Orgaanmoeheid
Heb je ENIG idee hoe vermoeiend het tegenwoordig voor je organen is de stoffen we middels onze voeding ons lijf allemaal in stoppen dagelijks te moeten verwerken?
ENORM VERMOEIEND (kan ik je wel vertellen)!
We zijn namelijk tegenwoordig veelal ons lijf aan het vullen met stoffen welke niet essentieel zijn voor je lichaam:
- Stoffen welke het lichaam al bezit.
- Stoffen welke het lichaam ook zelf best kan vormen .
- Stoffen welke het lichaam niet eens goed kan verwerken en welke het lichaam zelfs kunnen schaden en sowieso onze organen onnodig doet belasten en vermoeien.
Je kan je wel voorstellen (neem ik aan) dat alleen DAT al vermoeiend is.
Het moeten verwerken van stoffen welke niet eens nodig zijn!
Ga jij maar eens nutteloos werk doen in opdracht van een ander!
Dat zou jij toch ook niet leuk en zeker ook vermoeiend vinden om DAAR (in dat soort werkzaamheden) je energie te moeten stoppen!
Nou, dat geldt voor je organen natuurlijk ook en is voor je organen echt niet anders of minder vervelend of vermoeiend.
Jij hebt echt wel iets beters te doen EN kan echt ook wel iets leukers bedenken dan nutteloos werk te verrichtten waarvoor je niet zelf hebt gekozen.
Nou, je organen hebben OOK echt wel iets beters te doen dan niet-essentiële (onnodige, overbodige) stoffen te moeten verwerken hoor!
Wat hebben organen namelijk te doen?
Organen zijn altijd maar bezig stofwisselingsprocessen uit te voeren welke JOU uiteindelijk in balans en in leven houden!
Nou, die belangrijke processen ben je dus mooi aan het vertragen en bemoeilijken wanneer je organen OOK NOG EENS telkens niet-essentiële stoffen moeten gaan verwerken, omdat jij die zo nodig moest eten!
Maar dat is nog niet het enige of meest vermoeiende voor je organen hoor!
Wat eigenlijk nog vermoeiender is voor die organen is het feit dat de stofwisselingsprocessen welke deze organen WEL zelf willen uitvoeren (en welke ze ook echt wel MOETEN uitvoeren wil de balans in je lijf behouden blijven) en waartoe ze ook constant “opdrachten” krijgen van de signaalstoffen uit het lichaam (zoals hormonen en neurotransmitters) om die processen ook als de wiedeweerga te gaan uitvoeren, helemaal niet goed uitgevoerd kunnen worden!
Hoe komt dat dan (zul je denken)?
Nou, ook dat komt door jou, hetgeen je eet en de stoffen hierin aanwezig!
Nee, in dit geval gaat het dan niet om de stoffen WEL aanwezig in je voeding, maar de stoffen onze voeding veelal NIET bevat en onze voeding ook helaas HERHAALDELIJK in tekort schiet!
Hoe moeten en kunnen organen namelijk hun stofwisselingstaken (waartoe ze CONSTANT opdrachten krijgen van hormonen en neuro-transmitters) gaan uitvoeren wanneer ze de ESSENTIËLE bouwstoffen daarvoor nodig moeten missen, doordat JOUW gekozen voeding daar HERHAALDELIJK in tekort schiet?!
DAT WIL NIET!
NOU, DAN EN DAARDOOR WORDEN ORGANEN DUS BEHOORLIJK MOE, UITGEPUT EN TAKELEN ZE ZELFS AF!
Het meest bekende voorbeeld is de uitgeputte alvleesklier.
- Is het vreemd dat met name DIT orgaan bij velen uitgeput is geraakt en op den duur NIET goed meer functioneert?
- Is het vreemd dat als gevolg van deze uitgeputte alvleesklier velen van ons over een verhoogde bloedsuikerspiegel beschikken welke NIET goed meer gereguleerd kan worden m.b.v. de hormonen welke de alvleesklier moet produceren?
