Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over opgeblazen (ballon)buiken:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) een opgeblazen buik helpen voorkomen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van bepaalde vetten een opgeblazen buik helpen voorkomen.
Lees je mee?
Net een ballon
Veel mensen hebben een buik als een ballon tegenwoordig, nadat ze hebben gegeten.
Deze mensen hebben (nadat ze hebben gegeten) heel veel vocht of gas (of beide) in hun buik (darmen).
Dit is best heel makkelijk te verklaren:
- De voeding van deze mensen wordt niet goed verteerd!
Vochtretentie (het vasthouden van vocht) en een overmatige productie van gassen in je darmen is namelijk een gevolg van slecht verteerde voedingsrestanten in je darmen.
Conclusie:
- Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten, dan wordt je voeding kennelijk niet goed verteerd en belandt je voeding regelmatig slecht verteerd in je darmen.
Spijsvertering
Veel mensen denken dat wanneer hun voeding koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, hun voeding vanzelfsprekend goed verteerd zal worden door enzymen in hun spijsverteringskanaal.
Dit is helaas niet het geval.
Je voeding (spijs) kan namelijk enkel goed verteerd worden, wanneer er voldoende spijsverterings-enzymen aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal en tevens een optimale zuurtegraad heerst in je spijsverteringskanaal.
De aanwezigheid van spijsverterings-enzymen en een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal is helemaal niet vanzelfsprekend aanwezig en dus is ook een goede vertering van je voeding helemaal niet vanzelfsprekend.
In de wand van je spijsverteringskanaal zit je enterische zenuwstelsel van waaruit (m.b.v. hormonen) zowel de aanwezigheid van enzymen als ook de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal gereguleerd wordt.
Wanneer dit zenuwstelsel niet goed functioneert, dan zal:
- De productie van spijsverterings-sappen (met daarin spijsverteringsenzymen) verslechteren.
- De optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal verstoord raken.
Conclusie:
- Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan functioneert je enterische zenuwstelsel niet goed.
Beschermlaag
Je maag- en darmwand bezitten een beschermlaag welke ook wel de slijmvlieslaag of mucosa wordt genoemd.
Is deze beschermlaag dik en intact, dan kan je enterische zenuwstelsel (gelegen in de wand van je spijsverteringskanaal) goed doorbloed worden (goed van vocht en voedingsstoffen voorzien worden) en goed functioneren.
Is deze beschermlaag beschadigd en verdund geraakt, dan kunnen je maag- en darmwandcellen beschadigd raken en kan je enterische zenuwstelstel niet goed doorbloed worden en zal deze niet goed functioneren.
Gevolg:
- Een slechte productie van spijsverterings-sappen.
- Een verstoring van de optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal.
- Een slechte spijsvertering.
- Een opstapeling van onverteerde voedingsstoffen in je darmen.
- Vochtretentie en veelvuldige gasvorming in je darmen.
- Een opgeblazen (ballon)buik.
Conclusie:
- Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan is de kans groot dat de beschermlaag van je maag en darmen beschadigd en sterk verdund is geraakt.
Herstel
Gelukkig kan de beschermlaag in je maag en darmen weer hersteld en opgebouwd worden, wanneer deze beschadigd en sterk verdund is geraakt.
Dit kan enkel met behulp van je voeding.
Je voeding moet vanaf dat moment zoveel mogelijk stoffen bevatten welke bijdragen aan:
- Herstel van je maag- en darmslijmvlies.
- Herstel van de optimale zuurtegraad in je darmen.
Je voeding moet vanaf dat moment zo min mogelijk stoffen bevatten welke:
- Niet goed verteerd kunnen worden.
- Je darmflora kunnen verstoren.
- De optimale zuurtegraad in je darmen kunnen verstoren.
- Je darmwand kunnen schaden.
Conclusie:
- Wanneer je regelmatig een opgeblazen (ballon)buik hebt na het eten (en je voeding kennelijk niet goed verteerd wordt), dan kunnen je klachten door je voeding toenemen, maar gelukkig met behulp van je voeding ook verminderen.
Vetten
Omega 3 en 6 vetzuren vormen de bouwstoffen voor prostaglandines.
Prostaglandines zijn stoffen welke fungeren als weefselhormonen:
- Prostaglandines regelen de doorbloeding en zuurtegraad van je maag- en darmwand (zorgen ervoor dat je maag- en darmwandcellen goed kunnen functioneren en je enterisch zenuwstelsel goed kan functioneren) en verzorgen tevens het herstel van de slijmvlieslaag in je darmen (wanneer deze beschadigd en verdund is geraakt).
Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren:
- Wanneer je voeding deze vetzuren niet regelmatig bevat, dan zullen er tekorten in deze vetzuren ontstaan in je lichaam en kunnen prostaglandines niet goed gevormd worden.
Het gevolg van een tekort in de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in je voeding is dan ook:
- Een verslechterde doorbloeding van je maag- en darmwand.
- Een slecht functionerend enterisch zenuwstelsel.
- Een slechte spijsvertering.
- Schade aan de slijmvlieslaag in je darmen.
- Een slecht herstel van de slijmvlieslaag in je darmen.
- Een opgeblazen buik.
Kortom:
- Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen prostaglandines niet gevormd worden, kan de slijmvlieslaag in je spijsverteringskanaal na beschadiging niet hersteld worden en zal de doorbloeding van je maag- en darmwand verslechteren.
- Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen prostaglandines niet gevormd worden en zal je enterische zenuwstelsel (gevestigd in de wand van je spijsverteringskanaal) niet goed kunnen functioneren.
- Wanneer je voeding onvoldoende omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de vertering van je voeding verslechteren en zal vochtretentie en overmatige gasvorming in je darmen het gevolg zijn.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn heel kwetsbaar en instabiel.
Wanneer je voeding deze vetzuren bevat, maar de vetzuren in je voeding niet meer intact zijn, dan kunnen ze niet meer als bouwstof voor prostaglandines dienen.
Het is dan ook van belang dat je voeding deze vetzuren in intacte toestand bevat, wanneer je de slijmvlieslaag in je maag- en darmen en je maag- en darmwand in goede conditie wilt houden, je spijsvertering wilt helpen verbeteren en een opgeblazen buik zoveel mogelijk wilt voorkomen.
Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren blijven helaas niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Conclusie:
- Wanneer je minder vaak last wilt ondervinden van een opgeblazen (ballon)buik, dan is het verstandig om (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) te consumeren.
Vraag:
- Heb jij regelmatig een opgeblazen buik na het eten?
- Kennelijk wordt je voeding niet goed verteerd!
- Kennelijk bevat je voeding te weinig stoffen welke je darmwand gezond helpen houden of teveel stoffen welke je darmwand schaden.
- Bevat je voeding wel regelmatig verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment