Vandaag gaan we duiken in de wereld van de pathologie (de ziekteleer):

  • We gaan ons verdiepen in het ontstaan van ziekte.
  • We gaan ons verdiepen in het verloop van ziekte.

Vervolgens gaan we onderzoeken welke voeding bijdraagt aan het ontstaan van ziekte en het moeizame herstel van ziekte.

Kortom:

  • Je zult vandaag ziek-makende voeding leren kennen.

De conclusies welke je vervolgens (al lezende) zult gaan trekken, zal je niet leuk gaan vinden!

Dan weet je dat alvast en ben je alvast voorbereid!

Lees je hoe dan ook wel mee?

Gezondheid

Om ziekte te kunnen begrijpen, is het belangrijk om eerst te snappen wanneer er eigenlijk sprake is van gezondheid.

Gezondheid in je lijf heerst, wanneer alle stofwisselingsprocessen in alle weefsels van je lijf optimaal uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer is dat het geval?

  • Wanneer er een ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan heerst.
  • Wanneer er hormoonbalans (homeostase) in je lijf heerst.
  • Wanneer er een licht basische zuurtegraad in heel je lijf (alle weefsels) heerst.

Wanneer is de voedingssamenstelling in je bloedbaan ideaal?

  • Wanneer een optimale zuurtegraad in je bloed heerst.
  • Wanneer een optimaal zuurstofgehalte in je bloed heerst.
  • Wanneer een optimale osmolariteit in je bloed heerst.
  • Wanneer je bloeddruk binnen de normaalwaardes valt.
  • Wanneer je bloedsuikerspiegel binnen de normaalwaardes valt.

Om gezondheid (en een ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan, hormoonbalans in je lijf en een basische zuurtegraad in je lijf) te kunnen bereiken moeten alle essentiële bouwstoffen voortdurend in je lichaam aanwezig zijn:

  • Alle vitamines
  • Alle mineralen
  • Alle acht essentiële aminozuren
  • Alle twee essentiële vetzuren

Het ontstaan van ziekte

Wanneer kan ziekte ontstaan?

  • Ziekte kan ontstaan, wanneer in sommige weefsels van je lijf de stofwisseling niet optimaal meer uitgevoerd kan worden.

Wanneer is daar sprake van?

  • Wanneer in sommige weefsels van je lijf enkel afbraakprocessen, maar geen opbouwende processen meer plaats kunnen vinden.
  • Wanneer in sommige weefsels van je lijf geen stofwisseling meer mogelijk is.

Wanneer is dat het geval?

  • Wanneer de ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan regelmatig verstoord wordt.
  • Wanneer de hormoonbalans (homeostase) in je lijf regelmatig verstoord wordt.
  • Wanneer er onvoldoende essentiële bouwstoffen aanwezig zijn in je lijf.
  • Wanneer er verzuurde weefsels in je lijf zijn ontstaan welke niet hersteld kunnen worden.

Hoe ontstaan verzuurde weefsels?

  • Wanneer er regelmatig overschotten in verzurende stoffen in je bloedbaan ontstaan.
  • Wanneer er regelmatig tekorten in ontzurende stoffen in je bloedbaan ontstaan.

Wat zal onder invloed van stress-hormonen op dat moment gebeuren?

  • Stress-hormonen zullen de overvloedige verzurende stoffen vanuit je bloedbaan naar je weefsels verplaatsen.
  • Stress-hormonen zullen de tekortschietende ontzurende stoffen uit je weefsels onttrekken.

Conclusie:

  • Wanneer er door jouw voeding teveel verzurende stoffen in je bloedbaan terecht komen, dan kan als gevolg van deze voeding ziekte ontstaan.
  • Wanneer er door jouw voeding te weinig ontzurende stoffen in je bloedbaan terecht komen, dan kan als gevolg van deze voeding ziekte ontstaan.
  • Wanneer er door jouw voeding teveel ontzurende stoffen uit je bloedbaan worden onttrokken, dan kan als gevolg van deze voeding ziekte ontstaan.

Het verloop van ziekte

Laten we eens stap voor stap bespreken hoe ziekte verloopt, wanneer je na het ontstaan van ziekte de ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan blijft verstoren en je weefsels blijft verzuren.

