Personal Weightloss voorraadsysteem
Gezonde omgeving
Personal Weightloss richt zich op het helpen eigen te maken van een voedzaam eetpatroon.

Hierbij wordt de focus dus niet zozeer gelegd op het afleren van oude gewoontes, welke ongezond zouden zijn, maar het juist aanleren van nieuwe gewoontes, welke gevuld worden met de voeding, welke voor ieder mens, dus ook iemand met overgewicht, noodzakelijke, ook wel “essentiële” voedingsstoffen genoemd, bevat.

Er bestaan namelijk voedingsstoffen, welke het menselijk lichaam zelf kan vormen en aanmaken, de niet-essentiële, dus niet noodzakelijke, voedingsstoffen genoemd, maar dus ook een categorie voedingsstoffen, welke geen enkel lichaam zelf in staat is te vormen of zelf te maken.
Deze zijn dan ook essentieel voor een ieder en zeer noodzakelijk om binnen te krijgen middels je voeding.

Deze in je eetpatroon, dus ook een eetpatroon waarbij je wil afvallen WEL verwerken is dan ook heel belangrijk om een gezond functionerend lichaam te creëren OF behouden.
Dit is dan ook het doel van en bij Personal Weightloss en dit op een zo persoonlijke en smakelijk mogelijke manier.
Inspiratie hoe dit vorm te geven, wordt je dagelijks geboden middels allerlei nieuwe recepten, welke op DIE voeding aansluiten.

Deze essentiële stoffen doen namelijk onze hormonen zo goed mogelijk in balans houden, onze stofwisseling zo optimaal mogelijk houden, verzuring en demineralisatie zoveel mogelijk ondervangen, oxidatieve stress en het vrij ronddolen van vrije radicalen, vrij komend uit verbrandingsreacties zoveel mogelijk voorkomen, ontstekingen zo goed mogelijk tegengaan, darmflora in balans houden en afbraak, uitputting en beschadiging van waardevol spier- en vetweefsel zoveel mogelijk voorkomen.

Afvallen, maar tegelijkertijd stress, uitputting, disbalans, verzuring en schade in het lijf (en geest) berokkenen, kan en moet namelijk niet aan de orde zijn, wat WEL aan de orde kan zijn, wanneer je zomaar calorieën (voedingsstoffen) zou gaan minderen op een willekeurige manier EN je calorie-verbruik (voedingsstoffenverbranding) tegelijkertijd ook nog eens flink zou gaan ophogen op tevens een willekeurige manier.

Om het eigen maken van een eetpatroon gebaseerd op deze essentiële voeding, te vergemakkelijken en voor jezelf een manier en systeem te ontwikkelen hierin door je huis (kastjes en koelkast) hierop in te gaan richten, heb ik een mogelijk inspirerend Personal Weightloss voorraadsysteem beschreven, terug te vinden in de bijlage, welke je hierbij zou kunnen helpen of van inspiratie zou kunnen voorzien.

Het eigen maken van deze essentiële voeding en deze voeding SOWIESO in je eetpatroon terugvinden is namelijk belangrijk voor hen die willen afvallen (voor hen is het de bedoeling dit zo op de voorgrond te drukken en aantrekkelijk en makkelijk te maken, dat de niet-essentiële voeding daardoor niet tot minimaal genuttigd hoeft te worden daarnaast, daardoor of daarbij), maar tevens voor een ieder, aangezien geen enkel mens deze stoffen zelf kan aanmaken en geen enkel mens een lichaam in disbalans boordevol uitputting, beschadiging en met stress kan gebruiken.

Wanneer je een soortgelijk systeem dan ook in je huis(houden) zou aanbrengen en je omgeving deze ook eigen leert maken om deze essentiële voeding SOWIESO binnen te krijgen en te verwerken ook in HUN eetpatroon (zij die niet willen of hoeven afvallen, kunnen daarbij, daardoor en daarnaast af en toe ook minder-essentiële voeding, zoals mooie, vezelrijke koolhydraatbronnen toevoegen, maar bij voorkeur nooit deze niet-essentiële stoffen de essentiële laten vervangen); dan zijn we namelijk met z’n allen toe aan het werken naar en aan een gezondere en bewustere omgeving.

