Pff..al dat gedoe over vlees..dan maar vleesvervangers! (Of toch niet?!)
blog
Eerder dacht je dat wanneer je stukje vlees maar mager was en de vetranden er niet duidelijk aan zaten, je wel goed zat; dat je dan goed en gezond bezig was.

Toen besefte je en begreep je dat de puurheid van je vlees, dus of er door een ander al van alles met het vlees is gebeurd (wanneer er stoffen uit zijn gehaald of afgesneden, aan zijn toegevoegd, in bepaalde stoffen is bereid of mee behandeld of mee ingesmeerd etc.) de gezondheidswaarde van het stukje vlees bepaalt en dat je stukje vlees dan misschien nog zo mager kan zijn, maar wanneer deze sterk bewerkt is, deze niet goed of gezond hoeft te zijn!

Koop je echter een rauw stukje puur vlees, las je een paar dagen geleden, kan het alsnog zijn dat de voedingswaarde en kwaliteit niet optimaal is, wanneer het dier waar dit vlees van afkomstig is een niet zo mooi leven heeft geleden en de behandeling van het dier (en dus ook het vlees uiteindelijk) ten tijde van dit leven stressvol en ziekmakend is geweest.

Wanneer je er zo over nadenkt, kan je het ook haast niet goed doen, wil je EN een gezonde keus maken EN met zowel jezelf, je porte-monnaie en het dier rekening houden en vind je het misschien wel zielig ook; wat een dier vaak allemaal door heeft moeten maken om maar op jouw bord te belanden, daar waar je daar haast niet over nadenkt tijdens het eten en zelfs dat vlees niet eens altijd op eet misschien en zomaar een restant weggooit zo af en toe!
Zo lekker vind je vlees wellicht niet eens!

Eigenlijk wil je dit gedoe..het denken over je gezondheid en welk vlees daar dan bij past EN dan ook nog eens denken aan het dier waar dit vlees vandaan komt, helemaal niet!
Vooral niet omdat vlees je eigenlijk misschien niet eens “zoveel doet” en je het voor je gevoel niet eens zou missen, wanneer dit niet zou bestaan of niet zou eten.

Het weglaten van vlees zou je wellicht niet eens een gemis vinden; je kan wel andere dingen bedenken die je lekkerder vindt wellicht.
Die neiging heb je nu met al dit “gedoe” misschien haast wel.

Maar je weet: vlees levert eiwitten, dus weglaten kan alleen, zo weet je ook bij vegetariërs, wanneer je de voedingsstoffen en dus ook onder andere eiwitten welke je dan OOK weglaat, welke vlees normaal levert, dan WEL binnen krijgt vanuit andere, alternatieve voeding, dus andere bronnen van eiwit.

Zomaar weglaten zonder alternatief kan dus niet, zo besef je en doe je dan ook maar niet.

Ah, maar dan hebben we de vleesvervangers!
Handig!
Die bevatten namelijk de stoffen welke vlees anders levert, dat is namelijk verplicht volgens de warenwet om als vleesvervanger verkocht te mogen worden.
Koop en eet je die dan ter vervanging van je vlees, hoef je zelf niet meer na te denken over of je alle voedingsstoffen uit vlees nu wel binnen hebt gekregen!
Fijn!
Voor die vleesvervangers hebben geen dieren een stressvol leven hoeven leiden, want deze zijn van plantaardige ingrediënten gemaakt OF dierlijke producten (zoals kippenei-eiwit), waarvoor niet een dier eerst dood is gemaakt of een gestrest leven heeft hoeven leiden (vaak namelijk van vrije uitloop-eieren/kippen van een biologisch dynamische boerderij, overigens niet altijd!), zoals bij vlees helaas wel vaak het geval is.
Dit alles geeft je een goed gevoel.
EN de voedingsstoffen WEL binnenkrijgen EN geen gestrest dier of jij een gestrest hoofd en lijf als gevolg!

Deze zijn dan voor lichaam en geest VEEL gezonder!

Ehh…daar ga je zomaar vanuit.
Daar ga je bijvoorbeeld vanuit, vanwege bepaalde associaties.
– Er zit vaak groente in of is van groente gemaakt, dus is gezond!
– Het is van plantaardig eiwit gemaakt, dit komt uit de natuur, dus is gezond!
– Alle voedingsstoffen uit vlees zitten er in, want dat is vanuit de Warenwet verplicht, dus is gezond!
– Vegetariërs zijn bewuste mensen, zo denk en associeer je, die zullen niks ongezonds eten en je denkt dat vegetariërs dit eten of hebben gemaakt of bedacht hebben of op z’n minst mensen die bezig zijn zo puur en natuurlijk mogelijke producten te bedenken, dus dit is gezond!

En zo kan je nog wel wat redenaties of associaties bedenken, waardoor je vergeet iets te doen en over iets na te denken wat je eigenlijk als eerste hebt geleerd, met betrekking tot het beoordelen of je vlees eigenlijk wel zo gezond is, maar ook met betrekking tot het beoordelen van elk willekeurige ander voedingsmiddel welke je maar koopt m.b.t. diens gezondheidswaarde.
Namelijk: “Welke ingrediënten bevat dit en zijn deze afzonderlijk wel zo gezond en/of zijn ze uiteindelijk in de samenstelling wel gezond, voedzaam, onbewerkt en natuurlijk?”

Hier kijk je wellicht door al je redenaties of associaties al niet meer na.
Je denkt dat, wanneer iemand ZO zijn best doet een heel nieuw en plantaardig product te maken dan ook VAST wel aandacht besteed heeft aan de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten hierin namelijk!

HELAAS!!
WEER zo’n valkuil.
Misschien zou het wel heel mooi zijn, wanneer je zo zou kunnen denken.
Zo zou het ook mooi zijn om zo te kunnen denken bij een beschuit, welke ik laatst als voorbeeld gaf, welke zo natuurlijk oogt, dat deze dan ook natuurlijk en gezond is en je dus niet meer na hoeft te gaan OF dit zo is, maar helaas ging dat dus bij de beschuit niet op en zo ook niet bij vleesvervangers!

Je associeert ze wellicht met gezond, maar zolang je de ingrediënten niet weet of hebt bekeken, weet je dit nog helemaal niet zeker!

Kijken we naar de ingrediënten van zomaar een willekeurig gepakte vleesvervanger, wat zie je dan onder andere?

water, champignonvulling 20% (water, lichte room (melk,lactose), champignon, zonnebloemolie, ui, gemodificeerd maïszetmeel, aroma (gluten), champignonpoeder, suiker, stabilisator (E415), zout, natriumcaseïnaat (melk, lactose), citroensap, gistextract, knoflook, kruiden en specerijen), paneermeel (tarwe, gluten), plantaardige eiwitten (soja,tarwegluten, erwt), kippenei-eiwit*, tarwebloem (gluten), palmolie, gemodificeerd maïszetmeel, aroma (selderij), zout,melkeiwit (lactose), dextrose, zonnebloemolie, zetmeel (tarwe, maïs), kruiden en specerijen, mineraal (ijzer), vitamine B12
*Ei-eiwit is afkomstig van vrije uitloopkippen.

Dat is nogal een waslijst hè!
Het bevat duidelijk en zeker NIET alleen de eiwitten, welke het dierlijk eiwit uit het vlees moeten vervangen, in pure variant met dan wat groenten en kruiden toegevoegd, maar veel meer dan dat!
Dat veel meer aan ingrediënten is dan helaas lang NIET allemaal natuurlijk of puur of onbewerkt of voedzaam; wat is er puur aan gemodificeerd zetmeel?
De naam “gemodificeerd” wil namelijk al zeggen “aan geknoeid”.
Door wie?
Door ons..mensen..producenten, dus niet de natuur en helaas ook vaak niet mensen die bezig zijn met gezondheid, maar bezig zijn met geld verdienen!
En ook paneermeel en tarwebloem, dextrose, stabilisatoren en aroma’s zijn allemaal geïsoleerde en/of bewerkte en dus aan geknoeide en dan niet meer zo voedzame stoffen.
Dan zit er ook nog eens een vaak flink geraffineerde ontstekingsbevorderende olie in, genaamd zonnebloemolie, waar je als je zelf had kunnen kiezen, wellicht liever een ontstekingsremmende olie had gebruikt, maar ja, dat heb je met producten: je moet het doen met wat er al in zit en de ingrediënten, welke de producent heeft gekozen en gebruikt en dat zijn vaak niet de meest voedzame of pure ingrediënten, maar vaak de makkelijkste en goedkoopste natuurlijk!

Koop je vlees dan had je 100% vlees kunnen hebben, had gekund, hoeft natuurlijk net zo goed ook niet tegenwoordig, maar HAD gekund.
Dit, deze vleesvervanger is van alles aan ingrediënten bij elkaar geraapt en samengevoegd en dus niet 100% van iets en is dit “van alles” dan niet allerlei mooie voedingsstoffen tezamen, maar is een groot deel van dit “alles” niet voedzaam, maar kunstmatig of bewerkt en zitten er zelfs belastende stoffen tussen, helaas, dan is het eindproduct ook niet voedzaam en gezond en net zo goed belastend, wanneer het belastende stoffen bevat.

Ok…ook vleesvervangers zijn dus niet vanzelfsprekend “gezond”.
Dat is dus net zo goed afhankelijk van de ingrediënten!

Maar zelf maken, zodat je ZELF invloed hebt op de afzonderlijke ingrediënten welke leiden tot een eindproduct, namelijk een vleesvervanger, zoals een groentenburger, kan natuurlijk ook!
DAN heb je zelf de keuze in ALLE afzonderlijke ingrediënten; kies je alle losse ingrediënten bewust en kies je voor voedzaam, onbewerkt en natuurlijk EN doet de manier van bereiding deze voedingswaarde minimaal teniet, wanneer je ook de bereidingswijze bewust hebt gekozen.
Pas DAN heb je een bewust zelf gekozen, voedzame vleesvervanger en KAN (maar hoeft dus niet) een vleesvervanger een gezond alternatief voor vlees zijn!

2 willekeurige voorbeelden (het receptenbestand geeft er nog vele meer):
Aubergineballetjes

Ingrediënten:
Max. 1 aubergine
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 0.5 eetlepel gebroken/vermalen lijnzaad
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 1 chilipepertje, fijngehakt
Oregano of tijm
Max. 2 eieren OF max. 1 ei en max. 15 g geraspte parmesaanse kaas
Zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aubergine en snijd deze in plakken van 1 cm. Leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Besmeer/besprenkel deze met olie en bestrooi met zout. Bak/rooster deze zo’n 35-40 minuten in de voor verwarmde oven tot ze goudbruin kleuren en zacht zijn geworden. Verwijder van de oven en laat afkoelen. Hak in een keukenmachine of met de hand vervolgens de gebakken aubergine fijn. Vermeng in een kom de uisnippers, het chilipepertje, knoflookpoeder en de lijnzaad en oregano of tijm met elkaar. Voeg de losgeklopte eieren toe of het losgeklopte ei met de portie kaas als ook de fijngehakte aubergine. Meng goed en breng op smaak met zout en peper. Meng met je handen en vorm hier vervolgens balletjes van en zet deze in de koelkast om te verstevigen waar mogelijk en je ze niet meteen wil of hoeft te bakken. Plaats de balletjes op de bakplaat en bak deze in zo’n 30 minuten goudbruin en gaar.

 

Kerrie-bloemkoolkoekjes


Ingrediënten:
Max. 300 g bloemkool
Max. 2 eieren
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g gebroken/fijngemalen lijnzaad
Max. 50 g fijngesneden prei
Gemberpoeder
Knoflookpoeder
Kerriepoeder
Basilicum, fijngehakt
Geelwortel/kurkuma
Komijnzaad
Chilivlokjes
Kaneel
Kruidnagel
Kardamom
Zout en peper

Bereiding:
Snijd de bloemkool in roosjes en stoom deze (bijv. boven een pan met kokend water) in zo’n 7 minuten wat zachter/beetgaar. Zet dit op je aanrecht en snijd de overigen ingrediënten. Doe de gestoomde bloemkool vervolgens in een keukenmachine met wat peper en zout en maal dit tot puree. Vermeng deze puree vervolgens met alle overige ingrediënten in een kom/schaal, behalve de olie. Verhit de olie vervolgens in de pan. Maak van het beslag met je handen koekjes van gewenst formaat en bak deze aan beide kanten goudbruin.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!