Kortom:

Laten we eens stap voor stap bespreken hoe ziekte verloopt, wanneer je na het ontstaan van ziekte (en na het ontstaan van voedingsstoffen-tekorten) je lijf slecht blijft voeden en tekorten in essentiële bouwstoffen in je lijf blijven bestaan:

  • Wanneer je lijf helemaal uitgeput is geraakt van ontzurende bouwstoffen, dan zal de zuurtegraad in je weefsels steeds hoger worden en kunnen zure stoffen niet meer afgedreven worden.
  • De druk op je spieren zal zeer hoog worden en je spieren zullen melkzuur gaan vormen.
  • Het stress-hormoon cortisol zal chronisch geproduceerd worden.
  • Vanaf dat moment kunnen geen herstellende processen meer plaatsvinden in je lijf en kan enkel in je spieren, nieren en darmen nog maar energieproductie (afbraak) plaatsvinden.
  • Vanaf dat moment kunnen in alle overige (al verzuurde) weefsels geen stofwisselingsprocessen meer uitgevoerd worden.
  • Vanaf dat moment zullen je verzuurde weefsels niet meer kunnen herstellen en kunnen ontstekingen in die weefsels niet meer geremd worden.
  • Vanaf dat moment kunnen in je verzuurde weefsels ongeremde celdelingen plaatsvinden en kan tumorgroei ontstaan.
  • Je spierweefsel zal vanaf dat moment structureel verzuren en afbreken en ook je nieren en darmen zullen flink te leiden hebben.
  • Je weerstand tegen pathogenen (ziekteverwekkers) zal sterk afnemen.
  • Wanneer ook je darmwandcellen chronisch verzuurt zijn, ontstoken zijn geraakt en beginnen af te breken, dan kunnen bacteriële infecties nog makkelijker gaan ontstaan in je lijf en kunnen deze zich ook gaan verspreiden over je lijf zonder dat je lichaam nog in staat zal zijn deze te bestrijden.
  • Je zult je vanaf dat moment doodziek voelen en doodziek zijn.

Conclusie:

  • Wanneer je lijf helemaal uitgeput is geraakt van ontzurende, essentiële bouwstoffen en je deze onvoldoende aan blijft vullen, dan zal na het ontstaan van ziekte het ziekte-verloop in een rap tempo plaatsvinden en zal je gezondheid razendsnel afnemen.

Ziekmakende voeding

Je hebt inmiddels kunnen leren dat je voeding bij kan dragen aan het ontstaan van ziekte.

Ook heb je kunnen leren dat je voeding bij kan dragen aan het niet goed kunnen herstellen van ziekte.

Je hebt geleerd dat je voeding hier aan bijdraagt, wanneer je voeding de ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan regelmatig verstoort:

  • Wanneer door hetgeen jij eet de optimale zuurtegraad in je bloed regelmatig verstoord wordt.
  • Wanneer door hetgeen jij eet het optimale zuurstofgehalte in je bloed regelmatig verstoord wordt.
  • Wanneer door hetgeen jij eet de optimale osmolariteit in je bloed regelmatig verstoord wordt.
  • Wanneer door hetgeen jij eet je bloeddruk regelmatig sterk verhoogd of verlaagd wordt.
  • Wanneer door hetgeen jij eet je bloedsuikerspiegel regelmatig sterk verhoogd of verlaagd wordt.

Je hebt geleerd dat dit het geval is, wanneer er door jouw voeding:

  • Teveel verzurende stoffen in je bloedbaan terecht komen.
  • Te weinig ontzurende stoffen in je bloedbaan terecht komen.
  • Teveel ontzurende stoffen uit je bloedbaan worden onttrokken.

Verzurende stoffen

Wanneer je wilt leren wat ziekmakende voeding is, dan moet je leren welke voeding verzurende eigenschappen heeft:

  • Voeding welke van nature een hoog gehalte aan glucose bezit (zoals granen).
  • Voeding waar van nature glucose in zit, maar welke nauwelijks fermenteerbare vezels bezit (zoals graanproducten).
  • Voeding waar van nature weinig vocht in zit (zoals zeer eiwitrijke en zeer vetrijke voeding).
  • Voeding waar het vocht (door sterke verhitting) uit is gehaald (zoals gebakken, geroosterde en gefrituurde voeding).
  • Voeding welke geen ontzurende mineralen (natrium, kalium, calcium en magnesium) bezit (voeding gemaakt van kunstmatige stoffen).
  • Voeding waar (door het toevoegen van geraffineerd zout) veel meer natrium dan kalium in zit (zoals zoute snacks).
  • Voeding waar geen vet in zit (gefabriceerde 0%-vet voeding).
  • Voeding waar veel meer ontstekingsbevorderende (omega-6, verzadigde en trans)vetzuren in zit dan ontstekingsremmende (omega-3) vetzuren.

