen is bekend dat ze prikkelende en irriterende eigenschappen hebben?
- Vochtarme, verzurende stoffen (zoals glucose-concentraten en minerale zouten) kunnen cellen overprikkelen en irriteren.
- Ook toxines (welke door slechte darm-bacterin geproduceerd worden uit slecht verteerde voedingsstoffen) kunnen cellen overprikkelen en irriteren.
Van welke stoffen is bekend dat ze ontstekings-bevorderende eigenschappen hebben?
- Lange ketens verzadigd vet en omega-6-vetzuren kunnen ontstekingen aan cellen veroorzaken.
Conclusie:
Prikkelbare darmklachten kunnen ontstaan na het eten van:
- Voeding welke sterk geconcentreerde (vochtarme) varianten van koolhydraten bezit.
- Voeding welke slecht verteerd kan worden in je darmen en de groei van slechte darmbacterin stimuleert (voeding met weinig vocht, vitamines en mineralen, oplosbare vezels en ontstekingsremmende vetzuren).
- Voeding welke veel verzadigde en omega-6-vetzuren bezit.
Toch hoeven deze stoffen geen prikkelbare darmklachten op te leveren en leveren deze stoffen ook echt niet bij iedereen klachten op!
Hoe kan dit?
De mucosa
Je darmwand met al diens lagen heeft normaal gesproken een dikke beschermlaag.
Deze beschermlaag beschermt je darmwand-cellen (dus ook de spier- en zenuwcellen in je darmwand) normaal gesproken tegen de invloed van:
- Verzurende, prikkelende en irriterende stoffen in je darmen.
Deze beschermlaag zorgt ervoor dat je darmwand-cellen niet in contact komen te staan met deze prikkelende en irriterende stoffen:
- Hoe dikker deze beschermlaag, hoe beter!
Wanneer deze beschermlaag dik is, dan zullen je darmwand-cellen niet al te snel gerriteerd raken door de aanwezigheid van irriterende stoffen in je darmen!
Deze beschermlaag heet de “mucosa”.
Deze mucosa bestaat uit slijm-producerende cellen.
- Het slijm dat door deze cellen geproduceerd wordt zorgt ervoor dat je darmwand-cellen niet makkelijk in aanraking kunnen komen met prikkelende stoffen.
- Het slijm dat door deze cellen geproduceerd wordt zorgt ervoor dat irriterende stoffen in je darmen tijdig geweerd worden.
Conclusie:
- De mucosa van mensen met prikkelbare darmen is kennelijk aangetast en kan hun darmwand-cellen niet meer beschermen!
- De mucosa van mensen met prikkelbare darmen is kennelijk zo dun geworden dat deze hun darmwand-cellen niet meer voldoende kan beschermen!
Wat betekent dit?
- De mucosa van mensen met prikkelbare darmen moet als de wiedeweerga hersteld worden!
Het herstellen van de beschermlaag van je darmen
Wanneer je overgevoelige darmen (prikkelbare darmen) hebt gekregen (door een aangetaste mucosa) is dit dan on-omkeerbaar?
- Nee hoor!
Moet je een overgevoelige darmwand en prikkelbare darmklachten accepteren, wanneer er na vele onderzoeken geen oorzaak wordt gevonden?
- Nee hoor!
De mucosa (wanneer deze is aangetast) kan namelijk weer hersteld en opgebouwd worden!
- Er bestaan stoffen die ontstekingen aan je mucosa kunnen remmen en er bestaan tevens stoffen welke je aangetaste en sterk verdunde mucosa weer kunnen opbouwen tot een dikke, slijm-producerende beschermlaag!
Welke stoffen betreffen dit?
- Omega-3-vetzuren om ontstekingen te remmen.
- Prostaglandines (hormoon-achtige stoffen) om de mucosa (slijm-producerende cellen) op te bouwen.
- Boterzuur (een korte keten vetzuur) om een optimale slijm-productie van je darm-mucosa-cellen te stimuleren.
Conclusie:
- Omega-3-vetzuren, prostaglandines en boterzuur helpen de mucosa in je spijsverteringskanaal te herstellen.
- Omega-3-vetzuren, prostaglandines en boterzuur kunnen helpen (hetzij indirect) je prikkelbare darmklachten te verminderen.
Omega-3-vetzuren
Welke voeding bevat ontstekingsremmende omega 3-vetzuren?
- Vette vissoorten (en de koud geperste olin hieruit).
- Noten en zaden (en de koud geperste olin hieruit).
- Wieren en algen (en de koud geperste olin hieruit).
Het is aan te raden om deze bronnen van omega-3-vetzuren regelmatig in je eetpatroon te integreren om ontstekingen in je darmwand te kunnen remmen.
Wees je echter van n ding wel bewust:
- Omega-3-vetzuren zijn instabiel en de kwaliteit van deze vetzuren kan snel verslechteren onder invloed van lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.
Stel je omega-3-rijke-voeding dan ook zo min mogelijk bloot aan:
- Lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.
Wat wil dit zeggen?
- Bewaar de omega-3-rijke voeding luchtdicht en op een donkere plek.
- Bewerk de omega-3-rijke voeding niet.
- Verhit de omega-3-rijke voeding niet.
Prostaglandines
Prostaglandines zijn hormoon-achtige stoffen welke enkel door je lijf gevormd kunnen worden, wanneer alle essentile vetzuren aanwezig zijn in je lijf.
De essentile vetzuren zijn:
- De omega-3-vetzuren.
