De komende dagen gaan we het hebben over opgeblazen (ballon)buiken:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een opgeblazen buik te kunnen voorkomen.

Vandaag gaan we het hebben over groenten:

  • We gaan bespreken hoe de stoffen aanwezig in groenten een opgeblazen buik helpen voorkomen.

Lees je mee?

Net een ballon

Veel mensen hebben een buik als een ballon tegenwoordig, nadat ze hebben gegeten.

Deze mensen hebben (nadat ze hebben gegeten) heel veel vocht of gas (of beide) in hun buik (darmen).

Dit is best heel makkelijk te verklaren:

  • De voeding van deze mensen wordt niet goed verteerd!

Vochtretentie (het vasthouden van vocht) en een overmatige productie van gassen in je darmen is namelijk een gevolg van slecht verteerde voedingsrestanten in je darmen.

Conclusie:

  • Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten, dan wordt je voeding kennelijk niet goed verteerd en belandt je voeding regelmatig slecht verteerd in je darmen.

Spijsvertering

Veel mensen denken dat wanneer hun voeding koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, hun voeding vanzelfsprekend goed verteerd zal worden door enzymen in hun spijsverteringskanaal.

Dit is helaas niet het geval.

Je voeding (spijs) kan namelijk enkel goed verteerd worden, wanneer er voldoende spijsverterings-enzymen aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal en tevens een optimale zuurtegraad heerst in je spijsverteringskanaal.

De aanwezigheid van spijsverterings-enzymen en een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal is helemaal niet vanzelfsprekend aanwezig en dus is ook een goede vertering van je voeding helemaal niet vanzelfsprekend.

In de wand van je spijsverteringskanaal zit je enterische zenuwstelsel van waaruit (m.b.v. hormonen) zowel de aanwezigheid van enzymen als ook de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal gereguleerd wordt.

Wanneer dit zenuwstelsel niet goed functioneert, dan zal:

  • De productie van spijsverterings-sappen (met daarin spijsverteringsenzymen) verslechteren.
  • De optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal verstoord raken.

Conclusie:

  • Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan functioneert je enterische zenuwstelsel niet goed.

Beschermlaag

Je maag- en darmwand bezitten een beschermlaag welke ook wel de slijmvlieslaag of mucosa wordt genoemd.

Is deze beschermlaag dik en intact, dan kan je enterische zenuwstelsel (gelegen in de wand van je spijsverteringskanaal) goed doorbloed worden (goed van vocht en voedingsstoffen voorzien worden) en goed functioneren.

Is deze beschermlaag beschadigd en verdund geraakt, dan kunnen je maag- en darmwandcellen beschadigd raken en kan je enterische zenuwstelstel niet goed doorbloed worden en zal deze niet goed functioneren.

Gevolg:

  • Een slechte productie van spijsverterings-sappen.
  • Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal.
  • Een slechte spijsvertering.
  • Een opstapeling van onverteerde voedingsstoffen in je darmen.
  • Vochtretentie en veelvuldige gasvorming in je darmen.
  • Een opgeblazen (ballon)buik.

Conclusie:

  • Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan is de kans groot dat de beschermlaag van je maag en darmen beschadigd en sterk verdund is geraakt.

Herstel

Gelukkig kan de beschermlaag in je maag en darmen weer hersteld en opgebouwd worden, wanneer deze beschadigd en sterk verdund is geraakt.

Dit kan enkel met behulp van je voeding.

Je voeding moet vanaf dat moment zoveel mogelijk stoffen bevatten welke bijdragen aan:

  • Herstel van je maag- en darmslijmvlies.
  • Herstel van de optimale zuurtegraad in je darmen.

Je voeding moet vanaf dat moment zo min mogelijk stoffen bevatten welke:

  • Niet goed verteerd kunnen worden.
  • Je darmflora kunnen verstoren.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen kunnen verstoren.
  • Je darmwand kunnen schaden.

Conclusie:

  • Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan kunnen je klachten door je voeding toenemen, maar gelukkig met behulp van je voeding ook verminderen.

Groenten

Je gezonde darmbacteriën spelen een grote rol in het gezond houden en beschermen van je darmwand.