Conclusie:

Je voeding draagt bij aan het ontstaan van ziekte, wanneer je maaltijden:

  • Regelmatig granen of graanproducten bevatten.
  • Regelmatig zeer eiwit- of zeer vetrijk zijn.
  • Regelmatig sterk verhit (gebakken, geroosterd of gefrituurd) worden.
  • Regelmatig kunstmatige stoffen bevatten.
  • Regelmatig toegevoegd zout bevatten.
  • Regelmatig vet-arm zijn.
  • Regelmatig fermenteerbare vezels en ontstekingsremmende vetzuren mist.

Ontzurende stoffen

Wanneer je wilt leren wat ziekmakende voeding is, moet je niet alleen leren welke voeding bijdraagt aan de verzuring van je lijf, maar ook leren welke voeding bij kan dragen aan de ontzuring van je lijf.

Zojuist heb je al kunnen leren dat essentiële bouwstoffen (voedingsstoffen welke de ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan helpen bewaken) nodig zijn om verzuring in je lijf te kunnen voorkomen.

Essentiële bouwstoffen zijn tevens stoffen welke je nodig hebt om het afdrijven van verzurende stoffen uit je lijf mogelijk te maken.

Dit betreffen:

  • Alle vitamines
  • Alle mineralen
  • Alle acht essentiële aminozuren
  • Alle twee essentiële vetzuren

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat je SOWIESO je lichaam regelmatig moet voeden met voeding welke bovenstaande voedingsstoffen bezit, aangezien dit stoffen betreffen welke je lichaam absoluut nodig heeft om ziekte (voortkomend uit verzuring in je lijf) te kunnen voorkomen.

Uit welke natuurlijke voedingsmiddelen kan je deze stoffen zoal putten?

  • Groenten en fruit (bronnen van vocht, fermenteerbare vezels en de essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
  • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van de essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
  • Vette vis, noten, zaden of pitten (en hun koud geperste oliën) (bronnen van de essentiële bouwstoffen uit vetten).

Conclusie:

Je voeding draagt bij aan het ontstaan van ziekte, wanneer je maaltijden:

  • Geen verse groenten of vers fruit in zo min mogelijk verhitte en bewerkte vorm bevatten.
  • Geen dierlijke bronnen van eiwitten in zo min mogelijk verhitte en bewerkte vorm bevatten.
  • Geen bronnen van essentiële vetzuren (zoals vette vis, noten, pitten, zaden ) in zo min mogelijk verhitte en bewerkte vorm bevatten.

Onttrekking van ontzurende voedingsstoffen uit je lijf

Wanneer je wilt leren wat ziekmakende voeding is, moet je leren welke voeding je lijf doet verzuren.

Je moet leren welke voeding verzurende eigenschappen heeft.

Gelukkig heb je dat zojuist geleerd.

Ook moet je leren welke voeding ontzurende stoffen doet onttrekken aan je lijf.

Welke voeding ontzurende stoffen doet onttrekken aan je lijf heb je nog niet kunnen leren, maar leer je nu!

Weet je door welk orgaan ontzurende stoffen onttrokken kunnen worden aan je lijf?

  • Door je darmen.

Je darm-inhoud

Wanneer de inhoud van je darmen te sterk verzuurt, dan kan je spijsvertering niet goed verlopen.

Om je spijsvertering goed te laten verlopen is in elk deel van je darmen een optimale zuurtegraad nodig.

Wanneer de zuurtegraad in een deel van je darmen te laag wordt, dan zal je lijf dit zo spoedig mogelijk trachten te herstellen:

  • Wanneer er basische stoffen opstapelen in je darmen, dan zal vocht samen met ontzurende mineralen zoveel mogelijk geadsorbeerd worden om de zuurtegraad in je darmen weer optimaal te maken.

Hoe vindt deze adsorptie plaats?

  • M.b.v. fermenteerbare vezels en goede darmbacteriën in je darmen zal zoveel mogelijk vocht en basische mineralen doorheen je darmwand opgenomen worden in je lijf.

Wanneer de zuurtegraad in een deel van je darmen te hoog wordt, dan zal je lijf ook dit zo spoedig mogelijk trachten te herstellen:

  • Wanneer er teveel zure stoffen opstapelen in je darmen, dan zal vocht samen met ontzurende mineralen zoveel mogelijk geabsorbeerd worden om de zuurtegraad in je darmen weer optimaal te maken.

Hoe vindt deze absorptie plaats?