NEE, dit is helemaal NIET vreemd helaas, kijkend naar de stoffen onze voeding WEL bezit, maar vooral kijkend naar de stoffen onze voeding ook herhaaldelijk NIET bezit.
De uitputting van onze alvleesklier.
Glucose (de brandstof welke aanwezig is in ALLE bronnen van koolhydraten) is een niet-essentiële voedingsstof.
Een voedingsstof welke elk lichaam al bezit en welke onze bloedbaan altijd wel tot een zeker gehalte vult.
Dit gehalte glucose aanwezig in je bloedbaan heet je bloedsuikerspiegel.
Ons lichaam (onze lever) is in staat deze bloedsuikerspiegel te reguleren en weer te vullen met glucose tot een gewenst gehalte wanneer het glucose-gehalte in onze bloedbaan zou zijn gedaald.
Wanneer wij dan ook bronnen van koolhydraten eten met daarin glucose en dit veelal ook nog eens geconcentreerde glucose-bronnen betreffen (met soms in deze bronnen van glucose maar bar weinig andere voedingsstoffen aanwezig behalve deze geconcentreerde mate van glucose), dan zal de bloedsuikerspiegel stijgen als gevolg van deze voeding met al die glucose daarin aanwezig.
Het glucose-gehalte in de bloedbaan wordt dan al snel TE hoog.
Dat is niet wenselijk (een te hoge bloedsuikerspiegel), dus als reactie DAAROP zal de alvleesklier flink wat insuline gaan produceren.
Dit hormoon (insuline) zorgt ervoor dat lichaamscellen het teveel aan glucose zullen opnemen en dat in deze cellen de glucose verbrand kan gaan worden tot energie en in deze cellen die energie uiteindelijk gebruikt kan gaan worden voor een opbouwend proces, zoals het vormen van een nieuwe stof met de bouwstoffen daarvoor nodig.
Niet enkel om de energie voortkomend uit glucose uiteindelijk in de cellen te kunnen benutten in een opbouwend proces zijn echter bouwstoffen nodig, maar ook al voor het “naar binnen loodsen” van het overschot aan glucose uit de bloedbaan de cellen in zijn al heel wat bouwstoffen en vocht OOK nodig!
In de natuur bezitten ALLE koolhydraatbronnen naast glucose ook wel enig vocht, maar ook altijd wel een bepaalde hoeveelheid bouwstoffen.
Dit betekent dat de koolhydraatbronnen welke DIRECT uit de natuur komen veelal betrekkelijk makkelijk in onze cellen kunnen worden opgenomen.
Voeding welke echter allerhande bewerkingsprocessen heeft ondergaan en uiteindelijk (nog) WEL glucose bezit, hoeft (na al deze bewerkingsprocessen welke onze voeding tegenwoordig veelal heeft ondergaan) echt niet altijd OOK nog vocht of bouwstoffen te bevatten en mee te leveren.
Wat betekent dit wanneer wij dit soort voeding en dit soort bronnen van koolhydraten eten en blijven eten?
De glucose in deze voeding doet het bloedsuikergehalte stijgen, maar tegelijkertijd dit NIET verdunnen en ook GEEN bouwstoffen bij-in deze bloedbaan “stoppen”.
De alvleesklier zal insuline afgeven om de stijgende bloedsuikerspiegel weer te verlagen.
De glucose zal echter niet goed de cellen in geloodst kunnen worden wegens (een vaak herhaaldelijk) gebrek aan vocht en bouwstoffen in die bloedbaan!
Stel, eens in de zoveel tijd bevat je voeding WEL nog wat vocht en bouwstoffen, dan kan eventjes wel weer WAT van de glucose uit de bloedbaan de cellen in geloodst worden en vaak ook nog wel wat van die glucose ook verbrand worden tot energie.
