Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over prikkelbare darmen:
- We hebben besproken hoe noodzakelijk de stoffen in groenten en dierlijke eiwitten (mits intact) zijn om irritatie van je darmen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe noodzakelijk ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten zijn om irritatie van je darmen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
Lees je mee?
Receptoren
In de wand van heel je spijsverteringskanaal bevinden zich receptoren.
Dit zijn receptoren van je enterische zenuwstelsel.
Je enterische zenuwstelsel is het zenuwstelsel gevestigd in de wand van je spijsverteringskanaal.
Dit zenuwstelsel reguleert de spijsverteringsprocessen in je lijf.
Deze receptoren kunnen overprikkeld raken door de stoffen aanwezig in je voeding:
- Wanneer je voeding erg geconcentreerd is, dan is de kans op overprikkeling van deze receptoren groot.
- Wanneer je voeding vochtrijk is, dan is de kans op overprikkeling van deze receptoren minder groot.
- Wanneer je voeding weinig (intacte) bouwstoffen bevat (welke nodig zijn om prikkels te kunnen verwerken), dan is de kans op overprikkeling van deze receptoren zeer groot.
- Wanneer je voeding volop intacte bouwstoffen bevat (welke nodig zijn om prikkels te kunnen verwerken), dan is de kans op overprikkeling van deze receptoren minimaal.
Conclusie:
- Wanneer je voeding erg geconcentreerd is en veel brandstoffen of beschadigde voedingsstoffen bevat, dan kunnen de receptoren in je spijsverteringskanaal makkelijk overprikkeld raken.
- Wanneer je voeding vochtrijk is en vele intacte bouwstoffen bevat, dan zullen de receptoren in je spijsverteringskanaal niet snel overprikkeld raken.
Overprikkelde receptoren in je spijsverteringskanaal
Wanneer receptoren in je spijsverteringskanaal overprikkeld raken, dan wil dit zeggen dat:
- Prikkels niet goed verwerkt kunnen worden.
- Je enterisch zenuwstelsel niet goed kan functioneren.
- Spijsverteringsprocessen niet goed uitgevoerd kunnen worden.
- De stoffen aanwezig in je voeding niet goed verteerd kunnen worden.
Wanneer je voeding vervolgens regelmatig onverteerd in je darmen belandt, dan zal je voeding regelmatig je darmflora verstoren.
Wanneer je darmflora verstoord raakt, dan zal er een overmatige productie van verzurende en belastende stoffen in je darmen plaatsvinden.
Wanneer een overmatige productie van verzurende en belastende stoffen plaatsvindt in je darmen, dan zal:
- De zuurtegraad in je darmen verhoogd raken door hetgeen jij eet.
- De beschermende slijmvlieslaag in je darmen beschadigd en verdund raken door hetgeen jij eet.
- Je darmwand beschadigd raken door hetgeen jij eet.
- Een geïrriteerde reactie van je darmen plaatsvinden op hetgeen jij eet.
Conclusie:
- Wanneer je voeding teveel stoffen bevat welke de receptoren in je spijsverteringskanaal overprikkelen, dan kan je een geïrriteerde reactie van je darmen verwachten.
- Wanneer je voeding teveel stoffen bevat welke de receptoren in je spijsverteringskanaal overprikkelen, dan zijn prikkelbare darmklachten niet te voorkomen.
Eliminatie
Veel mensen met prikkelbare darmen zullen prikkelende voedingsstoffen (eventueel onder begeleiding van een arts of diëtist) gaan elimineren uit hun eetpatroon.
Zij elimineren stoffen zoals:
- Gluten.
- Caseïne.
- Lactose.
- E-nummers (additieven).
- Geconcentreerde suikers.
- Ontstekingsbevorderende vetzuren.
- FODMAP’s (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
Vaak ervaren mensen na eliminatie van deze stoffen een vermindering van hun klachten.
Vaak wordt bij een vermindering van klachten vermoed dat middels het elimineren van deze stoffen uit het eetpatroon de oorzaak van de irritatie is verholpen.
Helaas is dat niet het geval.
Geïrriteerde darmen
Je darmen zullen normaal gesproken niet zomaar overprikkeld en geïrriteerd reageren op de stoffen aanwezig in je voeding.
Je darmwand is namelijk bekleed met een water-oplosbare, visceuze laag van slijmstoffen met daarin ook anti-bacteriële stoffen welke irriterende stoffen op een veilige afstand kan houden en slechte darmbacteriën tevens op afstand kan houden.
Wanneer je zeer regelmatige geïrriteerde reacties van je darmen op je voeding ervaart, dan kan je concluderen dat:
- De beschermende slijmvlieslaag in je darmen verdund is geraakt, waardoor de receptoren in je darmen bloot komen te liggen, deze direct in contact kunnen komen te staan met de stoffen aanwezig in je darmen en heel makkelijk geïrriteerd en overprikkeld kunnen raken.