Personal Weightloss staat dan ook voor het toewerken naar een bewustere en gezondere omgeving en het aanleren van een POSITIEVE en persoonlijke voeding en het eigen maken van nieuwe voedzame (gezins)gewoontes gebaseerd op ESSENTIËLE voedingsstoffen.

Hopelijk heb ook jij iets aan de tips, gegeven in de bijlage om je huis (kastjes en koelkast) mee in te richten en te vullen!

Personal Weightloss voorraadsysteem

Gebruiksaanwijzing:

  • Kies op elk eetmoment een combinatie van de vakken 1, 2 EN 3 OF kies voor enkel een portie uit vak 4
  • Kies fruit ALTIJD in combinatie met iets uit vak 1 EN 2 en bij voorkeur enkel bij of voorafgaand aan duidelijke activiteit/inspanning (geestelijk/lichamelijk)
  • Eet deze combinaties uit de vakken 1,2 en 3 OF een portie uit vak 4 SOWIESO bij trek en bij voorkeur BINNEN 3 uur na het vorige eetmoment om spierafbraak te voorkomen (bij hoge activiteit RUIM binnen 3 uur)
  • Bedenk bij voorkeur voorafgaand aan je dag, wat je gedurende die dag gaat eten en welke combinaties je die dag gaat maken en creëer hiermee een overzicht en eigen dagmenu; schrijf dit bij voorkeur ook voor jezelf op en zet dit tevens klaar bij weggaan van huis OF wanneer je veel afleiding verwacht die dag

 

Vak 1: ESSENTIËLE eiwitten

Alvast voorgegaarde in porties (120 g) verdeeld (liefst biologisch) vlees, zoals kipfiletreepjes, biefstukreepjes of gehaktballetjes (gekookt, gestoomd, gestoofd of gebraden op niet al te hoge temperatuur in koudgeperste kokos/olijfolie)Alvast voorgegaarde in porties (120-140 g) verdeelde (liefst wilde) vis, zoals tonijn, zalm, makreel of witvis (gekookt, gestoomd, gestoomd, gebraden, gerookt OF rauw op niet al te hoge temperatuur in koudgeperste kokos/olijfolie)Alvast in porties gesneden pure, (liefst biologische) kaas (controleer op toevoegingen zoals e-nummers), zoals 30+ (50 g), mozzarella (55 g), Parmezaanse kaas (35 g) of fetakaas (75 g)
Alvast gekookte (bij voorkeur biologisch, vrije uitloop) eieren (2 stuks vormt een portie)Alvast gebakken (bij voorkeur biologisch, vrije uitloop) eieren of al gebakken roerei-korrels van 2 eieren bereid in koudgeperste kokos/olijfolieAlvast in porties (150-200 g) verdeelde bakjes (liefst biologische) magere kwark, Griekse (0%vet) yoghurt of hüttenkäse, desgewenst alvast vermengd met (tuin)kruiden, specerijen, citroensap, citroenrasp etc.

 

Vak 2: ESSENTIËLE en ONTSTEKINGSREMMENDE vetten

Alvast in porties (10 g) verdeelde rauwe, onverhitte (liefst biologische) noten/zadenRauwe, dus onverhitte (liefst biologische) gekochte of eigen gemaakte pure noten/zadenpasta’s (10 g vormt een portie)Alvast in porties (50 g) verdeelde pure olijven op koudgeperste olijfolie (kijk ingrediënten na op onnodige toevoegingen)
Eigen gemaakte olijventapenade van gepureerde olijven, vermengd met kruiden en fijn gesneden groenten (een portie is 1 eetlepel)Eigen gemaakte pesto van basilicum/spinazie vermalen met pure olijven of koudgeperste olijfolie en rauwe pijnboompitten (een portie hiervan is 1 eetlepel)Avocado of avocadopuree, eventueel vermengd met (pittige) kruiden en citroensap (een portie hiervan is  50 g)
Rauw, onverhit cacaopoeder of rauwe cacaonibs, alvast in porties (max. 30 g) verdeeldPuur en ongezoet kokosvlees of kokosrasp (liefst biologisch), alvast in porties (20 g) verdeeldKokosmelk, puur en ongezoet (kijk ingrediënten na) (40 g vormt een portie)
Eigen gemaakte groentenspread van fijngemalen groenten met kruiden en koudgeperste olijfolie (een portie is 1 eetlepel)Eigen gemaakte mayonaise van eigeel, pure mosterd, citroensap en koud geperste olijfolie en desgewenst (mineraal)zout (een portie is 1 eetlepelKoudgeperste (liefst biologische) kokosolie,  grasgevoerde (liefst biologische) roomboter, ghee (geklaarde boter) of olijfolie (tot max. 175 graden verhit (een portie is 1 eetlepel)