- De omega-6-vetzuren.
Omega-6-vetzuren zijn (in tegenstelling tot omega-3-vetzuren) ontstekingsbevorderende vetzuren.
Wat betekent dit?
- Dit betekent dat je ervoor moet waken dat de inname van deze vetzuren niet te hoog wordt t.o.v. de inname van de ontstekingsremmende omega-3-vetzuren!
Welke voeding bevat omega-6-vetzuren?
- Zaden (en de koud geperste olin hieruit).
- Pitten (en de koud geperste olin hieruit).
Het is aan te raden om ook deze vetzuren in je eetpatroon te integreren!
Maar let hierbij ook wel weer op!
- Ook deze vetzuren zijn heel instabiel en de kwaliteit van ook deze vetzuren kan snel verslechteren onder invloed van lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.
Stel je omega-6-rijke-voeding dan ook zo min mogelijk bloot aan:
- Lucht, licht, vocht en hoge temperaturen.
Wat wil dit zeggen:
- Bewaar de omega-6-rijke voeding luchtdicht en op een donkere plek.
- Bewerk de omega-6-rijke voeding niet.
- Verhit de omega-6-rijke voeding niet.
Medicatie:
Er bestaat medicatie (welke veel mensen gebruiken) welke de vorming van prostaglandines in je lijf kan blokkeren!
- Het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers met een “non stereoide werking” (medicatie welke valt onder de NSAID’s) kan de vorming van prostaglandines in je lijf blokkeren!
Conclusie:
- Het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen je prikkelbare-darmklachten in veroorzaken, in stand houden en verergeren!
Boterzuur
Boterzuur is een vetzuur met een korte keten-lengte.
In je voeding komt dit vetzuur niet heel veel voor:
- Biologische grasroomboter bevat een klein beetje boterzuur.
- Biologische koud geperste kokosolie bevat een klein beetje boterzuur.
De overige vetten in je voeding zijn met name:
- Middel-lange keten vetzuren (medium chain fatty acids).
- Lange keten vetzuren (long chain fatty acids).
De meeste vetten aanwezig in je voeding dragen dan ook niet bij aan:
- De optimale slijmproductie van je darm-mucosa-cellen.
- De bescherming van je darmwand-cellen.
- De vermindering van je prikkelbare darmklachten.
Korte keten vetzuren (waaronder boterzuur) kunnen echter ook geproduceerd worden door je goede darmbacterin!
Waaruit kunnen je goede darmbacterin korte keten vetzuren vormen?
- Uit oplosbare voedingsvezels!
Hoe?
- Door deze voedingsvezels te fermenteren!
Welke voeding bevat oplosbare voedingsvezels?
- Groente.
- Fruit.
- Peulvruchten.
Conclusie:
- Het is aan te raden om bronnen van oplosbare vezels volop te integreren in je eetpatroon om een optimale slijmproductie in je darmen te kunnen creren en je darmen goed te kunnen beschermen tegen overprikkeling!
Voeding welke (indirect) prikkelbare darmklachten kan helpen verminderen
Wat heb je vandaag geleerd?
- Dat er wel degelijk voeding bestaat welke (hetzij indirect) kan helpen de overprikkeling van je darmwand te voorkomen.
Je hebt geleerd dat voeding rijk aan vocht, oplosbare vezels en essentile vetzuren (met de nadruk op de omega-3-vetzuren) kan bijdragen aan:
- Het remmen van ontstekingen in je darmwand.
- Het herstel van je maag- en darm-mucosa.
- De vorming van een dikke beschermlaag welke overprikkeling van je darmwand helpt voorkomen.
- De vermindering van prikkelbare darmklachten.
Je moet hierbij denken aan:
- Groenten.
- Fruit.
- Peulvruchten.
- Vette vis.
- Noten.
- Zaden.
- Pitten.
- Biologische grasroomboter.
- Biologische koud geperste kokosolie.
Voeding welke (indirect) prikkelbare darmklachten doet aanwakkeren en verergeren
Wat heb je vandaag nog meer geleerd?
- Dat er wel degelijk voeding aan te wijzen valt welke (hetzij indirect) je darmwand prikkelt en irriteert.
Je hebt geleerd dat voeding arm aan vocht, arm aan oplosbare vezels en arm aan essentile vetzuren (vooral arm aan omega-3-vetzuren), kan bijdragen aan:
- De instandhouding van prikkelbare darmklachten.
Je hebt tevens geleerd dat bewerkte, moeilijk verteerbare voeding, arm aan vocht, vitamines en mineralen en rijk aan glucose-concentraten, lange ketens verzadigde vetzuren, omega-6-vetzuren en onoplosbare vezels kan bijdragen aan:
- Een opstapeling van onverteerde voedingsstof-moleculen in je darmen.
- Een uitbreiding van je slechte darmbacterin.
- De productie van toxines door je slechte darmbacterin.
- Een opstapeling van verzurende stoffen in je darmen.
- De aftakeling van je darm-mucosa.
- De aftakeling van de beschermlaag van je darmwand-cellen.
- Een toename van je prikkelbare darmklachten.
Vraag:
- Ervaar jij prikkelbare darmklachten?
- Kan je de instandhouding van deze klachten verklaren, wanneer je naar je voeding kijkt?
- Wil je (samen met mij) je voeding aanpassen, zodat deze minder prikkelende stoffen gaat bevatten en bijdraagt aan de opbouw van je darm-mucosa?
Add comment