Wanneer je (met deze verdunde slijmvlieslaag in je darmen) irriterende stoffen zoveel mogelijk uit je voeding gaat elimineren, dan zullen je klachten wel verminderen, maar kan de verdunde slijmvlieslaag in je darmen alsnog niet herstellen.
Wanneer je voeding namelijk onvoldoende stoffen bevat welke de verdunde slijmvlieslaag in je darmen kunnen helpen herstellen, dan:
- Zal een slechte prikkelverwerking in je spijsverteringskanaal blijven bestaan.
- Zal een slecht functionerend enterisch zenuwstelsel blijven bestaan.
- Zullen slecht verlopende spijsverteringsprocessen blijven bestaan.
- Zal je voeding alsnog niet goed verteerd kunnen worden en regelmatig slecht verteerd in je darmen belanden.
- Zal je voeding alsnog regelmatig je darmflora verstoren.
- Zullen er vanuit je darmen alsnog irriterende stoffen geproduceerd worden welke nieuwe klachten teweeg kunnen brengen.
Conclusie:
- Wanneer je voeding onvoldoende stoffen bevat welke de verdunde slijmvlieslaag in je darmen kunnen helpen herstellen, dan kunnen de receptoren in je spijsverteringskanaal (ondanks de eliminatie van irriterende stoffen uit je voeding) alsnog makkelijk geïrriteerd en overprikkeld raken.
- Wanneer je voeding onvoldoende stoffen bevat welke de verdunde slijmvlieslaag in je darmen kunnen helpen herstellen, dan zullen prikkelbare darmklachten hooguit verminderen, maar zullen ze (ondanks de eliminatie van irriterende stoffen uit je voeding) niet uitblijven.
Vetten
Vetten bevatten vele bouwstoffen:
- Vet-oplosbare vitamines.
- Mineralen.
- Vele verschillende vetzuren.
Vetten bevatten echter niet altijd de essentiële vetzuren omega 3 en 6:
- Enkel vetten van plantaardige oorsprong en visvetten bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Vet-oplosbare vitamines en mineralen zijn nodig om prikkels in je spijsverteringskanaal te kunnen verwerken en spijsverterings-enzymen goed te laten functioneren.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn nodig om prostaglandines (weefselhormonen) te kunnen vormen.
Deze weefselhormonen zorgen voor herstel van je slijmvlieslaag, wanneer deze verdund is geraakt.
Wanneer deze weefselhormonen niet gevormd kunnen worden (door het ontbreken van omega 3 en 6 vetzuren in je voeding), dan kan de slijmvlieslaag in je darmen niet hersteld worden.
Kortom:
- Vetten met omega 3 en 6 vetzuren bevatten vele bouwstoffen welke nodig zijn in je spijsverteringskanaal om prikkelbare darmklachten zoveel mogelijk te kunnen voorkomen en een verdunde slijmvlieslaag in je darmen te kunnen herstellen.
Heb je prikkelbare darmen, maar bevat je voeding niet heel regelmatig omega 3 en 6 vetzuren, dan zullen je klachten (wanneer je irriterende stoffen uit je voeding elimineert) wellicht iets verminderen, maar zal de slijmvlieslaag in je darmen alsnog niet kunnen herstellen en kunnen de receptoren in je darmen alsnog snel overprikkeld raken.
Het eten van voeding met de essentiële vetzuren omega 3 en 6 zal echter je klachten niet helpen verminderen, wanneer de vetzuren in je voeding niet intact zijn.
Intacte essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Helaas verhitten vele Nederlanders hun noten, zaden en pitten en vette vis en kopen ze oliën in geraffineerde toestand (niet koud geperst), waardoor de omega 3 en 6 vetzuren in hun voeding al niet meer intact zijn en niet meer gebruikt kunnen worden als bouwstof van weefselhormonen welke de slijmvlieslaag in hun darmen kunnen herstellen.
Conclusie:
- Wanneer je prikkelbare darmklachten zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan is het elimineren van irriterende stoffen niet voldoende, maar zul je ook regelmatig verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren moeten gaan consumeren.
Vraag:
- Ervaar jij prikkelbare darmklachten?
- Heb jij stoffen uit je voeding geëlimineerd?
- Ben je bereid ook stoffen aan je voeding toe te voegen vanaf nu?
- Ben je bereid je groenten-consumptie, je consumptie van intacte dierlijke eiwitten en je consumptie van intacte omega 3 en 6 vetzuren te verhogen en elk moment dat je iets ook wat groenten, intacte dierlijke eiwitten en voeding met omega 3 en 6 vetzuren te eten?
Add comment