Zijn er echter vervolgens alsnog te weinig bouwstoffen aanwezig in het lijf en is er vervolgens ook nog te weinig vocht aanwezig in het lijf om met die verkregen energie ook nog wel een opbouwend proces uit te kunnen voeren, dan heeft het lichaam wederom nutteloos werk moeten verrichten welke tot weinig nuttigs kan leiden!
Gevolg:
- De stofwisseling (welke verbranding EN opbouw dient te omvatten) kan en zal NIET optimaal uitgevoerd worden.
- Verzurende stoffen zullen opstapelen (welke vrij komen bij het verbranden van glucose) welke NIET goed afgedreven kunnen worden door het herhaaldelijke gebrek aan vocht en bouwstoffen.
- Door het opstapelen van deze verzurende stoffen zal een steeds minder optimale zuurtegraad in ons lijf ontstaan en zal en kan de glucose op den duur enkel nog maar onze spiercellen in geloodst worden.
- Wanneer je dan WEDEROM nieuwe bronnen van glucose zou eten met wederom ook weer tekorten in vocht en bouwstoffen in deze voeding aanwezig, dan zal deze nieuwe glucose veel te lang in de bloedbaan verblijven en de bloedsuikerspiegel herhaaldelijk blijven verhogen.
- De alvleesklier krijgt VOORTDUREND (door deze CONSTANT verhoogde bloedsuikerspiegel) de opdracht meer en meer insuline te produceren, maar de cellen kunnen en zullen niet goed de glucose in hun cellen opnemen, wegens het herhaaldelijke gebrek aan vocht en bouwstoffen en de steeds lager wordende zuurtegraad.
DE ALVLEESKLIER RAAKT UITEINDELIJK ENORM UITGEPUT!
Vind je dat vreemd (dit zo lezend) dat de alvleesklier uitgeput raakt wanneer deze (en ook ALLE andere organen) constant opdracht krijgt bepaalde handelingen te verrichten (zoals het produceren van insuline in dit geval), maar het lichaam wegens gebrek aan vocht en bouwstoffen vervolgens NIET in staat is daar (op deze handeling en in dit geval de productie van insuline) naar behoren dan ook op te reageren?
En dit doen we dus CONSTANT en DAG IN DAG UIT door het eten van voeding die niet enkel veel te bol staat van niet-essentiële stoffen, maar met name door CONSTANT en DAG IN DAG UIT wel in ENIGE MATE tekort te schieten in de ESSENTIËLE bouwstoffen ons lichaam en de organen aanwezig in ons lichaam nodig hebben om hun stofwisselingstaken te kunnen verrichten en NIET te belasten of onnodig te vermoeien.
Wil jij dan ook graag “happy organs” zoals op de afbeelding?
Wil jij organen die naar behoren kunnen functioneren en daardoor ook jou weer helpen door JOU in leven te houden?
Zorg er dan ALSJEBLIEFT voor dat je voeding ALTIJD de essentiële bouwstoffen WEL bevat en levert!
Voeding voor “happy organs” betreft dan ook:
- Voeding met daarin alle essentiële mineralen
- Voeding met daarin alle essentiële vitamines
- Voeding met daarin alle essentiële aminozuren
- Voeding met daarin alle essentiële vetzuren
Welke voeding bezit deze essentiële bouwstoffen en draagt dan ook bij aan het voorkomen van orgaanmoeheid (wanneer je deze voeding mooi combineert, niet al te sterk bewerkt door allerhande bereidingsprocessen en ook niet al te veel aanvult met niet-essentiële voedingsstoffen (zoals geconcentreerde bronnen van de niet-essentiële BRANDSTOF glucose):
- Groenten en fruit (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
- Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
- Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit vetten).
Vraag:
- Wanneer jij je voeding “beziet” (en nu weet wat je organen doet vermoeien en wat ze niet, maar vooral ook WEL nodig hebben aan voedingsstoffen), denk je dat jij jouw organen dan ook wellicht wel aan het vermoeien bent?
Add comment