 

Vak 3: Bronnen van ESSENTIËLE bouwstoffen; vitamines, mineralen en anti-oxidanten

  • Kies in de regel en op matig actieve dagen uit het vak groenten, gecombineerd met eiwitten en vetten uit de vakken 1 en 2. Extra groenten uit het eerste vak mag en kan de hele dag door.
  • Kies het fruit, gedroogd fruit of zetmeelrijke groenten (het 3e vak), dus fruit, eiwit, vet-combinaties met name op en voor geestelijk en lichamelijk flink actieve of inspannende momenten, maar niet in de regel voor meer rust in hoofd en lijf, gezien het glucose-gehalte van fruit en het effect daarvan op hormoonbalans
  • Eet fruit en zetmeelrijke groenten bij voorkeur NOOIT zonder aanvulling uit de vakken eiwit en vet

 

Eventueel alvast voorgesneden en eventueel aangezuurde/ingemaakte (met biologische natuur/appelazijn en zout) GROENTEN met een laag glucose-gehalte, zoals: Andijvie, Asperges, Aubergine, Zure augurken, Bladsla, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Paddenstoelen/champignons, Chinese kool, IJsbergsla, Komkommer, Koolraap, Paksoi, Groene paprika, Pompoen, Postelein, Raapstelen, Rabarber, Rode kool, Rucola, Savooiekool, Snijbiet, Snijbonen, Spinazie, Taugé, Tomaat, Tuinkers, Veldsla, Venkel, Witlof, Zuurkool

(De portie hiervan is ONBEPERKT)

 

Eventueel alvast voorgesneden en eventueel aangezuurde/ingemaakte (met biologische natuur/appelazijn en zout) GROENTEN met een iets hoger glucose-gehalte, zoals:

Amsoi, Boerenkool, Courgette, Groene kool, Kappertjes, Koolrabi, Knolselderij, Gele en rode paprika, Peultjes, Prei, Radijs, Rammenas, Sperziebonen, Spitskool, Tuinbonen, Witte kool

(De portie hiervan is max. 200 g)

 

Alvast in porties verdeeld (liefst biologisch) vers/gedroogd FRUIT of koolhydraatrijke groenten, zoals (max. 200 g) (zoete)aardappels en wortelen, rode bieten, spruitjes, schorseneren, pastinaak max. 500 g aardbeien, max. 2 appels, abrikozen, grapefruits, sinaasappels, kiwi’s, peren en perziken, max. ½ banaan, max. 200 g ananas of mango, max. 300 g blauwe bessen, papaya of watermeloen, max. 400 g rode bessen, frambozen, bramen of passievrucht, max. 250 g kersen, max. 4 pruimen, nectarines, mandarijnen of max. 150 g druiven of max. 40 g ongezoet gedroogd fruit (krenten, rozijnen, cranberries, vijgen, dadels, moerbessen, pruimen en abrikozen)

 

 

Vak 4: Personal Weightloss FASTFOOD

Kant-en-klare hapjes en gerechten (met de recepten als voorbeelden) met daarin vak 1, 2 en 3 al gecombineerd!

Alvast in porties verdeelde complete eetmomenten, zoals groente-muffins, gehaktbrood, frittatapunten, groentencrackers, groenten-eiburgers en groentengehaktburgers, groentenpannenkoeken, groentengehaktballen etc. (minimaal 1 portie hiervan voorradig hebben en tijdig weer aanvullen) om zo te kunnen pakken, meenemen en opeten (de fruitvarianten hiervan ook weer enkel inzetten bij verhoogde lichamelijke of geestelijke activiteit)Alvast klaargemaakte complete salades, ei-gerechten en soepen vanuit de recepten, welke dan zo meegenomen en eventueel opgewarmd kunnen worden

(altijd één hiervan voorradig hebben en tijdig weer aanvullen in koelkast)

Alvast klaargemaakte complete avondmaaltijden, zoals stoofpotten, curry’s, soepen en chili’s, welke je kan bewaren in de vriezer (altijd één hiervan voorradig hebben en tijdig weer aanvullen in vriezer)

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!