Opstapeling

Elke hap voeding, welke we nemen uit niet-biologische, verpakte producten KAN tot een bepaalde grens aan conserveermiddelen, kunstmatige toevoegingen, zoetstoffen, bestrijdingsmiddelen, anti-biotica, hormonen en ga zo maar door, bevatten.
Zolang een producent namelijk maar onder een bepaalde aanvaardbare grens blijft van deze stoffen in diens voedingsmiddel, mag het namelijk in de schappen komen te liggen en verkocht worden als voedsel.

Deze stoffen hebben echter geen nadelige invloed op smaak of uiterlijk en de basis-voedingsstoffen van dit voedingsmiddel kunnen er net zo goed nog voedzaam uit zien en zijn, dus eten we deze bewerkte voedingsmiddelen met z’n allen ook rijkelijk als zijnde “voeding” en dus “voedzaam” op en proeven en beseffen we de nadelen voortkomend uit deze stoffen hierdoor niet.

Al deze stoffen, zowel de voedzame, maar ook de toegevoegde niet-voedzame stoffen samen moeten echter je spijsverteringskanaal door en belanden in je darmen, alvorens de mooie voedingsstoffen uit een product opgenomen kunnen worden in je bloedbaan voor verdere benutting verderop in je lichaam, dus voor het in stand houden van je stofwisseling.

Echter, deze toegevoegde, niet-voedzame, gratis er bij verkregen stoffen in je voeding, belemmeren een goede spijsvertering en enzymwerking en verstoren je darmflora en beschadigen bij een leuke optelsom zo door de dag heen aan dit soort stoffen, je darmen dermate dat dit alles ver strekkende gevolgen kan hebben en heeft voor de stofwisseling.
Dit wil zeggen gevolgen voor je algehele gezondheid en welbevinden vanuit een verstoorde darmflora/darmwerking met als eerste nare uitwerkingen op hersenprocessen en dus ook hoe je in je vel zit, hoe je om kan gaan met alle stressfactoren om je heen en welke je in het leven ervaart etc. aangezien darmen en hersenen, nogal direct met elkaar in verband staan.

Is je darmflora verstoord en verloopt de darmwerking niet gunstig, komen met name voedingsstoffen, welke in die toestand minder goed vanuit onze darmen aan ons lichaam worden “afgeleverd” niet snel aan in onze hersenen, welke nogal ver van onze darmen verwijderd liggen namelijk en ontstaan er ook al snel “voedingsstoffen-tekorten” in je hersenen, wanneer er dus een disbalans heerst in je darmen.

We staan deze stoffen (welke onze spijsvertering en darmwerking kunnen verstoren) dus allemaal erg leuk toe, tot een bepaalde grens, daar waar deze stoffen ons aller lijf en gezondheid “beschadigt/belast”.
Hoe valt DIT goed te praten, zelfs in beperkte mate?
En hoezo beperkte mate, want als je de hele dag door producten eet, welke onder deze mate en dosis zijn gebleven, heb je aan het eind van je dag toch alsnog een fijne optelsom aan belastende stoffen, welke je al lang niet meer schadeloos kan noemen?!

De wet zou moeten veranderen en het zou eigenlijk niet meer toegestaan moeten worden om “schadelijke/belastende” voeding als (gezonde/onschuldige/schadeloze) voeding te verkopen, waardoor de gemiddelde consument geen weet heeft van dit alles, maar of en wanneer zoiets gaat gebeuren, vraag ik me af.

Het enige wat we kunnen doen is het bewustzijn hierover vergroten en verspreiden en op kleine schaal beginnen met het proberen te kiezen voor en kopen van DIE voeding, die je tussen al die bewerkte producten gelukkig ook nog wel ergens in een hoekje vindt, welke WEL zo min mogelijk bewerkt en WEL voedzaam is en minder tot geen van deze belastende stoffen bevatten; voeding in de vorm en hoedanigheid en verhoudingen zoals deze in de natuur voor komen, of eigenlijk: voor kwamen, aangezien we de natuur OOK wat aan verpesten zijn met z’n allen en DAT ook dan terecht komt in hetgeen wij allemaal eten uit die natuur!

Wat de consument namelijk koopt, daar zal men op den duur op inspelen, want dan heb je het over geld en geld, geld is belangrijk, belangrijker dan gezondheid kennelijk!

Snap dan ook, waar we gezondheid helaas maar al te vaak enkel koppelen aan gewicht, dat het voor EEN IEDER, jong of oud, ziek of gezond, met of zonder overgewicht, belangrijk is ECHTE voeding, zonder deze belastende stoffen te nuttigen en dat je dit dus niet enkel voor jezelf, wanneer je af wil vallen hoog in het vaandel moet houden, maar het ook aan te raden is je omgeving en/of gezinsleden hier op een aangename en positieve manier kennis mee te laten maken en bewust van laat worden en dit voor hen ook koopt, klaar maakt en stimuleert!

Hulp hierbij, hoe dit “door te laten dringen” bij hen uit je omgeving die dit net zo goed aan gaat, maar hier niet bij stil staat, niet beseft, niet over na wil denken of voor diens gevoel over na hoeft te denken wegens afwezigheid van klachten, wil ik graag bieden waar mogelijk en veel wil ik uitleggen over hetgeen wij eten allemaal doet en kan doen in het menselijk lichaam.

Mail je me?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!