Ze kunnen stoffen produceren (korte keten vetzuren en B-vitamines) waaruit je darmwandcellen brandstof kunnen putten.

Brandstof hebben je darmwandcellen niet alleen nodig voor de peristaltiek, maar bijvoorbeeld ook voor de productie van hormonen (welke je spijsvertering regelen) en de productie van slijmstoffen door de slijmbekercellen in je darmwand.

Wanneer je darmwandcellen onvoldoende brandstof hebben, dan kunnen ze geen slijm produceren en kan je darmwand beschadigd raken.

Gevolg:

  • Een slecht functionerend enterisch zenuwstelsel.
  • Een slecht verlopende spijsvertering.
  • Een opgeblazen buik.

Fermenteerbare vezels (ook wel pre-biotica genoemd) zijn vezels welke je goede darmbacteriën kunnen fermenteren en welke bijdragen aan:

  • Een goede slijmproductie in je darmen.
  • Gezonde darmwandcellen.
  • Een goed functionerend enterisch zenuwstelsel.
  • Een optimale zuurtegraad doorheen je spijsverteringskanaal.
  • Een goed verlopende spijsvertering.
  • Minder slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen.
  • Minder vochtretentie en gasvorming in je darmen.
  • Een minder opgeblazen buik.

Vooral groenten bevatten deze vezels.

Groenten bevatten daarnaast weinig stoffen welke je darmflora en zuurtegraad in je darmen kunnen verstoren.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen groenten (en daardoor ook weinig tot geen fermenteerbare vezels) bevat, dan zal je darmwand onvoldoende beschermd worden tegen schade, kan je spijsvertering niet verbeteren en zal vochtretentie en gasvorming in je darmen blijven bestaan.

Wanneer je darmwandcellen brandstof bezitten, dan kunnen alsnog niet zomaar slijmstoffen geproduceerd worden en kan alsnog de beschermende slijmvlieslaag in je darmen niet zomaar hersteld worden.

Slijmstoffen (glyco-proteïnes) moeten namelijk wel eerst gevormd kunnen worden door de slijmbekercellen in je darmen om een beschadigde slijmvlieslaag in je darmen te kunnen herstellen.

Slijmstoffen kunnen enkel gevormd worden, wanneer je darmwandcellen regelmatig worden voorzien in alle (dat zijn er acht) essentiële suikers.

Groenten bevatten vele van deze essentiële suikers en dragen daardoor bij aan het herstel van de slijmvlieslaag in je darmen.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen groenten (en daardoor onvoldoende variatie in essentiële suikers) bevat, dan zal de slijmvlieslaag in je darmen niet kunnen herstellen, dan zal je darmwand onvoldoende beschermd worden tegen schade, zal je spijsvertering niet kunnen verbeteren en zal vochtretentie en gasvorming in je darmen blijven bestaan.

Conclusie:

  • Wanneer je minder vaak last wilt ondervinden van een opgeblazen (ballon)buik, dan is het verstandig om vanaf nu (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten te consumeren.

Er is nog meer wat je kan doen

Groenten leveren fermenteerbare vezels en een hele variatie aan essentiële suikers welke zorgdragen voor een gezonde darmflora, een gezonde darmwand en een goede slijmproductie in je darmen.

Groenten bevatten echter nog niet alle stoffen welke de doorbloeding van je darmwand goed kunnen regelen en kunnen zorgen voor een optimaal functionerend enterisch zenuwstelsel.

Enkel de consumptie van groenten kan dus ook niet een opgeblazen (ballon)buik doen voorkomen, hooguit verminderen.

Dat is dan ook de reden dat ik de komende dagen mijn mails ook nog zal besteden aan voeding welke helpt een opgeblazen (ballon)buik te verminderen.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Heb jij regelmatig een opgeblazen buik na het eten?
  • Kennelijk wordt je voeding niet goed verteerd!
  • Kennelijk bevat je voeding te weinig stoffen welke je darmwand gezond helpen houden of teveel stoffen welke je darmwand schaden.
  • Bevat je voeding wel regelmatig verse groenten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!