  • M.b.v. niet-fermenteerbare vezels in je darmen zal zoveel mogelijk vocht en basische mineralen aan je lijf (darmwand) onttrokken worden en in je darmen vastgehouden worden.

Conclusie:

Je voeding draagt bij aan het ontstaan van ziekte, wanneer je maaltijden:

  • Je darm-inhoud doet verzuren.
  • Een opstapeling van zure stoffen in je darmen veroorzaakt.

Darm-verzurende voeding

Wanneer je wilt leren wat ziekmakende voeding is, moet je nu enkel nog leren welke voeding bijdraagt aan de verzuring van je darm-inhoud:

  • Voeding welke door verhitting weinig vocht bevat (gebakken, geroosterde en gefrituurde voeding).
  • Voeding welke door bewerking weinig vocht bevat (bewerkte voeding met veel additieven).
  • Voeding welke van nature een hoog gehalte aan glucose en weinig fermenteerbare vezels bevat (zoals granen).
  • Voeding waar glucose-concentraten aan toegevoegd zijn (bewerkte voeding met veel additieven).
  • Voeding met veel ontstekingsbevorderende vetzuren daarin aanwezig (geoxideerde vetzuren, omega-6-vetzuren, verzadigde vetzuren en transvetzuren)

Conclusie:

Je voeding draagt bij aan het ontstaan van ziekte, wanneer je maaltijden:

  • Regelmatig uit vocht-arme, geconcentreerde ingrediënten bestaan.
  • Regelmatig uit bewerkte ingrediënten bestaan.
  • Regelmatig boordevol additieven zitten.
  • Regelmatig granen bevatten.
  • Regelmatig dierlijke of geraffineerde plantaardige vetten bezitten.

Nederlandse voedingadviezen

Aan het begin van dit stuk over ziekte heb ik je gewaarschuwd:

  • Ik heb je verteld dat je dingen zou kunnen concluderen, welke je niet leuk zou gaan vinden.

Wat zal je na het lezen van dit stuk namelijk kunnen concluderen (en vast niet leuk vinden)?

  • Dat veel van de voeding welke we in Nederland door de overheid aangeleerd krijgen gebaseerd is op voeding met ziekmakende eigenschappen!
  • Dat veel van de voeding welke we in Nederland door de overheid aangeleerd krijgen verzurende voeding is!
  • Dat veel van de voeding welke we in Nederland door de overheid aangeleerd krijgen tekortschiet in ontzurende stoffen!
  • Dat veel van de voeding welke we in Nederland door de overheid aangeleerd krijgen de optimale zuurtegraad in je darmen verstoort!

De overheid leert ons namelijk:

  • Dat het aan te raden is om volop volkoren granen en volkoren graanproducten te eten.
  • Dat het aan te raden is om volop voeding met niet-fermenteerbare vezels te eten.
  • Dat het eten van verhitte en voorbereide voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met veel additieven prima past binnen een gezond eetpatroon.
  • Dat het aan te raden is om plantaardige oliën (ook al zijn deze geraffineerd), margarines, halvarines, vloeibare bak- en braadproducten en noten (ook al zijn deze geroosterd) te gebruiken.
  • Dat het voldoende is, wanneer je enkel 200-300 g groenten bij je avondmaaltijd eet.

De overheid leert ons niet:

  • Om niet enkel bij de avondmaaltijd, maar bij elke maaltijd volop groenten of een kleine portie fruit te eten.
  • Om bij elke maaltijd vochtrijke, plantaardige voeding te eten.
  • Om bij elke maaltijd voeding met fermenteerbare vezels te eten.
  • Om bij elke maaltijd een beetje vette vis of wat rauwe noten, pitten of zaden te eten of elke maaltijd met wat koud geperste olie te besprenkelen.
  • Om bij elke maaltijd een kleine portie dierlijke eiwitten (in zo min mogelijk bewerkte vorm) te eten.
  • Om je maaltijden (wanneer je deze bereidt) zoveel mogelijk vocht-rijk te bereiden (stomen of stoven) en niet al te vaak vocht-arm te bereiden (bakken, roosteren of frituren).

Conclusie:

  • De overheid leert ons een eetpatroon aan welke bij kan dragen aan het ontstaan van ziekte, maar zegt vervolgens dat dit eetpatroon bijdraagt aan gezondheid.
  • De overheid leert ons niet met welke voeding we ons nog veel beter zouden kunnen voeden om ziekte zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Vraag:

  • Draagt jouw voeding wel bij aan het voorkomen van ziekte?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!